hajléktalan;Város Mindenkié;Alkotmánybíróság;

2018-11-04 19:47:00

„Magyarország ma nem köztársaság”

Volt olyan felszólaló, aki sírással küszködve mesélte el saját történetét a hajléktalanság kriminalizációja ellen szervezett tüntetésen.

Az érintett szakmák képviselői, civil aktivisták és maguk a hajléktalanok is felszólaltak azon a tüntetésen, amit a Város Mindenkiért csoport szervezett a hajléktalanság kriminalizációját eredményező, október 15.-én életbe lépett jogszabályváltozás ellen.

Az új törvény miatt már több hajléktalant is őrizetbe vettek és bíróság elé állítottak, a Székesfehérvári Bíróság ugyanakkor az Alkotmánybírósághoz fordult a jogszabály miatt. Erdőhegyi Márta, a Város Mindenkiért aktivistája bátor lépésnek nevezte a döntést és a megjelent mintegy háromszáz ember nevében arra kérte az AB-t, „végre viselkedjen valós ellensúlyként” a hatalommal szemben és semmisítse meg az „embertelen és betarthatatlan jogszabályt”. (A tömegben Szél Bernadettet, Heller Ágnes és Pogátsa Zoltánt lehetett látni az ismertebb baloldali közéleti szereplők közül.)

Az Alkotmánybíróság épülete elé szervezett demonstráción Kelemen Gábor szociális munkás arról beszélt, még a szakma saját etikai kódexét is megsérti a most elfogadott jogszabály, a tiltakozó petíciójukat eddig 767-en írták alá kollégái közül. Vida Katalin pszichológus (közülük már több, mint 1400-an tiltakoztak, szintén petíció formájában) szintén arról beszélt, betarthatatlan törvényt hozott az Országgyűlés.

Az este leghatásosabb szónoklatát mégis egy hajléktalan mondta. Lakatos Jutka 28 éve él az utcán a férjével, ő arról beszélt, nem a rendőrök szégyene, hogy ilyen törvények alapján kell intézkedniük, de az ő felelősségük is, hogy ezt hogyan teszik. Misetics Bálint aktivista pedig azt mondta, „Magyarország ma nem köztársaság”, mert egy olyan országban, ahol egyesek a medencéjüket fűtik, mások az utcán élnek, erről nem beszélhetünk.

Volt olyan felszólaló is, a Magyarországon állami gondozásban felnőtt Nnmani Bea, aki sírással küzdve mesélte el, hogy szeptemberben az utcára tették. „Magyar vagyok, és most úgy érzem, egy állami gondozott becsületes módon nem tud kiemelkedni a hátrányos helyzetéből” – mondta. Ő egyébként szerkesztőnek tanult az egyik kereskedelmi televíziónál korábban. A demonstráció rendben ért véget.