Sok fejfájást okoz az Uniónak a Balkán

Publikálás dátuma
2018.11.09. 10:10
Kurz és Vucic belgrádi tárgyalásain leginkább meghallgatták egymást
Fotó: Milos Miskov / ANADOLU AGENCY
Szerbia megkezdte a csatlakozási tárgyalásokat az Európai Unióval, Koszovó csak aspirál az uniós jövőre. A két ország viszonya azonban egyre több fejfájást okoz Brüsszelnek.  Az Európai Unió azonnali magyarázatot kért, amiért a koszovói kormány megnövelt, 10 százalékos vámot vetett ki a Szerbiából és Boszniából importált termékekre. Koszovó ezzel elnöklő országi minőségében sértette meg a Közép-európai Szabadkereskedelmi Megállapodást (CEFTA).  Pristina protekcionista lépése mellett fel is szólította a koszovóiakat, hogy ne vásároljanak szerbiai termékeket. Rasmus Haradinaj miniszterelnök szerint a koszovói kormányzat azért kényszerült erre a lépésre, mert Szerbia komoly összegeket szán arra, hogy ártson Koszovónak, a „védővám” pedig csupán válasz "Belgrád destruktív viselkedésére". Csakhogy a CEFTA-megállapodás betartása egyik alapfeltétele a Belgrád és Pristina között zajló brüsszeli párbeszédnek, ami a koszovói lépéssel újra veszélybe került, Szerbia ugyanis a döntés visszavonása nélkül nem ül újra tárgyalóasztalhoz. A szerb-koszovói rendezés az uniós vezetés számára fontos, a párbeszédre az EU kényszerítette rá a feleket, kezdetben Catherine Ashton, majd Federica Mogherini kül- és biztonságpolitikai főképviselő közvetítésével és felügyelete alatt. A napokban Sebastian Kurz, az EU soros elnökségét év végéig betöltő Ausztria kancellárja látogatott Belgrádba és azt mondta, Ausztria a koszovói kérdéssel kapcsolatos minden megoldást támogat, amit a szerb és az albán fél elér. Ez a kompromisszum azonban egyre késlekedik, a vitás ügyek pedig szaporodnak. A védővámok mellett a legkomolyabb ellentét annak kapcsán alakult ki, hogy Koszovó saját hadsereget szeretne létrehozni, a pristinai kormány a helyi fegyveres erőket alakítaná át hadsereggé. A parlament azonban nemzetközi nyomásra jegelte a tervet, Hashim Thaci elnök is visszavonta a hadsereg felállítására vonatkozó javaslatot. Aleksandar Vucic szerb államfő Kurzzal tárgyalva azt mondta, „készek harcolni a jövőért, de fontos, hogy Szerbiát ne alázzák meg azzal, hogy az albán fél kap mindent. Ha valaki készen áll egy ilyen megoldásra, mindig lesz tárgyalópartnere”. Belgrád ugyanis feltételezi, hogy a nemzetközi közösség Koszovónak kedvez Szerbia ellenében. A kompromisszumos megegyezés gondolata nem különösebben népszerű Szerbiában sem, egy Demostat felmérés szerint a lakosság több mint 60 százaléka ellenzi a megegyezést és bármilyen kötelező erejű megállapodást az albánokkal.   
Szerző

Késes ámokfutó tombolt Melbourne-ben

Publikálás dátuma
2018.11.09. 08:56
Járókelőt kísérnek ki a rendőrök a melbourne-i vérontás helyszínéről
Fotó: William West / AFP
Autó robbant pénteken az ausztrál városban, majd egy férfi késsel támadt a járókelőkre. A rendőrök lelőtték, a támadó egyik áldozata belehalt sérüléseibe.
Hangos robbanás rázta meg péntek délután a a Bourke streetet, Melbourne egyik legforgalmasabb utcáját: a szemtanúk egy lángoló autót láttak, és egy fekete ruhás férfit, aki késsel támadt a járókelőkre, közülük pedig többet meg is szúrt – írja a The Guardian.
A támadót lövés érte és kórházba vitték, ahol később belehalt sérüléseibe. A helyszínen megsebesített négy járókelő közül egy ember életét vesztette, ketten kórházba kerültek.
A The Guardian úgy tudja, hogy a támadó helyi idő szerint délután négy óra után törte össze autóját a Bourke streeten – a jármű felrobbant, kigyulladt ezután kezdődött a vérontás. A BBC azt írja, az ausztrál hatóságok terrorcselekményként kezelik a késelést.
Szerző
Frissítve: 2018.11.09. 20:06

Robbantás volt egy moszuli étteremnél

Publikálás dátuma
2018.11.08. 22:14
A kép illusztráció
Fotó: AHMAD AL-RUBAYE / AFP
Legkevesebb négy ember életét vesztette és sokan megsérültek.
Autóba rejtett pokolgép robbant csütörtökön az iraki Moszulban, egy étterem közelében. A támadásban a legkevesebb 4 ember vesztette életét és 14-en megsérültek – írja a Reuters. Egyelőre egy szervezet sem jelentkezett a merénylet elkövetőjeként. A robbanásban több épület is megrongálódott.
Szerző
Témák
Irak Moszul