Előfizetés

Adóemelés és benzinárak miatt tüntettek és zártak le utakat Bulgáriában

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.11.11. 21:55

Fotó: STR / AFP
Az új szabályozás miatt azoknak kell többet fizetnie, akiknek egyébként sincsen pénze. A demonstrálók a jobbközép kormány lemondását követelték.
Ezrek vonultak utcára Bulgária több mint 20 városában vasárnap - írja a Reuters. Csak Szófiában 2 ezren demonstráltak a jobbközép kormány döntései ellen. Tucatnyi útzárat is létrehoztak a tüntetők, akik órákra blokkolták többek közt a Görögországba tartó autópályát.
A demonstrálók a magas benzinárak miatt vonultak utcára, illetve a régebbi autókra vonatkozó adók és biztosítási költségek emelése miatt. Ez utóbbi a hétmilliós országban nagyjából kétmillió autóst érint,
ráadásul azoknak kell az adóemelés miatt mélyebben a zsebükbe nyúlni, akiknek egyébként sincs pénze korszerű autót vásárolni.

Bulgária az Európai Unió legszegényebb országa, az átlagkereset átszámolva nagyjából 180 ezer forint, nagyjából 30 ezerrel múlja alul a magyar átlagbért. Emellett viszont rohamosan emelkednek a megélhetés költségei az országban.

Szegények tömegeit gyógyíttatja ingyen a pápa

MTI
Publikálás dátuma
2018.11.11. 21:53

Fotó: Alberto Pizzoli / AFP
A rászorulókat a Szent Péter téren kezelik egy héten át.
Ingyenes orvosi szakrendelést biztosítanak a rászorulóknak a római Szent Péter téren egy héten át a szegények november 18-i világnapja alkalmából, jelentette be Ferenc pápa. Így azokat is megvizsgálják, akik egészségügyi biztosítás és pénz hiányában nem tudnak orvoshoz fordulni. Elsősorban a Róma utcáin élő olasz és külföldi hajléktalanoknak kívánnak segíteni, csakúgy mint a szegényeknek vagy más rászorulóknak. A Szent Péter tér szélén kialakított rendelőben reggel 8 órától 13 óráig házi orvosok várják a betegeket, 10 és 22 óra között pedig szakorvosok is jelen lesznek, többek között kardiológiai, bőrgyógyászati, nőgyógyászati és szemészeti vizsgálatokra. Az orvosok receptet és további kivizsgálásra beutalót is kiírhatnak. (Az olasz egyházmegyék, plébániák egy része is csatlakozik hasonló orvosi szolgáltatást biztosítva a rászorulóknak.) Ferenc pápa 2015-ben ingyenes tisztálkodási pontot hozott létre a Szent Péter tér oldalában, ugyanitt heti egyszeri ingyenes fodrászszolgálatot és orvosi rendelést biztosítanak, a Vatikántól nem messze ingyenes mosodát és hajléktalanszállást is. A római hajléktalanoknak engedélyezett, hogy a Szent Péter térre néző épületek árkádjai alatt töltsék az éjszakát, de kora reggel távozniuk kell innen. Az olasz fővárosban a pápai alamizsnaügyi hivatalt vezető Konrad Krajewski bíboros foglalkozik a rászorulókkal, akiknek anyagi segélyt nyújt, hálózsákokkal, élelmiszerrel segít nekik. A római hajléktalanok számára a Vatikán ingyenes koncert- és cirkuszi előadásokat is szervez, valamint múzeumi látogatásokat. Ferenc pápa a szegények idei világnapján is mintegy 4 ezer rászorulót vár a Vatikánba egész Európából, akik részt vesznek a vasárnapi pápai misén, majd közülük 1500-an a vatikáni audienciateremben közös ebédet kapnak, százan Ferenc pápával egy asztalnál. A Caritas egyházi humanitárius szervezet tavalyi adatai Rómában 16 ezerre teszik a hajléktalanok számát, akiknek a fele olasz.

Választást tartanak a kelet-ukrajnai szakadárok, a NATO nem fogja elismerni az eredményt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.11.11. 21:26
Számolják a szavazatokat Donyeckben.
Fotó: ALEKSEY FILIPPOV / AFP
Az EU után a NATO is felszólalt: a választás nem tekinthető érvényesnek. A szövetség egyúttal felszólította Oroszországot, hogy vonja ki katonáit Ukrajna területéről, és hagyjon fel a szakadár fegyveresek támogatásával.
A NATO nem ismeri el a kelet-ukrajnai szakadár Donyeck és Luhanszk vasárnap tartott "elnök- és parlamenti" választásának eredményeit - írja az észak-atlanti katonai szövetség közleménye alapján az MTI. Az észak-atlanti szövetségnek és tagországainak - így Magyarországnak - álláspontja szerint a választások ellentétesek a konfliktus békés rendezését célzó minszki megállapodásokban foglaltak szellemével.
A NATO továbbra is teljes mértékben támogatja Ukrajna önállóságát, területi egységét a nemzetközileg elismert határok figyelembevételével.

A szövetség ismételten felszólította Oroszországot, hogy vonja ki katonai erejét az érintett területről, és szüntesse meg az ukrán Donyeck és Luhanszk régiókban tevékenykedő militáns csoportoknak nyújtott mindenfajta támogatását. A NATO emellett felszólított minden felet a minszki megállapodás teljes körű betartására.
Az Európai Unió külügyi szolgálata (EEAS) szombaton arra emlékeztetett, hogy a minszki megállapodás végrehajtása kulcsfontosságú a Kelet-Ukrajnában kialakult konfliktus fenntartható politikai megoldásához, és ebben Oroszország kiemelkedő felelősséggel bír.
A választást az Európai Unió is a nemzetközi joggal szemben állónak tekinti, és nem ismeri el annak eredményét.

A választás megrendezése ugyanis aláássa a minszki megállapodásban vállalt kötelezettségeket, és sérti Ukrajna önállóságát.