FIFA: Folytassa a korrupciót!

Publikálás dátuma
2018.11.07 18:59

Fotó: AFP/ ANADOLU AGENCY/
Bár a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség csak 2019 júniusában választ elnököt, a jelenlegi vezető, Gianni Infantino már most megtesz mindent pozíciója megőrzéséért.
Gianni Infantinót 2016. február 26-án választották meg a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elnökének. A sportvezető korábban az európai szövetség, az UEFA főtitkára volt. Joseph Blatter helyét vette át, a svájci sportdiplomatának azért kellett távozni, mert korrupcióval és sikkasztással vádolták meg. Utódja, Michel Platini lett volna, de a korábbi kiváló futballistáról is kiderült, hogy tisztázatlan körülmények között vett fel eurómilliókat, amikor az UEFA-t vezette. 
Ezek után került a képbe Infantino, aki átláthatóságot és tiszta működést ígért. A labdarúgás visszaéléseinek feltárására létrehozott Football Leaks nevű szervezet szerint azonban ennek pont az ellenkezője történt. A Football Leaks több ezer oldalnyi dokumentum és belső levelezés tanulmányozása után azt állapította meg, hogy a FIFA még korruptabb, mint Blatter idején volt, és Infantino gyakorlatilag már most bebiztosította helyét a szervezet élén a jövő nyári választásokra.
A FIFA elnöke megválasztása előtt minden tagszövetségnek a következő négy évre ötmillió dollárt ígért, a kontinentális szervezeteknek pedig 40 milliót. Ezen kívül hangsúlyozta, kiemelt szerep jut az etikai bizottságnak, amelynek minden visszaélést vagy erre utaló esetet ki kell vizsgálni, amit a FIFA szigorúan szankcionál. Ez volt az ígéret. Az etikai bizottságot vezető Hans-Joachim Eckert több korrupciós ügyet tárt fel a FIFA-n belül, a szervezet közgyűlése azonban leváltotta, amikor Infantino pénzügyeit kezdte vizsgálni. Utódja Maria Claudia Rojas, kolumbiai bírónő lett. Rojast a dél-amerikai ország futballszövetségének elnöke, ajánlotta Infantinónak. Az indoklás az volt, hogy Rojas nagyon szereti a focit.
Az etikai bizottság vezetője megválasztása után pár héttel bejelentette, hogy alapos vizsgálatokat követően megállapította, minden törvényesen és szabályosan működik a FIFA-nál. A nyári oroszországi vb-n Rojas gyermekeivel Moszkva legdrágább luxusszállodájában lakott a FIFA vezetőivel együtt, ezek után a tornával kapcsolatos minden kiadást is jogosnak állapított meg. A FIFA a vb-döntőre az összes tagország futballszövetségi elnökét meghívta, a költségeket állta, a vendégeket luxushotelben szállásolta el. Az alapszabály szerint az elnök saját hatáskörben dönthet úgy, hogy néhány vezetőt meghív egy-egy eseményre. Több médium szerint Infantino megszegte a FIFA alapszabályát, pazarlóan vezeti a szövetséget. A FIFA elnöke az átláthatóság jegyében vizsgálatot kért maga ellen, az etikai bizottság pedig arra jutott, hogy az alapszabály nem határozza meg, hány vendéget lehet meghívni, ezért nem történt szabálysértés. A FIFA egyik alelnöke Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó-szövetség elnöke.
2018.11.07 18:59

Világszámok mágikus tízesekkel

Publikálás dátuma
2018.11.16 18:41

Fotó: Népszava/ Vajda József
A világ legjobb tízes mezben pályára lépett labdarúgóinak történeteit dolgozza fel lapunk külsős szerzőjének, Hegyi Ivánnak "Világszámok" című könyve, amely egy sorozat első része. 
A könyvet bemutató sajtótájékoztatón Hegyi Iván elmondta, nehéz volt a lista összeállítása, hiszen tizenegyen fértek a könyvbe, így olyan klasszisok maradtak ki többek között, mint Détári Lajos - aki elment a bemutatóra -, Alessandro del Piero vagy Roberto Baggio. Olvashatnak azonban a szurkolók Puskás Ferencről, Peléről, Maradonáról,  Platiniről, Zicóról, Gullitról, Zidane-ról,  Tottiról, Ronaldinhóról, a ma is aktívak közül pedig Messiről és Neymarról. 
Lapunk kérdésére, hogy napjainkban 1-től 99-ig bármilyen számban lehet játszani, ennek ismeretében hány részes lesz a sorozat, a könyv írója viccesen azt válaszolta, ezt a kiadótól kell megkérdezni. A tervek szerint a tavaszi könyvfesztiválon már kapható lesz a második rész a legendás kilencesekkel. Várhatóan készül könyv az egyesekről is, ami nem kizárólag kapusokról szól, mert például Osvaldo Ardiles, az argentin válogatott legendás középpályása is egyesben játszott. 
A Világszámok Hegyi Iván 20. könyve, a 128 oldalas kötet 2900 forintért kapható.
Szerző
2018.11.16 18:41

Magyar-finn: halovány remény az előzésre

Publikálás dátuma
2018.11.16 17:00

Fotó: Népszava/ Molnár Ádám
A csoportgyőztes Finnország elleni vasárnapi, budapesti mérkőzéssel fejezi be szereplését a Nemzetek Ligája C divíziójának 2. csoportjában a magyar labdarúgó-válogatott.
Kellett a sikerélmény.
Noha nem világverő válogatottat, „csak” a négyesből kieső Észtországot győzte le csütörtök este Willi Orbán és Szalai Ádám góljaival 2-0-ra a nemzeti tizenegy Budapesten, a csapatra ráfért a győzelem: egyrészt a negatív 2018-as mérleg (utolsó meccse előtt két-két győzelemmel és döntetlennel, valamint öt vereséggel áll az együttes, melyet szeptemberben vett át Marco Rossi szövetségi kapitány), másrészt a csoportharmadik hely megszilárdítása miatt.
„Örülök, hogy nyertünk, de védőként annak is, hogy kapott gól nélkül hoztuk le a meccset" – nyilatkozta lapunknak az izraeli Hapoel Beer-Shevában futballozó Korhut Mihály, aki a januári sérülését követő hosszas kihagyás miatt legutóbb egy éve ölthette magára a címeres mezt.
"– Boldog vagyok, hogy újra Magyarországon és a válogatottal készülhetek, az pedig külön jól esett, hogy a kezdőcsapat tagjaként számítottak rám. Megbeszéltük, hogy letámadjuk az észteket és nem hagyjuk őket kibontakozni, ez szerintem látszódott is a pályán. Az elején volt egy lehetőségük, akkor nagyon kellett Dibusz védése, egyébként nem volt gólhelyzetük. Rúgtunk két gólt, de úgy érzem, többet is szerezhettünk volna.”
A több sérült futballistán kívül immáron a sárga lapjai miatt eltiltott Pátkai Mátét is nélkülözni kényszerülő együttesnek Korhut mellett volt még egy nagy visszatérője a korábbi csapatkapitány, Dzsudzsák Balázs személyében. A sokáig csapat nélkül álló, ezért Rossi által mostanáig mellőzött, végül szeptemberben az Al-Ittihad Kalbához szerződő szélső csereként 25 percet kapott, a 75. minutumban lecserélt Szalaitól vehette át a kapitányi karszalagot. Az interjúzónában érthetően minden újságíró kíváncsi volt Dzsudzsák véleményére, akadt olyan kolléga, aki annyira szeretett volna közel férkőzni a 31 éves játékoshoz, hogy a nagy helyezkedésben leejtette a hangrögzítésre használt mobiltelefonját.
„Őszinte leszek: izgultam, mielőtt beálltam, de nagyon örülök, hogy újra átélhettem azt a döbbenetes érzést, melyet a válogatottság jelent. Az utóbbi hónapokban rossz volt televízión keresztül követni a válogatott szereplését, kicsit újraértékelődött bennem, hogy mekkora dolog ez, s milyen hiányt tud jelenteni egy futballista életében”
– nyilatkozta a 97-szeres válogatott játékos.
A péntek délutánra szabadprogramot kapó, a felkészülését szombaton folytató csapat előtt egyetlen feladat áll még az idén: Magyarország a már biztos csoportelső Finnországgal játszik vasárnap a Groupama Arénában (20.45, tv: M4 Sport). Görögország a harmatgyenge észteket fogadja, így a csoportmásodik pozíció megszerzésére inkább csak elvi esély kínálkozik, ám a lapunknak nyilatkozó futballisták ennek ellenére is egybehangzóan győzelmet remélnek.
Hiába, egy ilyen nehéz esztendő után minden siker fontos.

Kapott is gólt meg nem is

Az észtek ellen Dibusz Dénes helyettesítette a betegség miatt kimaradó Gulácsi Pétert. Többen arra számítottak, hogy ön helyett Kovácsik Ádám kap majd lehetőséget. Ádi is megérdemelné, hogy pályára léphessen a válogatottban, én viszont örülök, hogy engem választott a szakmai stáb. A mérkőzés előtti este tudtam meg, hogy én fogok kezdeni, igyekeztem meghálálni a bizalmat. Volt egy fontos védése, egyébként kapott gól nélkül hozta le a meccset. Szerencsére hamar megszereztük a vezetést, onnantól kontrolláltuk a találkozót. Nagyon jól zártunk hátul, maximálisan megvalósítottuk azt, amit a szövetségi kapitány kért. Több góllal kecsegtető támadást tudtunk vezetni, sajnos a befejezés néhányszor hibádzott. Bízom benne, hogy ez a siker elindítja a csapatot a jó úton. A végén berohanó észt szurkoló akcióját miként élte meg? A hosszabbításban voltunk 2-0-s vezetésnél, így engem különösebben nem zavart meg, amikor a hálóba rúgta a labdát. Ha sietni kellett volna, biztosan jóval zavaróbb lett volna, de így igazából csak mosolyogtam rajta. H. Sz.

A válogatott NL-programja

2018. szeptember 8. Finnország–Magyarország 1-0 2018. szeptember 11. Magyarország–Görögország 2-1 2018. október 12. Görögország–Magyarország 1-0 2018. október 15. Észtország–Magyarország 3-3 2018. november 15. Magyarország–Észtország 2-0 2018. november 18. Magyarország–Finnország 20.45 Az állás 1. Finnország 5 4 0 1 5:1 12 2. Görögország 5 3 0 2 4:4 9 3. Magyarország 5 2 1 2 7:6 7 4. Észtország 5 0 1 4 3:8 1

2018.11.16 17:00