Refluxa bárkinek lehet

Publikálás dátuma
2018.11.08 14:14
Illusztráció
Fotó: AFP
„Divatos” betegség, ennek ellenére keveset tudunk róla. A reflux-terapeuta a típusai mellett azt is ismertette, hogyan alakul ki, és mit tehetünk ellene.
Az egyik leggyakoribb emésztési probléma a túlzott gyomorsav-termelődés. Ha ilyet tapasztalunk, elszaladunk a gyógyszertárba savlekötőért, ami azonban csak pillanatnyi segítség: a tüneteket elnyomja, de nem törődik az okokkal - mondta a Népszavának Mikoly Kriszta reflux-terapeuta.

Három fajtája van

Refluxnak azt az állapotot nevezik, amikor a gyomor savas tartalma visszaáramlik a nyelőcsőbe és égő érzetet okoz. Létezik csendes, savas és epés reflux. Az első esetén a sav gőze áramlik fel a torokba, ezzel fájdalmat, szárazságot, gombócérzést, rekedtséget, de akár köhögési ingert is okoz. Ezt szájszárazság, orrdugulás, néha fülfájdalom is kísérheti. Gyakori, hogy a fülészeten derül ki a probléma valódi oka. Epés reflux esetén a gyomor mindkét záróizma ereszt, így az epeváladék a gyomorba kerülve hígítja annak savas közegét, ezáltal megzavarja az emésztés folyamatát. Ilyenkor a szánkban kellemetlen, keserű ízt érzünk.
A gyomor az elfogyasztott táplálék megemésztéséhez savat termel, de hogy saját magát ne eméssze meg, nyák képződik, ami védi a falat alkotó sejteket a károsító hatásoktól. Ameddig a sav a gyomron belül marad, minden rendben van, az azonban gondot okoz, ha a gyomor és a nyelőcső közötti körkörös izomzat működésében zavar keletkezik Ilyenkor a gyomorsav, illetve a savval kezelt emésztett táplálék visszajuthat a nyelőcső alsó szakaszába. Ez a savas reflux jelensége. Mivel a nyelőcsőnek nincs savtól védő „berendezése”, az alsó szakaszt bélelő sejtek csak bizonyos ideig képesek ellenállni a maró hatásának, ha károsodnak, nyelőcsőgyulladás alakul ki.

Leggyakoribb tünetei:

  • Gyomorégés, amit rossz szájíz, szájüregi égés és kellemetlen szájszag is kísér.
  • Savas felböfögés, amelynek során az emésztőnedvekkel kevert gyomortartalom csípős ízt okoz, köhögésre ingerel, és nyelési nehézségeket okozhat.
  • Égő érzés a mellkasban, ami a gyomorszájtól egészen a torokig tarthat, kisugározhat a nyak, az áll, a karok és a lapocka felé is.
  • Rekedtség
  • Fáradtság
  • Szívinfarktushoz hasonló mellkasi fájdalom is kialakulhat szövődményként.

Fő ok: hasűri nyomás

A nyelőcső alsó szakaszán lévő záróizom alaphelyzetben zárva van, csak addig nyílik meg, amíg a táplálék áthalad rajta. Reflux esetén az alulról ránehezedő hasűri nyomás miatt kinyílhat a záróizom. Hasűri nyomás keletkezhet a gyomortartalom megnövekedésétől, például ha teleesszük magunkat. De az is lehet, hogy hiányzik egy enzim a szervezetből, ami puffadást okoz a belekben és a hasi elhízás is jelentősen növelheti a nyomást. Vannak olyan gyakorlatok, például a hasprés, - felülések, vagy amikor magunkra húzzuk a lábunkat - , amelyek fokozzák, de akár egy szűk ruha, különösen nadrág is okozhatja. Az ülőmunka is jelentős rizikófaktor. 
„Reggel ugyan még fitten, üdén, kihúzzuk magunkat asztalunknál, de félóra múlva már biztosan összegörnyedve ülünk a székünkön. A C-alakban ülés, sok más káros hatás mellett befelé irányuló nyomást gyakorol a hasunkra, ezzel növeli a hasűri nyomást.”
Ilyenkor minden felfelé, a gyomor felé nyomódik. A rekeszizom egy darabig ezt ellensúlyozza, ha azonban állandósul a nyomás, a kötőszövetei meggyengülnek, kinyílik a gyomorszáj. 
Ez a probléma bárkinél jelentkezhet rövid időre. Terhesség esetén a magzat növekedése miatt átrendeződnek a belső szervek, ami időlegesen szintén fokozhatja a hasűri nyomást, ezáltal megjelenhetnek a reflux tünetei is.
„Néhány altató- és nyugtatószer ellazítja a gyomorszájat, ezért ezek hosszú ideig tartó szedése növeli a reflux kialakulásának esélyét.”

A gravitáció segíthet

Ha könyvekkel, de akár egy téglával megemeljük az ágy fej felőli részét 10-20 centivel, vagy a matrac és az ágykeret közötti részt szélesítjük párnákkal, az segíthet. Bizonyos - erős-fűszeres, főtt paradicsomos – ételek fogyasztását kerülni kell. A bő zsiradékban sült ételek, a rántott dolgok, az édességek, a kávé, a szénsavas italok és a dzsúzok is tiltólistásak, mert irritálhatják a gyomor nyálkahártyáját. Célszerű naponta többször keveset enni, fontos a megfelelő folyadékfogyasztás, lehet pH-növelt, (8,8-as) vizet inni, és kerülni kell a haspréseket, viszont célszerű naponta megnyújtani az izomzatot – ajánlotta a szakember.
Témák
reflux
Frissítve: 2018.11.08 14:14

Így csökkentsük a rossz- és növeljük a jó koleszterin szintjét

Publikálás dátuma
2019.04.22 14:14

Fotó: AFP/BSIP/ SGO / VOGIN
A megfelelő koleszterinszintet a vérben lévő „rossz” és „jó” koleszterinek arányának "beállításával" tudjuk elérni.
A koleszterin nem egy eleve üldözendő anyag, bizonyos mennyiségben kifejezetten szükséges is. A sejtek egyik alkotóeleme, részt vesz a hormontermelésben és a D-vitamin szintézisében is. Az úgynevezett káros koleszterin (LDL) szintje és a szív-érrendszeri betegségek azonban különösen szorosan összefüggnek egymással. Ha a vérben túl sok halmozódik fel, amelyet a szervezet nem képes lebontani, a felesleg az artériák falában lerakódik. Ezek a plakkok csökkentik az erek rugalmasságát, szűkítik az átmérőt, így az erek nem tudják a megfelelő vérmennyiséget átengedni, ami miatt a környező sejtek kevesebb oxigént kapnak, és a szervek működése alapvetően károsodhat. Végzetes esetben az ér el is záródhat, ami szövetelhaláshoz vezet. 

Így csökkenthetjük a „rossz” szintjét

A máj elég koleszterint termel, hogy kielégítse a szervezetünk szükségleteit, így amit külsőleg, az élelmiszerrel és itallal viszünk be, többnyire már fölösleges. Tehát elsősorban a táplálkozásunk és életmódunk reformja csökkentheti a magas koleszterinszintet. A dietetikusok szerint az elsődleges szabály, hogy a telített és transzzsírok ne haladják meg a napi bevitt kalóriamennyiség 5-8 százalékát. Ezért érdemes kevesebb vörös húst, zsíros tejet, tejterméket fogyasztani. A baromfihúsról távolítsuk el a bőrt, csökkentsük az előrecsomagolt-, félkész-, kész- és gyorsételek fogyasztását. A trópusi zsiradékokból – pálma- és kókuszolaj - csak keveset fogyasszunk, amennyire lehet, kerüljük a cukor fogyasztását; együnk kevesebb bolti kekszet, süteményt, nápolyit, rágcsálnivalót, pékárut és üdítőitalt. Mérsékeljük a bolti sós, olajos rágcsálnivalókat is. Limitáljuk az alkohol mennyiségét, ha iszunk, napi 1-2 dl jó minőségű vörösbort válasszunk. Célszerű dietetikus segítségét kérni, mert az optimális, egyénre szabott étrend a „kilengések” esélyét is csökkenti.  
A koleszterinszint csökkentése szempontjából is lényeges, hogy kerüljük az aktív és passzív dohányzást, tartsuk fenn vagy állítsuk vissza a normál testsúlyt, és rendszeresen mozogjunk. Amennyiben pedig a magas koleszterinszint mellé más problémák is társulnak, mint például cukorbetegség vagy magas vérnyomás, feltétlenül szükség van orvosi kezelésre is - mondta Dr. Sztancsik Ilona, a Budai Kardioközpont szakorvosa.  
„A koleszterinszint csökkentéséért sokat tehetünk az életmód megváltoztatásával. A rendszeres testmozgás például erősíti a szívizomzatot, segíti a fogyást, csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet. Már három kilogramm súlycsökkenés mérhető koleszterinszint csökkenéssel jár.”
Vannak olyan helyzetek, amikor gyógyszerre is szükség van a normál értékek beállításához. Ilyen például, amikor öröklötten magas a koleszterinszint, illetve amikor már olyan előrehaladott az állapot, hogy a metabolikus szindróma más elemei is növelik a szív-érrendszer betegségek rizikóját. 

Így növelhetjük a „jó”szintjét

Fogyasszunk kevesebb transzzsírt tartalmazó margarint és a sok hidrogénezett növényi olajokat tartalmazó, bolti édességeket. Sütéshez-főzéshez használjunk vitaminokkal (pl. D-, A-vitamin) dúsított, többféle zsiradékot (pl. olívaolaj, repceolaj, kukoricaolaj, napraforgóolaj) is tartalmazó olajat. Legyen több nyers zöldség és gyümölcs, teljes kiőrlésű gabona az étrendünkben. Ismerkedjünk meg az avokádóval; használjuk krémekhez, salátákhoz. Nem kell minden nap húst hússal enni, feltétként fogyasszunk olajos magvakból, gabonákból vagy babból, lencséből készült fasírtokat, tengeri halakat, zsírszegény túrót, tofut. A rizs- és burgonyaköret helyett színesítsük a menüt kölessel, hajdinával, quinoával. Mindig válasszuk az alacsony zsírtartalmú, sovány tejtermékeket. A fizikai aktivitás, a sport legyen része mindennapjainknak.
Frissítve: 2019.04.22 14:14

Az egészségtelen táplálkozás is hamarabb öregíti a bőrt

Publikálás dátuma
2019.04.21 14:14

Fotó: AFP/BSIP/ Alice S.
A kor előrehaladtával természetes jelenség a ráncok megjelenése, azonban megfelelő életmóddal sokáig megőrizhetjük fiatalos megjelenésünket.
A kezeletlen stressz hosszútávon önmagában is rontja a megjelenésünket, a helyzetet rontja a kevés, rossz minőségű alvás és az alkohol, a cigaretta és más függőséget okozó pótszerek. A cigarettázás gyorsítja a száj körüli ráncok megjelenését, és mivel rontja a bőr tápanyag- és oxigénellátását, a bőr életteliségén is sokat ront. Egészségtelen, vitaminszegény táplálkozás, kevés folyadék fogyasztása mellett a bőr jobban öregszik. A bőr ragyogását az A-, a C-, és E-vitaminok és az antioxidánsban gazdag ételek, vagy táplálék-kiegészítők fogyasztása segíti elő. A megfelelő folyadékbevitel pedig belülről hidratálja a bőrt, hiánya viszont gyorsan meglátszik. Léteznek olyan esztétikai bőrgyógyászati kezelések, amelyek az életmódon túl segítenek fiatalosabbá, üdébbé tenni a bőrt – mondta dr. Borbola Kinga, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa, klinikai onkológus. Általános felfrissítésre jó megoldás a mezoterápia, amellyel számos hatóanyag juttatható a bőr különböző rétegeibe. Ezek aktiválják a kollagén és rugalmas rostok termelődését, elősegítik a bőr regenerációját, fokozzák a bőr anyagcseréjét, optimalizálják a működését. Ha ráncoktól szeretne valaki megszabadulni, a Botox-injekció és a hialuronsavas ráncfeltöltés javasolt. Arcfeszesítésre és például a sokakat zavaró tokaemelésre pedig az úgynevezett szálbehúzás, ami egyrészt mechanikusan megemeli a bőrt, másrészt hosszútávon beindítja a természetes kollagéntermelést. Az így megújult kötőszövetes rendszer pedig feszesebben tartja a bőrt.
Sokan az ötvenes éveikben rémülnek meg a „hirtelen” megjelenő ráncoktól, pedig a folyamat már jóval korábban beindul. Az egyébként természetes jelenséghez Ehhez a genetikánk és számos életmódbeli tényező is hozzájárulhat, amelyek kiküszöbölésével sokat tehetünk bőrünk öregedésének késleltetéséért – mondta Dr. Borbola Kinga, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa, klinikai onkológus.
A környezeti hatások közül a bőr öregedését leginkább a napfény UV-A tartománya váltja ki, ezért óvatosan kell napozni és szoláriumozni is. Ez utóbbi nem is feltétlenül ajánlott, természetes fényterhelés esetén pedig már tavasztól fényvédő termékeket érdemes használni.A kezeletlen stressz hosszútávon önmagában is rontja a megjelenésünket, a helyzetet rontja a kevés, rossz minőségű alvás és az alkohol, a cigaretta és más függőséget okozó pótszerek. A cigarettázás gyorsítja a száj körüli ráncok megjelenését, és mivel rontja a bőr tápanyag- és oxigénellátását, a bőr életteliségén is sokat ront. 
Egészségtelen, vitaminszegény táplálkozás, kevés folyadék fogyasztása mellett a bőr jobban öregszik. A bőr ragyogását az A-, a C-, és E-vitaminok és az antioxidánsban gazdag ételek, vagy táplálék-kiegészítők fogyasztása segíti elő. A megfelelő folyadékbevitel pedig belülről hidratálja a bőrt, hiánya viszont gyorsan meglátszik.
Léteznek olyan esztétikai bőrgyógyászati kezelések, amelyek az életmódon túl is segítenek fiatalosabbá, üdébbé tenni a bőrt – mondta a szakember. Általános felfrissítésre jó megoldás a mezoterápia, amellyel számos hatóanyag juttatható a bőr különböző rétegeibe. Ezek aktiválják a kollagén és rugalmas rostok termelődését, elősegítik a bőr regenerációját, fokozzák a bőr anyagcseréjét, optimalizálják a működését. Ha ráncoktól szeretne valaki megszabadulni, a Botox-injekció és a hialuronsavas ráncfeltöltés javasolt. Arcfeszesítésre és például a sokakat zavaró tokaemelésre pedig az úgynevezett szálbehúzás, ami egyrészt mechanikusan megemeli a bőrt, másrészt hosszútávon beindítja a természetes kollagéntermelést. Az így megújult kötőszövetes rendszer pedig feszesebben tartja a bőrt.
Frissítve: 2019.04.21 14:14