Még Kína is olcsónak tartja a magyar munkaerőt, az áruinkból viszont nem kér

Publikálás dátuma
2018.11.06. 07:30

Fotó: Szecsődi Balázs / Miniszterelnöki sajtóiroda
Az a helyzet, hogy hiába vezet elő Orbán győzelmi jelentést, egyoldalúak a kínai-magyar kapcsolatok, és persze, hogy a keleti birodalom javára.
A keleti nyitás jegyében Orbán Viktor néhány minisztertársa kíséretében, a sanghaji, első Kínai Nemzetközi Import Expo (CIIE) megnyitása alkalmából tegnap Hszi Csin-ping kínai államfővel is tárgyalt. Orbán Viktor úgy fogalmazott: minden várakozást felülmúlt Magyarország és Kína kapcsolatainak fejlődése az utóbbi egy évtizedben.  A miniszterelnök a magyarországi nagy kínai befektetők közül a Huawei cég vezetőivel találkozott. A társaság 2005-ös indulása óta 1,2 milliárd dollárt fektetett be Magyarországon, 3500 embernek ad munkát, s elindította az európai távközlési felhőszolgáltatásait segítő központját, ahol most 30 mérnök dolgozik.  A Huaweinek a régió szinte minden országában van érdekeltsége - mondta a Népszava érdeklődésére Szunomár Ágnes, az MTA KRTK kutató csoportvezetője. A kínaiak számára kedvelt befektetési célpontot jelentenek a közép-kelet-európai országok, miután még mind olcsónak tartják az itteni munkaerőt. A keleti nyitás ugyanakkor nem adott különösebb lendületet a két ország közötti kapcsolatoknak - fűzte hozzá a szakember. A magyar exportot nem sikerült érdemlegesen növelni, az a bővülés, ami végbement enélkül is realizálódott volna. Jelenleg az ázsiai országba irányuló kivitel a magyar kivitelnek mindössze 5-6 százaléka, amely nagyjából megfelel a gazdasági világválság előtti szintnek. Az az elképzelés, hogy a keleti nyitás valamennyit kiváltson az uniós országokkal lebonyolított forgalomból nem teljesült, az továbbra is 80 százalék körül alakul. Bővülést csak az agrárexportban lehet felfedezni - elsősorban a húsbeviteli engedélyeknek köszönhetően -, de itt szinte nulláról indultunk. A gazdasági projektek közül a Orbán Viktor megbeszélésein kiemelték a Belgrád-Budapest vasútvonal ügyének előremozdítását is. Erről Szunomár Ágnes azt mondta, hogy Magyarországon még semmilyen érdemi munka nem történt, csupán egy részterületre írtak ki közbeszerzési pályázatot. A szerbek valamivel előrébb tartanak, igaz, a vágányok lefektetése még ott sem történt meg. Nálunk talán jövő ősszel indulhatnak meg a munkák. Úgy tervezik, hogy 2023-ra végeznek, de már 2026-os teljesítésről is hallani. 2019 nyártól a világ hetedik legnagyobb légitársasága, a China Eastern várhatóan heti négy alkalommal közvetlen repülőjáratot indít Sanghai és Budapest között – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfői sanghaji megbeszélései után.  A tárcavezető kifejtette: Kína a világ legnagyobb turistaküldő országává vált, az ötéves előrejelzések szerint pedig az Európába irányuló kínai turizmus 70 százalékkal fog bővülni, ráadásul a kínaiak a legtöbbet költő turisták.  Megfigyelők szerint Orbán Viktor most úgy tesz, mintha Sanghaiban főszereplő lenne, holott ott ez nem más, mint Budapesten egy nagy nemzetközi vásár.  Egyébként Magyarország az esemény díszvendége. 
Szerző
Témák
Kína

Róma nyakán a határidő - Ha marad az olasz büdzséterv, túlzottdeficit-eljárás indulhat

Publikálás dátuma
2018.11.05. 21:21

Fotó: Dursun Aydemir / ANADOLU AGENCY
Az aggályosnak tartott jövő évi olasz költségvetési tervezet módosítását sürgette több résztvevő is az euróövezeti országok pénzügyminisztereinek (Eurogroup) hétfői brüsszeli ülésén.
A mostani az eurócsoport első tanácskozása azóta, hogy az Európai Bizottság október végén eddig példátlan módon visszautasította az olasz büdzsétervezetet, s november 13-ig adott időt annak módosítására, hogy megfeleljen a korábbi uniós ajánlásoknak és római kötelezettségvállalásoknak.
Bennfentes források szerint több résztvevő is a jelenlegi álláspont felülvizsgálatára, válaszadásra, valamint a szabályok betartására szólította fel Giovanni Tria olasz pénzügyminisztert. "Nagyon remélem, hogy az olasz kormány elfogadja a neki nyújtott kezet. Erősen hiszek a párbeszéd erejében, ez a kompromisszum megfelelő útja" - hangsúlyozta Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter, hozzátéve, hogy osztják a brüsszeli testület értékelését.
"Az Európai Bizottság tanácsa barátságos javaslat" - emelte ki Olaf Scholz német pénzügyminiszter. Holland kollégája, Wopke Hoekstra támogatásáról biztosította a bizottsági eljárást, azonban nem kívánt találgatásokba bocsátkozni annak várható kimeneteléről. "Párbeszéd folyik a felek között. Visszautasították az olasz költségvetést, most Olaszországon a sor, hogy válaszoljon" - közölte. Peter Kazimir szlovák pénzügyminiszter élesebben fogalmazott, és figyelmeztetett, hogy az olasz lépések akadályozhatják az eurózóna fontos reformját. "Vannak, akik ellenzik a mélyebb integrációt, és ez a tábor boldogan használná fel a helyzetet a stratégiánk megtorpedózására" - mondta.
Mário Centeno, az eurócsoport portugál elnöke reményét fejezte ki, hogy a római kormány lépéseket fog tenni annak érdekében, hogy összhangba hozza a tervezetet az uniós előírásokkal. Pierre Moscovici uniós pénzügyi biztos rámutatott, hogy a bizottság a közös szabályok szerint jár el, számos tagországi szakminiszter elvárásának megfelelően. Elmondta ugyanakkor, hogy még nem hoztak döntést az ügyben.
Arra a kérdésre, hogy elképzelhető-e valamifajta kompromisszum Brüsszel és Róma között, Moscovici azt válaszolta, hogy "nem, ugyanis nincs szó tárgyalásokról". "A szabályok szabályok" - szögezte le. Tria kijelentette, hogy válaszolni fognak a határidőig, de annak tartalmáról nem árult részleteket. Kiemelte, hogy a szabályok lehetővé teszik a célszámoktól való eltérést, és országa esetében ennek mértéke nem is olyan nagy.
Az olasz kormány korábban kizárta a korrekció lehetőségét. Uniós tisztségviselők arról számoltak be, hogy amennyiben nem történik korrekció, akkor a bizottság a vártnál korábban, november 21-én túlzottdeficit-eljárást kezdeményezhet Olaszország ellen. Amennyiben ezt jóváhagyják a tagállamok pénzügyminiszterei decemberben, akkor adott esetben pénzügyi szankciókat is elfogadhatnak majd. A büntetés összege elméletileg akár a bruttó hazai termék (GDP) 0,2 százalékát is elérhetné, ez 3,4 milliárd euró.
Az alapvető probléma, hogy az új olasz kabinet az elődjénél lényegesen magasabb költségvetési hiánycélt tűzött ki a következő három évre, ráadásul el akarja hagyni a kiadások leszorítását célzó eddigi reformfolyamatot.
Bármi is legyen a politikai huzavona eredménye, szakértők szerint a helyzet fokozza a piaci bizonytalanságot az euróövezet harmadik legnagyobb gazdaságának számító Olaszországgal szemben.
Szerző

140 milliárdos céget épít üdítőből és chipsből egy részben magyar vállalkozás

Publikálás dátuma
2018.11.05. 20:26

Fotó: Shutterstock
Három országban szerezte meg a cég a PespsiCo termékeinek franchise jogát.
 Az olasz családi tulajdonban lévő, Csehországban bejegyzett Karlovarské minerální vody (KMV) és a Szentkirályi ásványvizet előállító cég alapítója Balogh Levente lett a kizárólagos forgalmazója, illetve franchise jogainak birtokosa a Pepsico üdítőknek és élelmiszertermékeknek (chipsek) Csehországban és Szlovákiában, illetve Magyarországon. A tranzakció mindhárom országban megkapta a helyi versenyhivatali engedélyeket. Az akvizíciót követően a KMV Csoportnak 11 gyára és 2500 alkalmazottja lesz, a cégcsoport éves forgalmuk pedig 545 millió dollárra emelkedik. A mostan akvizícióval olyan holding jött létre, amely már európai léptékben is meghatározó társasággá válik, az évi több mint egymilliárd liter értékesítésével az ásványvíz és ásványvíz alapú termékek területén.
Szerző