Hány embert érintene valójában a nyugdíjminimum emelése?

Publikálás dátuma
2018.11.14. 17:58

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
A kormány szerint a nyugdíjminimum nagyon kevés embert érint, mert a havi 28 500 forintos juttatásban részesülő ellátottak aránya tizedszázalékban mérhető. De ha ez így van, a kabinet miért nem emeli fel ezt a nevetségesen alacsony összeget? – teszi fel a kérdést a Magyar Szakszervezeti Szövetség nyugdíjas tagozata.
Nincs szükség a tíz éve változatlanul havi 28 500 forintos nyugdíjminimum emelésére Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára szerint. Legalábbis ez derült ki kedden az Országgyűlésben a politikus Hohn Krisztina LMP-s képviselő kérdésére adott válaszából - írja közleményében a Magyar Szakszervezeti Szövetség.  De ha ez tényleg így van, MASZSZ nyugdíjas tagozata nem érti, miért nem lehet a minimálnyugdíjat növelni. Juhász László, a tagozat vezetője szerint ez – ha az államtitkár állítása igaz – nem is elsősorban költségvetési, hanem inkább politikai kérdés, mert legfeljebb néhány ezer emberről lehet szó. Az érdekvédő úgy gondolja, nem jelenthet gondot, hogy valamennyit segítsenek az érintetteken. Másfelől felhívja a figyelmet arra, hogy egyes szociális juttatások összegét is a nyugdíjminimumhoz kötik, és akkor már nem csupán tizedszázalékokról van szó, hiszen például a gyes és az anyasági, valamint a gyermeknevelési támogatás összegét ugyancsak a 28 500 forintból kiindulva állapítják meg. A családok évében a kormánynak ezen is el kellene gondolkodnia – hangsúlyozza Juhász László. Meg azon is – teszi hozzá –, hogy az aktív dolgozók esetében a minimálbér elérte legalább a létminimum szintjét. Sok százezer szépkorú viszont jóval kevesebbet kap a nyugdíjasok esetében számított létminimumnál, s több mint felüknek százezer forintnál kisebb összegből kell gazdálkodniuk havonta. Itt súlyos bajok vannak Juhász László szerint. Nem vitatja, hogy a nyugdíjkassza kiadásainak határt kell szabni, a közteherviselés és a családtámogatási rendszer jelenlegi szabályait azonban elfogadhatatlannak tartják. Az egykulcsos – jövedelemtő függetlenül 15 százalékos – szja, illetve a családi adókedvezmények kifejezetten a tehetősebb rétegek érdekeit szolgálják, miközben a szegényebbek, illetve a nyugdíjasok egyre rosszabb helyzetbe kerülhetnek.
Szerző

Miniszterelnökség: Gruevszki miniszterelnök volt, ezért jöhetett Budapestre

Publikálás dátuma
2018.11.14. 17:29

Fotó: JOHN THYS / AFP
Elismerték, hogy Budapesten tartózkodik, és menedéket kért a bukott politikus. A kormány nem akar konfliktust Macedóniával, a kérelmet kizárólag jogi ügynek tekinti, és arról nem ad semmi további tájékoztatást az ügy lezárultáig.
Nikola Gruevszki menedékjog iránti kérelmet nyújtott be az illetékes magyar hatósághoz - közölte a Miniszterelnökség szerdán az MTI-vel. Azt írták: a magyar hatóságok biztonsági okokból tették lehetővé, hogy Nikola Gruevszki - tekintettel arra, hogy 10 évig hazája miniszterelnöke volt - menekültügyi kérelmének benyújtását és meghallgatását a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) budapesti központjában tartsák. A BÁH a menekültügyi eljárást a magyar jogszabályoknak megfelelően a nemzetközi joggal összhangban folytatja le.
Magyarország partnere az államközi kapcsolatokban a mindenkori macedón kormány, írják, és úgy folytatják: ezért nem kíván a Miniszterelnökség semmilyen formában szuverén országok belügyeibe beavatkozni.

"A két ország jó együttműködése fontos sarokköve a balkáni régió fejlődésének és Európa biztonságának" - fogalmaztak. A volt macedón kormányfő menekültügyi kérelmének elbírálását kizárólag jogi kérdésnek tekintik - tették hozzá. A menekültügyi eljárás további részleteiről a magyar jogi szabályozással összhangban az eljárás lezárásáig a magyar hatóságok további tájékoztatást nem adnak.
Szerző
Frissítve: 2018.11.14. 19:28

Folyamatosan csökken a dolgozók elégedettsége

Publikálás dátuma
2018.11.14. 15:36
Illusztráció
Fotó: Pixabay
Gyengül a magyar munkavállalók érzelmi kötődése cégükhöz – derül ki az Aon Legjobb Munkahelyek Program dolgozói elkötelezettséget vizsgáló kutatásából. A felmérés arra is rávilágított, hogy a magyarok évről évre magabiztosabbak elhelyezkedési esélyeiket illetően.
Az Aon Magyarország immár 18. alkalommal állította össze a Legjobb Munkahelyek listáját; ezúttal 87 cég több mint 62 000 munkavállalója mondta el a véleményét. A felmérésből kiderült, hogy az előző évihez képest 1 százalékponttal csökkenve idén a megkérdezett munkavállalók mindössze 59 százaléka nyilatkozta azt, hogy elkötelezett munkahelye iránt, ez pedig azt jelenti, hogy immár három éve tart a negatív tendencia ezen a téren - derül ki a cég közleményéből.

Az év Legjobb Munkahelyei:

Az 50-250 fő közötti kategóriában az Atlas Copco Hungary Kft – Industrial Technique, a Cisco Systems Mo. Kft., a Carglass Magyarország - CG Hungary Kft., a Nutricia Early Life &Advance Medical Nutrition, a Starschema Kft., a WHC. A 250 és 1000 fő közötti cégeknél a  B.Braun Avitum Hungary Zrt., az EuroFamily. Az 1000 főnél többet foglalkoztató cégeknél a SAP Hungary Kft., a DECATHLON Magyarország, a Szerencsejáték Zrt. A nemzetközi mérésben részt vevő vállalatok közül két magyar leányvállalat kapta meg az elismerést: a Mars Magyarország Értékesítő Bt. és a profession.hu Kft..

Uzsák Éva Virág, az Aon Magyarország cégvezetője elmondta: a szervezeti változások kezelésében óriási a különbség a legjobbak és az átlagos cégek között. Azok a cégek tudnak a jövőben igazán sikeresek lenni, amelyek érzékenyen reagálnak a külső ügyfelek változó igényeire, gyorsan karolnak fel új ötleteket a siker érdekében, és lehetőséget adnak az új dolgok kipróbálására még akkor is, ha azok hibához vezetnek.
"A sikeres szervezetek képesek megújulni, tanulnak a hibáikból és felismerik, hogy ezáltal fejlődhetnek."

Szerző