Előfizetés

Kamion tarolt le 31 autót Kínában, sokan meghaltak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.11.04. 14:14

Fotó: STR / AFP
A sofőr elvesztette uralmát a jármű felett, és a gépkocsiknak hajtott. A baleset okait vizsgálják.
Legkevesebb 15 ember életét vesztette, 44-en pedig megsérültek Kínában, amikor egy kamion vezetője elvesztette uralmát járműve felett, és egy, az autópályánál található pihenőnél a várakozó gépkocsikba csapódott. A balesetben, melynek okait vizsgálják, összesen 31 jármű rongálódott meg. A Xinhua hírügynökség szerint a kamion sofőrje a hatóságoknak azt mondta, hogy elromlott a fék. A baleset Lancsou városában, Gansu tartomány székhelyén történt.
Fotó: STR / AFP

Csaknem egy év után engedtek szabadon egy szaúdi herceget

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.11.04. 13:44
A rijádi Ritz-Carlton szálloda
Fotó: FAYEZ NURELDINE / AFP
Halíd bin Talalt a Ritz-Carlton szállodában tartották fogva.
A hétvégén, tizenegy hónap után szabadon engedték Halíd bin Talal szaúdi herceget, Szalmán király unokaöccsét, akit a rijádi Ritz-Carlton szállodában tartottak fogva – írja a BBC. Erről a közösségi médiában megosztott fotók tanúskodnak, melyeken az is látható, ahogy Halíd bin Talal üdvözli hozzátartozót. A herceget tavaly azt követően fogták el, hogy bírálta a királyi családon belüli, korrupcióra hivatkozva indított tisztogatásokat. Testére, Alvalid bin Talal is azok között volt, akiket korrupciós vádak miatt őrizetbe vettek. A szaúdi kormány – csakúgy, mint a herceg fogva tartására – Halíd bin Talal szabadon engedésére sem adott hivatalos magyarázatot. A lépésnek a BBC szerint köze lehet ahhoz, hogy Mohammed bin Szalmán koronahercegre nyomás nehezedik Dzsamál Hasogdzsi halála miatt. A szaúdi abszolút monarchiát élesen bíráló Hasogdzsi október 2-án tűnt el, miután bement az isztambuli szaúdi főkonzulátusra, hogy a közelgő esküvőjéhez szükséges dokumentumokat intézze. Szaúd-Arábia csak jóval később ismerte be, hogy Hasogdzsi meghalt a főkonzulátus épületében. A szaúdi magyarázat szerint az újságíró dulakodás közben vesztette életét, török sajtóbeszámolók szerint viszont brutális módszerekkel meggyilkolták. Rijád több embert is őrizetbe vett a gyilkossággal kapcsolatban, valamint a titkosszolgálatok átalakítását ígérték.

Brexit – Közel a megállapodás az ír-északír határellenőrzés ügyében?

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.11.04. 12:08
Illusztráció
Fotó: DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP
A Sunday Times értesülése szerint a megállapodásban egy „kilépési záradék” is szerepelne.
Egy vasárnap közzétett brit sajtóértesülés szerint kompromisszumos megoldás körvonalazódik a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről folyó tárgyalásokon, annak érdekében, hogy el lehessen kerülni a régóta nem létező határellenőrzés visszaállítását Észak-Írország és az Ír Köztársaság között. Az MTI azt írja, a Sunday Times című konzervatív vasárnapi lap meg nem nevezett, magas beosztású forrásokat idéző írása szerint az Európai Unió immár hajlik arra, hogy a kilépési megállapodásban kötelező jogi erővel szerepeljen az Egyesült Királyság egészére kiterjedő majdani vámegyüttműködési megállapodás koncepciója. Így nem lenne szükség az Európai Bizottság által javasolt „pótmegoldásra”, amely Észak-Írországot az Egyesült Királyság többi országrészétől eltérő vámjogi szabályozás alá vette volna a határellenőrzés visszaállításának elkerülése miatt. A lap értesülései szerint ugyanakkor a Konzervatív Párt vezette brit kormány keményvonalas Brexit-párti tagjainak megnyerése miatt szerepelne a megállapodásban egy „kilépési záradék” is, amely arról intézkedne, hogy az Egyesült Királyság nem maradna „örökre” ebben a vámegyüttműködési partnerségben az Európai Unióval.
A Brexit-tárgyalások legnagyobb horderejű megoldatlan kérdése az, hogy miként lehet elkerülni a hosszú évek óta nem létező határellenőrzés újbóli bevezetését Észak-Írország és az Európai Unióban maradó Ír Köztársaság 499 kilométeres határszakaszán, amely a Brexit után az Egyesült Királyság és az Európai Unió egyetlen szárazföldi vámhatára lesz. Az EU még februárban kidolgozott javaslata szerint ha egyéb megoldási ötlet addig nem merül fel, Észak-Írország és Írország közös vámszabályozási térséget alkotna a brit EU-tagság megszűnése után tervezett átmeneti időszak lejártával, és így a határellenőrzés visszaállítása nélkül sem sérülne az Európai Unió vámuniójának integritása. Ezt London azonban kezdettől fogva elutasította, azzal az érvvel, hogy ez a megoldás az Egyesült Királyság integritását csorbítaná, mivel más vámszabályozási rendszer lenne érvényes Észak-Írországban, mint Nagy-Britanniában. Észak-Írország nem része Nagy-Britanniának – amely Angliából, Walesből és Skóciából áll –, de vele együtt alkotja az Egyesült Királyságot a brit korona fennhatósága alatt. A brit kormány nyáron kidolgozott alternatív javaslatcsomagja közös szabadkereskedelmi térség létrehozását és ehhez közös szabálygyűjtemény kialakítását javasolja az EU-nak a fizikai áruk forgalmának szabályozására, olyan módon, mintha az Egyesült Királyság egésze és az Európai Unió „kombinált vámtérséget” alkotna. Ezt viszont eddig az Európai Unió nem fogadta el, azzal az érvvel, hogy a London által javasolt közös vámtérség részleges mivolta az EU egységes piacának és vámuniójának integritását kezdené ki. A Sunday Times értesülései szerint a formálódó kompromisszum egyik fő elemeként az Európai Unió immár hajlandó lenne arra, hogy az áruforgalom vámkezelését nem Írország és Észak-Írország határán, hanem „a piacon”, vagyis a gyárakban, üzletekben lehessen elvégezni.
Theresa May brit miniszterelnök nemrég arról beszélt: az elmúlt néhány hétben elért előrelépések eredményeként 95 százalékban elkészült a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről szóló megállapodás-tervezet, de egyetlen jelentős akadályozó tényezőként továbbra is megoldásra vár, hogy miként lehet garantáltan elkerülni az ellenőrzés visszaállítását Észak-Írország és az Ír Köztársaság határán. May múlt hétfőn kora este tájékoztatta a londoni alsóház képviselőit Brüsszelben tartott EU-csúcsról, és leszögezte: a találkozón is kifejtette, hogy a brit kormány számára változatlanul elfogadhatatlan az újbóli határellenőrzés elkerülhetőségére kidolgozott uniós javaslat, mert annak megvalósítása az Ír-tengeren, vagyis Észak-Írország és az Egyesült Királyság többi országrésze közé emelne vámhatárt.
A ír-északír határ korábban katonai szigorúságú fizikai ellenőrzésének teljes megszüntetése az észak-írországi megbékélési folyamat elmúlt két évtizedének egyik legnagyobb vívmánya, és sokan tartanak attól, hogy ha a Brexit miatt vissza kellene állítani e határellenőrzést, az az erőszakcselekmények kiújulását is okozhatná.