Ahelyett, hogy börtönbe ment volna, Budapesten kér menedékjogot a volt miniszterelnök

Publikálás dátuma
2018.11.13. 14:13

Fotó: ROBERT ATANASOVSKI / AFP
Macedónia egykori kormányfője két éves büntetését nem kívánja letölteni, így Budapesten bujkál és menedékjogért folyamodik.
Budapesten bujkál és menedékjogot kér Magyarországon Nikola Gruveszki, volt macedón miniszterelnök, aki ezt Facebookon jelentette be: mint írta, az elmúlt napokban számtalan halálos fenyegetést kapott és félti az életét, ezért fordult a magyar hatóságokhoz, vette észre a 444.hu.  Hétfő este közölték macedón hírforrások, hogy elfogatóparancsot adtak ki a volt miniszterelnök ellen, mert nem jelent meg a börtönben, hogy megkezdje kétéves büntetésének a letöltését.    Emlékeztetőül: a bíróság úgy találta, a volt miniszterelnök 2012-ben törvénytelenül utasított Gordana Jankuloska belügyminisztert, hogy szerezzen be neki egy 600 ezer eurós Mercedest privát használatra. (Jankuloszkát is elítélték egy külön tárgyalássorozat végén, hat évet kapott.) A Mercedes megvásárlására 2015-ben derült fény, amikor az akkor még ellenzéki - azóta kormányfővé választott - szociáldemokrata Zoran Zaev nyilvánosságra hozta Gruevszkinek és a kormány több magas rangú tisztségviselőjének illegálisan lehallgatott telefonbeszélgetéseit. Gruevszki 2006 és 2016 között volt Macedónia kormányfője, és bizalmas kapcsolatot alakított ki ezidő alatt Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel is, akivel Arthur Finkelstein személyében közös tanácsadójuk is volt. Az azóta Magyarországon is sikeresen futtatott STOP SOROS kifejezés is Gruevszkitől ered, ő hirdette meg elsőként a Soros Györgyhöz köthető civil szervezetek kipaterolását az országból. A szkopjei rendőrség megerősítette, hogy Budapesten van Gruevszki.  
Szerző
Frissítve: 2018.11.13. 19:10

Jó lesz, csak nem most: halasztaná az Akadémia az új NAT bevezetését

Publikálás dátuma
2018.11.13. 12:23
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A Nemzeti Alaptanterv korszerű, de körvonalazatlan, és túl nagy elvárásokat támaszt diákok és tanárok felé egyaránt -derül ki az MTA tanulmányából.
A NAT túl gyors bevezetése ellentétes hatást váltana ki, ezért legalább egy évvel elhalasztaná annak bevezetését a Magyar Tudományos Akadémia. Az MTA honlapján nyilvánosságra hozott tanulmány szerint a NAT korszerű, gyermekközpontú, a 21. század várható kihívásaira felkészítő folyamatokról szól, de olyan ideális iskolai körülményeket feltételez, amelyek még messze nem biztosítottak a közoktatásban – írja a hvg.hu
Bár a portál szerint az MTA tanulmánya alapvetően nem fest negatív képet a NAT-ról a tudományos akadémia, több alapkérdést is tisztázna az alaptantervvel kapcsoltban. Szakértők szerint ugyanis a tervezet nem mutat fel átfogó emberképet, miként az sem teljesen világos, hogy mire terjed ki pontosan az alaptanterv? Tisztázni kellene azt is, milyen típusú iskolákra terjed ki középfokon a NAT, segíti-e a diákpopuláció mind nagyobb hányadának továbbhaladását a felsőoktatásba.
Az MTA szakértői szerint pozitív tendencia, hogy a korábbi NAT műveltségi területeinek számához képest kisebb lett a tanulási területek száma. Az akadémia azonban azt javasolja, hogy legyen még kevesebb a „természettudomány és földrajz”, illetve a „technológia” területek egyesítésével. A tudományos akadémia összegzésében viszont az is szerepel: a természettudományok és a matematika tervezetében számos ellentmondás van, aminek egy fontos része az óraszámok csökkentése.  Az Akadémia szerint megoldandó probléma, hogy
  • Az alsó évfolyamok a természettudományos nevelés szempontjából teljesen kihasználatlanok.
  • az ajánlott óraszámok nagyon magasak, „34 óra mind a magasra törő, mind a nehézségekkel küzdő diákok számára már életkorlátozó tényező”
  • a tanulási területek világából a természet, a történelem, a kultúra megismerése közben kimarad maga az ember.
Az akadémia szakértői jelezték, hogy megfelelő NAT csak a tanárképzés javításával érhető el. Azt javasolták, hogy legyen egy Nemzeti tanár- és továbbképzési tanterv is, mert a jelenlegi tanárképzés sem tartalmában, sem módszertanában nem tükrözi a NAT-tervezetben leírt szellemiséget és módszertani kultúrát. 

Nem eléggé hazafias

Más okok miatt, de a kormány sem támogatja, hogy a NAT-ot jelenlegi formájában alkalmazzák: Gulyás Gergely kancelláriaminiszter már augusztus végén jelezte a kabinet nemtetszését, a lapunknak nyilatkozó szakértők szerint azért, mert a munkaanyag túl liberálisnak tűnik számukra,  nem eléggé hazafias  nemzeti, munkaalapú és családközpontú. Mindez persze nem szakmai érvelés, de a közoktatást is politikai eszközként kezelő Orbán-kabinettől szinte természetesnek hat.
Szerző
Témák
Nat MTA tanterv

A Fidesz egyszerűen leszavazta a kilakoltatott családok védelméről szóló javaslatot

Publikálás dátuma
2018.11.13. 11:15

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
A DK politikusa bizottságot alakított volna a lakhatási válság kezelésére. Miféle válság? - üzente voksaival a kormánypárt. Történik mindez a „Családok évében”.
A DK-s Székely Sándor szeretett volna a lakhatási válsággal foglalkozó esetibizottságot alakítani az Országgyűlésben, de a kormánypárti többség az 54 támogató szavazattal szemben simán leszavazta azt - írja a 444.hu.
Az ellenzéki képviselő javaslata szerint a "Kilakoltatási és lakhatási válság felszámolását előkészítő eseti bizottság" célja az lett volna, hogy  „javaslatokat tegyen az utóbbi hónapokban tapasztalt növekvő számú kilakoltatás és az ennek következtében kialakított lakhatási válság megszüntetésére.”
„Miközben a kormány meghirdette a családok évét, a tél előtt kisgyerekes családokat fenyeget az a veszély, hogy utcára kerülnek és hajléktalanná válnak. Ma 100 000 embert érint ez a probléma, ami időzített szociális bombát jelent az egész ország számára."

Székely egyúttal a bizottság révén felmérte volna a veszélyeztetett, különböző élethelyzetben élő családok, és egyedül élő emberek helyzetét, a kilakoltatások okait; így az is kiderült volna, hogy hány kisgyermekes családot érint a kilakoltatás és lakásvesztés, milyen speciális védelemre és támogatásra van szükség az ő esetükben.
Szerző
Frissítve: 2018.11.13. 16:07