Üzent az MTA: nem kérnek Palkovics javaslataiból

Publikálás dátuma
2018.11.05 14:36
Lovász László, az MTA elnöke
Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Az MTA finanszírozása az Akadémia körében kell maradjon, kutatóhálózatát pedig értelmetlen átszervezni – döntötte el az intézmény vezetése. Lovász László elnök ünnepi beszédben is kérte a kormányt, ne csorbítsák függetlenségüket.
Közleményt tett közzé hétfőn az MTA elnöksége, amiben visszafogottan, de egyértelművé teszik: nem kérnek az innovációs miniszter anyagi gyámságából, és szervezet-átalakítási terveiből. Az Akadémia vezetése egy, az innovációs és technológiai tárcának (ITM) is megküldött munkaanyagot értékelt október 30-án, és ennek apropóján eldöntötték, hogy ugyan folytatják tárgyalásaikat a Palkovics László vezette innovációs és technológiai tárcával, de elvetik annak jelenlegi ajánlásait.
 Jelzésértékű az a két pont, amit az MTA kiemelten támogatott a koncepcióból:
  • Az MTA intézményi alapfinanszírozása az ITM-mel tervezett megegyezés keretében kerüljön vissza az MTA költségvetési fejezetébe
  • Az akadémiai kutatóhálózat jelentős átstrukturálása indokolatlan
Az Akadémia arra is figyelmeztet, hogy az alkalmazott kutatások mellett – melyeket adott esetben a kormány vagy a versenyszféra rendel meg – az alapkutatások nem gyengítendők, hanem erősítendők. Ha pedig a kormány felül akarja vizsgálni az MTA kutatói hálózatának juttatott forrásokat, akkor érdemes nagyobbra nyitni a hálót, a tervezett átvilágításnak egységes kritériumok alapján ki kell terjednie az MTA mellett az állami kutatóintézetekre, valamint az innovációban részt vevő gazdasági vállalkozásokra is.
Palkovics László jelenleg egy, az MTA-val párhuzamos, állami fenntartású alkalmazott kutatóintézet-hálózat tervein dolgozik, amihez az Akadémiától csatornázhatják át a forrásokat. Az innovációs miniszter nem mellesleg átstrukturálás címen bezáratná az MTA Közgazdaság-tudományi Intézetét is – a tárcavezetőt sürgeti a határidő, december elsejéig kell javaslatot tegyen a párhuzamos kutatói hálózat kidolgozására. 
 Az MTA nem csak a honlapján, de ünnepi beszéd formájában is üzent a kormánynak , igaz, meglehetősen burkolt formában: Lovász László elnök A magyar tudomány ünnepe rendezvénysorozat hétfői, budapesti megnyitóján hangsúlyozta, hogy „az önálló, szabad munka eredménye adhat csak igazi okot az ünneplésre. Ez az alapja a tudomány művelésének nem csupán az egyes kutatóknál, hanem az Akadémia egész kutatóhálózatában és ugyanígy az egyetemi tanszékeken” (...)
„Kutatás csak úgy folyhat, ha annak az önállósága és a szabadsága biztosítva van”
 - idézte az MTA-elnök szavait a távirati iroda.

Gyorsan adtak még 57 milliót a kormányzati taxizásra

Publikálás dátuma
2019.03.26 11:18

Fotó: Népszava/ Vajda József
A City Taxi úgy kötött új szerződést a minisztériumi dolgozók szállítására, hogy még élt a korábbi megállapodásuk is. Most a régi szerződés értékét módosították.
Egyre drágább mulatságnak tűnik, hogy a minisztériumi alkalmazottak közpénzből taxiznak: az mfor.hu csak két napja írta meg, hogy a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF)  208 milliós szerződést kötött 24 hónapra a City Taxi Fuvarszervező Szövetkezettel miközben még élt a régi, elvileg 2019. november elsejéig érvényes megállapodásuk is.
Most viszont a régi szerződés árát módosították, március 12-én – vettük észre az uniós közbeszerzési értesítőben  
228, 6 millióra drágult az eredetileg 171,6 millió forint értékű szolgáltatás, a felek pedig előre nem látható okokra – többek között a növekvő munkaigényre és a hatóságilag emelt tarifákra – hivatkoztak.
Az ügyben nem csak az furcsa, hogy a KEF két, egymást időben is fedő szerződést köt ugyanarra a szolgáltatásra, de az is, hogy a régebbi szerződés, megnevezése szerint a 2016-2018 közötti időszakra szólt, mégis 2017 februárjában, legfeljebb 33 hónapos időkerettel kötötték meg. 

Megvan a Figyelő új főszerkesztője

Publikálás dátuma
2019.03.26 11:11

Fotó: Népszava/ Szalmás Péter
Deák Bálint váltja Lánczi Tamást a poszton.
„A Mediaworks Hungary Zrt. döntése alapján a Figyelő főszerkesztője március 26-tól Deák Bálint lett. Deák Bálint emellett maradt a Világgazdaság főszerkesztője is” – közölte a Figyelő. A közleményben azt írják, hogy Lánczi Tamás közös megegyezéssel távozik. „Lánczi Tamás 2017 februárjában vette át a Figyelő vezetését, működése alatt a lap mind tartalmilag, mind formailag megújult. A modern megjelenésű és sokoldalú hetilap az elmúlt években a hazai lappiac kiemelkedő tagjává vált. Számos sikeres konferencia és kiadvány fűződik ehhez az időszakhoz, mint például a megújult Top200 gálasorozat, a BÉT50 kiadvány, a Figyelő - Felsőoktatási Rangsor és egy sor más kezdeményezés” – teszik hozzá.