Előfizetés

Lázár betámadta Botkát, a polgármester válaszolt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.11.12. 15:06
Lázár János
Fotó: Molnár Ádám / Népszava
A volt kancelláriaminiszter egy interjúban jelezte, hogy a Fidesz igényt tart Szegedre is, Botka Lászlót pedig bűnözői körök emberének nevezte, és új vezetést ígért Hódmezővásárhelynek. Botka válaszolt: teljesen megérti a pozíciót vesztő Lázár frusztrációját.
Promenádnak adott interjúban jelölte ki érdekterületeinek határát Lázár János, ez pedig a beszélgetés magát a teljes dél-alföldi régiót jelenti, beleértve Szegedet is. Mivel azonban a megálmodott birtokba jócskán „belelóg”  valóság, vagyis Botka László jelenléte, Lázár egész pályás verbális letámadást indított a szegedi polgármester ellen.
Szeged fejlődésének jelen pillanatban egyetlen akadálya van, mégpedig Botka László, aki ma már nem a megoldás, hanem maga a probléma.  – Mit ért ezen?  – Botka puhasága és tétovasága ahhoz vezetett, hogy szervezett bűnözői körök vették át Szeged irányítását. Erről szól a VIP-parkolási ügy kicsiben, a Szeviép-ügy nagyban. A Szeviép-ügynek rövidesen olyan szálai kerülhetnek napvilágra, amelyek bizonyítják, hogy Szeged sajnos a szervezett bűnözői körök kezében van. A várost fokozatosan behálózó baloldali politikai maffia rossz irányba viszi Szegedet, ebből értelemszerűen nem jöhet ki fejlődés. Botka ma már nem a szegediek, hanem e szervezett baloldali bűnözői körök polgármestere. Hogy a bábjuk „csupán” vagy egy közülük, azt a nyomozóhatóságok dolga eldönteni ” 
- mondta a lap kérdésére Lázár, a riporter pedig nem kérdezett vissza, hogy a jelenleg a mezőhegyesi ménesbirtok vezetésével megbízott politikus ugyan honnan ismerheti az emlegetett ügy még bizalmas részleteit.  Az egykori kancelláriaminiszter hosszan beszélt arról, hogy a 2021-ben a tervek szerint elindul a Hódmezővásárhelyt Szegeddel összekötő tram train. Sőt, Orbán kérésére egy jóval nagyobb kaliberű projektben is gondolkodnak   „… a miniszterelnök ezért arra kért, a Szeged és Vásárhely között zajló fejlesztést kössük össze Békéscsabától Szabadkáig, Szabadkától Bajáig húzódó beruházásokkal is. Trianon igazságtalanságát és fájdalmát semmi sem tudja meg nem történtté tenni, de az okozott károkat enyhíthetjük. Például azzal, hogy az összetartozó térségek egymástól elszakított gazdasági és szellemi központjait újra összekötjük"- fejtegette a beszélgetés során. Mint sorolta, 
  • hamarosan összekötik Szegedet Szabadkával, az ottani vasúti pályát korszerűsítik 31 perces menetidőt elérve, és Bajával is megteremtik az összeköttetést,
  • A Fidesz tervei közé tartozik, hogy létrehozzák a Békéscsaba–Vásárhely–Szeged gazdasági tengelyt , amihez Békéscsabáról Kecskemétre vezetik és négysávosítjákk az M44-es utat,
  • Szeged és Budapest között pedig korszerűsítik a vasútvonalat
Az interjúból kitűnik, hogy Lázár egy pillanatra sem választja el a Fideszt, mint pártot az államhatalomtól – nem a kormány, hanem a kormánypárt tervez nyilatkozata szerint fejlesztéseket a régióban. Ami saját városát illeti, Márky-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármestert nemes egyszerűséggel migránspártinak nevezi - majd megállapítja, hogy Szeged és Hódmezővásárhely számára is új vezetés kell.

Hűbérúr, kastéllyal

Az Index az interjú kapcsán megkereste Botka Lászlót, mit szól ahhoz, hogy Lázár gyakorlatilag bűnözők vezetőjének nevezte az interjúban. Botka röviden válaszolt : "Megértem Lázár János frusztrációját. Februárban elveszítette a városát, áprilisban kidobták a kormányból. Minden jel arra mutat, hogy Lázár Szeged hűbérúra akar lenni. Végül is kastélya már van hozzá. De a szegediek nem kérnek se Lázárból, se a Fideszből. Mi nyugodtan dolgozunk tovább.”

Mészárosék tervezik az Országos Széchényi Könyvtár új raktárát, százmillióval nőtt az ár

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.11.12. 15:02

Fotó: Népszava
550 millió forintba kerül az új raktár megtervezése. Az OSZK-ot végső soron egy milliárd forint közpénzből költöztetik a fővárosból a Pázmány Péter Katolikus Egyetem szomszédjába.
550 millió forintért - a tervezettnél 96,6 millió forinttal drágábban - tervezi meg az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) Archivális Raktárépületét, illetve az ahhoz kapcsolódó infrastruktúrát a TSPC Kft. és a Fejér B.Á.L. Zrt. tulajdonában lévő Fejér Tervező és Mérnökiroda Kft. - szúrta ki az EU hirdetményében a 24.hu.
A Fejér B.Á.L. Zrt. Mészáros Lőrinc felcsúti vállalkozó három gyerekének cége, a cégnév is a Beatrix, Ágnes és Lőrinc nevekből áll össze. Leányvállalata, a Fejér Tervező 2017 márciusában alakult, és még abban az évben 72,5 millió forintos bevételt ért el. A vállalkozás ügyvezetője az a Fábián István, aki egy másik Mészáros-cég, az Alcsúti Szálloda Projekt Kft. ügyvezetője is. A TSPC Kft.-nek sem ez az első közpénzes munkája: mint aazon a Csónak utcai Ybl-villán is dolgozott, amelyből a jegybank Pallas Athéné Domus Animae Alapítványa 4,49 milliárd forintért alakított ki művészeti galériát és éttermet. Honlapjukon referenciaként tüntetik fel a zalaegerszegi uszodakomplexumot és a Millenáris Szélkaput is.
A mostani építkezést az OSZK archívumának a Budai Várból a Pilisbe költöztetése teszi szükségessé.
Az egymilliárdos beruházás eredményeként az archívum egyedül a Pázmány Péter Katolikus Egyetemhez lesz közel.

Az új raktárépületet annak piliscsabai kollégiumához közel, egy 17 hektáros területen alakítják ki, csak a szolgáltatási célú példányok maradnak a fővárosi épületben.

Váratlanul 3,6 milliárddal bővült Orbán focialapítványának tao-támogatása

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.11.12. 13:55

Fotó: Kállai Márton
Bővíteni kellett a felcsúti sportcsarnokot, így az Orbán-alapítványt már 9 milliárdos tao-forrással segítik a hazai cégek. Kérdéses, hogy a módosítás elfogadása mennyiben volt szabályos.
Orbán Viktor felcsúti futballalapítványának rekord összegű, 5,4 milliárdos tavalyi tao-programja 2018 júniusában 9 milliárd forintra nőtt. A dolog nemcsak a többi programhoz képest bődületes pénz miatt meglepő, de a hátterében számtalan nehezen magyarázható kérdőjel is akad. Úgy a program, mint az Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) vonatkozásában – írja az Index. A portál az MLSZ 2017-2018-as Tao-adatbázisát böngészve figyelt fel arra az anomáliára, hogy A Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány elfogadott sportfejlesztési programjára eddig begyűjtött támogatások értéke jelentősen meghaladja az arra megítélt összeget. A durván 5,4 milliárdos programra eddig mintegy 6,3 milliárd forintnyi társaságiadó-felajánlást gyűjtött be az Orbán Viktor miniszterelnök által alapított szervezet. 
Ezek után megnézték a Puskás Akadémia honlapjára feltöltött 2017-2018-as Sportfejlesztési Programot – itt jött a következő meglepetés, mivel eddig ismert program helyett ugyanis egy módosított változatra bukkantak, amelyben a kért támogatás mértéke az egyénként is orbitális 5,4 milliárdról 9 milliárdosra nőtt.  
Ezzel pedig az elmúlt taós időszakban az Orbán-alapítványnak ítélt támogatás 338-szor nagyobbra duzzadt, mint a többieknek jutó átlagos keret – hiszen 1288 programra összesen 34,3 milliárd forintot osztottak ki.

A lap szerint magyarázatra szorul, hogy a módosításként benyújtott dokumentum miként mehetett át a hivatalos szerveken, legfőként az MLSZ-en. Az egyik probléma a plusztámogatás ügyével, hogy a 3,6 milliárdos többletet a sportcsarnok bővítésével indokolták az alapítvány módosított sportfejlesztési programjában – az Index szerint ez új aljogcímnek számít a projektben, márpedig erre hivatalosan nem lehet pluszforrást igénybe venni. Az is kérdéses, hogy az MLSZ vezetése, valamint a sport és az adópolitikáért felelős miniszter hogyan tudott öt munkanap leforgása alatt dönteni a plusztámogatás indokoltságáról – márpedig ez történt, a portál úgy tudja, hogy plusz 3,6 milliárdos módosítás anyagát 2018. június 20-án nyújtották be, június 27-én pedig már postázták is a határozatot a kért változtatások elfogadásáról. És ez csak kettő a kifogásolható tételekből – ide kattintva minden részletet megismerhet. 
Mint a cikk emlékeztet, a szóban forgó komplexum Magyarország legnagyobb multifunkciós sportcsarnoka, egy 9 700 négyzetméteren elterülő, 11 ezer négyzetméteres, összesen 12,5 milliárdos létesítmény. Mindez 1 800 fős Felcsúton, Orbán Viktor községében épült fel – 70 százalékos közpénz-ráfordítással hozták létre, a kivitelező pedig a Mészáros Lőrinc gyerekeinek tulajdonában lévő B.Á.L. Zrt volt, ami közbeszerzés nélkül kapta meg a projektet.