Már a Facebook szerint is Soros-bérenc az, aki kritizálni merészeli

Publikálás dátuma
2018.11.15. 10:34

Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP
Van közös a magyar kormányban és az egyik legnagyobb közösségi oldal vezetésében: ha hibázik, mindkettő Soros Györgyre kezd mutogatni.
A Facebook felvett egy PR-céget, amelyik azzal próbálta lejáratni a közösségi oldalt kritizálókat, hogy Soros Györgyhöz kötötte őket - írja a New York Times cikkében.
A közösségi oldalnak azért volt szüksége a PR-ra, mert az utóbbi időben egyre több szó esik arról, mennyire nem tiszteli felhasználói privát-szféráját. Nem csak populista manipulációnak és gyűlöletkeltésnek enged teret a közösségi oldal, de egymás után buknak ki az újabb és újabb adatlopási botrányok és üzleti célú ferdítések, amiknek hála, az Egyesült Államokban például már minden negyedik felhasználó törölte fiókját.
A Facebook vezetése ezeket a kritikákat szerették volna menedzselni, de ezzel párhuzamosan vissza is akartak vágni a kritikusoknak, írja a cikket kiszúró 24.hu. Az utóbbi időben ezért egyre többet alkalmazták a Definers Public Affairs nevű washingtoni PR-céget.
A céget republikánus elemzők alapították, és az úgynevezett opposition researchre specializálódtak.

A Definers egyik taktikája az volt, hogy más techcégekről - így a Google-ról és az Apple-ről - kritikus cikkek tucatjait jelentették meg, hogy eltereljék a figyelmet a Facebookról. A cikkek a NTKNetwork.com nevű oldalon jelentek meg, ami úgy néz ki, mint egy híroldal, de valójában a PR-cég csinálja. A konzervatív internetes portálok elfogultsága és hiteltelensége ellenére is rendszeresen szemlézik az NTK-t. A másik taktika az volt, hogy
arra kezdtek utalgatni, Soros György áll a Facebook elleni kritikák mögött, aki egy átfogó Facebook-ellenes hadjáratot szervez.

Az újságírókat arra presszionálták, hogy Soros és a közösségi oldallal kritikus szervezetek üzleti kapcsolatait vizsgálják. Minden egyes alkalmat felemlegettek, ha egy olyan civil szervezet fogalmazott meg bírálatot a közösségi oldallal szemben, amelyik valaha nyert már mondjuk a Nyílt Társadalom Alapítvány valamely pályázatán.
Mint kiderült, a cég vezetése már 2016-ban észrevette, hogy az akkori amerikai választások befolyásolására Oroszország álhírekkel árasztotta el a közösségi oldalt. Mikor azonban vizsgálatot indított az ügyben a cég biztonsági főnöke, az ügyvezető gyakorlatilag árulónak nevezte őt. A Facebook ezután inkább a következmények elhárítására fordította energiáit megoldások keresése helyett.
Szerző

Áldozata bugyija miatt mentettek fel egy erőszaktevőt - Botrány van Írországban

Publikálás dátuma
2018.11.15. 09:43

Fotó: Shutetrstock
Nők tömege tüntet csipkés bugyija megmutatásával, még az ír parlamentben is, hangsúlyozva: mindegy, milyen fehérneműt vesznek fel, attól az erőszak még erőszak marad.
Megerőszakoltak egy 17 éves lányt Írországban. A megvádolt 27 éves férfi ügyvédje a tárgyaláson ezzel érvelt ügyfele ártatlansága mellett:
"csak nézzék meg hogyan öltözött. Csipkés tangát viselt".

Sikerrel járt, mint a 444.hu írja, a bíróság felmentette a vádlottat. Miután az Irish Examiner napilap november elején részletesen ismertette a bíróság ítéletét, a dublini Erőszak-krízisközpont vezetője a védőt bírálta. Az ítéletet nem kérdőjelezte meg, de azt fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a jogrendszer, ami lehetővé teszi az ilyen szintű áldozathibáztatást, reformra szorul.
Sokak szemében ezzel azt mondta ki a bíróság: csipkés tangás nőket büntetlenül lehet megerőszakolni. A Twitteren hamar terjedni kezdett a #ThisIsNotConsent, vagyis az #EzNemBeleegyezés hashtag, amivel felháborodott nők alsóneműjükről posztoltak képeket. A tiltakozás egészen az ír parlamentig jutott, ahol Ruth Coppinger képviselő felszólalása közben rántott elő egy csipkés bugyit.
"Talán zavarba ejtő, hogy egy tangát mutogatok itt. Mit gondolnak, egy nemi erőszak áldozata vagy egy nő hogy érezheti magát, ha a bugyiját a bíróságon mutogatják?"

- mondta Coppinger a BBC beszámolója szerint. Az eset országszerte tiltakozásokat váltott ki. Cork városában, ahol az ítéletet hozták, kb. kétszáz nő vonult a városháza elé, aminek a lépcsőjére bugyikat szórtak. A főváros, Dublin főterén pedig szárítózsinórt feszítettek ki, a tiltakozók arra csíptették fel csipkés bugyijaikat, és a hétre több újabb tüntetést is bejelentettek már.
Szerző

Tüzes pokol Kaliforniában: járhatatlan utak, ihatatlan csapvíz és már 59 halott

Publikálás dátuma
2018.11.15. 08:57

Fotó: Josh Edelson / AFP
Hiába sikerült már megfékezni a lángok terjedését, máshol újabb tűzfészkek alakultak ki. Többen egy gáz- és áramszolgáltatót tartanak felelősnek a katasztrófáért.
59 halott a kaliforniai tűzvész legfrissebb, csütörtöki mérlege, írja az Euronews. Az újabb áldozatok maradványaira a teljesen leégett Paradise romjai között bukkantak rá, a szakemberek szerint évekbe fog telni a város újjáépítése.
Már előző nap 200 fölött volt az eltűntek száma, felkutatásukban a Nemzeti Gárda is segít.
Aviva Braun, az országos meteorológiai szolgálat szakembere újságíróknak azt nyilatkozta: a légkör szennyezettsége veszélyes mértéket ért el, mivel a szél "szétterítette" a sűrű füstködöt.
Bár az északi vidékeken pusztító tüzek egy részét sikerült csillapítani - nagyjából az érintett területek harmadán fékezték meg a lángok terjedését -, délen a Los Angeles környékén fekvő San Bernardino megyében újabb tűzfészkek alakultak ki. Az oltásban csaknem kilencezer tűzoltó vesz részt.
A pusztítás miatt otthon nélkül maradt helyiek a környékbeli parkolókban és kempingekben zsúfolódtak össze, ott juthatnak ugyanis meleg ételhez és ruha-utánpótláshoz.
A Malibuba vezető utak a tűzvész miatt vagy járhatatlanok, vagy elővigyázatosságból lezárták őket. Az ott élőknek hajókon visznek élelmiszert és ivóvizet. A hatóságok mindenkit figyelmeztettek, hogy a csapvíz fogyaszthatatlan, illetve csakis forralás után szabad főzéshez is felhasználni.
Az északi Butte megye seriffje, Kory Honea bejelentett: hat embert letartóztattak fosztogatás gyanúja miatt.
A tűzvész több károsultja feljelentést tett a Pacific Gas & Electric nevű áramszolgáltató ellen, mert úgy véli, hogy a vállalat hanyagsága okozta az első és később tovaterjedő tüzet.
Az erdő még mindig több mint 500 négyzetkilométeren ég, és az eddigi összesítések szerint több mint 7600 épület semmisült meg.
Frissítve: 2018.11.15. 09:09