FIFA: Folytassa a korrupciót!

Publikálás dátuma
2018.11.07 18:59

Fotó: AFP/ ANADOLU AGENCY/
Bár a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség csak 2019 júniusában választ elnököt, a jelenlegi vezető, Gianni Infantino már most megtesz mindent pozíciója megőrzéséért.
Gianni Infantinót 2016. február 26-án választották meg a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elnökének. A sportvezető korábban az európai szövetség, az UEFA főtitkára volt. Joseph Blatter helyét vette át, a svájci sportdiplomatának azért kellett távozni, mert korrupcióval és sikkasztással vádolták meg. Utódja, Michel Platini lett volna, de a korábbi kiváló futballistáról is kiderült, hogy tisztázatlan körülmények között vett fel eurómilliókat, amikor az UEFA-t vezette. 
Ezek után került a képbe Infantino, aki átláthatóságot és tiszta működést ígért. A labdarúgás visszaéléseinek feltárására létrehozott Football Leaks nevű szervezet szerint azonban ennek pont az ellenkezője történt. A Football Leaks több ezer oldalnyi dokumentum és belső levelezés tanulmányozása után azt állapította meg, hogy a FIFA még korruptabb, mint Blatter idején volt, és Infantino gyakorlatilag már most bebiztosította helyét a szervezet élén a jövő nyári választásokra.
A FIFA elnöke megválasztása előtt minden tagszövetségnek a következő négy évre ötmillió dollárt ígért, a kontinentális szervezeteknek pedig 40 milliót. Ezen kívül hangsúlyozta, kiemelt szerep jut az etikai bizottságnak, amelynek minden visszaélést vagy erre utaló esetet ki kell vizsgálni, amit a FIFA szigorúan szankcionál. Ez volt az ígéret. Az etikai bizottságot vezető Hans-Joachim Eckert több korrupciós ügyet tárt fel a FIFA-n belül, a szervezet közgyűlése azonban leváltotta, amikor Infantino pénzügyeit kezdte vizsgálni. Utódja Maria Claudia Rojas, kolumbiai bírónő lett. Rojast a dél-amerikai ország futballszövetségének elnöke, ajánlotta Infantinónak. Az indoklás az volt, hogy Rojas nagyon szereti a focit.
Az etikai bizottság vezetője megválasztása után pár héttel bejelentette, hogy alapos vizsgálatokat követően megállapította, minden törvényesen és szabályosan működik a FIFA-nál. A nyári oroszországi vb-n Rojas gyermekeivel Moszkva legdrágább luxusszállodájában lakott a FIFA vezetőivel együtt, ezek után a tornával kapcsolatos minden kiadást is jogosnak állapított meg. A FIFA a vb-döntőre az összes tagország futballszövetségi elnökét meghívta, a költségeket állta, a vendégeket luxushotelben szállásolta el. Az alapszabály szerint az elnök saját hatáskörben dönthet úgy, hogy néhány vezetőt meghív egy-egy eseményre. Több médium szerint Infantino megszegte a FIFA alapszabályát, pazarlóan vezeti a szövetséget. A FIFA elnöke az átláthatóság jegyében vizsgálatot kért maga ellen, az etikai bizottság pedig arra jutott, hogy az alapszabály nem határozza meg, hány vendéget lehet meghívni, ezért nem történt szabálysértés. A FIFA egyik alelnöke Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó-szövetség elnöke.
2018.11.07 18:59

Legyőzte Tunéziát a férfi kéziválogatott, így megküzdhet a harmadik helyért

Publikálás dátuma
2019.01.20 19:58
Ilyés Ferenc (b), Sipos Adrián (j) és a tunéziai Moszba Szanai a német-dán közös rendezésű férfi kézilabda-világbajnokság középd
Fotó: MTI/ Illyés Tibor
Világklasszis kapusteljesítménnyel a magyar férfi kézilabda-válogatott 26-21-re nyert Tunézia ellen a középdöntő második csoportmeccsén a dán-német rendezésű világbajnokságon, így versenyben maradt a harmadik helyért.
Balogh Zsolt visszatért az együtteshez, a szegedi balátlövő Szegeden kezeltette az elmúlt napokban a Katar elleni csoportmeccsen megsérült bokáját. A dánok elleni szombati mérkőzést sérülése miatt végig a kispadon töltő Bodó Richárdra is számíthatott a Csoknyai István, Vladan Matic kapitánykettős.
A magyar válogatott szombaton, a középdöntő első fordulójában 25-22-re kikapott a hazai pályán játszó olimpiai bajnok dán együttestől. A vereség várható volt, a találkozó pozitívuma volt, hogy a kulcsemberek pihenhettek, a helyükön lehetőséget kapó fiatalok pedig remekül helytálltak. A dánok elleni találkozó előtt Császár Gábor kikerült a keretből, a helyét a balatonfürediek játékosa, a 21 éves Szita Zoltán foglalta el. Császár zokon vette a döntést és hazautazott a vb-ről.
Tunézia ellen csak a győzelem esetén maradt esély a célok elérésére (legalább negyedik hely a csoportban, hogy a helyosztón maradjon remény a még olimpiai selejtezőt érő hetedik pozíció elérésére). Az afrikaiak számára is csak a győzelem jelentett volna esélyt a negyedik hely elérésére a csoportban.
A magyar kapuban ezúttal Székely Márton kezdett. Az első gólt Tunézia szerezte, rögtön utána emberelőnybe került Csoknyai és Matics együttese, Lékai Máté gyorsan egyenlített, de az ellenfél is betalált (1-2).
A korábban sérülés miatt hiányzó Balogh két góljával, illetve Bodó Richárd találatával a hetedik percben először vezetett a magyar csapat (4-3). Két percen belül fordított az ellenfél, a folytatásban a magyarok futottak az eredmény után, mindez a 18. percig tartott, amikor Lékai Máté visszaszerezte a vezetést, Nagy László pedig kettőre növelte a különbséget (9-7), amire tunéziai időkérés volt a válasz.
A játékmegszakítás jót tett a magyar csapatnak, amely agresszívebben védekezett, így Székelynek is könnyebb dolga volt a kapuban, a különbség pedig két-három gólt volt a csapatok között a magyarok javára. A 26. percben egy gólra csökkent a magyar előny (13-12), Csoknyai időt kért, és arra hívta fel a figyelmet, hogy az ellenfél csak a balátlövő vagy a beálló helyéről szerez gólt, ezeknek a területeknek a lezárását kérte. Az első felvonás 16-14-es magyar vezetéssel ért véget.
Felváltva szerezték a gólokat a csapatok a második félidő elején, a 36. percben Székely bravúros védése után Bodó remek bombával először növelte négyre a különbséget (20-16). Gólmentes időszak következett, aminek Lékai átadása után Balogh emberhátrányból, kínai figurából elért gólja vetett véget a 41. percben (21-16). Mindkét oldalon elrontott támadások következtek, majd tunéziai időkérés. 
Negyed órával később már hattal vezetett a magyar csapat Balogh újabb találatának köszönhetően (23-17). Tizenegy perccel a vége előtt tovább nőtt a magyar előny, Bóka Bendegúz előnyből találta a kapuba (24-17). 
Nagy László kiállítása után Székely bemutatta tizenkettedik védését a meccsen, ezzel öt és fél perccel a vége előtt 25-19-es magyar vezetésnél gyakorlatilag eldőlt a találkozó. A vége 26-21-es magyar siker lett, ezzel a győzelemmel az együttes versenyben maradt a csoport harmadik helyéért, amely elérhető, ha a záró körben szerdán (18, Tv: M4 Sport) sikerül legyőzni Norvégiát.

Csoportállások

I.csoport 1. Németország 5 pont/3 mérkőzés (83-65), 2. Franciaország 5/3 (82-77), 3. Horvátország 4/2, 4. Spanyolország 2, 5. Brazília 0/2 (43-58), 6. Izland 0/3 (71-87).  II. csoport 1.Dánia 6 pont/3 mérkőzés (91-70), 2. Svédország 6/3 (95-77), 3. MAGYARORSZÁG 3/4, 4. Norvégia 2/2, 5. Egyiptom 1/2, 6. Tunézia 0/4 

Kegyetlen helyosztó lesz

A Norvégia elleni szerdai találkozó után az I. csoportból érkező ellenfelek közül kell valakivel szemben megpróbálni kiharcolni az olimpiai selejtezőt érő hetedik helyet. Ennek feltétele, hogy a magyarok legalább negyedikek legyenek a saját hatosukban. A másik ágon minden bizonnyal a francia, német, horvát, spanyol négyes szerzi meg az első négy helyet. Bármelyikkel kerül szembe a magyar csapat (az első kettő mindkét hatosból az elődöntőbe jut, mögöttük az azonos helyen végzők játszanak egymás ellen), a papírforma a rivális mellett szól. Ezért lenne nagyon fontos a harmadik hely elérése a csoportban, mert ebben az esetben a helyosztó elvesztése esetén is garantált lenne a részvétel az olimpiai selejtezőn.

2019.01.20 19:58
Frissítve: 2019.01.20 20:32

Hosszú és Verrasztó is aranyat nyert Antwerpenben

Publikálás dátuma
2019.01.20 18:22

Fotó: AFP/ OLI SCARFF
A háromszoros olimpiai bajnok 200 méter vegyesen diadalmaskodott, Verrasztó pedig 400 méter vegyesen aratott győzelmet.
Hosszú Katinka és Verrasztó Dávid is nyert egy-egy aranyérmet az Antwerpenben rendezett nagymedencés úszóverseny vasárnapi napján. A viadal honlapja szerint a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú azt követően, hogy szombaton 400 méter vegyesen nyert és Szilágyi Liliána mögött második lett 200 méter pillangón, ezúttal 200 méter vegyesen lett a legjobb (2:14.53 perc), emellett 100 méter háton gyűjtött be egy bronzérmet (1:01.81 p). Verrasztó Dávid – aki szombaton 200 méter vegyesen második lett – 400 méter vegyesen 4:19.48 perccel diadalmaskodott. 
Szerző
2019.01.20 18:22