MSZP;LMP;főpolgármester;előválasztás;Demokratikus Koalíció;Momentum;

Január végén jön az előválasztás

Mind konkrétabb a Tarlós István ellenfelének kiválasztására irányuló terv, de az MSZP-nek bőven van még kit meggyőznie.

"Ez nem politikai taktika, komolyan előválasztást szeretnénk” – mondta tegnap újságíróknak az MSZP elnöke, Tóth Bertalan. Az MSZP, a Párbeszéd és több más ellenzéki erő a budapesti főpolgármester választásra készülve vetette fel a közös jelölt kiválasztásának ezt a módszerét. "Ez egy olyan innováció, amiről régóta és sokan beszélnek, elméletben támogatnak is, ezért jó lenne végre megcsinálni” – mondta Tóth Bertalan. A javaslat szerint – ahogy arról már írtunk – személyesen vagy online szavazhatnának azok a budapesti választók, akik aláírják az adatkezelési szabályokat. Erre az urnáknál is lesz lehetőség, az online voksolóknak azonban korábban kell személyesen regisztrálniuk. Molnár Zsolt, az MSZP budapesti elnöke szerint a csak online választás  megvalósíthatatlan, és nem lehet ellenőrizni a hitelességét. A névjegyzékbe két ünnep között decemberben, illetve januárban lehet majd jelentkezni, magát az előválasztást pedig január 28. és február 3. között bonyolítanák le. A folyamat hitelességét erősítendő Molnár Zsolt hozzátette, hogy nem az MSZP fogja számolni a szavazatokat, erre a résztvevő pártok és civil mozgalmak aktivistáit kérik meg.

„Az MSZP és a DK pártszavazást akarnak, a pár ezer fős tagságukkal és hálózatukkal szeretnék eldönteni, hogy Karácsony Gergely vagy Horváth Csaba legyen-e a főpolgármester jelöltjük, engem pedig ezzel együtt kinyírni, ehhez én nem fogok asszisztálni” – mondta a Népszavának Puzsér Róbert. A független jelölt ezzel korábban lapunknak már megfogalmazott álláspontját erősítette meg, miszerint internet alapú szavazást szeretne. Puzsér szerint továbbra sem elfogadható, hogy a baloldali pártok csak személyes megjelenés, vagy regisztráció útján tennék lehetővé a szavazást az előválasztáson, mert így nyilvánvalóan sokkal kevesebben vesznek majd részt rajta – alapvetően a két párt tagsága és szimpatizánsai.

A Demokratikus Koalíció egyelőre kivár, pontosabban az MSZP-re vár. „Mivel a szocialisták mondták azt, hogy ők lebonyolítják majd az előválasztást, mi arra várunk, hogy bemutassák nekünk az erről szóló javaslatukat. Ennek ismeretében a DK majd el fogja dönteni, milyen formában veszünk részt az előválasztáson.” - mondta a Népszavának Arató Gergely, a párt képviselője.

A Momentum továbbra sincs meggyőződve róla, hogy most a főpolgármester jelölt kiválasztásával kellene foglalkozni – ezt már Hajnal Miklós, a párt egyik vezetője mondta. Szerinte jelenleg sokkal fontosabb, hogy a tavaszi európai parlamenti választásokon ne szerezzen többséget a Fidesz. A Momentumban arról sincsenek meggyőződve, hogy az előválasztás „nem meghekkelhető a Fidesz által”. Az LMP szerint egyelőre szintén semmilyen garancia nincs arra, hogy „egy ellenérdekelt választói közösség hogyan nem tudja teljesen eltorzítani a választás eredményét”. „Nem sokat tudunk a részletekről: sem azt, hogy hol, kik, hogyan szavazhatnak majd, kik ellenőrzik a választást, kik felügyelik a szavazatok összeszámlálását, hogyan biztosítják ezeknek a testületeknek a függetlenségét - mondta Csárdi Antal, a párt budapesti képviselője.

A két ünnep között indul az előválasztásMegvannak az előválasztás tervezett időpontjai. Eszerint december 27.-én indulna a regisztráció, ami január 23.-ig tart majd. Szavazni január 28. és február 3. között lehet, a szavazatokat február 3.-án délután-este számolják össze.