Hétvégén is ködös, hideg reggelekre ébredünk

Publikálás dátuma
2018.11.09 16:30
Az óbudai távfűtőmű ködben a Hármashatár-hegyről fotózva 2018. november 9-én
Fotó: MTI/ Szigetváry Zsolt
Eső nem várható, vasárnap pedig akár 20 fokot is mérhetünk. Több megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.
Az éjszaka képződő köd és rétegfelhőzet napközben csak lassan oszlik majd fel, fagypont alatti területeken ónos ködszitálás is lehet. Az időjárási frontok viszont messze elkerülik térségünket – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéséből.
Szombat napközben az északkeleti megyékben és a nyugati határvidéken is csökken a köddel, illetve rétegfelhőzettel borított terület nagysága, máshol többnyire napos, fátyolfelhős idő valószínű. Legfeljebb a ködös területeken fordulhat elő jelentéktelen szitálás, egyébként nem lesz csapadék. Az Észak-Dunántúlon megélénkül a délkeleti szél, más területeken gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és +7 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 14 és 18 fok között várható, de a tartósabban felhős, ködös helyeken néhány fokkal hűvösebb lesz. Nyolc megyére – Borsod-Abaúj-ZemplénHajdú-Bihar, Heves, NógrádSzabolcs-Szatmár-BeregJász-Nagykun-Szolnok, Vas és Zala – elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a tartós, sűrű köd veszélye miatt. Éjjel és reggel a fagypont alatti, ködös területeken ónos ködszitálás is lehet.
Vasárnap az éjszaka képződő köd, illetve alacsonyszintű rétegfelhőzet kiterjedése fokozatosan csökken, de – elsősorban északkeleten – nem mindenütt tisztul ki az idő. Egyébként változóan felhős időre van kilátás többórás napsütés. Néhol ködszitálás előfordulhat, a déli szél pedig többfelé megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és +6 fok között alakul, de a szelesebb tájakon, jellemzően a Dunántúlon 8-10 fok is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 15 és 20 fok között várható, de északkeleten ennél pár fokkal hűvösebb lehet. A köd miatt Borsod-Abaúj-ZemplénHajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.
2018.11.09 16:30
Frissítve: 2018.11.09 16:30

Fél év az élet: májustól folytatódnak a kilakoltatások

Publikálás dátuma
2018.11.15 21:38

Fotó: /
A kabinetnek esze ágában sincs változtatni a lakhatással kapcsolatos törvényeken, csak a hidegre való tekintettel felfüggeszti azokat.
2019. áprilisának utolsó napjáig megmenekülnek a kilakoltatástól a lakásgondokkal küzdő, válságban lévő emberek, családok. November 15-től életbe lépett ugyanis a kilakoltatási moratórium. A Város Mindenkié csoport külön felhívta a figyelmet arra: a moratóriumot a már folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell, de a védelem nem vonatkozik az önkényes lakásfoglalókra, így ők télen is veszélyben vannak. Ráadásul – írta a civil szervezet – tavaly több alkalommal is előfordult, hogy jogcím nélkülivé vált lakáshasználókat „önkényesnek” nyilvánítottak és ki akartak lakoltatni, azonban ez továbbra is jogellenes.
Noha a téli, tavaszi moratórium védelmet jelent, május elsején minden folytatódik tovább: a lakhatással kapcsolatos törvényeken ugyanis az Orbán-kabinet nem akar változtatni, és még az önkormányzatokat sem akarja segíteni szociális bérlakások építésében. Sőt, a kormánypárti képviselők el sem mentek arra a népjóléti bizottsági ülésre, ahol pedig mindössze arról kellett volna dönteniük, hogy a Szolidaritás DK-hoz csatlakozott vezetőjének javaslatára támogassák egy lakhatási kérdésekkel foglalkozó parlamenti bizottság megalakítását. Székely Sándor szerint ma bizonytalan körülmények között él legalább százezer ember, nekik hosszú távú megoldást kellene kínálni, különben előbb-utóbb az utcára kerülnek.
A családok évében idén szeptemberig több mint 2400 kilakoltatást hajtottak végre rendőri segédlettel. Azt nem tudni, hányan hagyták el otthonukat a felszólítás után, ellenállás nélkül. Év eleje óta új törvény elfogadását sürgeti a lakhatási gondok megoldására A Város Mindenkié csoport, elsősorban azért, hogy gyerekes családokat ne lehessen más lakhatási lehetőség felajánlása nélkül utcára tenni. A civil szervezet azt várja, hogy a kormány a megelőzésre összpontosítson, tegye megfizethetővé és fenntarthatóvá a legszegényebbeknek kínált szociális vagy piaci alapon bérelhető lakásokat, netán megvehető ingatlanokat. Az AVM javaslatát ismertető petíciót eddig ötezren írták alá, csak épp a parlamenti tárgyalásig nem sikerül eljutni vele.
2018.11.15 21:38

„Nekünk itt a helyünk”: a Scala királyi páholyából üzent a magyaroknak Orbán

Publikálás dátuma
2018.11.15 21:38
Orbán Viktor, Milánóban, a maga helyén
Fotó: Facebook/Orbán Viktor hivatalos Facebook-oldala/
A miniszterelnök a nap szerinte legfontosabb történéséről írt Facebook-oldalán.
Miközben a nemzetközi és a magyar sajtó attól visszhangzik, hogy a magyar kormány egy jogerősen elítélt, körözött macedón politikust istápol, és saját törvényeit is felrúgva, diplomáciai járművel szállítja Budapestre, Orbán úgy érezte, neki is meg kell nyilvánulnia.  Igaz, nem a Nikola Gruevszki felé tanúsított különleges bánásmód ügyében, mert az erre vonatkozó kérdést jogász létére is azzal pattintotta vissza, hogy „Ez egy jogi kérdés, hát forduljon a jogászokhoz.”    
Orbán ehelyett – több napos hallgatás után –  a milánói Scalából, Kurtág György operájának bemutatójáról üzent Facebook-oldalán. (A Samuel Beckett darabja alapján készült műről itt írtunk bővebben.)
„Először tartják magyar opera ősbemutatóját a Scalában. Nekünk itt a helyünk. Ma itt történik a legfontosabb dolog a magyarok számára // This is the first time that a Hungarian opera is being premiered at the Scala. This is where we need to be. This is the most important event for Hungarians today”
- írta a magyaroknak miniszterelnök, a mellékelt képen pedig feleségével, Lévai Anikóval áll a milánói operaház királyi páholyában (il palco reale). 
2018.11.15 21:38