Előfizetés

Kolumbiai drog-milliárdok tisztára mosása miatt indult per Budapesten

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.11.12. 16:10
illusztráció
Fotó: Shutterstock
35 futár áll bíróság elé: 18 milliárdnyi, drogkereskedelemből származó pénzt hoztak Magyarországra.
Kolumbiai drogok nyugat-európai terjesztéséből befolyó milliárdos összegeket mosott tisztára az ügyészség szerint az a több tucatnyi vádlott, akinek a büntetőpere hétfőn kezdődött el a Fővárosi Törvényszéken, számol be az MTI. Az első előkészítő ülésen ismertetett vádirat szerint a 2010-es évek első felében Nyugat-Európából
Magyarországra hozták a drogeladásból származó készpénzt, majd innen különböző számlákra utalták el.

Egy kolumbiai drogkartellel együttműködő vietnami férfi megbízásából az elsőrendű vádlott, egy itt élő egyiptomi férfi és néhány társa szervezte meg a pénz rendszeres összegyűjtését, ide hozatalát, majd magyarországi és szlovákiai bankokból kínai, hongkongi bankszámlákra utalását.
A többtucatnyi futár közül mindig ketten mentek Németországba, Hollandiába, Belgiumba és Spanyolországba, hogy átvegyék a szervezet helyi tagjaitól a 100 ezer és 400 ezer euró közötti készpénzt, és autójuk rejtekhelyére dugva Magyarországra hozzák. A futárok egy-egy útért 30-70 ezer forintot kaptak. Az első- és a másodrendű vádlottnak - az egyiptomi férfinak és feleségének - százmilliós, a harmad- és a negyedrendű vádlottnak tízmillió forintos nagyságrendű haszna származott a cselekménysorozatból.
Az első-, a másod-, a harmad- és a negyedrendű vádlott összesen több mint 18 milliárd forintnyi, bűncselekményből származó pénz tisztára mosásában vett részt.

A vádirat kitér arra is, hogy a vádlottaknak egyértelműen tudniuk kellett, hogy a pénz bűncselekményből származik és ők bűnszervezetben vesznek részt. Egy másik vádpont szerint
a 35 vádlott közül néhányan sok száz milliós cigarettacsempészésben is részt vettek és ebből százmilliós haszonra tettek szert.

Sajtóinformációk szerint a vietnami férfit az Egyesült Államok hatóságai vonják felelősségre. A hétfői előkészítő tárgyaláson az elsőrendű vádlott védője az eljárás megszüntetését indítványozta, azzal érvelve, hogy pénzmosás előbűncselekménye, a drogkereskedelem - amelyből a tisztára mosott pénz származott - nem kellően alátámasztott, e nélkül pedig a pénzmosás sem állapítható meg. A bíró azonban elutasította az ügyvéd indítványát azzal, hogy a bírói gyakorlat szerint elegendő, ha megalapozottan feltehető az előcselekmény, ráadásul a bizonyítás részeként még vizsgálni fogják ezt a kérdést is. Hétfőn megkezdődött a vádlottak meghallgatása, ők többnyire tagadták bűnösségüket és jelezték, hogy egyelőre nem akarnak vallomást tenni. A büntetőperben várhatóan még több előkészítő ülést tart a Fővárosi Törvényszék, mielőtt az érdemi tárgyalást, a bizonyítást megkezdi.

Saját anyjától és nővérétől lopott el 20 millió forintot egy ceglédi férfi

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.11.12. 15:02

Fotó: ugyeszseg.hu
Eladták a lakásukat, és a férfi tudta, hová rejtették annak árát. A pénz végül nagyrészt megkerült.
Nem csak azt tudta a férfi, hogy anyja és nővére hol tartják a megspórolt pénzüket, de azt is, a rejtekhelyen közel 20 millió forint található - írja az ügyészség. A sértettek ugyanis idén szeptemberben éppen eladták a házukat. A bűnügy vádlottja segített az eladott lakásból kiköltözni a családjának, de pakolás közben megtalálta és ellopta a lakás árát rejtő fém kazettát.
A férfi a pénz egy részét elköltötte, nagyobb részét pedig egy másik fémdobozba tette, majd azt annak a háznak a melléképületében, ahol lakott, a téglák közé dugta.
A nyomozóknak később egy helyszíni kihallgatás alkalmával maga mutatta meg az elrejtett pénzt. Az így megtalált pénzből a sértettek kára túlnyomórészt megtérült.
A Ceglédi Járási Ügyészség gyorsított eljárásban állította bíróság elé a két rendbeli lopás bűntettével gyanúsított férfit. 2 év, végrehajtásában 5 év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a vádlottat, és elrendelte a pártfogó felügyeletét. A bíróság ítélete jogerős.

Tragikus! Vétlen gyalogos halt meg az érdi karambolban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.11.12. 11:03

Fotó: Mihádák Zoltán / MTI
Borzalmas baleset történt a Bajcsy-Zsilinszky úton, két ütköző jármű sodort el egy járókelőt.
Halálos kimenetelű ütközés miatt helyszíneltek az érdi rendőrök a Bajcsy-Zsilinszky úton, ahol hétfőn reggel tíz óra előtt két autó frontálisan karambolozott. A tisztázatlan körülmények között történt baleset áldozata egy járókelő lett, akit a karambol után irányíthatatlanul haladó járművel magukkal sodortak.
A gyalogos a helyszínen életét vesztette, a rendőrség a környező utcákba terelte a forgalmat a vizsgálat idejére.