Női kézi-BL: A továbbjutás kapujában a Ferencváros

Publikálás dátuma
2018.11.10 12:34
Háfra Noémi és csapattársai komoly párharcokra számíthatnak a románok ellen
Fotó: MTI/ Kovács Tamás
A román CSM Bucuresti elleni győzelemmel a címvédő Győri Audi ETO C mellett az FTC-Rail Cargo Hungária is bejutna a középdöntőbe a női kézilabda BL-ben.
Európa meghatározó csapata volt a CSM Bucuresti az elmúlt években, rendszeresen eljutott a BL négyes döntőjébe, 2016-ban a magyar női válogatott jelenlegi szövetségi kapitányának, Kim Rasmussennek a vezetésével első - és eddigi egyetlen - román csapatként, a fináléban a győrieket hétméteresekkel felülmúlva meg is nyerte a sorozatot. A következő két évben bronzérmesként zárt az együttes, amelynek szereplése az utóbbi pár hónapban nem a sikersztori kategóriába tartozik. Komoly anyagi nehézségek, belső feszültségek jellemezték a klub működését, amelyet idén március óta a negyedik tréner irányít: a dán Helle Tomsent követte két svéd, Per Johansson (ő 2017 áprilistól júniusig ült már a kispadon) és Magnus Johansson. Október 18. óta a szegedi férfi együttes korábbi szakvezetője, a szerb Dragan Dukic irányítja a csapatot. A bukarestiek kabalaállata a tigris, ez azonban most nem harap annyira, mint az elmúlt években.
Óriási hiba lenne azonban lebecsülni az ellenfelet, amelynek muszáj pontot szerezni, ha az utolsó fordulóban saját erőből, „külső segítség nélkül” akarja kiharcolni a továbbjutást a négyesből. A nyitó körben a bukarestiek október 5-én 36-31-re győztek saját csarnokukban, akkor még Johansson vezetésével. A ferencvárosiak szerdán Siófokon 31-28-ra nyertek a bajnokságban, a találkozó után Elek Gábor vezetőedző arról beszélt, hogy nincs elég bevethető embere, és kezd fáradni a csapata. A CSM ellen Érden telt ház igyekszik segíteni a fővárosi zöld-fehéreknek.
Sokkal nyugodtabban készülhet a címvédő Győri Audi ETO KC a Krim Mercator Ljubljana elleni idegenbeli találkozóra. Hazai pályán a magyar együttes 39-23-ra nyert, igaz, a szlovénok azóta nem szenvedtek vereséget, és a csoport második helyén állnak a már biztosan továbbjutó győriek mögött. Ennek ellenére meglepetés lenne, ha Danyi Gábor csapata nem hozná el a két pontot a Ljubljana otthonából. 
Jó hír a győrieknél, hogy két jobbszélsőjük is meghosszabbította szerződését: a magyar válogatott Bódi Bernadett egy, a cseh nemzeti csapatot erősítő Jana Klednikova egy plusz egy évre írt alá.

Elvileg magyar esélyesek

A magyar bajnok MOL-Pick Szeged és a Telekom Veszprém a papírforma szerint esélyesként várja a férfi kézilabda Bajnokok Ligája csoportkörének hetedik fordulóját. A szezonban eddig szárnyaló Tisza-partiak csoportjukban a második helyen állnak (csak a listavezető PSG vendégeként kaptak ki az egész idényben, minden versenysorozatot figyelembe véve) és az ötödik dán Skjern vendégei lesznek. Hiba lenne könnyű találkozóra számítani, a PSG 26-24-re nyert a Skjern otthonában. Az eddig hullámzó teljesítményt nyújtó, edzőváltáson is átesett veszprémiek, a sereghajtó, egy döntetlennel és öt vereséggel álló svéd Kristianstad otthonában lépnek pályára.

Magyar BL-meccsek a televízióban

Szombat Krim Ljubljana-Győr 14:45 (tv: Sport1) Kristianstad-Veszprém 19.00 (tv: Sport1)  Vasárnap FTC-CSM Bucuresti 14:15 (tv: Sport1) Skjern-Szeged 16:45 (tv: Sport1)

Frissítve: 2018.11.10 16:52

Bronzérmes a férfi puskás csapat

Publikálás dátuma
2019.03.24 14:12

Fotó: Facebook/Hungarian Shooting Federation
A Péni István, Sidi Péter, Somogyi Péter összeállítású magyar válogatott bronzérmet nyert a férfi puskások csapatversenyében, a női pisztolyos együttes pedig a negyedik helyen zárt vasárnap, az eszéki légfegyveres Európa-bajnokságon.
A mostani Eb-n rendhagyó módon három nap alatt rendezték meg a puskás és pisztolyos csapatversenyeket. Csütörtökön a csapattagok egyéni alapversenyben elért eredményei alapján kialakult rangsor első nyolc-nyolc helyezettje jutott a pénteki negyeddöntőbe, ahonnan a párharcok győztesei kerültek a vasárnapi elődöntőbe. A szabályok szerint a négy között és a helyosztókon már nem összeredmények alapján dőlt el egy-egy összecsapás, hanem sorozatonként a jobb eredményt elérő hármas két pontot kapott, míg döntetlennél mindkét fél egyet-egyet. Az elődöntőben 13, a döntőben 15 pontig kellett eljutni a győzelemhez. Péni Istvánék pénteken simán legyőzték a horvát csapatot, a négy között pedig előbb a szerb hármassal mérkőztek, s óriási, a végletekig kiélezett csatát vívtak riválisukkal. A fordulatos küzdelem a lehető legtovább tartott, majd 12-12-es döntetlennél az utolsó kör a szerbeknek sikerült jobban. A bronzéremért a fehérorosz válogatott volt az ellenfél, amely korábban papírforma vereséget szenvedett az oroszoktól. A helyosztó sokáig fordulatos volt, s 8-8-ig fej fej mellett haladtak a felek. Ezt követően Sidiék feljavultak, a fehéroroszoknál pedig sok volt a hiba, így a magyarok körről körre növelték előnyüket, s végül 16-8-ra nyertek. Női pisztolyban az egyéni verseny bronzérmese és ötödikje, Major Veronika, valamint Sike Renáta is ott volt a magyar csapatban, a vegyescsapatban hatodik Egri Viktóriával kiegészülve. Az elődöntőben a magyar trió mégsem tudta megszorítani a kiválóan teljesítő ukránokat. A rivális már 8-0-ra is vezetett, s végül 13-5-re győzött. A harmadik helyért már lényegesen kiélezettebb csatát vívott a válogatott, ám lemaradt a dobogóról, miután 16-12-re kikapott az oroszoktól, így negyedik lett. A puskás csapat a magyar küldöttség második felnőtt érmét nyerte az eszéki 10 méteres kontinensviadalon, melyen szombaton Major Veronika harmadik lett a női pisztolyosok egyéni versengésében.
Szerző

Egy fura ügylet úgy felértékelte a Fradit, mintha a világ legértékesebb csapata lenne

Publikálás dátuma
2019.03.24 11:36
A Fradi-tábor biztatja a "világ legértékesebb sportvállalkozását"
Fotó: Molnár Ádám
Egy tőkeemelés részeként egy 1000 forintos névértékű részvényt 150 millióért jegyeztek le. Ha ez piaci alapú tranzakció lett volna, akkor a focicsapat 3000 milliárdot érne, többet, mint bármelyik sportklub a világon.
Az FTC labdarúgócsapatát fenntartó Ferencvárosi Labdarúgó Zrt.-nél egy olyan ügylettel emeltek tőkét, amely több mint 3000 milliárd forintra értékelte fel a vállalatot - írja a g7.hu. A portál megjegyzi, ez alapján a társaság Magyarország második legértékesebb cége, a sportban pedig az egész világon nincs párja.

A cégiratok szerint a vállalat közgyűlése február közepén döntött arról, hogy két darab ezer forintos névértékű részvényt bocsát ki, és ezzel 20 007 000 forintra növeli a cég alaptőkéjét. A részvényeket lejegyző Ferencvárosi Torna Club azonban nem kétezer forintot fizetett a 0,01 százalékos (azaz 1 tízezreléknyi) tulajdonrészt megtestesítő papírokért, hanem 300 milliót. Azaz egy ezer forintos névértékű részvényt (amilyenből több mint húszezer van a cégnek) 150 millióért jegyeztek le.
Ezzel a tranzakcióval nagyjából 3001 milliárd forintra értékelték a Fradi labdarúgócsapatát.
Összehasonlításképpen: az ország legértékesebb cége, a tavaly 318 milliárd forintos nyereséget produkáló OTP piaci kapitalizációja nagyjából 20 százalékkal magasabb ennél, a Mol azonban már 250 milliárddal kevesebbet ér, mint a Fradi a tőkeemelés alapján. A paksi atomerőműre kapott orosz hitelt meg tulajdonképpen egy az egyben ki lehetne fizetni a Fradival - fejtegeti a g7.hu.

Talán ennél is szemléletesebb, teszik hozzá, hogy
az ügylet magasabbra értékelte a magyar bajnokság éllovasát, mint amennyire a Manchester United, a Real Madrid és a Barcelona együttes(!) értékét becsülte tavaly a KMPG nemzetközi könyvvizsgáló cég.
Sőt, a Fradi még a világ legértékesebb sportcsapatánál, a Forbes gazdasági magazin által csaknem 5 milliárd dollárra, azaz átszámítva mintegy 1400 milliárd forintra taksált Dallas Cowboys amerikai futball-csapatnál is kétszer többet ér.

Egészen pontosan - szögezi le gyorsan az elemzés - többet érne, ha a tőkeemelés piaci alapú tranzakció lett volna, de természetesen nem az volt. A lépésre minden bizonnyal azért került sor, mert a Fradinak forrásbevonásra volt szüksége, vélhetően megszorultak. A portál megkérdezte a céget, hogy valóban ez volt-e az ok, illetve, hogy hogyan sikerült a 2018-as üzleti évük, ám a megkeresésre nem kívántak reagálni.

Mindenesetre egy labdarúgócsapat ilyen típusú finanszírozása több szempontból is aggályos lehet. Az FTC Labdarúgó Zrt. legnagyobb tulajdonosa a részvényeket most is aranyáron lejegyző FTC, amely viszont jelentős részben állami támogatásokból működik.
Így a túlárazott részvényvásárlás egy amúgy is közpénzzel kitömött focicsapat közvetett állami támogatásaként is értelmezhető.
Ezt pedig – amellett, hogy "rossz az optikája" – az Európai Labdarúgó-szövetség sem szereti.

Nem újdonság persze, hogy a Fradi focicsapatát – ahogy a teljes magyar futballt – folyamatosan tömik állami forrásokkal. Az élvonalbeli csapatok bevételének töredéke jön ténylegesen piaci forrásból, a többi nyílt vagy burkolt állami támogatás (pl. állami cégek hirdetései vagy a közmédia által jelentősen túlárazva megvett közvetítési jogok).

A g7.hu végezetül felteszi a (költői) kérdést, miszerint: miért van szükség ilyen megoldásokra, amikor a Fradi bevételei brutális mértékben emelkedtek az elmúlt években? Tavalyelőtt például a csapat, mint írják, 5,37 milliárd forintból gazdálkodhatott.
Frissítve: 2019.03.24 11:39