Tanárhiány: szülők cáfolják a kormányt

Publikálás dátuma
2018.11.13. 08:30

Fotó: Shutterstock
A szülői visszajelzések 31 százaléka jelezte, előfordult, hogy legalább egy hónapig nem volt oktatás valamelyik tantárgyból abban az intézményben, ahol gyermeke tanul.
Noha a kormányzat szerint nincs pedagógushiány, a szülők szerint országos szintű probléma, hogy kevés a tanár - derült ki a Szülői Hang Közösség több mint ötezer szülő megkérdezésével készült felméréséből. A szülői visszajelzések 45 százalékában jeleztek súlyos tanárhiányt: valamelyik tantárgyból legalább két héten keresztül nem volt érdemben tanítás az elmúlt évben. De voltak ennél extrémebb esetek is: a válaszadók 31 százaléka jelezte, előfordult, hogy legalább egy hónapig nem volt oktatás valamelyik tantárgyból abban az intézményben, ahol gyermeke tanul. A kérdőívet kitöltők 15 százaléka arról is beszámolt, volt olyan, amikor legalább három hónapon keresztül nem volt érdemben tanítás egy-egy tantárgyból. A tanárhiány mindegyik iskolatípusnál jelentős, de legnagyobb mértékben (65 százalék) a szakképzést érinti. A tantárgyak tekintetében a matematika és angol nyelv esetében a legkritikusabb az összes iskolatípusnál. A váratlan tanárváltás („fluktuáció”) igen gyakori a közoktatásban: egy év alatt az esetek 44 százalékában történt ilyen legalább egy tantárgyból. Az adatok cáfolják a kormányzat által képviselt álláspontot, amely szerint a tanári fluktuáció természetes, de a tanárhiány nem jellemző. Épp ellenkezőleg: ahol van fluktuáció, ott többségében (57 százalék) van tanárhiány is - olvasható a felmérés összefoglalójában. A felmérés ugyan nem reprezentatív, de a Szülői Hang Közösség vezetője szerint a trendeket jól mutatja. Miklós György lapunknak elmondta: el szeretnék érni, hogy végre ne arról szóljon a vita, van-e tanárhiány, hanem arról, milyen megoldásokkal lehetne megoldani a nagyon is létező problémát. A kutatást az Emberi Erőforrások Minisztériumának, a Klebelsberg Központnak, valamint a pedagógus szakszervezeteknek is megküldték. - Jó lenne, ha mindenki kiteregetné a lapjait, hogy végre pontos adatokat láthassunk - fogalmazott.  A tankerületek eddig egy minimális tanárhiányt ismertek el: közérdekű adatigénylésünkből viszont kiderült, októberben mintegy 1300 betöltetlen pedagógus álláshely volt országszerte.  
Szerző

Ezért izmozhat Orbán a Néppártban - súlyos veszteség fenyegeti a konzervatívokat

Publikálás dátuma
2018.11.13. 08:15

Fotó: CHRISTOF STACHE / AFP
Akár ötven helyet is bukhat az EPP a jövő májusi európai parlamenti választáson – ilyen kényes helyzetben a Néppárton belül sem akarnak packázni a Fidesszel, ami az egész szövetséget jobbra tolhatja.
Az Európai Néppárt nem gyakorol erős nyomást a Fideszre. Ezt mutatja az is, hogy a hétvégén nem zárták ki Orbán Viktort és pártját a pártcsaládból. Ez részben annak is köszönhető, hogy a Néppárt csúcsjelöltje Manfred Weber lett, aki nem tartja időszerűnek Orbán kizárását. Erról Tóth Csaba, a Republikon Intézet stratégiai igazgatója beszélt az ATV Start című műsorában - olvasható a csatorna honlapján.   Tóth hozzátette: Európában egy ideje válságban vannak a szociáldemokrata pártok, és ez a válság kezdi elérni a nagy jobboldali pártokat is, mint a CDU és a CSU. Ezt lehetett tapasztalni a bajor választásokon is, ahol nagyon gyengén szerepelt a CSU, amelynek elnöke, Horst Seehofer távozni akar pártja éléről, ahogy Angela Merkel kancellár is jelezte távozási szándékát a CDU éléről. 
A Néppárt az Európai Parlamentben az előre jelzések szerint már csak 170 helyre számíthat a májusi EP-választásokon a 2014-es 220 helyett

Ezzel párhuzamosan erősödik a radikális jobboldal, a zöldek és a liberálisok is - tette hozzá Tóth Csaba. Orbán Viktor azt nyilatkozta, a Néppárt még nem áll készen az EP választásra. Tóth Csaba szerint Orbán belülről próbálja a Néppártot jobbra tolni. Sok tekintetben nem osztja a pártcsalád vezetésének álláspontját, annak ellenére, hogy Manfred Webert ő is támogatta a szavazatával. A Republikon igazgatója úgy látja, Orbán Viktor erősödik a Néppárton belül, politikai értelemben Európa egyik legsikeresebb miniszterelnöke. De „miközben a csatákat megnyeri, lehet hogy a háborút elveszti” - fogalmazott.
A Néppárton belül viták vannak az "Orbán-jelenség" miatt, a szociáldemokrata és a liberális baloldali politika célja pedig egyértelműen az, hogy ezeket a vitákat kiélezze, jegyezte meg Tóth Csaba. Ennek példája szerinte magának a Sargentini-jelentésnek a vitája is. Az Orbán-ellenesség Nyugat-Európában szavazatszerző képességet növelő tényező, tette hozzá. Szerinte nem véletlen, hogy a francia elnök és a holland kormány is azzal kampányol, hogy Orbánnal szembe kell menni. Tóth Csaba úgy látja: a Néppártot támadják jobboldalról is, és középről is. Ezért folyamatos belső vita zajlik a pártcsaládon belül arról, hogy melyik irányba menjenek, tehát hogy az Orbán által képviselt nézetekhez közelítsenek-e, így képezzenek egy radikális jobboldali pártszövetséget, vagy a centrum felé mozduljanak. És ez a vita árthat a Néppártnak, magyarázta az elemző.
Szerző

Navracsics: jó lenne, ha a CEU Budapesten maradna

Publikálás dátuma
2018.11.13. 08:01
Navrcsics Tibor
Fotó: Vajda József / Vajda József
Orbán Viktor korábbi helyettese annak is örülne, ha Magyarország nem az egyetem körüli vitákkal válna világszerte ismertté.
Nem más, mint az egykori miniszterelnök-helyettes állt ki a CEU mellett: Navracsics Tibort az RTL Klub stábja kérdezte több témában, közöttük a Közép-Európai Egyetem ügyében is, a fideszes politikus pedig határozottan, és érthetően fejezte ki véleményét: 
„Természetesen azt szeretném, ha az én hazám az nem erről lenne híres, hanem itt egy rendezett ügy lenne, és a Közép-Európai Egyetem tudná folytatni a működését Budapesten”

Vágya azonban csak akkor teljesülhet, ha a kormány végre hajlandó lenne aláírni a CEU működéséről szóló megállapodást, amelynek feltételeit éppen ő állította fel, és amelyeket az egyetem már régen teljesített.
Hogy ez mikor történhet meg, arról a kormány vezető képviselőjének sincs ötlete: Gulyás Gergely kancelláriaminiszter csak széttárta kezét, amikor a csatorna erről kérdezte, mondván, erről még nincs döntés, és azt sem tudja, hogy a későbbiekben lesz-e egyáltalán. A CEU mindenesetre menni készül: ha az Orbán-kabinet december végéig nem írja alá a megállapodást, az egyetem Bécsben folytatja képzéseit. 
Szerző