Az otthonápolást is nemzeti konzultációval oldaná meg a kormány

Publikálás dátuma
2018.11.05 15:54
Illusztráció
Fotó: Népszava
A héten kezdődik a legújabb, a Fidesz-KDNP családokkal kapcsolatos terveiről szóló nemzeti konzultáció. Kétharmados törvénytől életkezdő hitelig minden lesz benne.
A héten indul a családokkal kapcsolatos, friss nemzeti konzultáció - írja az MTI. Mint az Emberi Erőforrások Minisztériuma család- és ifjúságügyért felelős államtitkára, Novák Katalin elmondta, két oldalon 10 eldöntendő kérdést fog feltenni a kormány, melyekre - vélhetően nem az átláthatóság kedvéért - ezúttal papír helyett már online is válaszokat lehet adni.
Az érdeklődő minden kérdés előtt olvashat egy hosszas leírást az ahhoz fűződő konkrét kormányzati elképzelésekről. A kérdések olyan témákat érintenek, mint
  • a legalább négy gyermeket nevelő nők számára a főállású anyaság intézményének bevezetése,
  • a gyerekeseknek járó Fidesz-féle "támogatások" kétharmados törvénnyé emelése,
  • az, hogy a gyereknek joga-e, hogy egy darab anya és egy darab apa nevelje fel,
  • és hogy "a magyar kormány nem a migrációval akarja megoldani a népesedési problémát".
Ezekkel kapcsolatban olyan ötletek jelennek meg majd a szövegben, mint például egy 5-10 millió forintos "életkezdési kölcsön" a fiataloknak, hogy hamarabb legyen gyerekük.
A nemzeti konzultáció kitér továbbá a beteg gyereküket otthon ápoló családtagok támogatására - megoldás helyett tehát a kormány tovább húzza ügyüket.
Civilek nagyjából fél évnyi tüntetése után októberre jutott el odáig a kormány, hogy bejelentse: bruttó 100 ezer forintra növeli az ápolási díj felső határát, a juttatási formát pedig jövőtől gyermekek otthongondozási díjára (gyod) keresztelik át. Ezzel több dolog sem stimmel, többek közt az, hogy a pénz csak gyermekek gondozására vonatkozik, a más családtagokat ápolók támogatása nem nő ennyivel. A támogatás emelése foglalkoztatási jogviszonyt sem fog adni az érintetteknek. Az Emmi ráadásul úgy adja mindezt elő, mintha ezt nem civilek harcolták volna ki, hanem a minisztériumnak eleve minden vágya az lett volna, hogy megemelhesse a szeretteiket otthon ápolók támogatását.

Nyilvántartásba vették az MSZP-Párbeszéd, az LMP és a DK listáját az EP-választásra

Publikálás dátuma
2019.04.19 17:21

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Összegyűjtötték a szükséges 20 ezer érvényes ajánlást, a korábban nyilvántartásba vett Jobbikhoz, Fidesz-KDNP-hez, Momentumhoz és a Mi Hazánk Mozgalomhoz hasonlóan.
Nyilvántartásba vette az MSZP-Párbeszéd Magyarországért, a Lehet Más a Politika (LMP) és a Demokratikus Koalíció (DK) listáját a május 26-ai európai parlamenti (EP-) választásra pénteken a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). A bejelentések megfeleltek a feltételeknek és a pártok összegyűjtötték a listaállításhoz szükséges 20 ezer érvényes ajánlást.
  • Az MSZP-Párbeszéd 48 nevet tartalmazó listáját Tóth Bertalan, az MSZP elnöke és frakcióvezetője vezeti.
  • Az LMP 28 névből álló listájának élén Vágó Gábor korábbi országgyűlési képviselő szerepel.
  • A DK 36 nevet felsoroló listáját Dobrev Klára, a párt alapító tagja vezeti.
Az NVB korábban már nyilvántartásba vette a Jobbik, a Fidesz-KDNP, a Momentum Mozgalom és a Mi Hazánk Mozgalom listáját.
A választáson indulni szándékozó pártoknak április 23-án 16 óráig kell leadniuk az összegyűjtött 20 ezer érvényes ajánlást és bejelenteniük a listájukat. A listán legfeljebb háromszor annyi, azaz 63 jelölt állítható, mint a megszerezhető mandátumok száma, de a szavazólapra csak az első öt jelölt neve kerül fel. A jelöltek sorrendjét a párt határozza meg. A lista bejelentése után a sorrendet nem lehet módosítani, nem lehet a listára új nevet felvenni, és nem lehet róla levenni sem. Ha valamelyik jelölt a listáról kiesik - mert elveszíti választójogát vagy írásban lemond a jelölésről -, helyére a listán soron következő lép. A listát és az azon szereplő jelölteket az NVB legkésőbb a bejelentést követő negyedik napon veszi nyilvántartásba.

Nem múlt sokon, hogy fedélzetén 50 kiló kokainnal vágjon a tengernek a montenegrói haditengerészet kiképzőhajója

Publikálás dátuma
2019.04.19 17:06

Valaki megsúgta a katonai rendészeknek, hol keressék a milliárd forintnyi drogot.
50 kilogramm kokaint foglalt le a montenegrói katonai rendészet az ország haditengerészetének Jadran nevű, kiképzésre használt vitorlásán, írja a Reuters. Az elképesztő mennyiségű, akár több milliárd forintot is érő kábítószert mindössze néhány órával azelőtt foglalták le, hogy a Jadran tanulókkal a fedélzetén kihajózott volna.
A hatóságok közleménye szerint egy tipp nyomán találtak a kokainra, az eset kapcsán pedig még senkit sem vettek őrizetbe. Az ügyben folyik a nyomozás.