Dilemma

Bár az Európai Néppárt egy leheletnyit finomított azon a határozaton, amelyet egyértelműen a Fidesz miatt tűztek a konzervatív pártcsalád kongresszusának napirendjére, a dokumentum elfogadása azt jelzi, sárga lapot adtak Orbán Viktornak. A szövegben világos utalásokat tettek arra: egy kereszténydemokrata párttal szemben alapvető elvárás a demokratikus alapértékek tiszteletben tartása. Sejthető azonban, hogy a Fidesz akkor sem kap piros lapot, ha – amire elég nagy az esély – továbbra sem a demokratikus játékszabályok alapján kormányoz. Az EPP ugyanis azt a Manfred Webert választotta „Spitzenkandidat"-jának, aki jószívű bíróként ismert. 
Weber az Európai Bizottság következő elnöke szeretne lenni. Számolnia kell azonban azzal, hogy ha a jövőben is inkább eltekint a Fidesz jogsértéseitől, és megelégszik némi dorgálással, akkor nemcsak saját megítélésének árt, hanem az Európai Néppárténak is. Mert bár a következő EP-választás nagy esélyese az EPP, egyedül biztosan nem kormányozhat. Szövetségesekre lesz szüksége, és a szociáldemokraták, a liberálisok vagy a Zöldek sem szívesen kötnek koalíciót egy olyan pártcsaláddal, amely megtűr a sorai között egy az uniós alapértékeket semmibe vevő alakulatot.
Tagadhatatlan ugyanakkor, hogy Weber a megválasztása előtti beszédében igazi európai politikus benyomását keltette, aki az EU-t fenyegető legnagyobb veszélynek a populisták előretörését tartja, s azt hangoztatta: elege van abból, hogy egyes országokban minden rosszért Brüsszelt okolják. Ez akár a magyar kormánynak szóló üzenet is lehetett, hiszen itthon nem is oly rég kampányt indítottak Brüsszel ellen, s a kormánypárt egyes személyiségei kifejezetten értékelik, hogy a Fideszt a populista jelzővel illetik. 
Az Európai Néppárt kongresszusán szőnyeg alá söpörték a Fidesszel kapcsolatos problémákat, de ez a kérdés ismét előkerül majd az EP-kampány során. Webernek pedig fel kell ismernie: hiába hoz elegendő mandátumot a Fidesz az EPP-nek, a magyar kormánypárt rengeteget árt az EPP nimbuszának.
Szerző
Rónay Tamás
Frissítve: 2018.11.10. 08:09

Európa elhülyül

Tudjuk, hogy a hülyeség gyorsan terjed, és az internetes világban sokakat megfertőz. De az már a bornírtság tombolása, ami ismét felbukkant a brit sajtóban a Mirrortól a The Guardianig: Roger Scruton filozófus, esztéta kormányzati megbízást kapott, és emiatt ismét emlékeztetnek egy korábbi megjegyzésére: „a budapesti értelmiségben sok a zsidó, aki a Soros-birodalom körüli kiterjedt hálózathoz tartozik.” Scruton baráti kapcsolatot ápol Orbán Viktorral, de ez azért meglehetősen rövid elintézése volna a történetnek és rövid tagadása Scrutonnak. A „toryk új cárjának” (Mirror) fogalma sincs – nem is volt - Magyarországról, vagy ha van, akkor a budapesti magból – a kipellengérezett Sorosból – kikelt gyűlöletnövényt öntözgeti immár brit kormányzati kebelben. 
Orbán számára a magyar zsidóság csak addig és annyiban érdekes, ameddig a kormányfői zéró tolerancia védelméért cserébe hajlandó lemondani saját nyugati modernizációs hagyományairól, és kész a „kereszténydemokrata” vezető keleti despotizmusa mögé állni. Ha nem áll be, nem mint zsidó lesz a rendszer halálos ellensége - származása, vallása csak járulékos plusz hátrány. 
A „magyar példát” nem csak Scruton nem akarja érteni. Az Unió legnagyobb politikai ereje, az Európai Néppárt (EPP) is csak tétován tájékozódik. A pártalakulat helsinki kongresszusán a kizárás helyett a Fidesszel is aláíratott egy nyilatkozatot, amely kiáll a liberális demokrácia értékei mellett: "A második világháború után a kereszténydemokraták az élvonalban küzdöttek azért, hogy létrehozzák a liberális demokráciát a biztonságos Európában, a zsidó-keresztény demokratikus elgondolások és értékek, a jogállamiság, a többpártrendszer és az erős civil társadalom és a független sajtó, a vallás-, vélemény- és gyülekezési szabadság alapján állva. Ma ezek az alapvető értékek és elvek soha nem látott mértékben vannak veszélyben." 
Évek óta játszadozik Orbán a Néppárttal, az Unióval, Európával. Most majd az orra alá dörgölhetnek egy papírt (Münchenből, Hitlertől hazatérve lobogtatott már hasonlót Londonban Chamberlain), Orbán pedig építi tovább kereszténydemokráciának álcázott illiberalizmusát, „oszt jó napot”. Szándékai szerint csak jövő májusig kell kitartania ezzel a papírral a zsebében, addig, amíg vágyai szerint az EP-választások nem ültetik őt a nyeregbe.
Amúgy miféle kereszténydemokrácia az, amelynek nevében a KDNP-elnök Semjén Zsolt törvényjavaslatot terjeszt be: vallási és állami ünnepeken a kormány korlátozhatja a „mindenki által korlátozás nélkül igénybe vehető, közhasználatra szolgáló közterületeket”? Azaz, a hatalom nemcsak vallási, hanem világi értelemben is szakralizálja a közterületeket, ott tilthatja be a szabad gyülekezést, ahol neki tetszik. Kriminalizálja a tiltakozást ott, ahová az érdekegyeztető fórumokról a szakmai érdekképviseleteket, a parlamentből a politikai ellenzéket száműzte. Jöhet a közhatalom szakralizálása, a „felkentek” felségsértésének büntetése.
A hülyeség tétlenségét kihasználó politikai ocsmányság nem ismer határokat. Európa téblábolva hülyül.
Szerző
Friss Róbert
Frissítve: 2018.11.09. 09:02

Az elegancia íze

Rozsdát mart az ősz a szőlőlevelekbe, itt-ott rúzsszínt csókolt rájuk, s hogy játékos kedvét fitogtassa, egy-egy példányba kék eret is karcolt, mintha eltévedt patakocska kószált volna a Merlot-kal, Sauvignon-okkal és Kékfrankosokkal burjánzó dombokon, színekkel vidítva fel a hátrahagyott leveleket. A termést leszedték, korábban is, mint szokták, mielőtt a nyár felperzselte volna végleg a szemekben rejtőző savakat, cukros lekvárt hagyva maga után szittya borok helyett. A „szittya” errefelé a „tüzes” szinonimája, megmagyarázni senki nem tudja, éppúgy, mint a francia hordókból áradó „elegáns ízt”. 
Mert hát milyen íze van az eleganciának? 
Ha eljátszadoznék ezzel a szókapcsolattal, mohazöld kiskosztüm jutna eszembe, amelyik épp a térd vonalában végződik, és karcsú bokába torkolna képzeletbeli meghosszabbított vonala. Ezzel persze az ízt még mindig nem magyaráztam meg, csak az érzetet, s a bizonyosságot, hogy egy ilyen kosztüm leginkább Audrey Hepburn-ön állna jól, aki cseppet sem francia, hanem származása szerint angol és holland, Brüsszelben (brrr...!) született, anyja bárónő volt, a háborúban mégis együtt éhezett a család azokkal, akiknek korábban sem telt ételre. Világhírű divattervező álmodott rá ruhákat, de az éhező afrikai gyerekeket egyszerű fekete pólóingben, farmerben ölelte, amíg ölelhette.
Fekete a szőlősorok között frissen szántott talaj is, jó ránézni az ölnyi buckákra, igen, a munka el van végezve, jöhet a tél, a hó. Fekete gyémántrögökön bukdácsolunk a kifeszített drótok közé, itt-ott megbújik egy elfelejtett fürt, vagy pár szem, s ha elég ügyes vagyok, nem a kutya kapja be egyszerre mind a hamvaskék bogyókat, jut nekem is.
Zörgés hallik messziről, jön egyre közelebb. Nem motor zaja, nem is kis traktoré, annál diszkrétebb, elegánsabb, mintha a neszek okozója eleve bocsánatot kérne, hogy nem nesztelen suhan át a novemberi földutakon.
Kimegyünk a sor elejére, az őszvégi bimbót hozó rózsabokor tövébe leültetem a kutyát. A virág sem céltalanul van itt, hamarabb jelzi a lisztharmatot, mint bármi más, s hogy szép és illatos, az csak ráadás.
Várunk.
A kanyarban felbukkan aztán a nő. Kopott barna velocipéden ül, kopott barna ő maga is, még a fehér bőre is barna, a kitaposott bakancsa, a szeme, a keze is az, ha nem nő lenne, azt hinném, szelíd őz, aki kedvtelésből pattant biciklire. Barna gyapjúkabát van rajta, hosszított fazon, fénykorában puhaságot üzent, jelenéről kifilcesedett rojtjai beszélnek. Barna kockás sál, barna kesztyű, a zoknija is barna, ami fölött szárazra cserzett bokája villan. 
Egyetlen nagy fekete folt töri meg a barnaság egységét: egy bicikligumi. A nő nyakában van, bizarr látvány, mint egy nagyra nőtt nyaklánc, alig látni a bordákat, régi darab ez, utat taposni biztosan nem való. Elsuhan mellettünk a három kerék, a nő kecsesen fogja a kormányt, látszik, kecses volt egész lénye valaha, réges-rég, amikor még nem bicikligumival és más lomokkal kellett meleget csiholnia az ócska kis kályhába, valahol itt a szőlős dombok rejtekén.
Szerző
Doros Judit
Frissítve: 2018.11.09. 15:23