Refluxa bárkinek lehet

Publikálás dátuma
2018.11.08 14:14
Illusztráció
Fotó: AFP/
„Divatos” betegség, ennek ellenére keveset tudunk róla. A reflux-terapeuta a típusai mellett azt is ismertette, hogyan alakul ki, és mit tehetünk ellene.
Az egyik leggyakoribb emésztési probléma a túlzott gyomorsav-termelődés. Ha ilyet tapasztalunk, elszaladunk a gyógyszertárba savlekötőért, ami azonban csak pillanatnyi segítség: a tüneteket elnyomja, de nem törődik az okokkal - mondta a Népszavának Mikoly Kriszta reflux-terapeuta.

Három fajtája van

Refluxnak azt az állapotot nevezik, amikor a gyomor savas tartalma visszaáramlik a nyelőcsőbe és égő érzetet okoz. Létezik csendes, savas és epés reflux. Az első esetén a sav gőze áramlik fel a torokba, ezzel fájdalmat, szárazságot, gombócérzést, rekedtséget, de akár köhögési ingert is okoz. Ezt szájszárazság, orrdugulás, néha fülfájdalom is kísérheti. Gyakori, hogy a fülészeten derül ki a probléma valódi oka. Epés reflux esetén a gyomor mindkét záróizma ereszt, így az epeváladék a gyomorba kerülve hígítja annak savas közegét, ezáltal megzavarja az emésztés folyamatát. Ilyenkor a szánkban kellemetlen, keserű ízt érzünk.
A gyomor az elfogyasztott táplálék megemésztéséhez savat termel, de hogy saját magát ne eméssze meg, nyák képződik, ami védi a falat alkotó sejteket a károsító hatásoktól. Ameddig a sav a gyomron belül marad, minden rendben van, az azonban gondot okoz, ha a gyomor és a nyelőcső közötti körkörös izomzat működésében zavar keletkezik Ilyenkor a gyomorsav, illetve a savval kezelt emésztett táplálék visszajuthat a nyelőcső alsó szakaszába. Ez a savas reflux jelensége. Mivel a nyelőcsőnek nincs savtól védő „berendezése”, az alsó szakaszt bélelő sejtek csak bizonyos ideig képesek ellenállni a maró hatásának, ha károsodnak, nyelőcsőgyulladás alakul ki.

Leggyakoribb tünetei:

  • Gyomorégés, amit rossz szájíz, szájüregi égés és kellemetlen szájszag is kísér.
  • Savas felböfögés, amelynek során az emésztőnedvekkel kevert gyomortartalom csípős ízt okoz, köhögésre ingerel, és nyelési nehézségeket okozhat.
  • Égő érzés a mellkasban, ami a gyomorszájtól egészen a torokig tarthat, kisugározhat a nyak, az áll, a karok és a lapocka felé is.
  • Rekedtség
  • Fáradtság
  • Szívinfarktushoz hasonló mellkasi fájdalom is kialakulhat szövődményként.

Fő ok: hasűri nyomás

A nyelőcső alsó szakaszán lévő záróizom alaphelyzetben zárva van, csak addig nyílik meg, amíg a táplálék áthalad rajta. Reflux esetén az alulról ránehezedő hasűri nyomás miatt kinyílhat a záróizom. Hasűri nyomás keletkezhet a gyomortartalom megnövekedésétől, például ha teleesszük magunkat. De az is lehet, hogy hiányzik egy enzim a szervezetből, ami puffadást okoz a belekben és a hasi elhízás is jelentősen növelheti a nyomást. Vannak olyan gyakorlatok, például a hasprés, - felülések, vagy amikor magunkra húzzuk a lábunkat - , amelyek fokozzák, de akár egy szűk ruha, különösen nadrág is okozhatja. Az ülőmunka is jelentős rizikófaktor. 
„Reggel ugyan még fitten, üdén, kihúzzuk magunkat asztalunknál, de félóra múlva már biztosan összegörnyedve ülünk a székünkön. A C-alakban ülés, sok más káros hatás mellett befelé irányuló nyomást gyakorol a hasunkra, ezzel növeli a hasűri nyomást.”
Ilyenkor minden felfelé, a gyomor felé nyomódik. A rekeszizom egy darabig ezt ellensúlyozza, ha azonban állandósul a nyomás, a kötőszövetei meggyengülnek, kinyílik a gyomorszáj. 
Ez a probléma bárkinél jelentkezhet rövid időre. Terhesség esetén a magzat növekedése miatt átrendeződnek a belső szervek, ami időlegesen szintén fokozhatja a hasűri nyomást, ezáltal megjelenhetnek a reflux tünetei is.
„Néhány altató- és nyugtatószer ellazítja a gyomorszájat, ezért ezek hosszú ideig tartó szedése növeli a reflux kialakulásának esélyét.”

A gravitáció segíthet

Ha könyvekkel, de akár egy téglával megemeljük az ágy fej felőli részét 10-20 centivel, vagy a matrac és az ágykeret közötti részt szélesítjük párnákkal, az segíthet. Bizonyos - erős-fűszeres, főtt paradicsomos – ételek fogyasztását kerülni kell. A bő zsiradékban sült ételek, a rántott dolgok, az édességek, a kávé, a szénsavas italok és a dzsúzok is tiltólistásak, mert irritálhatják a gyomor nyálkahártyáját. Célszerű naponta többször keveset enni, fontos a megfelelő folyadékfogyasztás, lehet pH-növelt, (8,8-as) vizet inni, és kerülni kell a haspréseket, viszont célszerű naponta megnyújtani az izomzatot – ajánlotta a szakember.
Témák
reflux
2018.11.08 14:14
Frissítve: 2018.11.08 14:14

Egyre több fiatal nő kap szívrohamot, már ha egyáltalán észreveszi

Publikálás dátuma
2018.11.13 21:15
Illusztráció
Fotó: AFP/
Az egykoron idős férfiak betegségének tartott szívroham egyre gyakrabban fordul elő fiatal emberek, különösen nők körében amerikai kutatók szerint - írta az MTI.
Az Amerikai Szívtársaság chicagói tanácskozásán vasárnap bemutatott és a Circulation nevű folyóiratukban közzétett tanulmányukban az Észak-karolinai Egyetem orvosi karának kutatói a szívroham előfordulását vizsgálták fiatalok körében, ezt a korosztályt kevésbé vonják be a kardiológiai tanulmányokba.
Korábbi kutatások kimutatták, hogy az Egyesült Államokban az elmúlt évtizedekben csökkent a szívrohamot szenvedők aránya a 35 és 74 év közöttiek körében. Az új kutatás 28 ezer szívroham miatt 1995 és 2014 között kórházba került ember adatait elemezte. Eredményeik szerint 30 százalékuk fiatal, 35 és 54 közötti beteg volt. Azt is kimutatták, hogy egyre több fiatal szenved szívrohamot, a tanulmány kezdetén a résztvevők 27 százaléka, a végén 32 százalék. A nők körében még nagyobb volt a növekedés, a betegek aránya 21 százalékról 31 százalékra emelkedett, ez jóval nagyobb emelkedés, mint amelyet a fiatal férfiak körében tapasztaltak.
A kutatók azt találták, hogy a szívrohamot szenvedettek körében nőtt azok aránya, akik magas vérnyomásban és cukorbetegségben szenvedtek. A fiatal férfiakkal összehasonlítva a fiatal nőknél nagyobb arányban fordult elő magas vérnyomás, a cukorbetegség és a krónikus vesebetegség.
"A szívkoszorúér-betegséget a férfiak betegségének tartják, így amikor nők keresik fel a sürgősségi osztályt mellkasi fájdalommal, nem tekintik őket magas kockázatú betegnek. A férfiak és a nők körében eltérők a tünetek. A nők körében inkább az atipikus tünetek jellemzőek, és ezért nagyobb a valószínűsége annak, hogy nem veszik észre a szívrohamukat"
- idézte Sameer Arorát, a tanulmány vezető szerzőjét a medicalxpress.com hírportál.
Témák
szívroham
2018.11.13 21:15

Sokkoló számok: a felnőttek 13 százalékát támadja a lassan felőrlő betegség

Publikálás dátuma
2018.11.13 14:34
illusztráció
Fotó: AFP/
November 14-én tartják a cukorbetegség világnapját, amelynek célja a figyelem felkeltése. Erre különösen nagy szükség van, mert bár világszerte egyre több ember szenved a diabétesz valamelyik formájában, sokan semmit sem tudnak erről, a súlyos szövődményekkel járó anyagcsere-betegségről, gyakran még akkor sem, ha érintettek.
A cukorbetegség világnapját az inzulin felfedezésében jelentős szerepet vállaló Frederick Banting születésnapján tartják. A Nemzetközi Diabétesz Szövetség és az Egészségügyi Világszervezet 1991-ben a cukorbetegség gyors világméretű terjedése miatt kezdeményezte a figyelemfelhívást ezen formáját.
A cukorbetegség összetett anyagcsere-betegség, amely a glükóz feldolgozási zavara vagy a szervezet inzulinnal szembeni érzéketlensége, illetve akár mindkettő következtében alakul ki. Két típusa létezik, az úgynevezett 1-es típusú okai nem ismertek, így megelőzni sem lehet. A 2-es típusú cukorbetegség kialakulása viszont az életmód megváltoztatásával megelőzhető. Kialakulásának fő oka az elhízás. A vércukorszint ingadozása miatt magas vérnyomás és magas vérzsírszint (koleszterin és triglicerid) is kialakul, amelyek együttesen a szív-, érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát emelik.
A cukorbetegség a világon közel 382 millió embert érint és a számuk rohamosan emelkedik, az előrejelzések szerint 2035-re elérheti az 592 milliót.
Jelenleg Magyarországon 750 ezer regisztrált cukorbeteg él. Feltehetően ugyanennyien nem tudnak a betegségükről. Megközelítőleg ugyanennyien vannak, akik cukorbetegséget megelőző állapotban vannak, vagy jelenlegi életmódjukat folytatva egyenes úton haladnak a cukorbetegség kialakulása felé - olvasható az Egy Csepp Figyelem oldalán.
Ijesztő tény, hogy már a gyerekek körében is egyre gyorsabban terjed a cukorbetegség. Néhány évtizede még csak a diabétesz 1-es típusát mutatták ki, 2-es típusú cukorbetegséget csak felnőtteknél diagnosztizáltak, mára azonban egyre több fiatal is érintett. A betegség ezen típusa elhízás nélkül ritkán fordul elő, becslések szerint a kövér gyermekek körülbelül 0,5-2 százaléka lehet cukorbeteg. Ennek hátterében is elsősorban az életmód áll: az egészségtelen táplálkozás és a mozgás sokszor teljes hiánya mellett a tinédzserkorra jellemző hormonális átalakulás is okozhatja. 
2018.11.13 14:34
Frissítve: 2018.11.13 14:43