Pokoli rakomány miatt lázadtak fel egy indonéz repülő utasai

Publikálás dátuma
2018.11.07. 13:41
illusztráció
Fotó: Shutterstock
Nem múlt sokon, hogy tömegverekedés törjön ki, miután az utasok rájöttek: 2 tonna duriánnal zárta össze őket a légitársaság.
Veszteglésre kényszerült egy indonéz repülőgép, miután szörnyűséges bűzről panaszkodtak utasai - írja a BBC. Mint kiderült, a Sriwijaya Air légitársaság Jakartából Bengkuluba tartó járatán
a világ legbüdösebb gyümölcséből, a duriánból szállítottak 2 tonnát.

Az utasok olyan vehemenciával követelték a rakomány eltávolítását, hogy kis híján verekedés lett a vége. Egyikük leírása szerint már beszálláskor érezni lehetett a szagot. "Odakiáltottam a többi utasnak, hogy akar-e bárki ezzel a géppel utazni. Együtt skandálták, mi bizony nem!" - fogalmazott. A légitársaság munkatársai végül beadták derekukat. Az incidens miatt egy órát késett a repülőgép.
A Népszava értesülései szerint a duriánt - melynek szaga az erjedő pálpusztai sajtokéhoz hasonlatos - a délkelet-ázsiai országok többségén tilos tömegközlekedési eszközökre felvinni. A légitársaság úgy nyilatkozott:
"repülő csomagterében nem illegális szállítani duriánt, amíg az a szabályozásnak megfelelő csomagolással van ellátva. Számos légitársaság jár el így".

Ennek ellenére, a repülőtér a szállítási feltételek átgondolását ígéri, megelőzendő a hasonló helyzeteket.
Szerző

Szabadon engedték az elrabolt kameruni iskolásokat

Publikálás dátuma
2018.11.07. 12:16
illusztráció
Fotó: REINNIER KAZE / AFP
Három felnőtt, köztük a tanintézmény igazgatója azonban továbbra is fogságban van.
Szabadon engedték a 79 kameruni diákot, akiket vasárnap raboltak el fegyveresek az ország nyugati részén, Bamenda városában található bentlakásos iskolából. Az intézmény igazgatója, egy tanár és egy sofőr azonban továbbra is fogságban van – írja a helyi hatóságok közlése alapján a BBC. Több forrás szerint 78 iskolást és két felnőttet raboltak el vasárnap. Az iskolások elengedésének pontos körülményei még nem ismertek. A hatóságok annyit közöltek: ki fogják hallgatni a diákokat, mielőtt hazatérnének a fiatalok a szüleikhez.
Még egyetlen szervezet sem vállalta a felelősséget a rajtaütésért. A hadsereg a szeparatistákat gyanúsítja, viszont azok egy szóvivője tagadta, hogy közük lenne a gyerekek elrablásához, szerintük a kormány katonái a felelősek. A felek közti feszültség azzal kezdődött, hogy az angol nyelvű kisebbség iskoláiba franciatanárokat küldött a kormány.
Szerző

Megpróbálja áttörni az ausztriai "határzárat" Szijjártó Péter

Publikálás dátuma
2018.11.07. 11:56
Fotó: Thinkstock
A magyar-osztrák határon lévő átkelők átjárhatóságáról és az osztrák szigorításokról kérte ki a határ-menti települések vezetőinek véleményét Szijjártó Péter.  A külgazdasági és külügyminiszter biztosította a településvezetőket arról, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy újra korlátozások nélkül lehessen használni a határátkelőket. (Például Kismartonban Hans Niessl burgenlandi tartományfőnökkel tárgyal a kérdésről, illetve vizitál Heinz-Christian Strache alkancellárnál és Karin Kneissl külügyminiszternél.
Emlékeztetőül: a burgenlandi rendőrség állítólag a lakossági panaszok miatt zárt le az autóforgalom elől 36 átkelőhelyet (összesen 60 határállomáson lehet átjutni Ausztriába.) Aki itt mégis autóval gördül át a szomszédba, az 2000 eurós (mintegy 640 ezer forint) büntetést kockáztat. Az intézkedésektől egyébként a burgenlandiak sem boldogok. Nem véletlen, hogy korábban Hans Niessl azt nyilatkozta: a fejleményektől függően döntenek majd a határforgalom szabályozásáról.
Szerző