Közhellyel támad az államtitkár, és mérsékelten tudja alátámasztani igazát

Publikálás dátuma
2018.11.11. 10:27
Novák Katalin még 2018. június 23-án, a Múzeumok éjszakája programsorozat megnyitóján
Fotó: Mónus Márton / MTI
Van abban valami politikai báj, amikor a hatalom embere sejteti, hogy a családügy itt aktuálpolitikai célokat szolgál.
A magyar gyermekekben van a magyar jövő - szolgált kevéssé meglepő igazsággal Novák Katalin a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára a családügyi nemzeti konzultációt propagálta, mondván: azért kérik ki az emberek véleményét, hogy ebben megerősíthessék a kormány szándékát. A helyzet valójában inkább az, hogy a kabinet már döntött, és utólagos felhatalmazás-látszatot próbál építeni a "nemzeti párbeszéddel. "A konzultálás – a dolgok megvitatása – egy többmenetes kérdésből, válaszból, viszontválaszból álló folyamat, ahol a hatalom birtokosa kikéri az érintettek érveit, majd vitatkoznak arról. „Itt azonban vita nincs, érvek helyett pedig agymosás van. Meg van mondva, hogy mi a jó válasz” – fogalmazott korábban a Népszavának Sik Endre szociológus. És azt az államtitkár sem rejti véka alá, hogy az eltérő vélemények nem érdeklik. "Az ellenzéki képviselők is kitölthetik a konzultáció íveit, de nincsenek annyira sokan, hogy ez megrendítse a kormány elkötelezettségét", tette világossá Novák. Aki nem is titkolta, hogy a "népi diskurzus" a kampány (tavasszal EP-választás) része, hiszen arról beszélt: a konzultációtól "európai sorskérdésre" várják a választ, a demográfiai problémákon kívül például arra, mit gondolnak az emberek a migrációs nyomásról.
Szerző

Elő a szelvényeket! Kihúzták az ötös lottó nyerőszámait

Publikálás dátuma
2018.11.10. 19:36
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az ötös lottó televízióban közvetített számsorsolásán az alábbi nyerőszámokat húzták ki:
Nyerőszámok: 15 (tizenöt) 18 (tizennyolc) 22 (huszonkettő) 33 (harminchárom) 90 (kilencven) Joker: 548001 Nyeremények: 5 találatos szelvény nem volt; 4 találatos szelvény 24 darab, nyereményük egyenként 2 033 855 forint; 3 találatos szelvény 2566 darab, nyereményük egyenként 20 290 forint; 2 találatos szelvény 80 330 darab, nyereményük egyenként 1420 forint. 
Szerző
Témák
ötös lottó
Frissítve: 2018.11.10. 20:15

Kék szívre és egy Európa-párti szövetségre építi választási stratégiáját az MSZP és a Párbeszéd

Publikálás dátuma
2018.11.10. 14:50

Fotó: Mónus Márton / MTI
Szövetséget kötött az MSZP és a Párbeszéd, közös programmal, közös listával és egy szívszimbólummal készülnek a jövő tavaszi európai parlamenti választásra – jelentették be a két párt vezetői a szocialisták szombati választmányi ülésének szünetében.
A Magyar Szocialista Párt választmánya létrehozta az Európa-párti Erők Szövetségét, amelyben ismét a Párbeszéddel fognak össze, de – ahogy Tóth Bertalan pártelnök fogalmazott – nyitottak minden olyan párt, civil szervezet, szakszervezet vagy közéleti személyiség közeledésére, akinek hozzájuk hasonlóan fontos Európa és a kontinens békéje. Az MSZP elnökének álláspontja szerint, aki a populista szélsőjobboldali erőkkel működik együtt, az az unió szétverésén dolgozik, és olyan országot épít, amelyik nem az együttműködésről, hanem az elzáródásról, a befelé fordulásról szól. Tóth Bertalan úgy látja, hogy Orbán Viktor ezt a megosztottságot kihasználva az európai polgárok pénzét saját családtagjai és barátai gazdagodására használja, egy urizáló fideszes elitet hozott létre. Ezzel szemben alapították meg az Európa-párti erők szövetségét, amelyben a nemzeti szuverenitás tiszteletben tartása és az együttműködés egyformán alapérték. A szövetség jelképe egy szív, ami azt jelképezi, hogy Európa szíve Magyarország és hazánk szívébe fogadta az uniót – mutatta zakóján a sötét kitűzőt. A Párbeszéd társelnöke mindehhez hozzátette, hogy pártjuk taggyűlése vasárnap tárgyal a szövetséghez való csatlakozásról, és ő azt fogja javasolni, folytassák a tavaszi parlamenti választás előtt megkezdett együttműködést a szocialistákkal. Karácsony Gergely azt hangsúlyozta, hogy az unió fordulópont előtt áll, meg kell őrizni eddigi eredményeit, intézményeit, és tovább kell menni a szociális Európa felé. Mint mondta, az elkövetkező hónapokban is azért akarnak küzdeni, hogy ne legyen különbség a magyarok és a nyugatiak életkilátásai között, és bérekben, munkavállalói jogokban is közelítsünk az európai gyakorlathoz. Az MSZP választmányi elnöke, Kunhalmi Ágnes röviden összefoglalta, hogy a testület tagjai kiálltak a magyar tudomány és oktatás szabadsága mellett, elítélték a CEU elleni fellépést, továbbá örömmel üdvözölték a rokkantnyugdíjasok jogait elismerő pénteki alkotmánybírósági döntést is.

Az MSZP Választmánya döntött az előválasztásról

Az MSZP Országos Választmánya szombati ülésén megtárgyalta és elfogadta a főpolgármester-jelölt előválasztás útján történő kiválasztásának kereteit. Ennek alapján az MSZP nyitott minden demokratikus elkötelezettségű párttal, szervezettel, civil jelölttel egy közös versenyben a választók döntésére bízni, a főpolgármester-jelölt személyét. 
Frissítve: 2018.11.10. 20:13