Szijjártóval tárgyal az amerikai nagykövet

Publikálás dátuma
2018.11.14. 13:16

Fotó: Kovács Tamás / MTI
45 perces megbeszélésre érkezett a Parlament épületébe David Cornstein, az Egyesült Államok budapesti nagykövete aki Szijjártó Péter külügyminiszterrel fog egyeztetni. Tudósítónk szerint miután Szijjártó Péter hivatalos programja elhúzódott, így csúszik a találkozó az amerikai nagykövettel.   Megkerestük a Külügyi és Külgazdasági Minisztériumot (KKM) és az Egyesült Államok budapesti nagykövetségét, hogy pontosan miről lesz szó az amerikai nagykövet és Szijjártó Péter között.  Konkrétan megkérdeztük, hogy a szokatlanul hosszúnak számító megbeszélésen szóba kerül-e Nikola Gruevszki, Macedónia Magyarországra szökött, odahaza korrupcióért elítélt oroszbarát ex-miniszterelnökének az ügye? Vagy várhatóan előkerül a magyar kormány és az USA között is régóta húzódó CEU kérdése?    Mint arról már beszámoltunk, igencsak kínos helyzetbe hozta az Orbán-kormányt Gruevszki, aki a napokban a Facebook-on jelentette be, hogy Magyarországon tartózkodik és politikai menedékjogért folyamodott, mivel odahaza veszélyben érzi az életét. Mivel a macedón belügy szerint Gruevszkinek nem volt érvényes úti okmánya, így csak illegálisan léphetett be Magyarország területére. Így viszont a hatályos magyar idegenrendészeti jogszabályok szerint elvileg Gruevszkit le kellene tartóztatni és a magyar törvények által „biztonságosnak” minősített, schengeni övezeten kívüli határországba átkísérni.  Nem csoda, hogy a külügy eddig sem megerősíteni sem cáfolni nem tudta a híreket, és nyilatkozatstopot rendeltek el a Gruevszki ügyben.
Frissítés: reagált a KKM és az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége is, elmondták: szerintük Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Sam Browback-kel, az Egyesült Államok nemzetközi vallásszabadságért felelős megbízottjával folytatott tárgyalást. A tárgyaláson David Cornstein nagykövet, mint az Egyesült Államok delegációjának tagja vett részt. A KKM szerint Szijjártó Péter "a megbeszélésen elmondta, hogy Magyarország minden tőle telhető támogatást megad világszerte az üldözött keresztény közösségeknek. A magyar kormány különös figyelmet fordít a Közel-Keleten élő keresztény közösségekre és arra, hogy korábban az otthonaikból elüldözött családok minél előbb visszatérhessenek lakhelyeikre."
Frissítve: 2018.11.15. 10:11

Trócsányitól várják a macedónok Gruevszki kiadatását

Publikálás dátuma
2018.11.14. 13:08
Nikola Gruevszki, mikor megmutatta Orbán Viktornak Szkopjét, még 2011-ben
Fotó: Robert Atanasovski / AFP
Nincs törvényes ok rá, hogy a volt macedón miniszterelnök magyar menedékjogot kapjon, az elítélt Nikola Gruevszki kiadatását az igazságügyi minisztériumtól kéri a macedón kormány - tudta meg a Népszava.
A macedón belügyminisztérium felvette a kapcsolatot a magyar féllel, Pintér Sándor tárcája pedig megerősítette, hogy a korrupciós bűncselekmény miatt elítélt Nikola Gruevszki Magyarországon van, és menedékjogot kért – írta lapunk kérdésére Toni Angelovski, a macedón belügy szóvivője, hangsúlyozva, hogy

eddig kitűnő kapcsolat volt a magyar és a macedón belügy között, és szeretnék ha ez a jó viszony továbbra is fennmaradna.

Levelében arra is kitért, hogy már nemzetközi körözést is kiadtak a hivatali visszaélés miatt két év börtönre ítélt, és más ügyekben is vádolt volt kormányfőre - Orbán Viktor nagy barátjára. „Gruevszki kiadatási feltételei adottak, és semmi ok nincs rá, hogy menedékjogot kapjon. A kiadatási eljárás folyamatát az Igazságügyi Minisztérium irányítja” - írta Angelovski. 
Ezek szerint Trócsányi László miniszter tárcájához már érkezett megkeresés a kiadatás ügyében. Lapunk megkereste az ügyben az IM-et, ahol azt mondták, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium illetékes a válaszadásban. Vagyis Szijjártó tárcája, ahol kormányzati szájzárat rendeltek el a Gruevszki-ügyben.

Legálisan biztos nem jutott ki

Oliver Szpaszovszki macedón belügyminiszter eközben már bejelentette, hogy Nikola Gruevszki illegálisan távozott az országból - írja az MTI. Szpaszovszki szerint a körözött politikus nem légi úton ment el, de nem is kelt át egyik határátkelőn sem. „Ez azt bizonyítja, hogy illegálisan, a határátkelők megkerülésével távozott. A zöldhatárt járőrözéssel védik, és azt nem lehet hermetikusan lezárni" - magyarázta a macedón belügyi tárca vezetője kedd este a tévében. Hozzátette, amint releváns információt szereznek arról, hogyan menekült el a volt kormányfő Macedóniából, azt közölni fogják a nyilvánossággal, de előrevetítette, hogy bizonyosan volt segítsége. "Biztosan volt segítsége, és most azt vizsgáljuk, hogy ki volt az, aki ezt biztosította" - közölte Oliver Szpaszovszki, aki nem zárta ki, hogy Gruevszki párttársai, a legnagyobb ellenzéki párt, a jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet - Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártjának (VMRO-DPMNE) tagjai nyújtottak segítő kezet volt elnöküknek.  

Oliver Szpaszovszki macedón belügyminiszter eközben már bejelentette, hogy Nikola Gruevszki illegálisan távozott az országból -írja az MTI> Szpaszovszki szerint a körözött politikus nem légi úton ment el, de nem is kelt át egyik határátkelőn sem. „Ez azt bizonyítja, hogy illegálisan, a határátkelők megkerülésével távozott. A zöldhatárt járőrözéssel védik, és azt nem lehet hermetikusan lezárni" - magyarázta a macedón belügyi tárca vezetője kedd este a tévében. Hozzátette, amint releváns információt szereznek arról, hogyan menekült el a volt kormányfő Macedóniából, azt közölni fogják a nyilvánossággal, de előrevetítette, hogy bizonyosan volt segítsége. "Biztosan volt segítsége, és most azt vizsgáljuk, hogy ki volt az, aki ezt biztosította" - közölte Oliver Szpaszovszki, aki nem zárta ki, hogy Gruevszki párttársai, a legnagyobb ellenzéki párt, a jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet - Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártjának (VMRO-DPMNE) tagjai nyújtottak segítő kezet volt elnöküknek.  

A kérdés már csak az, hogy egy papírok nélkül, illegálisan közlekedő, nemzetközi körözés alatt álló politikus hogyan juthatott el egészen Budapestig - át a szerb-magyar határkerítésen – és miért nem került tranzitzónába a menedékjogot kérő bevándorlókhoz hasonlóan.
Szerző
Frissítve: 2018.11.14. 13:18

Döntöttek - Kamerákat telepítenek a gyorshajtók miatt a Váci és a Szentendrei útra

Publikálás dátuma
2018.11.14. 12:40
Illusztráció
Óbudára is kerül a térfigyelőkből. A Jobbik Trianon-emlékévvé tenné 2020-at, a és további 20 ezer kisvállalkozót mentesítenének az iparűzési adótól – derült ki a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén.
Új, állandó közlekedésbiztonsági kamerák létesítéséről  döntött szerdán a Fővárosi Közgyűlés: a térfigyelőket a III. kerületben a Szentendrei úton és a XIII. kerületben, a Váci úton helyeznék el, mégpedig a gyorshajtások miatt. A Szeneczey Balázs főpolgáester-helyettes által jegyzett – és később egyhangúan elfogadott – előterjesztés szerint az elmúlt években számos olyan, halállal vagy személyi sérüléssel járó baleset történt Budapesten, amelynek oka vélelmezhetően illegális gyorsulási verseny volt: ezek kedvelt helyszínei a III. kerületben a Szentendrei út és a XIII. kerületben a Váci út. A Váci úton a személyi sérüléses baleseteknél a gyorshajtás napközben is szerepet játszik - tették hozzá. A kamerákat a Szentendrei út kivezető oldalán a Záhony utcai kereszteződés előtt, a bevezető oldalon a Mátyás Király úti kereszteződés előtt, valamint a XIII. kerületi Váci út 169. szám előtt helyezik el. A három ellenőrzési pont kiépítése hozzávetőleg bruttó 400 millió forintba kerülhet. Adómentességet kap további, közel 20 ezer fővárosi vállalkozó – ezt is megszavazta a közgyűlés, Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes előterjesztése alapján. A döntés a korábbi 1 millióról 1,5 millióra emelte az adóalap-határt, ami alatt a helyi vállalkozók mentesülnek az iparűzési adótól.  Így a jelenlegi mintegy 27 ezer 400 adózó helyett várhatóan több mint 46 ezer mentesül az adó befizetésétől; ugyanakkor a fővárosban összességében hozzávetőlegesen 300 millió forint kiesést generál, mely a fővárosi önkormányzat költségvetésében mintegy 160 millió forintot jelent -írja az MTI. A Jobbik a Fővárosi Közgyűlésben is kezdeményezte hogy a 2020-at a trianoni békeszerződés századik évfordulója alkalmából nyilvánítsák Trianon-emlékévvé.  Tokody Marcell, az ellenzéki párt budapesti képviselője szerdán, a Fővárosi Közgyűlés ülését megelőzően tartott sajtótájékoztatóján elmondta, a kormánypártok az Országgyűlésben leszavazták, hogy 2020 Trianon-emlékév legyen. A kormány meg sem akar emlékezni erről a "gyalázatos békediktátumról" - tette hozzá. Tokody Marcell közölte: a Jobbik most a Fővárosi Közgyűlésben akarja napirendre vetetni az emlékév megtartását kezdeményező javaslatukat. 
Szerző
Frissítve: 2018.11.14. 12:41