Az otthonápolást is nemzeti konzultációval oldaná meg a kormány

Publikálás dátuma
2018.11.05 15:54
Illusztráció
Fotó: Népszava
A héten kezdődik a legújabb, a Fidesz-KDNP családokkal kapcsolatos terveiről szóló nemzeti konzultáció. Kétharmados törvénytől életkezdő hitelig minden lesz benne.
A héten indul a családokkal kapcsolatos, friss nemzeti konzultáció - írja az MTI. Mint az Emberi Erőforrások Minisztériuma család- és ifjúságügyért felelős államtitkára, Novák Katalin elmondta, két oldalon 10 eldöntendő kérdést fog feltenni a kormány, melyekre - vélhetően nem az átláthatóság kedvéért - ezúttal papír helyett már online is válaszokat lehet adni.
Az érdeklődő minden kérdés előtt olvashat egy hosszas leírást az ahhoz fűződő konkrét kormányzati elképzelésekről. A kérdések olyan témákat érintenek, mint
  • a legalább négy gyermeket nevelő nők számára a főállású anyaság intézményének bevezetése,
  • a gyerekeseknek járó Fidesz-féle "támogatások" kétharmados törvénnyé emelése,
  • az, hogy a gyereknek joga-e, hogy egy darab anya és egy darab apa nevelje fel,
  • és hogy "a magyar kormány nem a migrációval akarja megoldani a népesedési problémát".
Ezekkel kapcsolatban olyan ötletek jelennek meg majd a szövegben, mint például egy 5-10 millió forintos "életkezdési kölcsön" a fiataloknak, hogy hamarabb legyen gyerekük.
A nemzeti konzultáció kitér továbbá a beteg gyereküket otthon ápoló családtagok támogatására - megoldás helyett tehát a kormány tovább húzza ügyüket.
Civilek nagyjából fél évnyi tüntetése után októberre jutott el odáig a kormány, hogy bejelentse: bruttó 100 ezer forintra növeli az ápolási díj felső határát, a juttatási formát pedig jövőtől gyermekek otthongondozási díjára (gyod) keresztelik át. Ezzel több dolog sem stimmel, többek közt az, hogy a pénz csak gyermekek gondozására vonatkozik, a más családtagokat ápolók támogatása nem nő ennyivel. A támogatás emelése foglalkoztatási jogviszonyt sem fog adni az érintetteknek. Az Emmi ráadásul úgy adja mindezt elő, mintha ezt nem civilek harcolták volna ki, hanem a minisztériumnak eleve minden vágya az lett volna, hogy megemelhesse a szeretteiket otthon ápolók támogatását.

122 milliót csaltak ki a Mazsihisztől ismeretlenek

Publikálás dátuma
2019.02.23 19:56
MTI Fotó: Kallos Bea
Annyit tudni csak, hogy magyar számlán landolt a pénz. Feljelentést tettek, és egy belső vizsgálat nyomán kirúgtak két munkatársat.
Csalók vették rá a Mazsihisz munkatársait, hogy egy másik bankszámlaszámra utalják a budapesti Rumbach Sebestyén utca zsinagóga felújítására szánt pénz egy részét - írja a hvg.hu. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége még február elején jelentetett meg egy közleményt honlapján arról, hogy
"súlyos pénzügyi – mintegy 122 millió forint értékű – bűncselekmény sértettjeként ismeretlen elkövető ellen feljelentést tett a Budapesti Rendőr-főkapitányságon".
Az ügy a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga felújítását végző fővállalkozó egyik számlájának kifizetésével kapcsolatos. Az izraeli sajtóban megjelent hírek szerint a csalást januárban követték el, a telefonos és e-mail-es megtévesztés pedig arra irányult, hogy a csalók két Mazsihisz-munkatársnál elérjék, hogy az általuk kezelt bankszámlára utaljanak. A hvg.hu úgy tudja:
egy hazai bankszámlaszámról van szó, és a csalók a hiteleshez megtévesztésig hasonlító igazolással erősítették meg a "megváltozott számlaszámot".
A Mazsihisz vezetése a bűncselekmény miatt nem csupán feljelentést tett, de azonnali belső vizsgálatot is elrendelt. Két dolgozótól váltak meg, akik egyike vezető beosztásban volt. A lapok által idézett jelentés szerint bár a Mazsihisz áldozata volt a csalásnak, a munkatársak hibát követtek el.
A Rumbach-zsinagóga felújítása az esettől függetlenül zavartalanul halad tovább.
Frissítve: 2019.02.23 20:02

Kisorsolták az ötös lottó nyerőszámait

Publikálás dátuma
2019.02.23 19:47
Illusztráció/Népszava
Az ötös lottó televízióban közvetített számsorsolásán az alábbi nyerőszámokat húzták ki:
Nyerőszámok: 11 (tizenegy) 27 (huszonhét) 46 (negyvenhat) 48 (negyvennyolc) 87 (nyolcvanhét) Joker: 600945
Szerző