Az otthonápolást is nemzeti konzultációval oldaná meg a kormány

Publikálás dátuma
2018.11.05. 15:54
Illusztráció
Fotó: Népszava
A héten kezdődik a legújabb, a Fidesz-KDNP családokkal kapcsolatos terveiről szóló nemzeti konzultáció. Kétharmados törvénytől életkezdő hitelig minden lesz benne.
A héten indul a családokkal kapcsolatos, friss nemzeti konzultáció - írja az MTI. Mint az Emberi Erőforrások Minisztériuma család- és ifjúságügyért felelős államtitkára, Novák Katalin elmondta, két oldalon 10 eldöntendő kérdést fog feltenni a kormány, melyekre - vélhetően nem az átláthatóság kedvéért - ezúttal papír helyett már online is válaszokat lehet adni.
Az érdeklődő minden kérdés előtt olvashat egy hosszas leírást az ahhoz fűződő konkrét kormányzati elképzelésekről. A kérdések olyan témákat érintenek, mint
  • a legalább négy gyermeket nevelő nők számára a főállású anyaság intézményének bevezetése,
  • a gyerekeseknek járó Fidesz-féle "támogatások" kétharmados törvénnyé emelése,
  • az, hogy a gyereknek joga-e, hogy egy darab anya és egy darab apa nevelje fel,
  • és hogy "a magyar kormány nem a migrációval akarja megoldani a népesedési problémát".
Ezekkel kapcsolatban olyan ötletek jelennek meg majd a szövegben, mint például egy 5-10 millió forintos "életkezdési kölcsön" a fiataloknak, hogy hamarabb legyen gyerekük.
A nemzeti konzultáció kitér továbbá a beteg gyereküket otthon ápoló családtagok támogatására - megoldás helyett tehát a kormány tovább húzza ügyüket.

Civilek nagyjából fél évnyi tüntetése után októberre jutott el odáig a kormány, hogy bejelentse: bruttó 100 ezer forintra növeli az ápolási díj felső határát, a juttatási formát pedig jövőtől gyermekek otthongondozási díjára (gyod) keresztelik át. Ezzel több dolog sem stimmel, többek közt az, hogy a pénz csak gyermekek gondozására vonatkozik, a más családtagokat ápolók támogatása nem nő ennyivel. A támogatás emelése foglalkoztatási jogviszonyt sem fog adni az érintetteknek. Az Emmi ráadásul úgy adja mindezt elő, mintha ezt nem civilek harcolták volna ki, hanem a minisztériumnak eleve minden vágya az lett volna, hogy megemelhesse a szeretteiket otthon ápolók támogatását.
Szerző

Már a Zöld Híd pénzügyeit vizsgálná és Gémesi fejét követeli a kormánypárt

Publikálás dátuma
2018.11.05. 15:54

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Gyakorlatilag már pénzelnyúlásról és szabotázsról beszél a Zöld Híd kapcsán a hatalom, a jelek szerint ennyire futja a szemétkáosz ügyében.
Lassanként politikai-gazdasági bűnözőt csinál (vagy legalábbis igyekszik) a Zöld Híd Nonprofit Kft.-t a hatalom. Ennek szellemében azt deklarálta a kormánypárti Vécsey László, hogy a cég, illetve Gémesi György gödöllői polgármester és egyben az Észak-Kelet Pest és Nógrád Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Önkormányzati Társulás elnöke nem gazdasági, hanem politikai okokból döntött úgy, hogy felfüggeszti a szemétszállítást 116 Pest és Nógrád megyei településen. A kormánypárti politikus Gödöllőn tartott hétfői sajtótájékoztatóján kijelentette: a vezetők döntésükkel egészségügyi szükséghelyzetet idéztek elő a 300 ezer embernek otthont adó területen. Márpedig szerinte semmiféle pénzügyi, vagy egyéb vita nem indokolhatja, hogy megszüntessenek, egy olyan közszolgáltatást, amely 300 ezer embert érint. És innen Vécsey rövid úton el is jutott a "személyzeti kérdésig", mondván: a tulajdonos önkormányzatok polgármestereinek döntenie kell arról, hogy továbbra is bizalmat szavaznak-e Gémesi Györgynek. A fideszes politikus úgy vélekedett, hogy amennyiben új vezetést választ délutáni ülésén a Zöld Híd tulajdonosi testülete, a regionális hulladékgazdálkodási társulás, az új vezetésnek visszamenőleg meg kell vizsgálnia a társaság gazdálkodását. Továbbá Vécsey szerint kell deríteni, hová lett az a pénz, amit a Zöld Híd "folyamatosan megkapott a működésére" az államtól és az önkormányzatoktól. Emlékeztetőül: a Zöld Híd október 25-én jelentette be, hogy leállítja az ellátási körzetéhez tartozó 116 településen a szemétszállítást, mert nem kapta meg a neki járó pénzt az NHKV-tól. A cégtulajdonos önkormányzati társulás hétfői közleménye szerint a Zöld Híd pénzügyi ellehetetlenítése egy tudatos, előre generált folyamat eredménye. Október végére világossá vált, hogy a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő (NHKV) Zrt. nem fog forrást biztosítani a működéshez, mert a számlánkat visszaküldték. A szolgáltatás azért állt le, mert az NHKV Zrt. egyoldalú döntései nyomán elfogytak az üzemeltetés feltételei - írták. Október 31-én a katasztrófavédelem vette át a területen a szemétszállítás irányítását, majd az NHKV megvonta a Zöld Hídtól a szemétszállítási jogosítványt

Kútfúrás, kémek, médiagyilkosságok - morzsák a Tisztelt Házból

Publikálás dátuma
2018.11.05. 15:26

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Hangzatos, de kevésbé fontos mondásokban jeleskedett ma a parlament, íme az életérzés.

Kútamnesztiát követel az MSZP

Az engedély nélkül létesült kutak helyzetének rendezéséért kért szót Varga László. A szocialista képviselő szerint több százezer magyar ember vár megoldást az ügyben, mert az év végén lejár a határidő, és ha a kormány nem tesz semmit, akkor több tíz- vagy akár százezer forintba kerülő engedélyeztetési eljárással lehet törvényesíteni a kutat. Pogácsás Tibor önkormányzati államtitkár szerint kár aggódni: volt egy hétpárti egyeztetés a Belügyminisztériumban, ahol a jelen lévők támogatták a határidő módosítását.

Dühöngő kommunikáció igen, cafeteria nem

Elképesztőnek tartja Székely Sándor, a DK képviselője hogy a kormány 9 éve milliárdokat költ az ellenzék, az IMF, Soros György, a menekültek, illetve a CEU elleni háborúra, miközben a munkavállalók ellen is háborút visel. "Amit egyik kezükkel adnak, azt a másikkal elveszik", kommentálta Székely, hogy papíron 10 százalékos béremelkedés is lehet, ám a kabinet elveszi a cafeteriát. Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkár válaszában arra hívta fel a figyelmet, hogy átlagosan 2010 óta átlagosan 36 százalékkal nőttek a bérek.

Szuperegyetem kontra faház-tanoda

Magyarország a felsőoktatást tekintve a régió sereghajtójává vált, a magyar egyetemek egyre lejjebb csúsznak a rangsorokban, így bírálta Ungár Péter a kormány felsőoktatással kapcsolatos politikáját. Az LMP képviselője emlékeztetett, hogy a CEU volt az a magyar egyetem, amely bekerült a 200 legjobb közé a világon. Rétvári Bence az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkár érvelése arra szorítkozott, hogy az általa "Soros-egyetemnek" titulált CEU-ról kijelentette: a teljes magyar felsőoktatási szféra lenézése azt mondani, hogy az a legjobb magyarországi egyetem, ami Amerikában egy faházban működik.

Az orosz ügynökök esete a marhasággal

A mai fideszes pártállam vezetője behívná-e az oroszokat, ha forradalom lenne, erre jutott Tordai Bence. Sőt a Párbeszéd frakcióvezetője szerint az orosz csapatok itt vannak, "orosz ügynökök és kémek csapatai, a kormányba és a pártokba beépítve". A Párbeszéd ezért felszólítja Orbánt, hogy "vontassa ki Putyin gazdával az orosz csapatokat". A párt emellett benyújt egy határozati javaslatot, amely szerint Putyintól kell félteni a magyar szuverenitást, nem pedig Brüsszeltől és a Sargentini-jelentéstől. – Az ellenzék összevissza beszél marhaságokat – reagált minderre Menczer Tamás, a Külügyminisztérium államtitkára.

Kádár feltámadása

A kommunista Kádár-diktatúra restaurációjának minősítette Szilágyi György a Fidesz 2010-es hatalomra jutását. A jobbikos honatya arra alapozott, hogy Kádár idején a tanácselnökök tartották kézben a vidéki embereket, "ma a Fidesz helytartói, kiskirályai". És gyilkosságok is  vannak, csak nem puskával, hanem médiával – a propagandagépezet elveszejti azokat, akik felemelik a szavukat Orbán Viktor ellen
Szerző