Keresztbe tett a Vatikán a gyermekmolesztálási ügyek vizsgálatának

Publikálás dátuma
2018.11.13. 09:15
A kép illusztráció
Fotó: Shutterstock
Amerikai püspökök szerettek volna tüzetesen átvilágítani zaklatási eseteket, de pápai tiltásra halasztaniuk kellett a vizsgálatot.
Nem engedte Ferenc pápa, hogy az Egyesült Államok Katolikus Püspöki Konferenciája vizsgálatot indítson a molesztálási ügyekben, pedig ez lett volna a feltétele annak, hogy az érintett egyházi személyeket felelősségre vonhassák a korábban eltussolt bűntetteik miatt – derül ki a CNN cikkéből.
A vizsgálatot késleltető szentszéki határozatról DiNardo bíboros számolt be hétfőn, nem is titkolva csalódottságát – bár némileg próbálta tompítani a történteket, és Vatikán döntését csak „út közbeni döccenőként” említette.
A zaklatási ügyek hatékonyabb kivizsgálását az amerikai püspöki kör kezdeményezte, miután kirobbant a – katolikus egyházi berkekben csak „a pokol nyaraként” emlegetett – molesztálási botránysorozat. A dominó Pennsylvania államban indult, az állami főügyész vizsgálata során ugyanis kiderült, hogy az elmúlt 70 évben 300 helyi pap követett el szexuális visszaéléseket több mint ezer áldozat ellen – majd világszerte egymás után robbantak ki az újabb és újabb molesztálási ügyek, megrendítve magát a katolikus egyházat is.  
A vatikáni késleltetés jócskán ellentmondásos, hiszen Ferenc pápa maga is elítélte az ilyen bűnügyeket – és ígéretet tett rá, hogy a Vatikán mindent megtesz a hasonló esetek elkerüléséért.
„ Ha a múltba nézünk, nincs erő, amivel bocsánatot nyerhetnénk ezekért a bűnökért, helyre hozhatnánk az okozott károkat. Ha viszont a jövőbe tekintünk, akkor nincs olyan erőfeszítés, ami sok lenne, hogy elkerülhessük a hasonló eseteket – és arra is törekednünk kell, hogy ezek a bűnök ne maradhassanak rejtve”

fogalmazott a világ katolikusainak írt levelében. Ehhez képest most a felügyelete alatt álló Püspöki Kongregáció állította le az ügyek alaposabb vizsgálatát szorgalmazó amerikai püspököket. 
Szerző

Amire az állami szemétcég képtelen volt, azt egy családi házban működő cégnek kellene megoldani

Publikálás dátuma
2018.11.13. 08:41

Fotó: Facebook
Meglehetősen alternatív módon akar pénzéhez jutni a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Zrt., holott a NAV-val behajtathatná kinnlevőségeit - ha tudja bizonyítani követelése jogos voltát.
Egy családi ház a központja, nyilvánosan elérhető telefonszáma pedig egyáltalán nincs annak a nyírségi kft.-nek, amelyet az NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. szerződtetett arra, hogy vegye át több százezer ügyfél díjfizetési ügyét, írja a 24.hu. A megbízás szerint a Pepp and Cars Kft.-nek kell csinálnia valamit a kukaholding felhalmozódott szemétdíj-tartozásaival. Így a négyfős Pepp and Cars Kft. a Díjbeszedő Zrt.-vel közösen 7,6 milliárd forintos keretet nyert el az NHKV Zrt. 2017 végén kiírt közbeszerzésén. A kukaholding a maga 160 fős apparátusával és a Garancsi István üzlettársai által 700 millió forintért leszállított számlázási és nyilvántartási szoftverével képtelen volt úrrá lenni a helyzeten. Már fennállása első évében óriási kintlevőségeket halmozott fel. A díjbeszedés 2016-os központosítása miatt országszerte nagyot zuhant a fizetési hajlandóság. A számlázó szoftver sem működött igazán, ezért hónapokat, sőt volt, ahol több mint egy évet késett a csekkek kiküldése. Az NHKV Zrt.-nek idővel már pontos nyilvántartása sem volt arról, hogy hova ment ki a számla, és kik nem fizették be azokat. Ezért úgy döntöttek, hogy meg sem próbálkoznak a behajtással, inkább kiszervezik a feladatot. Lehetőség lett volna arra, hogy a hiányzó milliárdok beszedését a NAV-ra bízzák, hiszen a 2012-es hulladéktörvény lehetővé teszi, hogy a díjtartozást adók módjára hajtsa be a hatóság. Ez az olcsóbb megoldás a nem fizetők pontos listájának hiányában nem jöhetett szóba. Ezért hozták létre a 7,6 milliárdos keretet. H Az viszont már kevéssé érthető, hogy az 5 milliárdos árbevételű állami Díjbeszedőnek miért kellett maga mellé vennie a 2016-ban még csupán 19 milliós forgalmat bonyolító kisvállalkozást, amely addig nagyrészt élelmiszer-kereskedelemmel foglalkozott a Nyíregyháza közelében fekvő Balkányban. A 24.hu meg is kérdezte a Díjbeszedő Zrt. vezérigazgatóját, Kálmán Lászlót, vajon mit tudott a korábban kis vidéki kft., amit az állami monstrum nem, és milyen üzleti előnyöket reméltek bevonásától. Válasz egyelőre nem érkezett, az azonban így is látható, hogy keveset. Különösen érdekes, hogy az NHKV milliárdjaiból létrehozott díjbeszedői hálózat végső soron a NAV-val fenyegeti az ügyfeleket. Egy birtokunkba került üzenőlapon, amelyet Szegeden dobtak be egy postaládába, a behajtó neve, elérhetősége nem szerepel, de az apróbetűs részben arról tájékoztatják az ügyfelet, hogy egy ismételt sikertelen behajtási kísérlet után a NAV adótartozásként fogja beszedni a szemétdíjat, ám ekkor felszámolhatja a késedelmi kamatot, valamint a behajtási költségeket is.
Szerző
Frissítve: 2018.11.13. 08:53

Tanárhiány: szülők cáfolják a kormányt

Publikálás dátuma
2018.11.13. 08:30

Fotó: Shutterstock
A szülői visszajelzések 31 százaléka jelezte, előfordult, hogy legalább egy hónapig nem volt oktatás valamelyik tantárgyból abban az intézményben, ahol gyermeke tanul.
Noha a kormányzat szerint nincs pedagógushiány, a szülők szerint országos szintű probléma, hogy kevés a tanár - derült ki a Szülői Hang Közösség több mint ötezer szülő megkérdezésével készült felméréséből. A szülői visszajelzések 45 százalékában jeleztek súlyos tanárhiányt: valamelyik tantárgyból legalább két héten keresztül nem volt érdemben tanítás az elmúlt évben. De voltak ennél extrémebb esetek is: a válaszadók 31 százaléka jelezte, előfordult, hogy legalább egy hónapig nem volt oktatás valamelyik tantárgyból abban az intézményben, ahol gyermeke tanul. A kérdőívet kitöltők 15 százaléka arról is beszámolt, volt olyan, amikor legalább három hónapon keresztül nem volt érdemben tanítás egy-egy tantárgyból. A tanárhiány mindegyik iskolatípusnál jelentős, de legnagyobb mértékben (65 százalék) a szakképzést érinti. A tantárgyak tekintetében a matematika és angol nyelv esetében a legkritikusabb az összes iskolatípusnál. A váratlan tanárváltás („fluktuáció”) igen gyakori a közoktatásban: egy év alatt az esetek 44 százalékában történt ilyen legalább egy tantárgyból. Az adatok cáfolják a kormányzat által képviselt álláspontot, amely szerint a tanári fluktuáció természetes, de a tanárhiány nem jellemző. Épp ellenkezőleg: ahol van fluktuáció, ott többségében (57 százalék) van tanárhiány is - olvasható a felmérés összefoglalójában. A felmérés ugyan nem reprezentatív, de a Szülői Hang Közösség vezetője szerint a trendeket jól mutatja. Miklós György lapunknak elmondta: el szeretnék érni, hogy végre ne arról szóljon a vita, van-e tanárhiány, hanem arról, milyen megoldásokkal lehetne megoldani a nagyon is létező problémát. A kutatást az Emberi Erőforrások Minisztériumának, a Klebelsberg Központnak, valamint a pedagógus szakszervezeteknek is megküldték. - Jó lenne, ha mindenki kiteregetné a lapjait, hogy végre pontos adatokat láthassunk - fogalmazott.  A tankerületek eddig egy minimális tanárhiányt ismertek el: közérdekű adatigénylésünkből viszont kiderült, októberben mintegy 1300 betöltetlen pedagógus álláshely volt országszerte.  
Szerző