Diplomatának hazudta magát egy ittas sofőr, akinél 17 milliónyi csempészett cigaretta volt

Publikálás dátuma
2018.11.07 15:14
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava/ Németh András Péter
Először azt vették észre a rendőrök, hogy "bizonytalanul" vezeti autóját. Aztán kiderült, rengeteg hamis okirat és csempészett cigaretta van nála.
Hétfőn állították meg a rendőrök az M3-as autópályán közlekedő férfit, mert - mint a police.hu írja - "bizonytalanul haladt". A járművezető az igazoltatás állította, hogy ő egy diplomata, majd átadott egy lengyel magánútlevelet és egy diplomáciai mentességet igazoló okiratot, amiről egyből kiderült: hamisítvány.
A rendőrök az intézkedés során megállapították, hogy a férfi diplomáciai mentességgel nem rendelkezik, ellenben részeg. Sőt:
az általa vezetett jármű átvizsgálása során annak utas- és csomagteréből nagy mennyiségű, közel 17 millió forint értékű csempészett cigaretta, valamint további hamisított okiratok és forgalmi engedély került elő.
Az 54 éves ukrán állampolgárral szemben járművezetés ittas állapotban vétsége és közokirat-hamisítás bűntettének megalapozott gyanúja miatt indítottak büntetőeljárást. A rendőrök a külföldi férfit és a gépkocsiban szállított jövedéki terméket költségvetési csalás bűntettének gyanúja miatt átadták a további eljárás lefolytatására illetékes Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársainak.
2018.11.07 15:14

Bivalytámadás a Zemplénben - Két súlyos sérültet vitt el mentőhelikopter

Publikálás dátuma
2018.11.14 20:09
Illusztráció
Fotó: DPA / dpa Picture-Alliance/ ROLAND WEIHRAUCH
Bivalyok támadtak meg két embert a Borsod-Abaúj Zemplén megyei Mályinkán szerdán - erősítette meg a rendőrség az MTI-nek. A sérülteket mentőhelikopterrel kellett kórházba vinni.
A baleset egy Mályinka melletti állattartó telepen történt, a mentők két súlyos sérültet vittek a megyei kórházba. A 444.hu értesülései szerint az oltást végző állatorvost, segédjét, illetve az állatok gondozóit támadták meg a bivalyok. A 450 lelkes településen ellentmondó hírek keringenek arról, hogy az éppen bivalyokat oltó állatorvos és a másik két embert egy vagy több bika, vagy éppen az oltásra váró borjak anyja támadta-e meg, egyesek szerint "tömeges bivalyőrjöngés" történt.
Janasóczki Attila, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője megerősítette, hogy két ott dolgozót tiportak meg az állatok. A rendőrség vizsgálatot indított az ügyben. A megyei kórház azt közölte az MTI-vel, hogy a sérültek kérésére nem adhat információt az állapotukról.
A házi bivaly tehenek 400-800 kilogrammosra, a bikák 600-700-ra is megnőnek. Alapvetően jámbor állatok, de az idegenekkel szemben kifejezetten bizalmatlanok.
2018.11.14 20:09

Pincébe zárt idős emberek lakásait árulhatták, a TEK kapcsolta le a lakásmaffiát

Publikálás dátuma
2018.11.14 16:07

Fotó: ügyészség.hu/
Kilenc helyszínen tíz embert, köztük ügyvédeket fogtak el a Terrorelhárítók. Áldozataikkal tartási szerződést kötöttek, így szerezték meg ingatlanjaikat. Több gyanúsítottnál lakhatásra alkalmatlan körülmények közt, pincében illetve sufniban találtak rá idős emberekre a hatóságok.
9 helyszínen akcióztak egyszerre kedden a budapesti nyomozó ügyészek a Készenléti Rendőrség, a Terrorelhárítási Központ, valamint a Nemzeti Védelmi Szolgálat munkatársaival közösen - írja honlapján az ügyészség. A Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentésére indult ügyben végrehajtott akció eredményeként
10 gyanúsítottat fogtak el és állítottak elő, köztük 4 ügyvéd is van.
A nyomozás adatai szerint a gyanúsítottak idős vagy szellemileg leépült emberek bizalmába férkőztek azzal a céllal, hogy a megtévesztésükkel velük életjáradéki vagy tartási szerződést kössenek, és ezáltal csalárd módon megszerezzék az ingatlanjaik tulajdonjogát. A szerződések megkötésében közreműködő ügyvédek ügyvédi kötelességüket megszegve működtek közre a szerződések megkötésében. A nyomozás tárgyát jelenleg négy – 12 és 21 millió forint közötti értékű – ingatlan képezi.
A házkutatások során a hatóságok több sufniba, illetve pincébe zárt időskorú, kiszolgáltatott személyt is találtak egyes gyanúsítottak ingatlanán.
Az eddig kihallgatott 10 gyanúsítottal szemben a megalapozott gyanú több rendbeli, jelentős kárt okozó, idős vagy fogyatékosságánál fogva a bűncselekmény felismerésére korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett csalás bűntette, illetve kísérlete, az ügyvéd gyanúsítottakkal szemben pedig ügyvédi visszaélés bűntette. A nyomozó ügyészek emellett további bűncselekmények gyanúját is vizsgálják.
Az áldozatok számára a Budapest Főváros Kormányhivatal áldozatsegítő szakemberei teljes körű tájékoztatást nyújtottak az igénybe vehető áldozatsegítő, valamint jogi segítségnyújtási szolgáltatásokról. Az áldozatok pszichológusi segítségnyújtásban is részesültek, ketten pedig igénybe kívánták venni a védett szálláson történő elhelyezést, ahol folyamatosan megkapnak minden további segítséget a társadalomba történő sikeres visszailleszkedés érdekében.
2018.11.14 16:07