Előfizetés

Kiberbiztonság a Fehér Házban: Ivanka Trump is magán e-mail fiókból intézte a közügyeket

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.11.20. 14:11
Ivanka Trump
Fotó: JIM WATSON / AFP
Több száz hivatalos levelet küldött ki egy nem biztonságos e-mail fiókból. Hillary Clinton ebbe bukott bele kampánya során, üzeneteit így ugyanis orosz kémek is olvashatták.
Ivanka Trump, Donald Trump elnök lánya és tanácsadója több száz, kormányzati ügyekre vonatkozó hivatalos levelet küldött ki magán e-mail fiókjából - írja az Euronews. Mindez egy belső ellenőrzés során derült ki, hogy így tartja a kapcsolatot kormánytisztviselőkkel, amikor egy adatvédelmi kereset miatt nézték végig az üzeneteket.
Szintén aggályos, hogy Ivanka Trump azzal magyarázkodott: nem ismeri az erre vonatkozó előírás részleteit.
A 2016-os elnökválasztási kampány idején éppen ugyanezért tört ki botrány. Akkor Hillary Clinton, mint elnökjelölt került kereszttűzbe amiatt, hogy korábban, külügyminiszterként magán szerveren át bonyolított államügyeket, melyek így az orosz titkosszolgálat kezébe kerülhettek. Vizsgálat is indult ellene, amelyet lezárt, majd a választás előtt alig két héttel újraindított az FBI.

Zacskóban adott kenőpénzt a Pakson építő Roszatom embere egy orosz titkos ügynöknek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.11.20. 12:58
Az RBC News oldalán közzétett FSZB-felvétel egy képkockája
Akár 15 évre is börtönbe kerülhet a Roszatom biztonsági rendszereit fejlesztő leányvállalat igazgatója. Elődjét is letartóztatták, korrupcióért.
Korrupciós pénz átadása közben, az Oroszország által annektált Krím egy éttermében érték tetten a Pakson atomerőművet építő orosz Roszatom egyik fontos leányvállalatának vezetőjét, szúrta ki a 444.hu a Moscow Times cikkében.
Igor Szuskov, a Roszatom biztonsági rendszereit fejlesztő Daedalus igazgatója egy a határőrségnél szolgáló FSZB-s tisztnek nejlonzacskóban adott át 2,5 millió rubelt, és erről videó is készült.

Az eset még áprilisban történt, de a titkosszolgálat most számolt be róla, illetve tette közzé a videót - melyet az RBC News oldalán lehet megnézni. Az ugyanakkor nem derült ki, az igazgató miért akarta átadni a közel 11 millió forintos kenőpénzt.
2,5 millió rubel egy zacskóban - Az RBC News oldalán közzétett FSZB-felvétel egy képkockája
Szuskov egyébként éppen azért kaphatta meg az év elején pozícióját, mert elődjét, Szergej Fedjajevet sikkasztásért letartóztatták. Egy meg nem nevezett beosztottjával és bűntársával együtt akár 15 éves börtönbüntetésre is számíthat.

Megkéseltek egy brüsszeli rendőrt, lelőtték a támadót

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2018.11.20. 10:34

Fotó: HATIM KAGHAT / AFP
Fegyvercsempész lehetett a támadó, nem pedig terrorista. Ő és áldozata kórházban vannak, egyikük állapota sem súlyos.
A tájékoztatás szerint egy férfi kedden reggel 6 óra előtt késsel támadt egy rendőrre a város főtere, a Grand Place közelében. A tettest a rendőr társa meglőtte.
A két sebesültet kórházba szállították, egyikük sincs súlyos állapotban.

A Derniere Heure című helyi napilap névtelen forrásokra hivatkozva arról írt, hogy a feltételezett merénylő azt kiáltotta, hogy "Allah akbar", azaz "Isten a leghatalmasabb" kiáltással rontott a rendőrnek. Ezt azonban hivatalos személyek nem erősítették meg.
"Túl korai még megmondani, hogy mi lehetett a támadó indítéka, folyik a nyomozás"

- mondta a rendőrség szóvivője.
A gyanúsított fegyvercsempészet miatt már korábban is a hatóságok látókörébe került, szélsőséges iszlamistaként azonban nem volt ismert - közölte a Le Soir című újság.
Koen Geens belga igazságügyi miniszter hangsúlyozta, hogy mindent meg fognak tenni a történtek pontos felderítése érdekében.
A brüsszeli rendőrség különleges óvatosságra intette az állomány tagjait. A belgiumi terrorfenyegetettség szintjét januárban hármasról kettesre csökkentették a négyes fokozatú skálán, közel két évvel a brüsszeli robbantásos merényletek után.