Amerikai gázroadshow

Publikálás dátuma
2018.11.03 08:00
KRK SZIGET - A gázlefejtő állomás tervezett helye Horvátországban
Fotó: AFP/ JAAP ARRIENS
Tárgyalni jön Washingtonból az energiaügyi miniszter, de a szívélyes megbeszéléseken túl érdemi előrelépés nem várható.
A jövő héten Ukrajnán, Lengyelországon és a Cseh Köztársaságon túl Magyarországon is atomenergetikai, kiberbiztonsági, valamint szén- és cseppfolyósgáz-szállítási tárgyalásokat folytat illetékes kormányzati vezetőkkel Rick Perry, az Egyesült Államok energiaügyi minisztere – közölte a washingtoni szaktárca Reuters által tolmácsolt közlésére hivatkozva az MTI. Budapesten minden bizonnyal főképp a gázipari kérdések kerülnek az asztalra. Nem először és bizonyára nem is utoljára roadshowzik nálunk az amerikai adminisztráció illetékese, országuk energiaérdekeit figyelmünkbe ajánlva – nem kevéssé hangsúlyosan az oroszoké ellenében. E kísérletek Magyarország vonatkozásában eddig jobbára kudarcba fulladtak. Az Egyesült Államok ugyanis sem anyagi támogatással, sem más ösztönzőkkel nem segíti, hogy segítségükkel az oroszokénál olcsóbban jussunk tüzelőanyaghoz. Miközben az azeri gáz ideszállítására tervezett Nabucco-vezeték támogatásával kudarcot vallottak, mindmáig sikerrel blokkolják, hogy a horvát INA fele, ami a Mol és Zágráb között kialakult vita nyomán eladóvá vált, Moszkvában kössön ki. Bár Orbán Viktor - nyilatkozathelyszíntől függően – az orosz gázt hol az ország működőképességének alapjaként mutatja be, hol üdvözli e gázmonopólium végét, az orosztól különböző gázbeszerzési lehetőségeink mindegyike mögött fellelhető az amerikai érdek. Donald Trump visszatérően ajánlja figyelmünkbe a tőlük cseppfolyósított formában, hajón szállított gázt, ám az ennek lefejtésére elengedhetetlenül szükséges, horvát Krk-szigeti lefejtőállomás megépítése – például dollártámogatás híján – akadozik. (Pedig a lengyelek saját tengeri gázlefejtőjükön keresztül állítólag az orosznál jóval olcsóbb gázt kapnak Amerikából.) Hasonlóan ködösek a Fekete-tenger román szakaszán az amerikai ExxonMobil és az osztrák OMV által talált gáz ideszállítási esélyei. A szívélyes hangú egyeztetéseken túl e kérdésekben nagy valószínűséggel most se várható áttörés.
2018.11.03 08:00
Frissítve: 2018.11.03 08:00

Újra csúcson az üzemanyagkereslet

Publikálás dátuma
2019.01.21 21:36
Illusztráció: Népszava
Fotó: /
Tavaly 7,4 százalékkal 3,7 milliárd literre nőtt a márkás hazai kutak üzemanyagforgalma – közölte a nagy hazai kőolajcégeket képviselő Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ).
Az érték adataink szerint újabb rekordot jelent. A növekedés üteme a válság óta csak 2015-ben állt magasabban, 2017-ben pedig mindössze 3,3 százalékra rúgott. Ezen belül a gázolajigények szaladtak meg igazán: a tavalyelőtti 3,4 százalékos értékhez képest a fogyasztás 2018-ban 8,9 százalékkal 2,3 milliárd literre ugrott, ami szintén történelmi rekord. A benzinforgalom 5 százalékkal 1,4 milliárd literre nőtt. Ez a bővülési ütem szintén történelmi rekord, bár a mennyiség még messze áll történelmi csúcsától. Mindehhez a jövedelmek emelkedése és a gazdasági fejlődés is hozzájárult. Tavaly már némiképp az árak is befolyásolták az igényeket: mint arra Grád Ottó, a MÁSZ főtitkára felhívta a figyelmünket, a harmadik negyedév magasabb árai kissé már visszavetették a keresletet. Továbbra is határozott a prémiumbenzinek iránti igény élénkülése: forgalmuk tavaly 12 százalékos bővüléssel közel 100 millió literre nőtt. Az adalékolt dízelből 200 millió liter fogyott, ami csupán 2 százalékos emelkedést mutat. Ezt Grád Ottó azzal magyarázza, hogy prémium üzemanyagokat alapvetően a személygépjárművekbe tankolnak. Az országos forgalmat mérő Nemzeti Adó- és Vámhivatal adataiból az a következtetés is levonható, hogy tavaly a mintegy kétezres hazai kútszámon belül körülbelül 1100 márkás töltőállomás forgalomnövekedése meghaladta a többiét. Vagyis a közlekedők körében kissé nőtt az ismert kútláncok népszerűsége.
Szerző
Témák
üzemanyag
2019.01.21 21:36

Tőkepótló hitel forintban, euróban

Publikálás dátuma
2019.01.21 20:34
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
A vállalkozások jelentős része hagyományos finanszírozási konstrukcióval nem képes olyan léptékű beruházások, akvizíciók megvalósítására, amelyek jelentősen növelnék a társaság versenyképességét.
Az MFB azt közölte lapunkkal, hogy a hétfőtől igénybe vehető, általuk kezelt, Versenyképességi Hitelprogramban, a hitelösszeg legfeljebb 40 százalékáig úgynevezett ballon típusú forrást biztosít, ezt az összeget csak a futamidő végén kell visszafizetni. A hitel egyébként a hagyományos beruházási célok mellett tartós forgóeszköz-finanszírozásra és akvizícióra (vállalati felvásárlásra) is fordítható. A hitelösszeg nagysága ügyfelenként legalább 1 milliárd, legfeljebb 10 milliárd forint lehet. Beruházási, akvizíciós és hitelkiváltó hitel esetén a futamidő legfeljebb 10 év, forgóeszközhitel esetén pedig ennek a fele. A legfeljebb 10 éves futamidő esetén a fix kamat 3,99 százalék, míg a változó kamatozású változat 3 havi BUBOR plusz 1,7 százalékos kamat mellett vehető igénybe. (Jelenleg a 3 havi BUBOR 0,14 százalékos.) A legfeljebb 5 éves futamidő esetén a forint alapú hitel igényelhető a teljes futamidő alatt fix 2,7 százalékos kamat mellett, vagy változó kamatozású konstrukcióban 3 havi BUBOR plusz 1,4 százalékos kamattal. Maximum 10 éves futamidő esetén a forint alapú, fix konstrukció 3,99 százalék, míg a változó kamatozású változat 3 havi BUBOR plusz 1,7 százalékos kamat mellett vehető igénybe. A program érdekessége, hogy euró alapon is igényelhető. Maximum 5 éves futamidő esetén fix 1,7 százalékos, vagy 3 havi EURIBOR plusz 1,6 százalékos változó kamattal, míg maximum 10 éves futamidő mellett fix 2,7 százalékos, illetve 3 havi EURIBOR plusz 2 százalékos változó kamat mellett kérhetik a vállalkozások. (A 3 hónapos EURIBOR jelenleg -0,31 százalékos.) Az új hitelprogram jól kiegészíti a Magyar Nemzeti Bank NHP Fix hitelét, ahol az igényelhető maximum összeg 1 milliárd forint, az MFB Versenyképességi Hitelprogramja e fölötti finanszírozási igényeket elégít ki.  A programban 100 milliárd forint áll az igénylők rendelkezésére, de kedvező piaci visszajelzések esetén az MFB kész bővíteni a keretösszeget. A konstrukció közvetlenül az MFB-nél igényelhető, a hitelkérelmeket 2022. december 30-ig nyújthatják be az ügyfelek. 
2019.01.21 20:34