Refluxa bárkinek lehet

Publikálás dátuma
2018.11.08 14:14
Illusztráció
Fotó: AFP/
„Divatos” betegség, ennek ellenére keveset tudunk róla. A reflux-terapeuta a típusai mellett azt is ismertette, hogyan alakul ki, és mit tehetünk ellene.
Az egyik leggyakoribb emésztési probléma a túlzott gyomorsav-termelődés. Ha ilyet tapasztalunk, elszaladunk a gyógyszertárba savlekötőért, ami azonban csak pillanatnyi segítség: a tüneteket elnyomja, de nem törődik az okokkal - mondta a Népszavának Mikoly Kriszta reflux-terapeuta.

Három fajtája van

Refluxnak azt az állapotot nevezik, amikor a gyomor savas tartalma visszaáramlik a nyelőcsőbe és égő érzetet okoz. Létezik csendes, savas és epés reflux. Az első esetén a sav gőze áramlik fel a torokba, ezzel fájdalmat, szárazságot, gombócérzést, rekedtséget, de akár köhögési ingert is okoz. Ezt szájszárazság, orrdugulás, néha fülfájdalom is kísérheti. Gyakori, hogy a fülészeten derül ki a probléma valódi oka. Epés reflux esetén a gyomor mindkét záróizma ereszt, így az epeváladék a gyomorba kerülve hígítja annak savas közegét, ezáltal megzavarja az emésztés folyamatát. Ilyenkor a szánkban kellemetlen, keserű ízt érzünk.
A gyomor az elfogyasztott táplálék megemésztéséhez savat termel, de hogy saját magát ne eméssze meg, nyák képződik, ami védi a falat alkotó sejteket a károsító hatásoktól. Ameddig a sav a gyomron belül marad, minden rendben van, az azonban gondot okoz, ha a gyomor és a nyelőcső közötti körkörös izomzat működésében zavar keletkezik Ilyenkor a gyomorsav, illetve a savval kezelt emésztett táplálék visszajuthat a nyelőcső alsó szakaszába. Ez a savas reflux jelensége. Mivel a nyelőcsőnek nincs savtól védő „berendezése”, az alsó szakaszt bélelő sejtek csak bizonyos ideig képesek ellenállni a maró hatásának, ha károsodnak, nyelőcsőgyulladás alakul ki.

Leggyakoribb tünetei:

  • Gyomorégés, amit rossz szájíz, szájüregi égés és kellemetlen szájszag is kísér.
  • Savas felböfögés, amelynek során az emésztőnedvekkel kevert gyomortartalom csípős ízt okoz, köhögésre ingerel, és nyelési nehézségeket okozhat.
  • Égő érzés a mellkasban, ami a gyomorszájtól egészen a torokig tarthat, kisugározhat a nyak, az áll, a karok és a lapocka felé is.
  • Rekedtség
  • Fáradtság
  • Szívinfarktushoz hasonló mellkasi fájdalom is kialakulhat szövődményként.

Fő ok: hasűri nyomás

A nyelőcső alsó szakaszán lévő záróizom alaphelyzetben zárva van, csak addig nyílik meg, amíg a táplálék áthalad rajta. Reflux esetén az alulról ránehezedő hasűri nyomás miatt kinyílhat a záróizom. Hasűri nyomás keletkezhet a gyomortartalom megnövekedésétől, például ha teleesszük magunkat. De az is lehet, hogy hiányzik egy enzim a szervezetből, ami puffadást okoz a belekben és a hasi elhízás is jelentősen növelheti a nyomást. Vannak olyan gyakorlatok, például a hasprés, - felülések, vagy amikor magunkra húzzuk a lábunkat - , amelyek fokozzák, de akár egy szűk ruha, különösen nadrág is okozhatja. Az ülőmunka is jelentős rizikófaktor. 
„Reggel ugyan még fitten, üdén, kihúzzuk magunkat asztalunknál, de félóra múlva már biztosan összegörnyedve ülünk a székünkön. A C-alakban ülés, sok más káros hatás mellett befelé irányuló nyomást gyakorol a hasunkra, ezzel növeli a hasűri nyomást.”
Ilyenkor minden felfelé, a gyomor felé nyomódik. A rekeszizom egy darabig ezt ellensúlyozza, ha azonban állandósul a nyomás, a kötőszövetei meggyengülnek, kinyílik a gyomorszáj. 
Ez a probléma bárkinél jelentkezhet rövid időre. Terhesség esetén a magzat növekedése miatt átrendeződnek a belső szervek, ami időlegesen szintén fokozhatja a hasűri nyomást, ezáltal megjelenhetnek a reflux tünetei is.
„Néhány altató- és nyugtatószer ellazítja a gyomorszájat, ezért ezek hosszú ideig tartó szedése növeli a reflux kialakulásának esélyét.”

A gravitáció segíthet

Ha könyvekkel, de akár egy téglával megemeljük az ágy fej felőli részét 10-20 centivel, vagy a matrac és az ágykeret közötti részt szélesítjük párnákkal, az segíthet. Bizonyos - erős-fűszeres, főtt paradicsomos – ételek fogyasztását kerülni kell. A bő zsiradékban sült ételek, a rántott dolgok, az édességek, a kávé, a szénsavas italok és a dzsúzok is tiltólistásak, mert irritálhatják a gyomor nyálkahártyáját. Célszerű naponta többször keveset enni, fontos a megfelelő folyadékfogyasztás, lehet pH-növelt, (8,8-as) vizet inni, és kerülni kell a haspréseket, viszont célszerű naponta megnyújtani az izomzatot – ajánlotta a szakember.
Témák
reflux
2018.11.08 14:14
Frissítve: 2018.11.08 14:14

A Földnek és az embereknek is jó, globális étrendet alkottak brit kutatók

Publikálás dátuma
2019.01.21 14:14
Illusztráció
Fotó: Pixabay/
Egészséges és a környezet megmentésének elősegítését is szolgálná az az étrend, amelyet londoni és harvardi kutatók ajánlanak minden földlakó számára.
Évente 11 millió korai halálozást lehetne megakadályozni azzal az étrenddel, amelyet londoni és harvardi kutatók állítottak össze. A harminc, étkezéssel foglalkozó tudóst tömörítő EAT-Lancet Commission nemzetközi szervezet az ajánlását az ENSZ egészségügyi szervezetének, a WHO-nak is benyújtja - írta a Mérce. 
A globális étrend egyszerre felel meg az egészséges étkezés elveinek és szolgálná a környezet megmentésének elősegítését, valamint enyhítené a vagyoni egyenlőtlenségek táplálkozásban való visszatükröződését is. Walter Willet, az étrenden dolgozó egyik harvardi professzor szerint bár elsőre nem tűnik változatosnak, sokféle módon lehet az ajánlott hozzávalókból ételt készíteni.
„Nem kemény megvonó diétázást javasolunk itt, olyan egészséges étrendet, ami egyszerre rugalmas és élvezhető is.”
A minden földlakó számára ajánlott étrend sok zöldséget, olajos és száraz magvakat, kevés húst, tojást és tejterméket tartalmaz. A kutatók szerint ha ezt mindenki követné, megoldhatóvá válna 10 milliárd ember fenntartható élelmezése is, nem kellene mezőgazdasági célból több földet lefoglalni, meg lehetne őrizni a vízforrásokat, lelassítható lenne az állatfajok kihalása és minimalizálhatóak lennének a klímaváltozás hatásai is.
Az ajánlás azért nem teljesen globális, Kelet-Ázsiában jóval kevesebb hal fogyasztását, Afrikában pedig a rostban gazdag zöldségek visszaszorítását javasolja, míg a szerzők szerint Európában és Észak-Amerikában a vöröshús-fogyasztás drasztikus csökkentésére lenne szükség. Ennek érdekében a kutatók a húsra kivetett jóval magasabb ÁFA bevezetését is javasolják. 
Az ideális bevitel napi 
  • 50 gramm mogyoróféléből,
  • 75 gramm babból, csicseriborsóból, lencséből, szemes zöldségekből,
  • 28 gramm halból,
  • 13 gramm, azaz heti egy tojásból,
  • 14 gramm vörös és 29 gramm csirkehúsból
  • 232 gramm teljes kiőrlésű gabonából, rizsből és
  • 50 gramm rostokban dús zöldségekből - répa, cékla - nyert szénhidrátokból, valamint
  • 300 gramm zöldség- ,
  • és 200 gramm gyümölcsféléből
tevődik össze, amelyet 
  • 31 grammnyi cukor és
  • 50 gramm olajféle - például olívaolaj - egészít ki.
2019.01.21 14:14
Frissítve: 2019.01.21 15:13

Állítólag ma van az év legrosszkedvűbb napja, de ne hagyja magát!

Publikálás dátuma
2019.01.21 11:11

Fotó: Pixabay/
Ma van a Blue Monday, azaz kék hétfő, ami, legalábbis egy brit pszichológus szerint az év leglehangolóbb napja.
Tél, sötét és hideg van, az ünnepek már, a tavasz még messzinek látszik; fáradtnak, motiválatlannak érezhetjük magunkat. Ma van a Blue Monday, a kék hétfő, az év leglehangolóbbnak tartott napja. Legalábbis egy brit pszichológus szerint. A Sokszínű Vidék által idézett Dr. Cliff Arnall 2005-ben állapította meg, hogy január harmadik hétfője az időjárás, a karácsonyi kiköltekezés, az újévi fogadalmak csődje, az alacsony motivációs szint, és a "valamit kellene csinálni" gondolat kényszere miatt a rossz közérzet csúcspontja.
Ma is tanultam valamit blog szerint a kijelentés azonban nem nevezhető tudományosan megalapozottnak, de a sajtó évről évre ilyenkor pszichológusokat faggat a jelenségről és a lehetséges megelőzéséről, illetve kezeléséről. A legyőzésére 2009-ben, elsősorban életmódbeli tanácsokat tartalmazó kampány is indult az Egyesült Királyságban. Arnall egy idő után közölte, nem erősíteni szerette volna a januári rosszkedvet, hanem éppen ellenkezőleg, a derűlátásra akart buzdítani. 2018-ban be is szállt egy, pozitív gondolkodást hangsúlyozó kampányba. A dolog szépséghibája, hogy ezt egy utazási iroda megbízásából tette. A pszichológus aztán, egy jégkrémgyártó cég megbízásából, azért a legboldogabb napot is meghatározta, szerinte ez június 20-a.
Mivel az még messze van, jobb, ha nem hagyjuk, hogy elhatalmasodjanak rajtunk borús gondolatok, és elrontsák a napunkat; sétáljunk, együnk hangulatfokozó ételeket, például étcsokit, omega-3 zsírsavakban gazdag halat, tojást, igyunk zamatos teát, mozogjunk és nevessünk minél többet.
2019.01.21 11:11
Frissítve: 2019.01.21 14:11