Előfizetés

Új népszavazást akar a Brexitről ötven cégvezető

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.11.03. 19:48

Fotó: EMMANUEL DUNAND / AFP
Az üzletemberek szerint kataklizma fenyeget, ideje újra megkérdezni a népet, ahelyett, hogy bekötött szemmel kilépnének az EU-ból.
Második Brexit-népszavazást követel az a nyílt levél, amelyet 50 nagyvállalati vezető írt alá, és amely vasárnap jelenik meg a The Sunday Times című lapban – közölte a Sky News brit tévécsatorna. Az aláírók – köztük a Sainsbury's áruházlánc vagy a Waterstones könyvkereskedő vezetője – arra figyelmeztetnek, hogy milyen gazdasági károkat okoz Nagy-Britannia számára a „bekötött szemmel” megvalósuló kilépés. „Úgy érezzük, hogy ez a megfelelő idő meglengetni a zászlót, mivel már csak néhány hónap van hátra a Brexit-kataklizma fenyegető lehetőségéig” – írják a végvezetők. Egy új csoportot is alakítanak, Business for a People's Vote (nagyjából: cégek a nép szavazásáért) néven, amely a második referendumért fog kampányolni. 

Ferenc pápa: A dicsőség és a hatalom is múlandó

MTI
Publikálás dátuma
2018.11.03. 13:50

Fotó: Tiziana FABI / AFP
El kell utasítani a „világi hívságokat” és a külsőségekre alapozó látszatörömöket, ehelyett a szív tisztaságát kell megőrizni – ezt a gondolatot fejtette ki Ferenc pápa szombaton pontifikált szentmiséjén.
Az év során elhunyt püspökök és bíborosok emlékére a Szent Péter-bazilikában tartott gyászmisén a katolikus egyházfő kijelentette: el kell távolodni a világi hívságoktól, el kell utasítani a  „sminkelés kultúráját”, amely a külsőségek ápolására tanít csupán. Nem a látszat, hanem a szív az, ami számít – mondta a pápa. Szerinte mindaz, amit a világ hajszol, és amivel kérkedik – a dicsőség, a hatalom, a megannyi külsőség – múlandó, nem hagy nyomot maga után. „Ehelyett meg kell tisztítani és meg kell óvni a szívet, az ember bensőjét, ami oly drága Isten szemében” – fogalmazott a pápa. „Az életből nem az marad meg, hogy mennyit gyűjtöttünk magunknak, hanem az, hogy mennyit adtunk másoknak” – hangsúlyozta a szentatya.

Százezer katona gyakorlatozik a japán vizeken

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.11.03. 12:01

Fotó: Kaila PETERS / AFP/Navy Office of Information
Az Egyesült Államok és Japán fegyveres erői – a USS Ronald Reagan repülőgép-hordozóval az élen – a térségben egyre aktívabb kínaiaknak üzentek az „Éles kard” keretében.
Míg Norvégiában a NATO történetének egyik legnagyobb hadgyakorlatát tartják, hogy egy elképzelt orosz agresszió elhárítását szimulálják, a Föld másik féltekén, Japán vizein szintén százezres művelet kezdődött. AZ „Éles kard” névre keresztelt gyakorlaton az amerikai flotta 57 ezer, japán védelmi erők 47 ezer embere vesz részt, de csatlakoztak hozzájuk kanadai hadihajók is. 
A hadgyakorlaton nyolc másik amerikai hadihajó mellett részt vesz a USS Ronald Reagan repülőgép-hordozó, amely 90 harci gépet képes bevetésre indítani. Japán legnagyobb hajója, a Kaga helikopterhordozó és két romboló is csatlakozik a hadijátékhoz. A tengerészek elsősorban tengeralattjáró-elhárítást gyakorolnak, de egy partraszállási műveletet is végrehajtanak.  Az „Éles kard” mindenekelőtt Kínnak üzen. Peking egyre aktívabb a Dél-Kínai-tengeren, amelyet saját vizeinek tekint, de annak jelentős részére igényt tart Japán, Tajvan, a Fülöp-szigetek és Vietnam is. Kína stratégiai célja, hogy olyan flottát fejlesszen, amellyel szükség esetén a part menti vizekről kiszoríthatja a nyílt óceánra az amerikai hajókat, vagyis a saját érdekei szerint rendezheti a régió sorsát.