Előfizetés

Érdektelenségbe fullad a római tömegközlekedés privatizációjáról szóló népszavazás

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.11.11. 15:50

Fotó: FILIPPO MONTEFORTE / AFP
Vasárnap délig a jogosultak kevesebb mint 5 százaléka voksolt. Nem csoda az érdeklődés hiánya, a népszavazás eredménye ugyanis nem kötelezi semmire a város vezetését.
Este nyolc óráig várják az urnákhoz az olasz főváros lakosait a római tömegközlekedés privatizációjáról zajló népszavazásra, amelyen vasárnap délig a jogosultak 4,82 százaléka vett részt - írja az MTI. 
Az alacsony részvétel miatt várhatóan érvénytelen lesz a referendum.

Az érvényességhez legalább a jogosultak egyharmadának részvétele szükséges. Ám nem csoda, hogy a kutya sem kíváncsi az egyik parlamenten kívüli párt által kiharcolt népszavazásra, az ugyanis mindössze konzultációs jellegű, vagyis a lakosság véleménye nem kötelező érvényű a főpolgármesteri hivatal számára.
Az urnákhoz várt 2,4 millió rómainak két kérdésre kellene válaszolnia igennel vagy nemmel:
  • akarja-e, hogy az olasz főváros önkormányzata privatizálja a tömegközlekedést, és
  • támogatja-e, hogy a főváros engedélyezze az internetes applikációkkal működő közösségi közlekedés terjedését.
Az olasz főváros tömegközlekedésének több mint 80 százalékát az Atac római városi közlekedési vállalat üzemelteti. Az 1909-ben alapított, 100 százalékos önkormányzati tulajdonban álló vállalatnak több mint 11 ezer dolgozója és 1,3 milliárd euró adóssága van. A felmérések szerint a tömegközlekedés kiemelten rossz működését Róma lakosai a város első számú problémájának tartják a hasonlóan rosszul üzemeltetett köztisztasággal együtt.

Szerda óta tart egy afganisztáni csata, már legalább 25-en meghaltak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.11.11. 15:26
A kép illusztráció, a tálibok egy korábbi támadása alatt készült Ghazni tartományban.
Fotó: ZAKERIA HASHIMI / AFP
A síita tálibok ellen egy szunnita milícia vette fel a harcot, tovább élezve a konfliktus etnikai oldalát.
Vasárnapig 15 civil és 10 kommandós vesztette életét az Afganisztán központi tartományában, Ghazniban szerda óta tartó harcokban - írja a Reuters. A támadók a tálibok voltak, velük egy síita milícia vette fel a harcot, illetve a milicisták megsegítésére küldött speciális alakulat. Minthogy a tálibok szunniták, az ütközetnek így etnikai dimenziója is van, ami tovább súlyosbíthatja a helyzetet.
A 25 halott mellett legalább 6 sérültről is tudni, akik a biztonsági erő tagjai, nyilatkozta Ahmad Khan Sirat rendőrségi szóvivő. A másik fél áldozatairól nincsenek hírek. A harc akkor robbant ki, mikor az Egyesült Államok különleges követe éppen egy újabb tárgyalást készített elő a tálibokkal az évtizedes háború politikai rendezése érdekében.
A harcoló milícia szintén a végtelennek tűnő háború miatt alakult: Ghazni lakói - főleg a hazara etnikum tagjai - úgy érzik, a kormány nem képes megvédeni őket a táliboktól, és azok merényletei főleg ellenük irányulnak.
Eközben Afganisztán északi részén, Baghlan tartományban legalább 14 ember vesztette életét egy tálib rajtaütés során, köztük a biztonsági szolgálat tagjai és civilek is vannak.
18

A hatályos jogszabályok szerint ez a cikk olyan elemeket tartalmazhat, amelyek kiskorúak számára károsak lehetnek. Ha Ön elmúlt 18 éves, kattintson a gombra, és a tartalom elérhető lesz. Minden más esetben görgessen tovább a következő cikk megtekintéséhez.