Korábban zaklatással vádolták a floridai jógastúdióban lövöldöző férfit

Publikálás dátuma
2018.11.04. 11:45
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Scott Paul Beierle a támadás előtt nőgyűlölő és rasszista videókat tett közzé YouTube-on.
Korábban zaklatással vádolták azt a férfit, aki péntek este lelőtt két nőt a floridai Tallahassee egyik jógastúdiójában, majd saját magával is végzett – írja a Reuters a rendőrség szombati közlése alapján. Az támadásban egy 61 és egy 21 éves nő, a Floridai Állami Egyetem tanára és diákja vesztette életét. Két másik nő megsérült, őket kórházba vitték, az állapotuk stabil. A rendőrség szerint a 40 éves Scott Paul Beierle volt az elkövető. Motivációja egyelőre ismeretlen, a nyomozók jelenleg a férfi és az áldozatok közötti lehetséges kapcsolatot vizsgálják. A rendőrség információi szerint Beierle a támadás idején egy helyi szállodában tartózkodott. A nyomozás során a Talahassee-től több mint 300 kilométerre található Deltonában lévő otthonát is átvizsgálták. A rendőrök szerint korábban zaklatás miatt tettek bejelentést a férfi ellen. A Reuters azt írja, Beierle az „incel” („involuntary celibates” vagyis „nem önkéntes cölibátus”) nevű internetes csoport tagja volt, és korábban nőgyűlölő és rasszista videókat tett közzé YouTube-on.
Szerző
Frissítve: 2018.11.04. 11:49

Tragikus! Egy család kilenc tagja halt meg az áradás miatt Szicíliában

Publikálás dátuma
2018.11.04. 10:46

Fotó: ALESSANDRO FUCARINI / AFP
Utakat, parkokat és aluljárókat zártak le. Vasárnap is eső várható.
A hét eleje óta 20 ember vesztette életét Olaszországban a vihar miatt. A szicíliai Palermo térségét sújtó áradásokban tíz ember halt meg, köztük egy család kilenc tagja – írja a Guardian. A család házát egy megáradt patak öntötte el, a halálos áldozatok között egy egy, egy három és egy 15 éves gyerek is van. Egy férfit – szintén Palermo térségében – autójában ülve sodort el az ár. Szicíliában utakat, parkokat és aluljárókat zártak le, valamint zárva tartanak az iskolák. Agrigentóban ötven családnak kellett elhagynia az otthonát, Veneto régióban pedig 160 ezer ember maradt áram nélkül.   A meteorológiai előrejelzések szerint vasárnap is szél és eső várható. 
FORRÁS: ALESSANDRO FUCARINI / AFP
Szerző
Frissítve: 2018.11.04. 11:50

Az amerikai főbírót vádoló nők egyike elismerte, hogy hazudott

Publikálás dátuma
2018.11.04. 10:04
Brett Kavanaugh
Fotó: Brendan Smialowski / AFP
Várhatóan eljárást indítanak hamis állítások és az igazságszolgáltatás akadályozása miatt.
A Brett Kavanaugh konzervatív főbírót szexuális erőszakkal vádoló nők egyike, Judy Munro-Leighton elismerte szombaton, hogy hazudott, és soha nem is találkozott a főbíróval. Chuck Grassley, a szenátus igazságügyi bizottságának vezetője az MTI összefoglalója szerint a hamis állításokról szóló dokumentumokat elküldte Jeff Sessions igazságügyi miniszternek és Christopher Wray igazgatónak, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) vezetőjének. A minisztérium várhatóan megindítja az eljárást hamis állítások és az igazságszolgáltatás akadályozása miatt. Brett Kavanaugh főbírót szenátusi meghallgatása idején több nő is megvádolta évtizedekkel korábbi szexuális zaklatásokkal és szexuális erőszakkal. A főbíró jelölését október 6-án megszavazta a szenátusi bizottság republikánus többsége, és azóta az Egyesült Államokban az alkotmánybíróság szerepét betöltő legfelsőbb bíróság tagja. Chuck Grassley irodájának közleménye szerint Judy Munro-Leighton azzal vádolta meg Kavanaugh-t, hogy a főbíró és az egyik barátja „többször is megerőszakolták egy kocsi hátsó ülésén”. Ezeket a vádakat először egy névtelen levélben Kamala Harris kaliforniai demokrata párti politikussal közölte, aki a szenátusi meghallgatás egyik résztvevője volt, majd elektronikus levelet küldött az igazságügyi bizottságnak is, ezúttal már felfedve a személyazonosságát. A bizottság vizsgálódni kezdett és gyorsan megállapította, hogy Munro-Leighton egy Kentuckyban élő baloldali aktivista, aki évtizedekkel idősebb a főbírónál, és soha nem találkozott vele. A múlt héten Grassley szenátor Michael Avenatti ügyvéd és ügyfele, a Kavanaugh-t szintén szexuális zaklatással megvádoló Julie Swetnick ügyben küldött meg dokumentumokat az igazságügyi tárcának bűnügyi nyomozásra. Swetnick ugyanis eskü alatt vallotta, hogy Kavanaugh évtizedekkel korábban jelen volt akkor, amikor többen megerőszakolták őt. A nő egyébként később az NBC televíziónak adott interjújában részben visszavonta állításait, részben ellentmondásokba keveredett. Donald Trump elnök szombaton Twitter-bejegyzésben reagált a fejleményekre.
„Mi van a többiekkel? Hol vannak az ügyben a demokraták?”

– írta a mikroblogban Trump.

Christine Blasey Fordról, arról a kaliforniai pszichológusról, aki a meghallgatáson Kavanaugh legfőbb vádlója volt, a napokban a Slate internetes portál megírta: ügyvédnője, Debra Katz közreműködésével számlát nyitott, amelyre adományokat vár. A nő azt állítja, szenátusi „szereplése” miatt halálos fenyegetéseket is kapott, ezért személyes biztonságára sokat kell költenie. A számlára eddig már több mint 800 ezer dollár érkezett. Emellett Blasey Fordnak egy könyvkiadó egymillió dolláros szerződést is ajánlott története megírására. A pszichológusnő azt állítja, hogy Kavanaugh 1982-ben egy diákbulin meg akarta őt erőszakolni. A vádló „száz százalékig” biztosnak mondta magát abban, hogy Kavanaugh volt az, aki a bulin részegen erőszakoskodott vele, és a száját is befogta, hogy ne tudjon segítségért kiáltani. Kavanaugh hevesen tagadta az állítást, és azt az ellene indított lejárató kampány részének tulajdonította.  
Szerző