Előfizetés

6,5 milliárdot kap a határkerítésre egy Fideszhez köthető cég

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.11.05. 16:42
Illusztráció
Fotó: Németh András Péter / Népszava
Nagyot kaszált a Metalcom már a határkerítés megépítésével is, karbantartására és üzemeltetésére pedig további 6 milliárd 543 millió forintot fizet ki a cégnek az állam. A vezérigazgató korábban a Fidesz színeiben indult polgármesterségért.
2023 szeptember végéig a Metalcom Zrt. gondoskodik a Magyarország szerb határán felhúzott "okoskerítés" működéséről 6 milliárd 543 millió forintért – vette észre az Átlátszó az ötmillió forintot meghaladó ORFK-szerződések listájában. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kérdésre elmondta, a Fideszhez köthető céggel az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottsága által megadott engedély alapján idén szeptember 28-án kötöttek szerződés. A közbeszerzést a "tömeges bevándorlás okozta válsághelyzettel" kapcsolatos beszerzésekről szóló kormányrendelet alapján indították meg.
A Metalcom annak a Bozó Zoltánnak a cége, aki a 2014-es szentesi önkormányzati választásokon a Fidesz színeiben indult a polgármesterségért.

A szerződések szerint ők építették a gerinchálózat egy részét 1,72 milliárd forintért, velük szerződtek az intelligens jelzőrendszer megtervezésére és kivitelezésére nagyjából 16 milliárdért, ADSS-t telepítettek 71 millióért, Tisza átfúrást végeztek 78 millióért.
A cég 2016-ban 7,1 milliárd forintos nettó árbevétel mellett 663 millió forintos adózott eredményt ért el. 2017-ben a Metalcom értékesítésének nettó árbevétele mintegy 18,6 milliárd forint lett, adózott eredményként pedig 2,7 milliárdot könyvelhetett el - írja a portál.

Az otthonápolást is nemzeti konzultációval oldaná meg a kormány

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.11.05. 15:54
Illusztráció
Fotó: Népszava
A héten kezdődik a legújabb, a Fidesz-KDNP családokkal kapcsolatos terveiről szóló nemzeti konzultáció. Kétharmados törvénytől életkezdő hitelig minden lesz benne.
A héten indul a családokkal kapcsolatos, friss nemzeti konzultáció - írja az MTI. Mint az Emberi Erőforrások Minisztériuma család- és ifjúságügyért felelős államtitkára, Novák Katalin elmondta, két oldalon 10 eldöntendő kérdést fog feltenni a kormány, melyekre - vélhetően nem az átláthatóság kedvéért - ezúttal papír helyett már online is válaszokat lehet adni.
Az érdeklődő minden kérdés előtt olvashat egy hosszas leírást az ahhoz fűződő konkrét kormányzati elképzelésekről. A kérdések olyan témákat érintenek, mint
  • a legalább négy gyermeket nevelő nők számára a főállású anyaság intézményének bevezetése,
  • a gyerekeseknek járó Fidesz-féle "támogatások" kétharmados törvénnyé emelése,
  • az, hogy a gyereknek joga-e, hogy egy darab anya és egy darab apa nevelje fel,
  • és hogy "a magyar kormány nem a migrációval akarja megoldani a népesedési problémát".
Ezekkel kapcsolatban olyan ötletek jelennek meg majd a szövegben, mint például egy 5-10 millió forintos "életkezdési kölcsön" a fiataloknak, hogy hamarabb legyen gyerekük.
A nemzeti konzultáció kitér továbbá a beteg gyereküket otthon ápoló családtagok támogatására - megoldás helyett tehát a kormány tovább húzza ügyüket.

Civilek nagyjából fél évnyi tüntetése után októberre jutott el odáig a kormány, hogy bejelentse: bruttó 100 ezer forintra növeli az ápolási díj felső határát, a juttatási formát pedig jövőtől gyermekek otthongondozási díjára (gyod) keresztelik át. Ezzel több dolog sem stimmel, többek közt az, hogy a pénz csak gyermekek gondozására vonatkozik, a más családtagokat ápolók támogatása nem nő ennyivel. A támogatás emelése foglalkoztatási jogviszonyt sem fog adni az érintetteknek. Az Emmi ráadásul úgy adja mindezt elő, mintha ezt nem civilek harcolták volna ki, hanem a minisztériumnak eleve minden vágya az lett volna, hogy megemelhesse a szeretteiket otthon ápolók támogatását.

Már a Zöld Híd pénzügyeit vizsgálná és Gémesi fejét követeli a kormánypárt

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2018.11.05. 15:54

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Gyakorlatilag már pénzelnyúlásról és szabotázsról beszél a Zöld Híd kapcsán a hatalom, a jelek szerint ennyire futja a szemétkáosz ügyében.
Lassanként politikai-gazdasági bűnözőt csinál (vagy legalábbis igyekszik) a Zöld Híd Nonprofit Kft.-t a hatalom. Ennek szellemében azt deklarálta a kormánypárti Vécsey László, hogy a cég, illetve Gémesi György gödöllői polgármester és egyben az Észak-Kelet Pest és Nógrád Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Önkormányzati Társulás elnöke nem gazdasági, hanem politikai okokból döntött úgy, hogy felfüggeszti a szemétszállítást 116 Pest és Nógrád megyei településen. A kormánypárti politikus Gödöllőn tartott hétfői sajtótájékoztatóján kijelentette: a vezetők döntésükkel egészségügyi szükséghelyzetet idéztek elő a 300 ezer embernek otthont adó területen. Márpedig szerinte semmiféle pénzügyi, vagy egyéb vita nem indokolhatja, hogy megszüntessenek, egy olyan közszolgáltatást, amely 300 ezer embert érint. És innen Vécsey rövid úton el is jutott a "személyzeti kérdésig", mondván: a tulajdonos önkormányzatok polgármestereinek döntenie kell arról, hogy továbbra is bizalmat szavaznak-e Gémesi Györgynek. A fideszes politikus úgy vélekedett, hogy amennyiben új vezetést választ délutáni ülésén a Zöld Híd tulajdonosi testülete, a regionális hulladékgazdálkodási társulás, az új vezetésnek visszamenőleg meg kell vizsgálnia a társaság gazdálkodását. Továbbá Vécsey szerint kell deríteni, hová lett az a pénz, amit a Zöld Híd "folyamatosan megkapott a működésére" az államtól és az önkormányzatoktól. Emlékeztetőül: a Zöld Híd október 25-én jelentette be, hogy leállítja az ellátási körzetéhez tartozó 116 településen a szemétszállítást, mert nem kapta meg a neki járó pénzt az NHKV-tól. A cégtulajdonos önkormányzati társulás hétfői közleménye szerint a Zöld Híd pénzügyi ellehetetlenítése egy tudatos, előre generált folyamat eredménye. Október végére világossá vált, hogy a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő (NHKV) Zrt. nem fog forrást biztosítani a működéshez, mert a számlánkat visszaküldték. A szolgáltatás azért állt le, mert az NHKV Zrt. egyoldalú döntései nyomán elfogytak az üzemeltetés feltételei - írták. Október 31-én a katasztrófavédelem vette át a területen a szemétszállítás irányítását, majd az NHKV megvonta a Zöld Hídtól a szemétszállítási jogosítványt