Előfizetés

„Magyarország ma nem köztársaság”

Kósa András
Publikálás dátuma
2018.11.04. 19:47

Fotó: Tóth Gergő
Volt olyan felszólaló, aki sírással küszködve mesélte el saját történetét a hajléktalanság kriminalizációja ellen szervezett tüntetésen.
Az érintett szakmák képviselői, civil aktivisták és maguk a hajléktalanok is felszólaltak azon a tüntetésen, amit a Város Mindenkiért csoport szervezett a hajléktalanság kriminalizációját eredményező, október 15.-én életbe lépett jogszabályváltozás ellen. Az új törvény miatt már több hajléktalant is őrizetbe vettek és bíróság elé állítottak, a Székesfehérvári Bíróság ugyanakkor az Alkotmánybírósághoz fordult a jogszabály miatt. Erdőhegyi Márta, a Város Mindenkiért aktivistája bátor lépésnek nevezte a döntést és a megjelent mintegy háromszáz ember nevében arra kérte az AB-t, „végre viselkedjen valós ellensúlyként” a hatalommal szemben és semmisítse meg az „embertelen és betarthatatlan jogszabályt”. (A tömegben Szél Bernadettet, Heller Ágnes és Pogátsa Zoltánt lehetett látni az ismertebb baloldali közéleti szereplők közül.) Az Alkotmánybíróság épülete elé szervezett demonstráción Kelemen Gábor szociális munkás arról beszélt, még a szakma saját etikai kódexét is megsérti a most elfogadott jogszabály, a tiltakozó petíciójukat eddig 767-en írták alá kollégái közül. Vida Katalin pszichológus (közülük már több, mint 1400-an tiltakoztak, szintén petíció formájában) szintén arról beszélt, betarthatatlan törvényt hozott az Országgyűlés. Az este leghatásosabb szónoklatát mégis egy hajléktalan mondta. Lakatos Jutka 28 éve él az utcán a férjével, ő arról beszélt, nem a rendőrök szégyene, hogy ilyen törvények alapján kell intézkedniük, de az ő felelősségük is, hogy ezt hogyan teszik. Misetics Bálint aktivista pedig azt mondta, „Magyarország ma nem köztársaság”, mert egy olyan országban, ahol egyesek a medencéjüket fűtik, mások az utcán élnek, erről nem beszélhetünk. Volt olyan felszólaló is, a Magyarországon állami gondozásban felnőtt Nnmani Bea, aki sírással küzdve mesélte el, hogy szeptemberben az utcára tették. „Magyar vagyok, és most úgy érzem, egy állami gondozott becsületes módon nem tud kiemelkedni a hátrányos helyzetéből” – mondta. Ő egyébként szerkesztőnek tanult az egyik kereskedelmi televíziónál korábban. A demonstráció rendben ért véget.

Vaddisznó vágtatott a forgalommal szemben a Római-partnál (videó)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.11.04. 19:19

Fotó: Facebook
Az állat a harmadik kerületben riadtan kerülgette a járműveket.
Egy, a Facebookon vasárnap közzétett videón tökéletesen látszik, amint egy vaddisznó rohan a forgalommal szemben Budapest III. kerületében, a Királyok útján. Az állat kikerülte a vele szemben haladó járművet, majd az út szélén folytatta útját. A videó hamar népszerű lett, cikkünk megjelenéséig közel 10 ezer ember nézte meg.

Leesett a tartálykocsiról, meghalt egy magyar férfi Ausztriában

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.11.04. 18:08
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A jármű fedele lecsapódott, a férfi pedig a mélybe zuhant. Az életét már nem tudták megmenteni.
Egy 57 éves magyar férfi hétfőn, az ausztriai Kremsben leesett egy négy méter magas tartálykocsi tetejéről, és olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a kremsi kórházban életét vesztette – írja az autószektor.hu az osztrák közszolgálati televízió honlapjának beszámolója alapján. A férfi a tartálykocsi fedelét akarta kinyitni, amikor – feltehetően a túlnyomás miatt – a fedél felcsapódott, és ettől a magyar férfi a mélybe zuhant. Kórházba szállították, sérüléseibe azonban nem sokkal később belehalt. Az alsó-ausztriai rendőrség tájékoztatása szerint a a tartálykocsi fedelét négy biztonsági csavar rögzíti, a férfi ezeket akarta kicsavarni, amikor bekövetkezett a tragédia. A meinbezirk.at értesülése szerint a férfi a tartálykocsit a Krems város területén található speciális mosóállomáson akarta kitakarítani, és mielőtt ezt megkezdte volna, felmászott a jármű tetejére, hogy kinyissa a tartály fedelét. Ekkor történt a végzetes baleset.