Előfizetés

Műpéniszek hátterében fényképezték le Lázár Jánost

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.11.15. 18:36
Lázár János és csupasz szemléltetőeszközei
Fotó: Facebook/Burány Sándor
A korábbi kancelláriaminiszter egy kispesti iskolában kampányolt a dohányzás ellen – zavarba ejtően csupasz bemutató babák társaságában.
Két gumipénisz – először ez ötlik az olvasó szemébe, amikor megnézi a fotót, amit Burány Sándor Párbeszéd-képviselő készített Lázár János kispesti iskolalátogatásáról.
A volt kancelláriaminiszter és a mezőhegyesi ménesbirtok jelenlegi intézője  a dohányzás veszélyeire szerette volna felhívni a figyelmet (a rossz szokást egyébként teljesen be is tiltaná), de nagyon is élethű babákkal demonstrálta a szenvedélybetegség okozta károkat. 
„Az ártalmakat bábukon szemléltették, ez a legenyhébb képek egyike. Hát, ijesztgetni azt tudnak. El sem tudom képzelni, milyen lesz a drogstratégia” -írta Facebook-oldalán Burány. Egy másik képén Lázár társai a www.cigiaciki.hu feliratú molinó mellett állnak büszkén. Ez is említésre méltó, hiszen a honlapot még 2004- ben készítették, az Egészségügyi Szociális és Családügyi Minisztérium megbízásából – és bár azóta két ráncfelvarráson is átesett, 2007-ben és 2017-ben, máig a régi tartalmak elérhetőek rajta. Kattintgatni csak óvatosan érdemes: szerkesztőségi gépeinket vörös ablakkal figyelmeztette adathalászat veszélyére a Google.

Nemzetközi megállapodást szegtek meg a magyar hatóságok: nem engedték be az ENSZ ellenőröket

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.11.15. 17:58

Fotó: AFP
Hiába lenne rá joguk, a világszervezet megbízottjai be sem tehették a lábuk a tranzitzónába.
Az ENSZ független emberi jogi szakértői felfüggesztették hivatalos magyarországi látogatásukat, miután a hatóságok nem engedték őket belépni a röszke és tompai tranzitzónákba. Az ENSZ küldöttsége azt vizsgálta volna, hogyan érvényesülnek a fogvatartott menedékkérők jogai, írja az Amnesty International. Elvileg az ENSZ szakértőinek szabad bejárása van azokba az intézményekbe, ahol embereket tartanak fogva, ebben őket senki sem akadályozhatja. Ezt a megállapodást szegték meg most a magyar hatóságok.

Rendőrök szállták meg a szolnoki műtrágyagyárat

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.11.15. 17:47

Fotó: Google Street View
Közel háromszáz rendőr és katasztrófavédelmi munkatárs vizsgálódik a gyár területén, a jelek szerint hulladékügyek miatt nyomoznak – de más ok is lehet a háttérben.
Szabályosan elözönlötték a rendőrök a szolnoki műtrágyaüzemet: az MTI értesülései szerint a Nemzeti Nyomozó Iroda és a katasztrófavédelem szakértői dolgoznak a helyszínen, a nyomozók pedig a hulladékgazdálkodás megsértése és más bűncselekmény gyanújával vizsgálódnak. Hogy a „más bűncselekmény” mi lehet, arról Gál Kristófot, az ORFK szóvivőjét kérdeztük, de ő sem kapott közelebbi tájékoztatást az NNI-től.
A miabonyunk.hu hírportál szerint a rendőrség és a katasztrófavédelem munkatársai gyakorlatilag megszállták a szolnoki műtrágyagyárat. Az információik szerint már kedd óta tartó akcióban mintegy háromszáz rendőr vesz részt. Úgy tudják, hogy a rendőrök és a katasztrófavédelmisek az éjszakát is a gyár területén töltötték.  A hírportál értesülései szerint valaki feljelentette az üzemet környezetszennyezés miatt. A dolgozókat folyamatosan hallgatják ki – írták. Lapunk megkereste az üzemet működtető Bige Holding Kft. ügyvezető igazgatóját, Kubola Imrét, ám ő a tulajdonos, Bige László kérését követve nem nyilatkozott a történtekről.   

Állami tulajdonból családi vállalkozás

A Bige-vezetés előtt a szolnoki üzem állami tulajdonban állt: a Tiszamenti Vegyiművek állami vállalatot az Alföld szervetlen vegyipari központjának megteremtése céljából, 1951-ben alapították. A beruházás kénsavgyár építésével kezdődött. Ezt követte a műtrágyagyár, a szervetlenpigment-üzem, a mosószerüzem, a kriolitüzem, végül pedig a foszforsav- és tripolifoszfát-üzem telepítése. A rendszerváltozás után megindult privatizációs folyamat keretében 1992-ben a mosószerüzemet a Henkel Austria, a pigmentüzemet a Holland Colours/Apeldoorn vásárolta meg, az állami vállalat pedig 1993-ban részvénytársasággá alakult át. A Tiszameni Vegyiművek Rt.-t a Bige Holding Kereskedelmi és Termelő Kft. privatizálta 1997-ben. 2004-ben a Tiszamenti Vegyiművek Rt. beolvadással megszűnt, azóta a Bige Holding Kft. működteti a műtrágyagyárat -derül ki a távirati iroda összefoglalójából. A vállalat tulajdonosa, Bige László nemrég azzal került a hírekbe, hogy péti érdekeltsége sikeresen bocsátott ki devizakötvényeket, mintegy 52 milliárd forintos értékben. Korábban viszont a Gazdasági Versenyhivatal sorozatban négy eljárást is indított Bige pétfürdői vállalkozás és más gazdasági szereplők ellen kartell gyanújával, amit a tulajdonos zaklatásnak minősített. Mint a hvg.hu írja, a Bigéhez köthető vegyipari cégcsoport az ország legértékesebb családi vállalkozása, a Forbes számításai szerint 127 milliárd forintot ér. 2004 óta közel 150 milliárd forintot költöttek a cégfejlesztésre. Bige ritkán mutatkozik a nyilvánosság előtt. Fő riválisa a szektorban Csányi Sándor, vele 2014-ben a piacvezető hazai mezőgazdasági integrátor cég, az akkor évi 200 milliárd forintos forgalmat bonyolító Kite Zrt. miatt alakult ki komoly konfliktus.