Szijjártóval tárgyal az amerikai nagykövet

Publikálás dátuma
2018.11.14 13:16

Fotó: MTI/ Kovács Tamás
45 perces megbeszélésre érkezett a Parlament épületébe David Cornstein, az Egyesült Államok budapesti nagykövete aki Szijjártó Péter külügyminiszterrel fog egyeztetni. Tudósítónk szerint miután Szijjártó Péter hivatalos programja elhúzódott, így csúszik a találkozó az amerikai nagykövettel.   Megkerestük a Külügyi és Külgazdasági Minisztériumot (KKM) és az Egyesült Államok budapesti nagykövetségét, hogy pontosan miről lesz szó az amerikai nagykövet és Szijjártó Péter között.  Konkrétan megkérdeztük, hogy a szokatlanul hosszúnak számító megbeszélésen szóba kerül-e Nikola Gruevszki, Macedónia Magyarországra szökött, odahaza korrupcióért elítélt oroszbarát ex-miniszterelnökének az ügye? Vagy várhatóan előkerül a magyar kormány és az USA között is régóta húzódó CEU kérdése?    Mint arról már beszámoltunk, igencsak kínos helyzetbe hozta az Orbán-kormányt Gruevszki, aki a napokban a Facebook-on jelentette be, hogy Magyarországon tartózkodik és politikai menedékjogért folyamodott, mivel odahaza veszélyben érzi az életét. Mivel a macedón belügy szerint Gruevszkinek nem volt érvényes úti okmánya, így csak illegálisan léphetett be Magyarország területére. Így viszont a hatályos magyar idegenrendészeti jogszabályok szerint elvileg Gruevszkit le kellene tartóztatni és a magyar törvények által „biztonságosnak” minősített, schengeni övezeten kívüli határországba átkísérni.  Nem csoda, hogy a külügy eddig sem megerősíteni sem cáfolni nem tudta a híreket, és nyilatkozatstopot rendeltek el a Gruevszki ügyben.
Frissítés: reagált a KKM és az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége is, elmondták: szerintük Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Sam Browback-kel, az Egyesült Államok nemzetközi vallásszabadságért felelős megbízottjával folytatott tárgyalást. A tárgyaláson David Cornstein nagykövet, mint az Egyesült Államok delegációjának tagja vett részt. A KKM szerint Szijjártó Péter "a megbeszélésen elmondta, hogy Magyarország minden tőle telhető támogatást megad világszerte az üldözött keresztény közösségeknek. A magyar kormány különös figyelmet fordít a Közel-Keleten élő keresztény közösségekre és arra, hogy korábban az otthonaikból elüldözött családok minél előbb visszatérhessenek lakhelyeikre."
Frissítve: 2018.11.15 10:11

A pécsi havihegyi mandulafa lett az év európai fája

Publikálás dátuma
2019.03.19 21:34

Fotó: Népszava
A tavaly az év magyarországi fájának választott, a Havas Boldogasszony-templomnál álló mandulafa több mint 45 ezer voksot kapott a nemzetközi online szavazáson.
A pécsi havihegyi mandulafa lett a 2019-es év európai fája - tudatta közleményében a verseny szervezéséért felelős cseh Ökotárs Alapítvány nevű szervezet kedden. A győztes tavaly az év magyarországi fája versenyének megnyerésével "kvalifikált" a kontinens-szintű megmérettetésre.
A Brüsszelben kihirdetett eredmény szerint a pécsi fa 45 132 szavazatot kapott.
Az online szavazáson 14 "vetélytársat" maga mögé utasítva győztes pécsi mandulafa egy csavarodott törzsű, több mint 100 éves fa, ami a Havihegy csúcsán álló pécsi Havas Boldogasszony-templomnál fogadja az érkezőket:
A voksoláson, valamivel több mint 5000 szavazattal lemaradva, az oroszországi abramtsevói tölgy végzett második helyen.

Magyarország immár negyedik alkalommal nyerte el valamely különleges történetű fájával a kilencedik alkalommal meghirdetett Európai Év Fája címet.
Frissítve: 2019.03.19 21:51

Hiába a bírósági ítélet, a kormány ragaszkodik az egyentankönyvekhez

Publikálás dátuma
2019.03.19 21:10
Illusztráció
Fotó: MOLNÁR ÁDÁM
A strasbourgi törvényszék megerősítette: a kormány gyakorlatilag monopolpiacot hozott létre az iskolai tankönyvellátásban. A pert indító kiadók esetleges kártérítésről később döntenek majd.
Az Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) öttagú tanácsa kedden elutasította a kormány fellebbezését abban az ügyben, amelyben a törvényszék első fokon elmarasztalta Magyarországot a tankönyvpiac állami monopolizálása miatt - írja az MTI.

A strasbourgi székhelyű törvényszék még októberben adott hely első fokon a felperesek - azaz a Könyv-Tár Kft., a Suli-Könyv Kft. és a Tankönyv-Ker Bt. - panaszának, akik a magyarországi tankönyvkiadás- és forgalmazás 2011-es, illetve 2012-es centralizálása miatt indítottak eljárást.

Az EJEB akkor kimondta: a hatóságok megsértették ezen, iskolai tankönyvek forgalmazásával foglalkozó cégek jogait, mivel az átalakítás tisztességtelen terheket rótt rájuk, megfosztva őket korábbi vevőkörüktől,
a változtatások pedig gyakorlatilag monopolpiac kialakulásához vezettek az iskolai tankönyvellátásban.
A bírói testület rámutatott, hogy a törvényileg meghatározott átmeneti időszak rövid volt, mindössze másfél évig tartott, a szóban forgó cégeket pedig nem kérték fel részvételre az állami Könyvtárellátó Nonprofit Kft. által kiírt új, zárt tenderek semelyikén, és annak ellenére sem kaptak semmilyen kártérítést veszteségeik után, hogy gyakorlatilag teljesen kiszorultak a piacról.
Végezetül megállapították azt is, hogy sem a szülőknek, sem a diákoknak nem származott semmiféle valódi hasznuk az új rendszerből.
Az elsőfokú ítélet szerint a hatóságok ezzel megsértették az Emberi Jogok Európai Egyezményének a magántulajdon védelméről szóló cikkét.

A magyar állam fellebbezést nyújtott be a verdikt ellen, ezt azonban kedden elutasította a fellebbviteli fórumként eljáró bírói tanács. Az elmarasztaló ítélet így jogerőre emelkedett, esetleges kártérítésről azonban csak később fognak dönteni. Az Európa Tanács égisze alatt működő bírósághoz az európai emberi jogi egyezmény előírásainak megsértésére hivatkozva lehet fordulni akkor, ha a panaszos már minden hazai jogorvoslati lehetőséget igénybe vett, és nem járt eredménnyel.

Reagált az EMMI: a kormány kitart az új rendszer mellett

A kormány továbbra is kitart a tankönyvellátás megújult rendszere mellett, amelyről az Emberi Jogok Európai Bírósága immár jogerősen is kimondta, hogy gyakorlatilag monopolpiachoz vezetett. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében ezt azzal indokolta, hogy a tankönyvek iskolákba, tanulókhoz való eljuttatása átláthatóbb, biztonságosabb, kiszámíthatóbb és ellenőrzöttebb lett, ráadásul a tankönyvellátás megújult rendszere tette lehetővé a ingyenes tankönyvprogramot is.

Frissítve: 2019.03.19 21:26