FIFA: Folytassa a korrupciót!

Publikálás dátuma
2018.11.07 18:59

Fotó: AFP/ ANADOLU AGENCY
Bár a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség csak 2019 júniusában választ elnököt, a jelenlegi vezető, Gianni Infantino már most megtesz mindent pozíciója megőrzéséért.
Gianni Infantinót 2016. február 26-án választották meg a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elnökének. A sportvezető korábban az európai szövetség, az UEFA főtitkára volt. Joseph Blatter helyét vette át, a svájci sportdiplomatának azért kellett távozni, mert korrupcióval és sikkasztással vádolták meg. Utódja, Michel Platini lett volna, de a korábbi kiváló futballistáról is kiderült, hogy tisztázatlan körülmények között vett fel eurómilliókat, amikor az UEFA-t vezette. 
Ezek után került a képbe Infantino, aki átláthatóságot és tiszta működést ígért. A labdarúgás visszaéléseinek feltárására létrehozott Football Leaks nevű szervezet szerint azonban ennek pont az ellenkezője történt. A Football Leaks több ezer oldalnyi dokumentum és belső levelezés tanulmányozása után azt állapította meg, hogy a FIFA még korruptabb, mint Blatter idején volt, és Infantino gyakorlatilag már most bebiztosította helyét a szervezet élén a jövő nyári választásokra.
A FIFA elnöke megválasztása előtt minden tagszövetségnek a következő négy évre ötmillió dollárt ígért, a kontinentális szervezeteknek pedig 40 milliót. Ezen kívül hangsúlyozta, kiemelt szerep jut az etikai bizottságnak, amelynek minden visszaélést vagy erre utaló esetet ki kell vizsgálni, amit a FIFA szigorúan szankcionál. Ez volt az ígéret. Az etikai bizottságot vezető Hans-Joachim Eckert több korrupciós ügyet tárt fel a FIFA-n belül, a szervezet közgyűlése azonban leváltotta, amikor Infantino pénzügyeit kezdte vizsgálni. Utódja Maria Claudia Rojas, kolumbiai bírónő lett. Rojast a dél-amerikai ország futballszövetségének elnöke, ajánlotta Infantinónak. Az indoklás az volt, hogy Rojas nagyon szereti a focit.
Az etikai bizottság vezetője megválasztása után pár héttel bejelentette, hogy alapos vizsgálatokat követően megállapította, minden törvényesen és szabályosan működik a FIFA-nál. A nyári oroszországi vb-n Rojas gyermekeivel Moszkva legdrágább luxusszállodájában lakott a FIFA vezetőivel együtt, ezek után a tornával kapcsolatos minden kiadást is jogosnak állapított meg. A FIFA a vb-döntőre az összes tagország futballszövetségi elnökét meghívta, a költségeket állta, a vendégeket luxushotelben szállásolta el. Az alapszabály szerint az elnök saját hatáskörben dönthet úgy, hogy néhány vezetőt meghív egy-egy eseményre. Több médium szerint Infantino megszegte a FIFA alapszabályát, pazarlóan vezeti a szövetséget. A FIFA elnöke az átláthatóság jegyében vizsgálatot kért maga ellen, az etikai bizottság pedig arra jutott, hogy az alapszabály nem határozza meg, hány vendéget lehet meghívni, ezért nem történt szabálysértés. A FIFA egyik alelnöke Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó-szövetség elnöke.

Babos feladta az isztambuli tenisztorna selejtező meccsét, de még így is továbbjuthat

Publikálás dátuma
2019.04.22 14:50
Illusztráció
Fotó: AFP/ VOLKAN FURUNCU
A 250 ezer dollár (71 millió forint) összdíjazású isztambuli salakpályás női tenisztorna selejtezőjének második fordulójában adta fel a mérkőzést.
A torna honlapja szerint a világranglista 142. helyén álló játékos - a kvalifikáció ötödik kiemeltje - az osztrák Barbara Haas (191.) után hétfőn Jelena Ribakinával (161.) találkozott, akit tizedikként rangsoroltak a szervezők. A kazah gyorsan 4:1-re elhúzott, majd Babos kiegyenlített, de az első szett így is az ellenfélé lett. A folytatásban Ribakina 3:0-ra meglépett, ekkor
a soproni teniszező ápolást kért a bal lábfejére. Ezt követően visszament a pályára adogatni, de hamarosan jelezte a székbírónak, hogy nem tudja folytatni a meccset.
A menedzsmentjétől származó információ szerint azonban szerencsés vesztesként így is a főtáblára került, ahol kedden a selejtezőből érkező szerb Ivana Joroviccsal mérkőzik.
A 25 éves Babos - aki márciusban fejezte be az együttműködést horvát edzőjével, Nikola Horvattal - egyesben az elmúlt egy évben 27 vereség mellett kilenc mérkőzést nyert meg. Ebből hét főtáblás győzelem volt, kettőt pedig pedig selejtezőben aratott. Ami az idei teljesítményét illeti, 11 vereség (ebből két mérkőzést sérülés miatt feladott) és négy győzelem a mérlege, főtáblán két mérkőzést nyert eddig 2019-ben. Párosban Babos az első kiemelt a francia Kristina Mladenovic oldalán a török metropoliszban, míg Stollár Fanny a svájci Xenia Knoll-lal indul.
Eredmény: selejtező, 2. forduló:

Jelena Ribakina (kazah, 10.) - Babos Tímea (5.) 6:4, 3:0-nál Babos feladta
Frissítve: 2019.04.22 18:52

Nyolcadszor is bajnok lett a Juventus

Publikálás dátuma
2019.04.20 20:21

Fotó: AFP/ ISABELLA BONOTTO
A torinóiak behozhatatlan előnyre tettek szert a Napolival szemben.
Sorozatban nyolcadik alkalommal a Juventus nyerte az olasz labdarúgó-bajnokságot. A torinóiak a Serie A 33. fordulójában hazai pályán hátrányból fordítva 2-1-re győzték le a Fiorentinát, így öt fordulóval a befejezés előtt behozhatatlan előnyre tettek szert a második Napolival szemben. A Juventus az első csapat az öt nagy európai bajnokságban, amely sorozatban nyolcszor nyert bajnoki címet, eddig a rekordot holtversenyben tartotta a francia Olympique Lyonnal, amely 2002 és 2008 között volt egyeduralkodó hazájában.
Szerző
Frissítve: 2019.04.20 20:25