Előfizetés

Movember - Bajusszal a férfiegészségért

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.11.12. 15:54
Illusztráció
Fotó: AFP
Javában zajlik a Movember mozgalom, amely arra ösztönzi a férfiakat, hogy novemberben növesszenek bajuszt vagy szakállt, ezzel felhívva a figyelmet az őket érintő komolyabb problémákra, elsősorban a prosztata megbetegedésekre.
A férfiak önmagukat gyakran sebezhetetlennek, fáradhatatlannak tartják, és úgy érzik, az orvosi vizsgálatok a férfiasságukat gyengítik. Pedig a rendszeres szűrővizsgálat segít a megelőzésben és abban, hogy időben fel lehessen fedezni az olyan daganatos megbetegedéseket, mint például a prosztatarák, amely a férfiak körében a második leggyakoribb tumoros megbetegedés - mondta dr. Póth Sándor, a Budai Egészségközpont urológus szakorvosa.
"A tapasztalat szerint a férfiak egészségtudatossága elmarad a hölgyekétől, azaz hajlamosabbak elbagatellizálni a tüneteket, és csak akkor fordulnak szakorvoshoz, amikor már tartós, fokozódó fájdalommal küzdenek. Ez főként az intim területeket érintő betegségekre igaz."

A prosztata főként 40 éves kor felett okozhat panaszokat. Az elváltozása kezdetben tünetmentes lehet, ám a has- és hátfájással, valamint lázzal járó inkontinens panaszok prosztatagyulladásra, a sürgető vizelési inger és a nehéz hólyagürítés pedig a prosztata jóindulatú megnagyobbodására utalhat. A kezdetben tünetmentes hererák esetében a szűrővizsgálat mellett a havi rendszeres önvizsgálatnak is nagyon fontos a szerepe, hiszen az apró elváltozásokat már korán észrevehetjük, így időben lehet segítséget kérni. 
Bár célszerű lenne, hogy az egészség egész évben kiemelt figyelmet kapjon, az egészségnek szentelt hónapban az Ausztráliából indult Movember mozgalom arra ösztönzi a férfiakat, hogy novemberben növesszenek bajuszt vagy szakállt, és ezzel hívják fel férfitársaik, valamint a hölgyek figyelmét is a prosztatarák-szűrővizsgálat és a prevenció fontosságára.

Óriási kozmikus szökőkút segíthet megfejteni a galaxisok titkait

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.11.12. 11:20
Sárga színnel az ALMA által érzékelhető hideg gázok láthatóak. A vöröses árnyalatok pedig az előzővel azonos területen az ESO Na
Fotó: ALMA (ESO/NAOJ/NRAO), Tremblay et al.; NRAO/AUI/NSF, B. Saxton;
Egy fekete lyuk által működtetett grandiózus gázszökőkutat azonosítottak a galaxisban az Európai Déli Obszervatórium (ESO) csillagászai.
A kolosszális méretű galaktikus szökőkút tőlünk mindössze egymilliárd fényévre található. A távoli galaxis közepén lévő nagy tömegű fekete lyuk hideg molekulafelhőket pumpál az extragalaktikus térbe, az anyag pedig özönvízszerű galaktikus esőzéshez hasonlóan hullik vissza a fekete lyukra. Egy ilyen hatalmas kozmikus szökőkútban működő ki- és beáramlásokat egyszerre még sosem figyeltek meg máshol - számol be a Csillagászat.hu.
„Ez lehet az első olyan rendszer, amelyben egyértelműen észleltük mind a fekete lyuk felé beáramló hűvös molekulafelhőket, mind pedig a ki- vagy feláramló anyagsugarakat, amelyeket a fekete lyuk lövell ki magából. A hatalmas galaxis közepén ülő szupernagy tömegű fekete lyuk úgy működik, mint egy szökőkút mechanikus pumpája”

– magyarázta Grant Tremblay, a Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics jelenlegi, illetve az ESO korábbi munkatársa, a kutatócsoport vezetője.

A csillagászok az ALMA rádiótávcső-rendszer segítségével tárták fel a molekulafelhőkben megtalálható szén-monoxid elhelyezkedését és mozgásait. Ezek a mínusz 250–260 Celsius fok hőmérsékletű hideg molekulafelhők a jelek szerint mind a fekete lyuk felé hullanak. A kutatócsoport továbbá az ESO Nagyon Nagy Távcsövén (Very Large Telescope – VLT) működő MUSE spektrográf segítségével a fekete lyukból kiáramló, melegebb gázok által alkotott anyagnyalábokat, jeteket is kimutatott.
„A két eszköz rendkívül eredményesen használható együtt.”

Ez a megfigyelés a galaxisok életciklusára is új fényt vethet. A kutatók gyanúja szerint az általuk feltárt folyamat valószínűleg a galaxiskeletkezés megértése szempontjából kulcsfontosságú is lehet. Habár a hideg molekuláris gázoknak mind a ki-, mind a beáramlását korábban is megfigyelték már, ám most először észlelték ezeket egyszerre, egyetlen rendszeren belül, ami azt igazolja, hogy a két jelenség egy gigantikus körfolyamat két része.  

Szanaszéjjel adóztatnák azt, aki marhahúst mer enni

Népszava
Publikálás dátuma
2018.11.12. 11:00

Járulék kivetését szorgalmazza a feldolgozott és vörös húsokra egy új oxfordi kutatás, ami szerint így évente több, mint 220 ezer ember halálát lehetne elkerülni és 40 milliárd dollárnyi egészségügyi megtakarítást lehetne elérni.
A PLoS One című lapban publikált tanulmány a világ 149 országában azt vizsgálta, mi lenne az az optimális szint, amivel ha megadóztatják a húsfogyasztást, akkor jelentékenyen csökkenthetnék az adott ország egészségügyi kiadásait. A magas jövedelmű országokban 20 százalékos áremelést javasolnak a vörös húsokra, a feldolgozott húsáruknak - vagyis a szalonna, szalámi, kolbász - jelenlegi árának pedig duplájára emelését javasolják, hogy csökkentsék a fogyasztásuk miatt az egészségügyre nehezedő terheket. A kutatás szerint a húsadó bevezetésével a gazdagabb országokban heti két adaggal kevesebb húst fogyasztanának/fő, globálisan pedig 16 százalékkal csökkenhetne a húsevés. A nyugati országokban a marhahúsfogyasztásnak 90 százalékkal kell csökkennie, amit a babfélék és a hüvelyesek fogyasztásának ötszörözésével kellene pótolni. A WHO már korábban rákkeltőnek nyilvánította a marha, bárány és disznóhús feldolgozásával készült termékeket, és valószínűsíti, hogy ezeknek a húsoknak feldolgozatlan formában is karcinogenikus (sietteti a daganatos átalakulás folyamatát) hatásuk van - nem beszélve arról, hogy ezek fogyasztása felelős a szív- és érrendszeri betegségek, a stroke és a kettes típusú cukorbetegség növekedése miatt is. A feldolgozott húsok fogyasztásának csökkentése nagyon sok pozitív hatással járna - írják a kutatók - többek között a klímaváltozásra és a testsúlyra, az elhízásra nézve is. A kevesebb húsfogyasztás százmillió tonnával csökkentené az üvegházhatású gázokat, leginkább az alacsonyabb marhahúsfogyasztás miatt - de az elhízásra is pozitív hatása lenne, mivel a fogyasztókat az olcsóbb, kevésbé kalóriadús húsok felé terelné.

A francia Michelin-csillagos éttermek már léptek

A bifsztek, sőt minden fajta marhahús lassan eltűnik a párizsi Michelin-csillagos étlapok ajánlataiból. Alkonya tartós lehet, mert több globális trend is egybeesik: a vegan fanatikusok, az állati jogok elszánt védelmezői is beszálltak a kampányba. A döntő csapást az orvosok és az életmód-tanácsadók mérték a bifsztekre. Mind óva intenek a bifsztek fogyasztásától, mert túlságosan is megterheli a gyomrot.