Előfizetés

Vijesti: A magyar konzul is Gruevszkivel tartott

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.11.16. 09:57

Fotó: ROBERT ATANASOVSKI / AFP
Nikola Gruevszki volt macedón kormányfő november 11-én, 22 óra 16 perckor hagyta el Montenegrót. Szerbiába egy 55A05 jelzésű gépkocsi szállította. Az autóban rajta kívül Császár Zoltán, a podgoricai magyar külképviselet első beosztottja és Félegyházi Csaba konzul ült – értesült a Vijesti című podgoricai lap.   Megjegyzi, a hazájában börtönbüntetésre ítélt volt kormányfő 19 óra 19 perckor lépett Montenegró területére, s személyi igazolvánnyal lépte át a határt. A montenegrói belügyminisztérium is megerősítette, hogy Gruevszki rövid ideig az ország területén tartózkodott, s a podgoricai hatóságok a törvényi előírások szerint cselekedtek. Minden tekintetben a jogi eljárást követtük” – hangzik a belügyi tárca közleménye. A dokumentum a határátlépésről azonban nem közölt részleteket. Csütörtökön este az albán rendőrség is megerősítette, hogy az országból haladt át Gruevszki Montenegróba Magyarország tiranai nagykövetségének gépkocsijával. Megkerestük a montenegrói magyar konzulátust, amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.   
A podgoricai magyar követség épülete
Fotó: Google Street View

Elektronikus hadviselésre költ 2,8 milliárdot a kormány

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.11.16. 09:26
Illusztráció
Fotó: Népszava
Meglepő módon olcsóbb lesz a beszerzés az eredetileg becsült 3,6 milliárd forintnál.
Megvan, ki fogja szállítani a Honvédelmi Minisztérium számára az elektronikus hadviselés kellékeit - szúrta ki a 24.hu az uniós közbeszerzési közlönyben. A minisztérium eredetileg bő 3,6 milliárd forintra becsülte a beszerzést, de a nyertes, a Rohde & Schwarz Hungária Szolgáltató Kft. 830 millió forinttal kevesebbet, alig nettó 2,8 milliárd forintot fog számlázni.
A 2017-es kiírás szerint a következő eszközöket szállítják a honvédségnek:
  • 3 mobil kommunikációs felderítő és iránymérő rendszert, amelyeket a honvédség által biztosított terepjáróra kell felszerelni;
  • 1 kommunikációs zavarórendszert, amit szintén a honvédségi terepjáróra kell integrálni;
  • 1 parancsnoki mobilállomást, ugyancsak honvédségi teherautóra szerelten;
  • 1 szimulátort.
A nyertesnek ezeken túl három oktatást is le kell bonyolítania. Opciósan beszerezhet még tőlük a minisztérium további szimulátort, mobil kommunikációs felderítő és iránymérő rendszert, kommunikációs zavaró rendszert, valamint a vásárolt berendezésekhez különféle pótalkatrészeket.
A Rohde & Schwarz cég, független, családi tulajdonú cég, 70 országban 9900 alkalmazottal működik. 85 éve Münchenben alapították, honlapjuk szerint a rádiótávközlés és a méréstechnika területén működnek, elektronikus termékeket gyártanak és értékesítenek. Magyarországon 1990 óta vannak jelen.

Gyakorlat miatt zárják le szombaton a 86-os főutat

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2018.11.16. 09:03
Illusztráció
Fotó: Népszava
Téli felkészítő gyakorlatot tart az M86-os autóúton szombaton 8 órától 11 óráig a katasztrófavédelem, emiatt Szombathely felé mindkét sávról elterelik a forgalmat.
A tájékoztatás szerint a Szombathely felé tartók a szelestei csomópontnál hajthatnak le a gyorsforgalmi útról a 86-os főútra, majd a váti felhajtón térhetnek vissza az M86-osra. A Győr felé haladók a gyakorlat idején csak a külső sávot használhatják, ahol óránkénti 70 kilométeres sebességkorlátozás lesz érvényben.
A gyakorlat során a katasztrófavédelem szakemberei az autóutat középen elválasztó szalagkorlátot az úgynevezett "üzemi átjáróban" részlegesen elbontják, a gyakorlat végén pedig helyreállítják.
A közleményben azt ajánlják az autósoknak, hogy szombat reggel indulás előtt tájékozódjanak az aktuális forgalmi helyzetről a közútkezelő Útinform szolgálatánál, illetve a www.utinform.hu weboldalon, vagy használjanak navigációs, közösségi autós alkalmazást útvonalukat megtervezéséhez.