költségvetés;infláció;nyugdíjak;

Egy éven át halogathatja a kormány a nyugdíjasok járandóságának odaadását

Csak 2019 novemberében számíthatnak az idei infláció kompenzálására a nyugdíjasok a jövő évi költségvetés szerint.

A nyugdíjasok csak 2019. novemberében számíthatnak az idén őszi infláció teljes kompenzációjára, egyúttal pedig jöhetnek a nyugdíjkötvények is - hangzott el az ATV Startban. A műsorban megszólaló nyugdíjszakértő, Farkas András szerint a kötvények arra adnának lehetőséget, hogy az előtakarékosság az államadósság kezelés részévé váljon. Ugyanakkor, minthogy nyugdíjhoz hasonlóan az állampapírok kifizetése is állami feladat, a szakértő szerint aki biztosra akar menni, annak jó, ha külföldön is vannak befektetési alapjai.

Az önkéntes nyugdíjpénztári befizetésekkel kapcsolatban elhangzott, hogy a befizetett díjak 20 százalékát vissza lehet igényelni adójóváírásként, évente maximum 150 ezer forintot. Hasonló a nyugdíjbiztosítás is, amelynél 130 ezer forintot lehet visszaigényelni.

Farkas emlékeztetett, hogy a rendszeres nyugdíjemelést Magyarországon az előre jelzett inflációnak megfelelő mértékben kell végrehajtani. Ez a mérték idén januárban 3 százalék volt, de a valós infláció év végére már magasabb lett ennél. De a jövő évi költségvetésben csak 2,7 százalékos emelés szerepel januárra. Ha ezt nem módosítják menet közben, akkor a nyugdíjasok csak 2019. novemberében számíthatnak az idén őszi infláció teljes kompenzációjára is, addig pedig gyakorlatilag hiteleznek az államnak.