Két dollárba kerülne, de nem költenek rá, így milliók halnak meg

Publikálás dátuma
2018.11.07 21:04
Illusztráció
Fotó: AFP/
Az OECD előrejelzése szerint akár 2,4 millióan halhatnak meg az úgynevezett szuperbaktériumok okozta fertőzésekben a világon, pedig egyszerű és olcsó intézkedésekkel meg lehetne akadályozni.
Mintegy 2,4 millióan halhatnak meg a több antibiotikumnak is ellenálló, úgynevezett szuperbaktériumok okozta fertőzésekben Európában, Észak-Amerikában és Ausztráliában 2050-ig - írta az MTI a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) szerdán közzétett jelentése alapján. A becslések szerint Dél-Európa országaiban a legnagyobb a kockázat: Olaszország, Görögország és Portugália lesz az élen az OECD-országok között a fertőzések okozta halálozási arányok toplistáján.
A modern orvoslás egyik legnagyobb fenyegetésével szembe lehetne szállni a jobb higiénia előmozdításával, az antibiotikumok indokolatlan felírásának befejezésével, a betegek gyorstesztelésével, hogy eldöntsék, baktérium- vagy vírusfertőzés miatt fordultak-e orvoshoz, a gyógyszerfelírás késleltetésével, valamint tömegtájékoztatási kampányokkal. Négy halálesetből három megelőzhető lenne, ha évente fejenként csak 2 dollárnyi (560 forint) összeget költenének az országok olyan egyszerű dolgokra, mint a kézmosás vagy a szükségtelen antibiotikum-felírás megállítása - áll az elemzésben. Akár egy éven belül is kifizetődnének egy-egy átfogó egészségügyi intézkedéscsomag befektetései, hosszú távon pedig évente 4,8 milliárd dollárt lehetne megtakarítani a jelentés szerint.
Az összes vizsgált országban átlagosan 17 százalék volt az antibiotikumrezisztens fertőzések aránya 2015-ben, de jelentős különbségek mutatkoztak az egyes országok között. Törökországban, Koreában és Görögországban hétszer akkora az arány (nagyjából 35 százalék), mint Írországban, Hollandiában és Norvégiában, ahol a legalacsonyabb (5 százalék) a ráta. Magyarországon 22,2 százalékot mértek. Az alacsony és közepes jövedelmű országokban már most magas az arány, és a becslések alapján növekedni is fog. Brazíliában, Indonéziában a fertőzések 40-60 százaléka már most rezisztens. Ezekben az országokban a fertőzésekkel összefüggő halálozási arány növekedése 4-7-szer akkora lehet 2050-ig, mint az OECD-országoké.
Noha a rezisztens fertőzések átlagos növekedése lassulni látszik, a jelentés szerint komoly okok vannak az aggodalomra. Az OECD-országokban az úgynevezett második és harmadik vonalbeli, tehát a legfejlettebb és a leghatásosabb antibiotikumoknak is ellenálló fertőzések aránya 2030-ra 70 százalékkal növekedhet az előrejelzések szerint a 2005-ös arányhoz képest.
Leginkább az egyévesnél fiatalabb gyerekek és a hetvenévesnél idősebbek vannak kitéve az antibiotikumoknak ellenálló fertőzéseknek, amelyek a férfiaknál nagyobb eséllyel alakulnak ki, mint a nőknél.
2018.11.07 21:04
Frissítve: 2018.11.08 08:23

Egészségesebbé tesznek 4000 élelmiszert Spanyolországban

Publikálás dátuma
2019.01.23 16:16
Illusztráció
Fotó: AFP/ Matt Lincoln / Cultura Creative
Kötelezettséget vállalt termékei egészségesebbé tételére, a cukor-, zsír- és sótartalom átlagosan 10 százalékos csökkentésére 400 élelmiszer- és vendéglátóipari cég Spanyolországban - írta az MTI a spanyol sajtó közlése alapján.
"Ez mérföldkő, hatalmas erőfeszítés az ágazat részéről"
- értékelte María Luisa Carcedo spanyol egészségügyi miniszter a szaktárca és a cégek között kedden létrejött megegyezést.
A politikus szerint a spanyol felnőtt lakosság 54 százaléka, a gyerekek 40 százaléka túlsúlyos, ezen belül a felnőttek 17, a gyerekek 18 százaléka elhízott. Rosszabb az arány az alacsonyabb jövedelemmel rendelkező családok esetében, akiket jobban érint a rossz táplálkozás okozta elhízás - tette hozzá, és felhívta a figyelmet arra is, hogy az egészségtelen étrend több halálesetért és betegségért felelős, mint az alkohol, a dohány és a drogok.
A megállapodásban 13 kategóriába sorolták a különböző termékeket, és csoportonként határozták meg a cukor-, zsír- és sótartalom elvárt csökkentését. Például 
a húskészítmények esetében a cukortartalom 10 százalékos, a zsírtartalom 5 százalékos, míg a sótartalom 16 százalékos csökkentése szerepel.
A 2020-as céldátummal elfogadott együttműködési megállapodás összesen mintegy 4000 élelmiszeripari terméket érint. Az aláírók között nagy nemzetközi élelmiszer- és üdítőgyártó cégek, például a Kellogg's és a Coca Cola, szupermarket-hálózatok, például a Carrefour és a Lidl, továbbá étteremláncok, például a McDonald's és a KFC is szerepelnek.
Szerző
2019.01.23 16:16
Frissítve: 2019.01.23 16:22

Így csillapíthatjuk a kellemetlensége ellenére hasznos hurutos köhögést

Publikálás dátuma
2019.01.23 14:14
Illusztráció
Fotó: AFP/
A légúti betegségek gyakori és elhúzódó kísérőtünete a hurutos köhögés, bár kellemetlen, a szervezetünk számára előnyös, mert a kórokozók eltávolítását segíti. A tüdőgyógyász elmondta, mire kell figyelni a köptető és a köhögéscsillapító szedésekor.
A köhögés olyan természetes reflex, amelynek segítségével a légutakba kerülő, nem kívánt anyagoktól megszabadulunk. Hurutos köhögés esetén ez a hörgők által termelt váladék, amelyben a gyulladást okozó baktériumok és vírusok, egyéb szennyeződések is megtalálhatók – mondta dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa.
„Légúti betegség esetén azért is termelődik több váladék, hogy védelmet nyújtson a gyulladás miatt sérülékenyebb nyálkahártya számára. A hurutos köhögés tehát a gyógyulási folyamat része.”

Kutyaharapást szőrével: mire jó a köptető?

Felmerülhet, hogy miért kellene köptetőt szednünk, ha így is felköhögjük a váladékot. A szakorvos elmondása szerint a köptető, azaz hurutoldó nem a köhögési ingert fokozza, vagyis nem gyakoribb köhögésre ingerel, hanem a letapadt, esetenként sűrű váladékot hígítja, így segíti, hogy minél előbb és minél könnyebben megszabaduljunk tőle.

Köhögéscsillapító is kell?

Hurutoldót és köhögéscsillapítót soha nem szabad egyszerre bevenni, mert utóbbi gátolja a felhígított váladék távozását. Ha a hurutos köhögés az éjszakai alvást akadályozza, délután vegyük be az utolsó adag hurutoldót, majd lefekvés előtt fél-egy órával a köhögéscsillapítót. 

Tea, illóolaj és páratartalom

Köptető szedésénél nagyon fontos a bőséges folyadékfogyasztás, csak így tud megfelelően hatni, ezért igyunk sokat: teát, vizet, fogyasszunk leveseket, gyümölcslevet – ajánlotta Dr. Hidvégi Edit. A gyógyteák közül a hagyma- vagy kakukkfűteát javasoltak ilyenkor, amelyeket köhögési ingert csökkentő mézzel lehet édesíteni. Az inhalálás, a párás levegő belélegzése is nyákoldó hatású. Erre a célra használjunk fiziológiás sóoldatot párologtató készüléket. A házilag készített gyógynövényes illóolajos forrázat azért veszélyes, mert a forró gőz belélegzése irritálja a nyálkahártyát és forrázásos baleset is előfordulhat. Asztmásoknak, krupposoknak kifejezetten árt a meleg pára.
Ha egyéb tünet – két-három napnál tovább tartó láz, rossz közérzet, levertség, izom- vagy ízületi fájdalom, torok- fülfájás – is jelentkezik, akkor javasolt szakembert felkeresni. Mindenképp szükséges, ha a hurutos köhögés fokozódik, nehézlégzés, fulladásérzés, mellkasi fájdalom is társul hozzá, vagy a köpet színe véres vagy sárgás-zöldes árnyalatú lesz – mondta a tüdőgyógyász.

Tudta?

A gyógyulás után szedett köptető fenntartja a köhögéses panaszt, tehát felesleges.

Témák
köhögés
2019.01.23 14:14
Frissítve: 2019.01.23 14:41