Sok fejfájást okoz az Uniónak a Balkán

Publikálás dátuma
2018.11.09 10:10
Kurz és Vucic belgrádi tárgyalásain leginkább meghallgatták egymást
Fotó: ANADOLU AGENCY/ Milos Miskov
Szerbia megkezdte a csatlakozási tárgyalásokat az Európai Unióval, Koszovó csak aspirál az uniós jövőre. A két ország viszonya azonban egyre több fejfájást okoz Brüsszelnek.  Az Európai Unió azonnali magyarázatot kért, amiért a koszovói kormány megnövelt, 10 százalékos vámot vetett ki a Szerbiából és Boszniából importált termékekre. Koszovó ezzel elnöklő országi minőségében sértette meg a Közép-európai Szabadkereskedelmi Megállapodást (CEFTA).  Pristina protekcionista lépése mellett fel is szólította a koszovóiakat, hogy ne vásároljanak szerbiai termékeket. Rasmus Haradinaj miniszterelnök szerint a koszovói kormányzat azért kényszerült erre a lépésre, mert Szerbia komoly összegeket szán arra, hogy ártson Koszovónak, a „védővám” pedig csupán válasz "Belgrád destruktív viselkedésére". Csakhogy a CEFTA-megállapodás betartása egyik alapfeltétele a Belgrád és Pristina között zajló brüsszeli párbeszédnek, ami a koszovói lépéssel újra veszélybe került, Szerbia ugyanis a döntés visszavonása nélkül nem ül újra tárgyalóasztalhoz. A szerb-koszovói rendezés az uniós vezetés számára fontos, a párbeszédre az EU kényszerítette rá a feleket, kezdetben Catherine Ashton, majd Federica Mogherini kül- és biztonságpolitikai főképviselő közvetítésével és felügyelete alatt. A napokban Sebastian Kurz, az EU soros elnökségét év végéig betöltő Ausztria kancellárja látogatott Belgrádba és azt mondta, Ausztria a koszovói kérdéssel kapcsolatos minden megoldást támogat, amit a szerb és az albán fél elér. Ez a kompromisszum azonban egyre késlekedik, a vitás ügyek pedig szaporodnak. A védővámok mellett a legkomolyabb ellentét annak kapcsán alakult ki, hogy Koszovó saját hadsereget szeretne létrehozni, a pristinai kormány a helyi fegyveres erőket alakítaná át hadsereggé. A parlament azonban nemzetközi nyomásra jegelte a tervet, Hashim Thaci elnök is visszavonta a hadsereg felállítására vonatkozó javaslatot. Aleksandar Vucic szerb államfő Kurzzal tárgyalva azt mondta, „készek harcolni a jövőért, de fontos, hogy Szerbiát ne alázzák meg azzal, hogy az albán fél kap mindent. Ha valaki készen áll egy ilyen megoldásra, mindig lesz tárgyalópartnere”. Belgrád ugyanis feltételezi, hogy a nemzetközi közösség Koszovónak kedvez Szerbia ellenében. A kompromisszumos megegyezés gondolata nem különösebben népszerű Szerbiában sem, egy Demostat felmérés szerint a lakosság több mint 60 százaléka ellenzi a megegyezést és bármilyen kötelező erejű megállapodást az albánokkal.   
Szerző
2018.11.09 10:10
Frissítve: 2018.11.09 10:10

Meghalt egy 16 éves magyar cserkészlány Kaliforniában

Publikálás dátuma
2018.11.20 16:16

Fotó: AFP/ JOSH EDELSON
Teljesen leégett egy ház Orindában, a San Francisco-i cserkészcsapat fiatal őrsvezetője életét vesztette.
A Külföldi Magyar Cserkészszövetség hétfőn a Facebook-oldalán közölte, hogy vasárnap hajnalban tűzvészben vesztette életét a San Francisco-i cserkészcsapat fiatal őrsvezetője a kaliforniai Orindában. A bejegyzésben azt írták, a tragédia következményében a ház teljesen leégett, a család baráti köre gyűjtést szervez.
Az ABC News azt írja, a tűzoltóknak csak hosszú idő után sikerült eloltaniuk a tüzet. A 16 éves lány életét vesztette, két ember és egy tűzoltó égési sérüléseket szenvedett. A tűz keletkezésének okát vizsgálják.
2018.11.20 16:16

Akadozik a Facebook

Publikálás dátuma
2018.11.20 15:25

Fotó: AFP/ JUSTIN TALLIS
Az Instagrammal is problémák vannak.
Világszerte fennakadásokat tapasztalhatnak a Facebook-felhasználók: az Egyesült Államokból és Európából (Magyarországról is) sokan jelezték, hogy egyáltalán nem tudják betölteni a közösségi oldalt. A Messenger többnyire működik. Az Instagram felhasználói is arra panaszkodnak, hogy nem töltődik be az oldal, az alkalmazással viszont úgy tűnik, nincs probléma.
2018.11.20 15:25
Frissítve: 2018.11.20 15:25