Orbán szerint blöff a CEU költözése - de ő is blöffölt az egyetemről

Publikálás dátuma
2018.11.09 11:59

Fotó: MTI/ Szigetváry Zsolt
A miniszterelnök a tájékozatlan Fidesz-szavazóknak játszott a Kossuth Rádióban, amikor a Közép-Európai Egyetem ügyéről kérdezték.
„Az emberek is keveset tudnak a Soros-egyetemről, ez nem nagy egyetem, magyar mértékkel sem, ez egy magán egyetem, 1700 körüli hallgatószámmal (…) a 80 százalékuk a külföldi lehet”
- mondta Orbán Viktor pénteken a közrádióban, amikor egyéb témák mellett a CEU helyzetéről is kérdezték.  A miniszterelnök mondatai azért fontosak, mert rávilágítanak, hogy Orbán Viktor teljesen tisztában van a közvélemény tájékozatlanságával – és pont erre a tudatlanságra építhet, amikor csúsztatásokat fogalmaz meg az egyetem működéséről. Ilyenből a pénteki interjúban is sok volt. Orbán – aki a CEU-t egyszerűen Soros-egyetemnek nevezi, azt mondta, az intézmény 
  • „régi ügye a magyar politikának, mióta itt vannak, állandó hisztériakeltés van körülöttük”
A valóság:  CEU 1991-ben alapították, 1993 óta működik Budapesten. A  hisztériakeltésből annyit, hogy ekkoriban főként Magyar Fórum és Csurka István támadta őket – ám 1992-ben az akkor még liberálisnak számító Fidesz közleményben  kelt az egyetemet is fenntartó Soros Alapítvány védelmére, a nol.hu cikke szerint. „Megdöbbenéssel figyeljük a Soros Alapítványt és Soros György személyét az utóbbi időben ért nemtelen támadásokat. A fiatal nemzedék és a szakkollégiumi mozgalom támogatásával aktívan járult hozzá egy szabadabb és nyitottabb szellemi légkör kialakulásához Magyarországon. Látva a felsőoktatás szorult helyzetét, úgy gondoljuk, hogy az újabb nemzedékeknek is szükségük lesz arra az önzetlen támogatásra, amelyet a Soros Alapítvány remélhetőleg a jövőben is nyújtani fog. Tiltakozunk az Alapítvány politikai csatározásokba történő bevonása ellen.” Nem mellékes, hogy a Fidesz vezető politikusai - Orbánnal az élen  – Soros-ösztöndíjakkal tanulhattak tovább, Kovács Zoltán kormányszóvivő pedig a CEU-n diplomázott.
  • Orbán arról is beszélt, hogy „a törvény tiszta beszéd, a törvényen kívüliséget pedig senkinek sem engedik.”
A valóság: 2017 márciusában az Orbán-kabinet éppen a Soros-egyetemre kihegyezve módosította a felsőoktatási törvényt úgy, hogy a külföldi fenntartású egyetemeknek anyaországukban is kell legyen akkreditált képzésük. A CEU – ami itthon törvényesen működött – több mint egyéves bürokráciai huzavona során teljesítette a feltételeket. A Bard College-dzsel együttműködve kialakítottak egy amerikai kampuszt is, amit New York állam akkreditált képzési helyként tart számon. Az Orbán-kormány által kreált feltételek teljesültek, de a kabinet még mindig húzza az időt, nem írják alá az egyetemi megállapodást. 
  • A kormányfő szerint blöff, hogy a CEU költözik, és nagy tételben merne rá fogadni, hogy fogják még őket (az egyetem munkatársait, hallgatóit) látni Budapesten.
A valóság: Ez is játék a szavakkal. A CEU rektora Michael Ignatieff bejelentette, hogy ha december végéig nem születik meg a megállapodás az egyetem jogi helyzetének rendezéséről, Bécsbe költöznek – de budapesti épületüket megtartják, mert az otthonuknak tekintik, már megkezdett képzéseik egy részét is itt folytatják tovább. Nem lesz nehéz őkez tehát később is a fővárosban látni őket. 
2018.11.09 11:59
Frissítve: 2018.11.09 12:27

DK: Rendkívüli ülést tart a Néppárt vezetősége a Gruevszki-ügy miatt

Publikálás dátuma
2018.11.16 21:58

Fotó: AFP/ MARKKU ULANDER / LEHTIKUVA
A tervezett ülésről Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője beszélt, szerinte a konzervatív pártcsaládban betelt a pohár, amiért Orbán Putyint próbálja utánozni macedón kollégája befogadásával.
Rendkívüli ülésre összehívják a Gruevszki-ügy miatt az Európai Néppárt elnökségét- közölte az ATV Egyenes beszéd című műsorban Molnár Csaba. A DK EP-képviselője szerint azért ül össze a Fideszt is soraiban tudó pártcsalád vezetése, mert „van egy olyan renitens közöttük, megint Orbán Viktor, aki nem hajlandó elkötelezni magát az európai értékek mellett”. Az ellenzéki politikus arról is beszámolt a műsorban, hogy a héten, Strasbourgban szinte csak emiatt az ügy miatt állították meg azok, akik a magyar helyzettel kapcsolatban érdeklődtek – olvasható a csatorna honlapján.
Molnár szerint a magyar miniszterelnök ugyanazt próbálja tenni, mint Vlagyimir Putyin, aki sok balkáni vezetővel jóban került, és megígérte nekik, ha bajba kerülnek, majd mehetnek hozzá Oroszországba, így például Macedóniából is vannak ott egykori politikusok.
A DK politikusa úgy véli, ha nem lenne ez az egész történet „mélységesen lelombozó és egész Magyarországra nézve szégyent borító, nevetni lehetne rajta”, mivel szerinte a magyar kormány James Bond-filmekbe illő akciók próbált végrehajtani, csak közben folyamatosan lebuktak.  Elmondta, miközben egyik diplomata adta a másik kezére a menekülő volt macedón miniszterelnököt, aki előtte még a bankszámláit is kiürítette hazájában, az albán és macedón sajtó az egész összeesküvést 24 óra alatt leleplezte. Molnár szerint ez körülbelül a szittya Moszad-színvonal. „Bénán csinálják azt is, amit csinálnak”- fűzte hozzá. 
 Hozzátette: azok alapján, ahogy az elmúlt napokban a kormányközeli média az ügyet kezeli, biztosra veszi, hogy menedékjogot fognak adni Nikola Gruevszkinek. „Miért vennének részt egy nettó embercsempészetben, ha az lenne a vége, hogy utána hazaküldik?”- tette fel a kérdést.
2018.11.16 21:58
Frissítve: 2018.11.16 22:06

„Hősnek tartom Orbánt”: Trump volt főtanácsadója a Fidesszel gyúr az EP-választásra

Publikálás dátuma
2018.11.16 21:17
Steve Bannon
Fotó: AFP/ MIKE THEILER
Steve Bannon egy edinburgh-i konferencián mesélt arról, hogy mozgalma együttműködik a magyar kormánypárttal.
Orbánt barátomnak és hősnek is tartom, még 2015-ben, a menekültválság kezdetén figyeltem fel rá – mondta Steve Bannon Edinburgh-ban, ahol egy konferencia résztvevőjeként nyilatkozott újságíróknak.
Orbán Viktort előbb a BBC-nek méltatta, és a riporter kérdésére azt mondta, nem hiszi, hogy Magyarországon korlátoznák a sajtószabadságot. 
Bannon gyorsan rájöhetett, hogy téved, mert ezután az RTL Klub hírigazgatója kérdezte – egyúttal elmondta neki, hogy a csatornát nem engedték be a Terror Házába, amikor Steve Bannon ott Schmidt Mária társaságában lépett fel.
Bannon sajnálatosnak tartotta, hogy így történt, mint mondta, ő örült volna, ha kemény kérdéseket kap a televíziótól.
A csatornának később interjút is adott, amiben elárulta, hogy a 2019-es EP-választásokig többször fog Magyarországra látogatni, és populista pártokat támogató mozgalma, a Movement közös közvélemény-kutatásokat készít majd a Fidesszel.
2018.11.16 21:17