Nem támogatja az egyezséget, lemondott az új Brexit-miniszter

Publikálás dátuma
2018.11.15. 10:51
Dominic Raab
Fotó: TOLGA AKMEN / AFP
Dominc Raab személyében nem egészen fél éven belül a második miniszter távozik a Brexit-ügyi tárca éléről.
Benyújtotta lemondását csütörtökön Dominc Raab, aki eddig a brit EU-tagság megszűnésének folyamatát irányító brit minisztériumot (DExEU) vezette. Lépését azzal indokolta, hogy nem tudja "jó lelkiismerettel" támogatni a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről szóló, a kormány által előző este jóváhagyott megállapodás-tervezetet.
Ezzel fél éven belül ő a második, aki távozik a posztról. Elődje, David Davis július 9-én mondott le, azzal az indokkal, hogy véleménye szerint a kormány Brexit-politikájának iránya és taktikája miatt mind kevésbé valószínű a brit EU-tagságról 2016-ban tartott - a kilépést pártolók szűk, 51,89 százalékos arányú győzelmével végződött - népszavazás döntésének maradéktalan végrehajtása.
A DExEU-t a referendum után hozták létre, és eddig két miniszter, Davis és Raab állt az élén.
Témák
Brexit lemondás
Frissítve: 2018.11.15. 20:33

Már a Facebook szerint is Soros-bérenc az, aki kritizálni merészeli

Publikálás dátuma
2018.11.15. 10:34

Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP
Van közös a magyar kormányban és az egyik legnagyobb közösségi oldal vezetésében: ha hibázik, mindkettő Soros Györgyre kezd mutogatni.
A Facebook felvett egy PR-céget, amelyik azzal próbálta lejáratni a közösségi oldalt kritizálókat, hogy Soros Györgyhöz kötötte őket - írja a New York Times cikkében.
A közösségi oldalnak azért volt szüksége a PR-ra, mert az utóbbi időben egyre több szó esik arról, mennyire nem tiszteli felhasználói privát-szféráját. Nem csak populista manipulációnak és gyűlöletkeltésnek enged teret a közösségi oldal, de egymás után buknak ki az újabb és újabb adatlopási botrányok és üzleti célú ferdítések, amiknek hála, az Egyesült Államokban például már minden negyedik felhasználó törölte fiókját.
A Facebook vezetése ezeket a kritikákat szerették volna menedzselni, de ezzel párhuzamosan vissza is akartak vágni a kritikusoknak, írja a cikket kiszúró 24.hu. Az utóbbi időben ezért egyre többet alkalmazták a Definers Public Affairs nevű washingtoni PR-céget.

A céget republikánus elemzők alapították, és az úgynevezett opposition researchre specializálódtak.

A Definers egyik taktikája az volt, hogy más techcégekről - így a Google-ról és az Apple-ről - kritikus cikkek tucatjait jelentették meg, hogy eltereljék a figyelmet a Facebookról. A cikkek a NTKNetwork.com nevű oldalon jelentek meg, ami úgy néz ki, mint egy híroldal, de valójában a PR-cég csinálja. A konzervatív internetes portálok elfogultsága és hiteltelensége ellenére is rendszeresen szemlézik az NTK-t. A másik taktika az volt, hogy

arra kezdtek utalgatni, Soros György áll a Facebook elleni kritikák mögött, aki egy átfogó Facebook-ellenes hadjáratot szervez.

Az újságírókat arra presszionálták, hogy Soros és a közösségi oldallal kritikus szervezetek üzleti kapcsolatait vizsgálják. Minden egyes alkalmat felemlegettek, ha egy olyan civil szervezet fogalmazott meg bírálatot a közösségi oldallal szemben, amelyik valaha nyert már mondjuk a Nyílt Társadalom Alapítvány valamely pályázatán.
Mint kiderült, a cég vezetése már 2016-ban észrevette, hogy az akkori amerikai választások befolyásolására Oroszország álhírekkel árasztotta el a közösségi oldalt. Mikor azonban vizsgálatot indított az ügyben a cég biztonsági főnöke, az ügyvezető gyakorlatilag árulónak nevezte őt. A Facebook ezután inkább a következmények elhárítására fordította energiáit megoldások keresése helyett.
Szerző

Áldozata bugyija miatt mentettek fel egy erőszaktevőt - Botrány van Írországban

Publikálás dátuma
2018.11.15. 09:43

Fotó: Shutetrstock
Nők tömege tüntet csipkés bugyija megmutatásával, még az ír parlamentben is, hangsúlyozva: mindegy, milyen fehérneműt vesznek fel, attól az erőszak még erőszak marad.
Megerőszakoltak egy 17 éves lányt Írországban. A megvádolt 27 éves férfi ügyvédje a tárgyaláson ezzel érvelt ügyfele ártatlansága mellett:

"csak nézzék meg hogyan öltözött. Csipkés tangát viselt".

Sikerrel járt, mint a 444.hu írja, a bíróság felmentette a vádlottat. Miután az Irish Examiner napilap november elején részletesen ismertette a bíróság ítéletét, a dublini Erőszak-krízisközpont vezetője a védőt bírálta. Az ítéletet nem kérdőjelezte meg, de azt fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a jogrendszer, ami lehetővé teszi az ilyen szintű áldozathibáztatást, reformra szorul.
Sokak szemében ezzel azt mondta ki a bíróság: csipkés tangás nőket büntetlenül lehet megerőszakolni. A Twitteren hamar terjedni kezdett a #ThisIsNotConsent, vagyis az #EzNemBeleegyezés hashtag, amivel felháborodott nők alsóneműjükről posztoltak képeket. A tiltakozás egészen az ír parlamentig jutott, ahol Ruth Coppinger képviselő felszólalása közben rántott elő egy csipkés bugyit.

"Talán zavarba ejtő, hogy egy tangát mutogatok itt. Mit gondolnak, egy nemi erőszak áldozata vagy egy nő hogy érezheti magát, ha a bugyiját a bíróságon mutogatják?"

- mondta Coppinger a BBC beszámolója szerint. Az eset országszerte tiltakozásokat váltott ki. Cork városában, ahol az ítéletet hozták, kb. kétszáz nő vonult a városháza elé, aminek a lépcsőjére bugyikat szórtak. A főváros, Dublin főterén pedig szárítózsinórt feszítettek ki, a tiltakozók arra csíptették fel csipkés bugyijaikat, és a hétre több újabb tüntetést is bejelentettek már.
Szerző