Férfi kézi – Csoknyai és Matics közösen irányítja a válogatottat

Publikálás dátuma
2018.11.07 15:14
Ljubomir Vranjes a távozó kapitány
Fotó: Népszava/ Szalmás Péter
Az MKSZ október 5-én közös megegyezéssel bontott szerződést Ljubomir Vranjessel.
Csoknyai István és Vladan Matics közösen irányítja a jövőben a férfi kézilabda-válogatottat, a két szakember megbízatása a januári, német–dán közös rendezésű olimpiai kvalifikációs világbajnokság végéig szól. Kocsis Máté, a magyar szövetség (MKSZ) elnöke az MTI tudósítása szerint sajtótájékoztatóján kiemelte: mindenképpen magyar szakemberekben gondolkodtak – a több mint másfél évtizede Magyarországon élő és dolgozó Maticsot is annak tekinti –, és hosszú távra terveznek velük.
„A vb-n az olimpiai kvalifikációs tornára való kijutás a cél, amihez az első hétben kell végeznünk. A sorsolás és az erőviszonyok ismeretében erre reális esélyünk van”
– tette hozzá az elnök.
A két szakember – akik megtartják klubedzői állásukat Balatonfüreden és Tatabányán – Marosi László alelnök javaslatára dolgozik mellé-, és nem alá-, illetve fölérendeltségi viszonyban. Csoknyai elmondta: hétről hétre, évről évre egymás ellen, de tíz évvel ezelőtt a válogatottnál már együtt is dolgoztak Maticcsal, így nagyon jól ismerik egymást, amit a sportágban szerzett tapasztalataikkal együtt kamatoztatni tudnak a nemzeti csapatnál.
„Csak ránézésre könnyű a vb-csoportunk, mert a magam részéről óvatosan tekintek a torna elé. Bízom az olimpiai részvételben, de addig még nehéz és rögös út vár ránk”
– mondta.
A szerb-magyar Matics, a Tatabánya edzője úgy érzi: ezúttal nagyobb támogatást kapnak a szövetségtől, mint tíz évvel ezelőtt, amikor a szövetségi kapitány Csoknyai segítője lehetett a válogatottnál.
„Akkor két áldozat voltunk, azóta viszont eltelt tíz év, és rutint szereztünk”
– emelte ki.
A vb-t, valamint az olimpiai kvalifikációt illetően úgy fogalmazott: próbálnak szerények maradni, mert amúgy sincs mire nagyképűnek lenniük. Kiemelte, hogy a közelmúltban neves edzők dolgoztak a magyar válogatott élén – az októberben menesztett Ljubomir Vranjest, valamint Talant Dujsebajevet említette név szerint –, de nem voltak sikeresek és szerencsések. Az MKSZ október 5-én közös megegyezéssel bontott szerződést a korábbi kapitánnyal, a svéd Ljubomir Vranjessel, aki bő egy évig irányította a nemzeti csapatot. Vranjes tavaly nyár óta irányította a nemzeti csapatot, amellyel szerzett pont nélkül esett ki a januári, horvátországi Európa-bajnokság csoportkörében, júniusban viszont a világbajnoki bronzérmes Szlovéniát búcsúztatva kijuttatta a válogatottat a januári, német-dán közös rendezésű olimpiai kvalifikációs vb-re. A váltás összefügg azzal, hogy Vranjest hétfőn felmentették a munkavégzés alól a Telekom Veszprém csapatánál, amelynek vezetőedzője volt. Októberben a Szlovákia és az Olaszország elleni Eb-selejtezőkön Csoknyai ideiglenes megbízatással irányította a válogatottat, amelynél 2008 és 2010 között már dolgozott együtt Maticcsal. A magyarok a januári vb-n Svédországgal, Katarral, Argentínával, Egyiptommal és Angolával szerepelnek azonos csoportban.
2018.11.07 15:14
Frissítve: 2018.11.07 15:14

Djokovic: kettőből kettő

Publikálás dátuma
2018.11.14 18:28

Fotó: AFP/ GLYN KIRK
Második csoportmérkőzését is megnyerte szerdán a Gustavo Kuerten-csoportban szereplő Novak Djokovic a férfi teniszezők Londonban zajló világbajnokságán: az első helyen kiemelt szerb Alexander Zverevet győzte le 6:4, 6:1-re. A mérkőzés közel 80 percig tartott.
A torna másik, Lleyton Hewittról elnevezett csoportjában szintén két győzelemmel áll a dél-afrikai Kevin Anderson, a japán Nisikori Kei és a svájci Roger Federer eddig egy-egy mérkőzést nyert meg. A vasárnapig tartó vb-n a csoportok első és második helyezettjei jutnak tovább az elődöntőbe.
Szerző
2018.11.14 18:28

Válogatott: később számíthat a jobb pozíció

Publikálás dátuma
2018.11.14 12:38

Fotó: MTI/AP/ Liis Treimann
Az észtek és a finnek elleni mérkőzésekre készülő nemzeti tizenegy a selejtezőn kívül még a Nemzetek Ligáján keresztül is kvalifikálhatja magát a 2020-as labdarúgó Eb-re.
„A cél az itthoni két mérkőzésen a hat pont megszerzése, hogy ezáltal visszaszerezzük a szurkolók bizalmát és a támogatásukkal a későbbiekben kijussunk az Európa-bajnokságra”
 – felelte lapunk kérdésére hétfőn, Telkiben a gárda idei utolsó NL-meccsei előtt a magyar válogatott olasz szövetségi kapitánya, Marco Rossi. Érdeklődésünkre hasonlóképpen vélekedett a játékostársak nevében nyilatkozó Nagy Ádám is. Noha az NL B ligájába már biztosan nem juthat fel a csapat, nem árt rögzíteni, hogy a minél jobb pozíció – a csoport második helye elérhető még – és a lehető legmagasabb pontszám elérése legalább olyan fontos, mint a drukkerek és a csapat viszonyának rendezése. Hogy miért? Elmagyarázzuk.
Magyarország pillanatnyilag harmadik a Nemzetek Ligája C divíziójának 2. csoportjában, két ponttal lemaradva Görögország mögött, hárommal megelőzve a kieső helyen álló észteket (a finnek négy kör után pontveszteség nélkül elsők). Kérdésünkre reagálva Rossi és Nagy is hangsúlyozta, hogy a 4. helyezés (amely „átszállójegyet” biztosít az eggyel alacsonyabb NL-osztályba) szóba sem jöhet, ám sokan elfelejtik, hogy a gárda jelenlegi pozíciója sem életbiztosítás. Az NL versenykiírása alapján a négy csoportgyőztes feljut a magasabb ligába, a négy utolsó pedig kiesik az alacsonyabba (az A ligánál nincsen feljebb, a D-ből pedig nem lehet kiesni), de a C jelűben az eltérő méretű csoportok miatt a leggyengébb eredménysorral rendelkező harmadik helyezett is pórul jár. Jelen állás szerint ebben a rangsorban Románia, Albánia és Magyarország is 3-3 ponttal áll (a felek között a gólkülönbség rangsorol), Ciprus nullával, így a szigetország válogatottja kényszerülne osztályváltásra. Tekintve, hogy a csoportutolsók elleni eredmények nem részei a pontszámításnak, Rossi csapatának jelen állás szerint legalább pontot kell szerezni Finnország ellen, ha nem szeretne számolgatni a végén.
A hátralévő két párharc kimenetele a jövő tavasszal kezdődő kvalifikációs sorozat eredményeinek függvényében akár a 2020-as programot is befolyásolhatja.
Mint ismert, az első után 60 esztendővel, alig két év múlva sorra kerülő kontinenstorna részben hazai rendezésű lesz, az európai szövetség a kerek évforduló miatt rendhagyó módon 12 városnak, köztük a még épülő új Puskás Ferenc Stadionnal Budapestnek ítélte oda a rendezés jogát. A mezőny létszáma nem változik, ugyanúgy 24 együttes verseng majd a végső győzelemért, mint 2016-ban, de automatikusan ezúttal senki nem jut ki. A torna selejtezősorozata, melynek sorsolását december 2-án tartják Dublinban tíz csoport 55 csapatával 2019 márciusában rajtol és 2019 novemberéig tart, az öt-öt darab öt- és hatcsapatos csoportból is az első két helyezettek jutnak ki az Eb-re. További négy kvóta kiadó marad, ezeket pótselejtezők után osztják ki, itt pedig ismét előkerül a Nemzetek Ligája: a sorozat végeredménye alapján 16 csapat négy ágra kerül, az ágak győztesei pedig kvalifikálják magukat a 2020-as kontinenstornára. 
Egyszerűnek tűnik, de könnyen előfordulhat, hogy a 16 NL-csoportgyőztes közül többen a 2019-es kvalifikációs sorozaton keresztül kijutnak az Eb-re, ekkor pedig a csoportmásodikok, adott esetben akár a csoportharmadikok is helyet kaphatnak a pótselejtezőben (elsőként a helyezés a csoportban, majd a magasabb pontszám, aztán a jobb gólkülönbség rangsorol). Nem nehéz kiszámolni tehát, hogy a csütörtöki és a vasárnapi találkozóknak nagyobb tétje van, mint a szurkolók szimpátiájának visszaszerzése.

A válogatott NL-programja

2018. szeptember 8., szombat Finnország–Magyarország 1-0 2018. szeptember 11., kedd Magyarország–Görögország 2-1 2018. október 12., péntek Görögország–Magyarország 1-0 2018. október 15., hétfő Észtország–Magyarország 3-3 2018. november 15., csütörtök Magyarország–Észtország 20.45 (tv: M4 Sport) 2018. november 18., vasárnap Magyarország–Finnország 20.45 (tv: M4 Sport) Az állás 1. Finnország 4 4 0 0 5:0 12 2. Görögország 4 2 0 2 3:4 6 3. Magyarország 4 1 1 2 5:6 4 4. Észtország 4 0 1 3 3:6 1

2018.11.14 12:38
Frissítve: 2018.11.14 13:27