A Momentum csatlakozott Verhofstadt pártcsaládjához

Publikálás dátuma
2018.11.09 16:26
Fotó: Molnár Ádám
Az ALDE péntek délelőtt egy madridi kongresszuson vették fel tagjai közé a pártot.
Felvette a tagjai közé a Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért (ALDE) a Momentumot. „A jövő évi EP-választások mérföldkövet jelentenek mind a Momentum, mind az Európai Unió életében. A választás tétje, hogy az Orbán Viktor által képviselt széthúzó, nacionalista erők kicsi és gyenge Európája, vagy az európai progresszívek erős Európája valósul meg” – közölte a párt a Facebook-oldalán. Hozzátették:
„Örömmel jelentjük, hogy ebben a küzdelemben nem vagyunk egyedül: ma délelőtt az ALDE madridi kongresszusán a Momentum felvételt nyelt a pártcsaládba, akikkel együtt dolgozhatunk egy összetartó és erős Európáért.”
Az ALDE frakcióvezetője Guy Verhofstadt, aki – mint megírtuk – a minap jelentette be, mozgó plakátot indítanak Brüsszelben, hogy üzenjenek az Európai Néppárt (EPP) kongresszusának. A gépjárműre szerelt üzenet mindenkinek szól, magyaroknak és brüsszelieknek egyaránt, de elsősorban a Fideszt is a soraiban tudó Európai Néppártnak, amely mindeddig fedezte Orbán Viktort – fejtegette. Korábban arról beszélt, hogy hazugságokkal van tele és antiszemita felhangokat mutat a magyar kormányzat Soros-tervről szóló kampánya, amely a közelmúltbeli európai történelem legsötétebb időszakát idézi.
Frissítve: 2018.11.09 16:27

Az ország egyik legjobb séfjének cégei főznek majd az Országgyűlésre

Publikálás dátuma
2019.03.22 07:55
Az Országgyűlés épülő irodaháza a volt METSZ székház helyén, 2019. január.
Fotó: Népszava/ Adam_Molnar
Wolf András vállalatai még a Gundel 2,5 millió forintos bérleti díjánál is többet fognak fizetni a Kossuth téri ingatlan használatáért.
Az Országgyűlés Hivatala 5 évre szóló szerződést kötött 2 céggel, az egyik Magyarország egyik legjobb séfjének rendezvényszervező vállalata - írja az mfor.hu. Még tavaly év végén, december 12-én kötött bérleti előszerződést az Országgyűlés Hivatala a Séf Asztala Étterem Kft.-vel és a CER Kft.-vel az Országgyűlés Kossuth téren épülő új irodaházával összefüggésben.
A szerződő cégek 136,96 millió forintot fizetnek összesen az Országgyűlés Hivatalának, ami havi 2,6 millió forintos havi bérleti díjat eredményez. A kontraktus 2023. december 12-ig szól, viszont mivel előszerződésről van szó, az csak az ingatlan használatba vételét követő 15 napon belül lép hatályba, tervezetten 2019. szeptemberében. Ezt figyelembe véve, a havi bérleti díj még annál a 2,5 milliónál is magasabbra jön ki, mint amit a Gundel fizet a Miniszterelnökségnek a Várban működő menzáért.
A két szerződő cég, a Séf Asztala Étterem és a CER Kft. is egyaránt köthető Wolf Andráshoz, aki az egyik legjobb magyar séfként híresült el; ő a New York Kávéház és a Salon étterem séfje is.
A CER Kft. már nem ismeretlen cég az Országgyűlés Hivatalának: ez volt az egyik cég, mellyel a Látogatóközpont Kávézójára vonatkozó bérleti szerződést megkötötte a hivatal. A cégnek 2017-ben 2,3 milliárdos árbevétele volt, melyből a végén 85 millió forint nyereség maradt. A Séf Asztala Étteremnek az elérhető legutóbbi beszámoló szerint 2017-ben 196 milliós árbevétele volt, ebből a végére azonban 24 milliós veszteség maradt.

Távolabb tolták a Fideszt a néppárti tűztől

Publikálás dátuma
2019.03.22 07:30

Fotó: AFP/ EMMANUEL DUNAND
Már csütörtökön volt olyan egyeztetés, amelyből kiszorult Orbán Viktor kormányfő a Fidesz EPP tagságának felfüggesztése miatt.
A Fidesz felfüggesztésének első kézzelfogható következménye az volt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön nem vehetett részt az Európai Néppárt (EPP) állam- és kormányfőinek az uniós csúcstalálkozót megelőző hagyományos egyeztetésén. Nem csak a csúcsvezetők ülnek le rendszeresen beszélgetni, hanem például az Európai Bizottság kereszténydemokrata pártokhoz tartozó tagjai: Navracsics Tibor biztosnak azonban ezentúl nem lesz helye annál az asztalnál. A Fidesz néppárti tagságának felfüggesztése következtében Orbán Viktor és a többi fideszes döntéshozó kimarad a párton belüli egyeztetésekből. Ahogyan Manfred Weber frakcióvezető és bizottsági elnökjelölt fogalmazott: a magyar tagpártnak ezután nem lesz beleszólása a néppárti politika alakításába. Ennek nyomán gyengülhet a magyar kormány és a fideszes EP-képviselők érdekérvényesítő ereje. Ugyanakkor a Fidesz felfüggesztésének egyelőre nem lesz közvetlen hatása az EU következő költségvetéséről folyó tárgyalásokra, amelyek a második félévben lépnek döntő szakaszukba. De a technikai konzultációkat követő politikai megbeszéléseken, amikor például Angela Merkelt kellene meggyőzni a kohéziós források szinten tartásának szükségességéről, jól jöhetne a néppárti hátszél. Az EPP szerdai politikai gyűlését követően azonnal életbe lépett a pártfunkciók betöltésének tilalma. Gál Kinga, az Európai Néppárt alelnöke máris elveszítette tisztségét. Az EP-ben és az EPP frakciójában betöltött pozíciókat viszont a választásokig megtarthatják a fideszes képviselők. Mint Pedro López de Pablo, az EPP-frakció szóvivője lapunknak elmondta, a pártcsalád döntése két fideszes tisztségviselőt érintene közvetlenül: Szájer Józsefet, a politikai csoport első elnökhelyettesét, és Schöpflin Györgyöt, az alkotmányügyi bizottság néppárti szóvivőjét. Szájert a hátralévő egy hónapra már nem akarják megfosztani a tisztségétől, Schöpflin György pedig néhány hete maga mondott le a posztjáról egyéb okokra hivatkozva. Azokat, akik az EP elnökségében vagy bizottságaiban töltenek be fontos posztot, nem lehet leváltani, mert vagy a képviselő-testület, vagy az illetékes szaktestület választotta meg őket. Közéjük tartozik például Járóka Lívia, a parlament egyik alelnöke. Mivel a Fideszt felfüggesztették az EPP-ben, a májusi EP-választásokon mandátumot szerző tagjai egyáltalán nem biztos, hogy a néppárti frakcióban foglalhatnak helyet. „Simán nemet mondhatunk” – mondta Pedro López de Pablo szóvivő arra a kérdésünkre, hogy be kell-e fogadniuk a fideszeseket a megalakuló politikai csoportba. Ugyanakkor ha egy teljes nemzeti delegációt a felfüggesztésre hivatkozva elutasíthat az EPP-frakció, egyéni képviselőknek helyt adhat. Az EPP sajtóosztályától azt az információt kaptuk, hogy a Fidesz koalíciós partnerének, a KDNP-nek nem függesztették fel a tagságát.

Győztes/vesztesek

 A politológusok sokféleképpen értelmezik a Fidesz felfüggesztését – Orbánék narratívája szerint párt „önfelfüggesztését”. Hegedűs Dániel, a German Marshall Fund elemzője a Twitteren „mestermunkának” minősítette a néppárt határozatát, mert a vezetőség valamennyi célját teljesítette: a kizárást kezdeményező pártok elégedettek az eredménnyel, sikerült megőrizni az EPP egységét és a partvonalon kívülre szorítani Orbán Viktort úgy, hogy a Fidesz sorsáról szóló döntést meghatározatlan időre elhalasztották. Tóth-Czifra András Egyesült Államokban élő politológus viszont úgy véli, hogy a szerdai szavazás az Európai Néppárt vereségével végződött, még ha egyes néppárti vezetők talán még győztesnek is érzik magukat. Szerinte Orbán Viktor a győztes: „Lényegében sikeresen vitatta el a Néppárt jogát arra, hogy kizárjon vagy felfüggesszen egy egyértelműen a párt ellen dolgozó tagpártot úgy, hogy az érintett párt nem egyezik ebbe bele. Mindezt Orbánnak úgy sikerült elérnie, hogy a Manfred Weber által meghatározott három feltétel egyikét sem teljesítette”.

Frissítve: 2019.03.22 07:30