Előfizetés

A személyiségjegyek is összefügghetnek a szívbetegségekkel

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2018.11.06. 14:14
Illusztráció
Fotó: Pixabay
A magas vérnyomás vagy a koszorúér-betegség kapcsolatba hozható azzal, kinek milyen a vérmérséklete - derítették ki a Semmelweis Egyetem kutatói, akik a személyiség egyes veleszületett jellegzetességeinek betegségekre hajlamosító hatását vizsgálták.
A magas vérnyomással vagy a koszorúér-betegséggel kapcsolatba hozható temperamentumtípusokat az évek óta tartó vizsgálat során sikerült azonosítania. A Semmelweis Egyetem honlapján megjelent tájékoztatás szerint a  Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika, a Családorvosi Tanszék, valamint a Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika kutatócsoportjainak közös kutatásának eredménye a jelenlegi rizikóbecslő módszerek tökéletesítéséhez járulhat hozzá. Rihmer Zoltán, a Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika címzetes egyetemi tanára és Gonda Xénia egyetemi adjunktus vizsgálta hazánkban először az affektív temperamentumok és a krónikus, elsősorban pszichiátriai megbetegedések közötti összefüggést, és az ő kezdeményezésükre indult meg mintegy tíz éve együttműködés a Családorvosi Tanszékkel a szív-és érrendszeri betegségekkel való esetleges kapcsolatok kimutatására. A Családorvosi Tanszék oktató családorvosa, Nemcsik János ötlete nyomán négy évvel ezelőtt induló projektben a Maurovich-Horvat Pál vezette Kardiovaszkuláris Képalkotó Kutatócsoporttal együtt azt vizsgálják, hogy bizonyos temperamentumvonások összefüggést mutatnak-e a koszorúér-betegség jelenlétével és kiterjedésével. Az affektív temperamentumok olyan veleszületett személyiségjellemzők, amelyeknek öt típuscsoportja ismert: 
  • depresszív
  • ciklotím - hangulatingadozó
  • hipertím - optimista, magabiztos, társaságkedvelő, főnök típus, kockázatvállaló, tolakodó, kicsi alvásigénnyel rendelkező
  • ingerlékeny
  • szorongó
Egyik temperamentum irány sem jó vagy rossz, mindnek megvan a maga evolúciós szerepe, illetve a nemek között vannak különbségek. A nőknél magasabb a depresszív, szorongó, ciklotím, míg férfiaknál az ingerlékeny és a hipertím temperamentumok aránya.
A kutatáshoz 200 CT-vizsgálatra előjegyzett beteggel vettek fel egy több mint 1000 kérdésből álló, a személyiségvonások, temperamentumok és egyéb pszichometriai paraméterek feltárására irányuló kérdőívet. A kutatás eredménye szerint az átlagosnál kisebb eséllyel alakul ki szív- és érrendszeri betegség az úgynevezett hipertím temperamentumtípusnál, akik örökmozgók és agilisebbek társaiknál - mondta az M1-en Nemcsik János, a kutatásban résztvevő családorvos. A betegek temperamentumtípusa nagyban befolyásolja a betegséghez való hozzáállásukat, de már a prevenció szempontjából is meghatározó lehet. Korábbi kutatások kimutatták, hogy különböző temperamentumtípusoknak komoly kapcsolatuk van a dohányzás és alkoholfogyasztás vagy éppen a koros elhízás kialakulásával - jegyezte meg. A négy éve zajló kutatás eredményei alapján látszik, minél markánsabb az úgynevezett hipertím jellemvonás a koszorúér CT angiográfiával vizsgált betegeknél (CCTA), annál nagyobb eséllyel lesznek a vizsgálat során egészségesek az egyének koszorús erei. Az eredmények mindenképpen figyelemre méltóak, de nem általánosíthatóak minden betegcsoportra. A projekt másik elemében a kutatócsoport azt vizsgálja, hogy milyen összefüggés tárható fel bizonyos affektív temperamentumok és a magasvérnyomás-betegség kialakulásának időpontja között. Korábban a temperamentumok és a hipertónia kapcsolatát közvetítő folyamatokat vizsgálva a kutatók azt találták, hogy hipertím temperamentummal jellemezhető magasvérnyomás-betegeknél emelkedett az ideg-és feltehetőleg érvédő hatású agyi eredetű neurotróp faktor (BDNF), míg a domináns ciklotím, szorongó, depresszív és ingerlékeny temperamentumú hipertóniás betegek BDNF szintje alacsonyabb. Fontos hangsúlyozni, hogy a vizsgálatok csak keresztmetszeti, vagy legfeljebb rövid követési idejűek, tehát pontos ok-okozati viszonyokra egyelőre nem engednek következtetni. A kutatás azért fontos, mert Magyarországon továbbra is a szív- és érrendszeri betegségek a fő halálokok, és bár javulás figyelhető meg a 90-es évek végéhez képest, európai uniós viszonylatban 2014-es adatok alapján továbbra is a sereghajtók közé tartozik hazánk. Az iszkémiás szívbetegség okozta halálozásban Litvánia, Lettország és Szlovákia után a negyedik legrosszabbak voltunk, míg a stroke halálozás tekintetében is az Európai Unió legrosszabbjai közé tartozunk. A magas kardiovaszkuláris rizikójú betegek azonosítása a páciensek célzottabb kezelését vonhatja magával, de a jelenleg elérhető rizikóbecslő módszereknek vannak korlátai. A Semmelweis Egyetem az élet folyamán stabil személyiségjegyek és a kardiovaszkuláris betegségek közötti kapcsolatokat feltáró kutatása ezen módszerek tökéletesítésében segíthet.

Immunerősítés természetesen

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.11.06. 09:00
Illusztráció
Fotó: Pixabay
Bár még tart a meglehetősen furcsa, nyárvégi időjárás, hiába szeretnék sokan így kihúzni tavaszig, előbb-utóbb beköszönt az igazi ősz, sőt az is lehet, hogy rögtön a tél, ezért fontos, hogy - ha eddig nem tettük - felkészítsük az immunrendszerünket a hűvös, esős időben támadó vírusok és baktériumok ellen.
Ősszel gyakrabban betegszünk meg. A hűvös, esős időben főként náthával, megfázással küzdünk, de az influenzaszezonban az orrfolyásos, köhögéses tünetek magas lázzal és levertséggel is társulhatnak. Ha szeretnénk elkerülni, hogy napokig ágyban kelljen feküdnünk, célszerű időben elkezdeni felkészíteni az immunrendszerünket a vírusok és baktériumok támadása ellen.
„Szerencsére számos olyan természetes immunerősítő létezik, amelyekkel ellenállóbbá tehetjük szervezetünket"

– mondta dr. Székely Éva, a Budai Egészségközpont fül-orr-gégész szakorvosa.

Ezek azonban nem csodaszerek, ezért célszerű már nyáron – de legalábbis ősz elején – feltölteni a vitaminkészleteinket. Ezt gyümölcsökkel és zöldséggel, valamint vitaminkészítményekkel tehetjük meg.
"Ha megbetegszünk, a tünetek enyhítésére is alkalmazhatunk házi praktikákat, ugyanakkor magas, hosszan tartó láz, erős köhögés, tartós fej- vagy hátfájás esetén mindenképp forduljunk szakorvoshoz.”

Leghatásosabb immunrendszer erősítő módszerek

A változatos táplálkozás ősszel is fontos, a gyümölcsök és zöldségek vitamintartalma azonban már nem elegendő a szervezet számára, így C-és D-vitamin szedésével hatékonyan védekezhetünk a megfázás ellen. Az ismert, hogy a citrom és a gyömbér gazdag C-vitaminban, de a savanyú káposzta és a sütőtök sokat tartalmaz, ezekből ráadásul izgalmas és ízletes ételeket készíthetünk. Használjuk a természet patikáját: ropogtassunk friss zöldségeket, gyümölcsöket, igyunk gyógyteákat, méregtelenítő zöldteát!
Sportoljunk! Amíg nem tombolnak a mínuszok, megfelelő öltözékben nyugodtan sétálhatunk vagy futhatunk a szabadban. Ha fázunk, mehetünk konditerembe, de választhatjuk az otthoni tornázást is. A mozgás az immunrendszer erősítése mellett a testre és a lélekre is pozitív hatással van.
Az alvásnak elengedhetetlen a szerepe az immunrendszer erősítésében. De csak a minőségi és mennyiségi alvás segít, ugyanis a szervezet ekkor regenerálódik a leggyorsabban. A napi 1,5-2 liter folyadék – főként víz – fogyasztása ősszel és télen is fontos, hiszen segít a szervezet méregtelenítésében.
A megbetegedéses időszakokban elengedhetetlen a rendszeres, napi többszöri, alapos kézmosás. Akkor feltétlenül, ha hazaérünk, ha beteggel találkozunk, vagy ha mi is gyakran fújjuk az orrunkat. Az influenza ellen a leghatékonyabban védőoltással védekezhetünk. Ha náthásak vagyunk, meleg tea, pihenés, szükség esetén orrspray használat segíthet. Tartós és magas láz, végtagfájdalom esetén azonban keressük fel háziorvost, mert antibiotikumos kezelésre is szükség lehet.

Szép pénzt takaríthat meg, ha nem enged mindenkit a kocsija volánjához ülni

Népszava
Publikálás dátuma
2018.11.06. 08:29

Öt-tíz százalékos engedményt kaphatnak a gépjármű felelősségbiztosítás díjából azok, akik nyilatkoznak arról, hogy 2-4-nél több ember nem vezeti az autót.
Egyelőre a korábbi éveknél is kevesebben kötöttek új szerződést a kötelező gépjármű felelősség-biztosítás (kgfb) november elsején kezdődött kampány időszakában – adta hírül a CLB biztosítási alkusz cég. Nincs ebben semmi különös, véli Németh Péter, a cég értékesítési igazgatója, aki emlékeztet: évek óta egyre kevesebb autósnak esik év végére a kötelező fordulója. Azoknak viszont, akiknek éppen ebben a hónapban kell dönteniük, hogy maradnak-e a régi biztosítójuknál vagy újat keresnek, érdemes alaposan tájékozódniuk az ajánlatok között, mert vannak figyelemre méltó új kedvezmények – figyelmeztet Németh. Ilyen például a járművezetők számától függő 5-10 százalékos kedvezmény, amelyet öt biztosító – Allianz, Union, Wáberer, Generali, Genertel – kínál azoknak, akik nyilatkoznak arról, hogy kettő-négy személynél többnek nem szokták átengedni az autó vezetését. A szakértő szerint sok – sőt, egyre több – olyan összetört jármű után kell kártérítést fizetniük a biztosítóknak, amelyet nem a tulajdonos vezet, s így a baleset oka a jármű kellő ismeretének a hiánya is lehet. Ezzel csökkenhet a balesetek és a kártérítések száma, s az utóbbi összege is. Vélhetően hasonló céllal nyilatkoztat az említett néhány biztosító arról is, hogy túl fiatal sofőr nem vezeti a szóban forgó járművet. Az életkor alsó határa változó, a limitet valahol 20 és 25 év között húzzák meg a szolgáltatók. Ezt a nyilatkozatot is 5-10 százalékos kedvezménnyel jutalmazzák. Németh felhívja a figyelmet egy fontos időpontra, a november 11–ére. Eddig kell a biztosítóknak értesíteniük a régi ügyfeleiket, akiknek év végén van a fordulójuk arról, hogy milyen összegű kgfb-díjat kalkuláltak.  Az idén találkozhatnak először az autósok a díjba beépített biztosítási adóval, ezért a korábbi évektől eltérően mind a 13 biztosító új tarifát hirdetett.