Előfizetés

Még hogy az OLAF nem sikeres minálunk? Három hűtőházas nőre csapott le az ügyészség a szervezet jelzése nyomán

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.11.15. 13:52

Fotó: Shutterstock
Az anyuka és két lánya okosban épített hűtőházat, lenyelték az önerőt, és szereztek még egy csomó uniós pluszpénzt is.
Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) igazságügyi ajánlása nyomán indult nyomozás eredményeképpen az ügyészség vádat emelt három nő ellen, akik hűtőházak építésére úgy kaptak összesen 306 millió forint európai uniós és magyar állami támogatást, hogy a beruházást papíron jelentősen túlárazták, írja az ugyeszsg.hu.. A vádirat szerint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei céget vezetett az a nő, aki egyéni vállalkozó lányaival elhatározta: gyümölcstermesztéssel foglalkozó vállalkozásuk korszerűsítéséhez európai uniós, illetve magyar állami támogatás felhasználásával épít hűtőházat. A jogszabály szerint a támogatás csak akkor adható, ha legalább 55 százalékát kitevő önerővel rendelkezik a pályázó. Csakhogy tőkéje a két lánynak nem volt, ezért édesanyjukkal közösen úgy döntöttek, hogy az építkezés kivitelezője az anya cége lesz, és papíron jelentősen túlárazzák a beruházást, ezzel azt a látszatot keltik, hogy rendelkeznek a szükséges önerővel. Valójában kizárólag a támogatásból akarták a hűtőházakat felépíteni.
Az építkezéshez az édesanya cége alvállalkozókat vont be, akik el is végeztek minden feladatot, majd ezt a munkát az anyuka több mint kétszeres áron tovább számlázta a lányainak. Így a vádlottak a támogatási kérelmekben úgy mutatták be a beruházást, mintha az 700 millió forintba került volna, noha a tényleges bekerülési költség csupán ennek alig fele volt. A támogatást folyósító hatóságot ilyen módon megtévesztve a vádlottak 306 millió forintot szereztek meg jogosulatlanul, melynek nagyobb része az Európai Uniótól, kisebb része a Magyar Államtól származik. A nyomozás során a két hűtőházat zár alá vette a bíróság.

Ötszörösen körözték csalásért, 8 millió volt nála, mikor elfogták

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.11.15. 07:27
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Hamis adatokkal bérelt autókat, és már rég a börtönben lett volna a helye, mikor elkapták. Egy bérelt autóval volt éppen.
A budapesti rendőrök elfogták azt az öt elfogatóparancs alapján körözött férfit, aki kitalált személyi adatokkal bérelt autókat Újpesten - tájékoztat honlapján a rendőrség
Csalás és más bűncselekmények miatt öt körözés volt érvényben ellene.

A nyomozók még kedd este, a Budapest III. kerületében, a Szentendrei úton kapták el a férfit, miután tudomásukra jutott, hogy az ott pakoló bérelt autóban egy körözött férfi van. Az autóban közel nyolc millió forintot, valamit a férfi által kitalált hamis személyi adatokat tartalmazó iratokat találtak és foglaltak le.
A férfit előállították, ellene hamis magánokirat felhasználása vétség miatt eljárást indítottak. Majd átvitték a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézetbe, mivel a jogerősen kiszabott szabadságvesztés büntetés letöltését nem kezdte meg.

Bivalytámadás történt a Zemplénben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.11.14. 20:09
Illusztráció
Fotó: ROLAND WEIHRAUCH / DPA / dpa Picture-Alliance
Bivalyok támadtak meg két embert a Borsod-Abaúj Zemplén megyei Mályinkán szerdán - erősítette meg a rendőrség. A sérültekhez mentőhelikoptert kellett hívni.
A baleset egy Mályinka melletti állattartó telepen történt, a mentők két súlyos sérültet vittek a megyei kórházba. A 444.hu értesülései szerint az oltást végző állatorvost, segédjét, illetve az állatok gondozóit támadták meg a bivalyok. A 450 lelkes településen ellentmondó hírek keringenek arról, hogy az éppen bivalyokat oltó állatorvos és a másik két embert egy vagy több bika, vagy éppen az oltásra váró borjak anyja támadta-e meg, egyesek szerint "tömeges bivalyőrjöngés" történt.
Janasóczki Attila, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője megerősítette, hogy két ott dolgozót tiportak meg az állatok. A rendőrség vizsgálatot indított az ügyben. A megyei kórház azt közölte az MTI-vel, hogy a sérültek kérésére nem adhat információt az állapotukról.
A házi bivaly tehenek 400-800 kilogrammosra, a bikák 600-700-ra is megnőnek. Alapvetően jámbor állatok, de az idegenekkel szemben kifejezetten bizalmatlanok.