Engedélyez három iráni atomprogramot az Egyesült Államok

Publikálás dátuma
2018.11.05. 20:36
Irán, a bushehri atomerőmű - illusztráció.
Fotó: Valeriy Melnikov / Sputnik
Bár felrúgta az iráni atomprogram nemzetközi felügyeletéért és szabályozásáért létrejött atomalkut Trump, Amerika mégis alkudozik.
Három civil atomprogramot engedélyez az Egyesült Államok Iránnak - írja a Reuters. A külügyminisztérium hétfői közleménye szerint az Arak, Bushehr és Fordow helyszíneken zajló programok a legszigorúbb ellenőrzések mellett folytatódhatnak.
Mindezt éppen aznap jelentették be, mikor életbe léptek a legújabb, többek közt az iráni olajra és bankrendszerre kivetett amerikai szankciók, melyeket az iráni atomalkut felrúgva vetett ki az országra Donald Trump. A külügy közleménye szerint újabb civil programok már nem fognak ehhez hasonló engedményeket kapni.
Szerző

Vécének ástak gödröt, több száz éves ezüstre találtak Füleken

Publikálás dátuma
2018.11.05. 19:44
Illusztráció
Fotó: Stefan Sauer / AFP
Az ezüstérmek mellett pipát is találtak, illetve 400-500 éves török imakorongot, miközben feltárták a vármúzeum egy részét.
Európai jelentőségű leletekre bukkantak Szlovákiában, a losonci járásbeli füleki vár alatt a pár napja lezárult régészeti feltárás keretében - írja a parameter.sk. A feltárásba a várba tervezett, föld alá süllyesztett mosdók építése miatt kezdtek bele.
"Sok érdekességre bukkantunk. Például ezüst érmékre, kerámiára, pipákra, késekre, továbbá magvak maradványait tartalmazó edényekre, valamint zsákokra" - mondta el Viktória Tittonová, a Füleki Vármúzeum igazgatója. Elmondása szerint 
a legérdekesebb lelet egy a síita vallási irányzathoz köthető, agyagból készült 400-500 éves imakorong.

Az imakorongokat imádkozás közben a homlokukra teszik az irányzat követői, majd a perzsiai szent sírok felé fordulnak vele. A lelet meghatározásában segítséget nyújtottak a múzeum munkatársainak a magyarországi kollégáik is. Tittonová hozzátette: a lelet a török hódoltság idejéből származik, mikor egy ideig Fülek is az Oszmán Birodalom része volt.
Egy másik eredménye volt a feltárásnak, hogy kiderült: egy az 1980-as években épült fal-rekonstrukció valóban az eredeti falak vonalát követi.
Szerző

Fogdosta és filmezte alvó diákjait egy spanyol szerzetes, 130 év börtönre ítélték

Publikálás dátuma
2018.11.05. 19:18

Fotó: AFP
Az ügyészség 155 éves büntetést kért rá, de 17 év után már szabadulhat is. 18 gyereket bántalmazott.
Szexuális visszaélés és gyerekekről pornográf felvételek készítése miatt 130 éves börtönbüntetést kapott egy volt szerzetestanár Spanyolországban - írja az MTI.
A férfi egy madridi vallási általános iskola oktatójaként különböző kirándulások, nyári táborok alkalmával éjjelente filmezte és fogdosta az alvó diákokat.

Mindez 2013 és 2016 között történt, és tettenéréssel ért véget. Összesen 18 gyerek szexuális bántalmazása miatt emeltek vádat ellene, akik közül még mindig csak négyen nagykorúak.
A 42 éves férfire eredetileg 155 éves szabadságvesztést kért az ügyészség, ám végül egyezség fejében csökkentették azt 130 évre. A spanyol törvények értelmében ebből 20 évet tölthet tényleg börtönben, az alku részeként viszont 17 év után szabadulhat. Büntetésébe beleszámít az elmúlt két év is, amelyet előzetes letartóztatásban töltött.
Az egykori szerzetestanár beismerte bűnösségét a bíróság előtt, és nyilvánosan bocsánatot kért tetteiért.
Szerző