iskolafelújítás;Ostoros;

Pompásan időzített iskolafelújítás: kibontott tető alatt tanulnak a diákok

Rejtély, miért a nyári szünet végén kezdték felújítani az egri tankerülethez tartozó ostorosi iskola tetőszerkezetét: a munka húzódik, a gyerekek az őszi szünet után sem vehették birtokukba az épületet.

"Immár közel három hónapja nap mint nap ugyanaz a kép fogad minket szülőket, gyerekeket és tanárokat: az augusztus elején történt héjazatbontás után szinte megállt az idő, semmi nem történik az iskola felújításával kapcsolatosan. Szülőként én szégyellem, hogy gyermekeimnek és az őket tanító, nagy áldozatot vállaló tanároknak ilyen körülmények között kell minden nap megvívni az amúgy sem túl egyszerű életet" – fakadt ki az egyik szülő a közösségi oldalakon.

Szeptemberben a Népszava írta meg elsőként, hogy áldatlan állapotok uralkodnak az egyik egri iskolában, miután évek óta nem sikerült megjavítani a folyton beázó tetőt, s ha esett, nem kapcsoltak villanyt a teremben, nehogy agyoncsapjon valakit az átázott elektromos vezeték. A falak bepenészedtek, az aulában állt a víz, mikor már nem tudták vödrökkel felfogni az esőt, szalaggal kerítették el a veszélyes szakaszokat. Ebben az esetben a tetőfelújítás a cikkünk megjelenése utáni napokban elkezdődött.

Az Egertől pár kilométerre lévő Ostoros iskolája szintén az egri tankerülethez tartozik, s úgy tűnik, hasonló gondokkal küzd, mint városi intézménytársa. Noha hosszú évek óta tudják, hogy a tető javításra szorul, mégis az utolsó pillant után kezdtek neki az átépítésnek. Ráadásul a munka gyötrelmesen lassan halad. "Augusztusban leszedték a tetőt, de október végéig semmi nem történt. Azaz történt, mert beázott az iskola, tönkrementek az informatikai oktatás eszközei és a könyvtár (ezek mind a padlástérben voltak)" mondta egy lapunknak nyilatkozó ostorosi édesapa.

Szavai szerint a szülők már szeptemberben zajongtak emiatt az iskola igazgatójánál, majd október közepén keresték a tankerület vezetőjét is, de hiába. "Itt a november. Minden szétázott, az iskola szétverve. Így nem lehet tanítani. Ki fogják a gyerekeket telepíteni, különböző helyekre, önkormányzati kisbuszokkal és a tankerületi központ 20 fős buszával akarnak 150 diákot ide-oda szállítani. Miközben jól látható, hogy nemhogy hetekre, de a bekövetkezett károk miatt hónapokra nem lesz használható az iskola", mondta.

Megkerestük az egri tankerületet és a Klebelsberg Központot is az ügyben. Előbbi nem reagált, utóbbi azt válaszolta: egy pályázati konstrukcióban közel 43 milliós támogatásban részesült az ostorosi tagiskola infrastrukturális fejlesztése, amiből az épület teljes tetőszerkezetének megújítását, a meglévő azbeszt tartalmú palafedés elbontását, a tetőszerkezetre alátét-fóliázását, lécezését, svédacélos lemezelését, valamint néhány tanterem festése, padlóburkolat cseréjét fedezik.

Tavaly decemberben indították el a közbeszerzési eljárást, s ennek lezárása után az Egri Tankerületi Központ 2018. júliusában kötött szerződést a kivitelezési munkálatokat végző céggel: 4 hónapos teljesítési határidőt határozva meg. Ez 2018. november 10-én jár le. Közölték: a vállalkozó saját ütemezése szerint végzi a munkálatokat, tájékoztatása szerint azonban az alapanyagok beszerzési ideje jelentősen megnőtt, ezért csúsznak a fedési munkálatok, de ígérete szerint határidőre elkészülnek a feladattal.

Mindössze egy osztályt kell három napra ideiglenesen másik, az önkormányzat által biztosított épületben elhelyezni, mivel az érintett tanteremben festés és padlófelújítás is történik – tájékoztatott a Klebelsberg Központ. A szülők szerint ez nem igaz, hisz a fenntartótól levelet kaptak arról, hogy november 5-9. között az ostorosi tagiskola tanulói és pedagógusai Egerben folytatják munkájukat. Hétfőn az 1-7. évfolyamos diákok délelőtt az iskola éves munkatervében szereplő projekttevékenységben vesznek részt – jelentsen ez bármit is -, a 8. osztály pedig pályaválasztási tanácsadást hallgathat Ostoroson, a Polgármesteri Hivatal egyik helyiségében. Kedden, szerdán és csütörtökön valamennyi ostorosi tanulót Egerben, az Agria TISZK épületében helyezik el, s ezeken a napokon rendes tanítási órák, délután napközis foglalkozások lesznek.

A szülők azonban attól félnek: ez az „átmeneti” helyzet nemcsak pár napra szól majd.