Visszakaphatják lakásaikat a devizahitelesek

Publikálás dátuma
2018.11.20. 14:40

Fotó: Népszava
A kedden benyújtott törvényjavaslat szerint a kormány visszaadja lakásaikat, házukat a Nemzeti Eszközkezelő Program résztvevőinek. A bérleti díjat rendszeresen megfizető bérlők kedvező feltételek mellett ismét tulajdonosaivá válhatnak korábbi ingatlanjaiknak. A kormány célja, hogy lehetőleg minden család saját otthonban élhessen. A bérleti díjat rendszeresen megfizető bérlők kedvező feltételek mellett ismét tulajdonosaivá válhatnak korábbi ingatlanjaiknak. A NET Zrt.-t a devizahiteleseket segítő intézkedéssorozat, az Otthonvédelmi Akcióterv keretében hozta létre a kormány 2011-ben. A NET programban az állam megvásárolta a hiteladósok, köztük számos gyermekes család ingatlanát és biztosítja számukra évek óta a bérlés lehetőségét. A program során 36 ezer otthon került az eszközkezelőhöz, mintegy 154 ezer lakóval, akik akár több millió millió forintos hiteltartozástól mentesültek, és továbbra is az otthonukban  maradhattak. A bérlők többségének helyzete az elmúlt években stabilizálódott. A javaslat elfogadása esetén a kormány felajánlaná az egyösszegű visszavásárlást, melynek során a vételárat csökkentené a bérlő által korábban megfizetett bérleti díjak összege, kamat felszámítására nem kerülne sor az állam részéről és további százalékos mértékű kedvezmény igénybevételére is lehetőség nyílna a bérlő ez irányú igénye esetén. A kedvezményes ajánlattal a bérlők közeli hozzátartozói is élhetnének. Így visszakaphatják ingatlanjaikat a korábbi tulajdonosok. Azon bérlők esetében, akik nem tudnak élni az egyösszegű visszavásárlás lehetőségével, a kormány hosszú távú részletfizetést tud felajánlani. A nehéz anyagi helyzetben lévők számára pedig továbbra is biztosított a jelenlegi konstrukció: bérleti díj megfizetése mellett továbbra is bérlők maradhatnak. A tulajdonszerzés kapcsán felmerülő anyagi és eljárási kötelezettségeket az állam viseli. Ha a törvényt elfogadja a parlament, akkor a NET Zrt. hivatalosan is értesíti az érintetteket a lehetőségről, és a lakás egyösszegű visszavásárlásáról szóló szerződést a tervek szerint 2019 végéig megkötik azokkal, akik szeretnének élni ezzel a lehetőséggel. A nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter által kidolgozott intézkedés lehetővé tenné, hogy a NET programban résztvevő, korábban nehéz helyzetbe került devizahitelesek végérvényesen visszakaphassák az otthonukat.
Szerző
Témák
net
Frissítve: 2018.11.20. 15:11

Egy éven át halogathatja a kormány a nyugdíjasok járandóságának odaadását

Publikálás dátuma
2018.11.20. 09:10

Fotó: Shutterstock
Csak 2019 novemberében számíthatnak az idei infláció kompenzálására a nyugdíjasok a jövő évi költségvetés szerint.
A nyugdíjasok csak 2019. novemberében számíthatnak az idén őszi infláció teljes kompenzációjára, egyúttal pedig jöhetnek a nyugdíjkötvények is - hangzott el az ATV Startban. A műsorban megszólaló nyugdíjszakértő, Farkas András szerint a kötvények arra adnának lehetőséget, hogy az előtakarékosság az államadósság kezelés részévé váljon. Ugyanakkor, minthogy nyugdíjhoz hasonlóan az állampapírok kifizetése is állami feladat, a szakértő szerint aki biztosra akar menni, annak jó, ha külföldön is vannak befektetési alapjai.
Az önkéntes nyugdíjpénztári befizetésekkel kapcsolatban elhangzott, hogy a befizetett díjak 20 százalékát vissza lehet igényelni adójóváírásként, évente maximum 150 ezer forintot. Hasonló a nyugdíjbiztosítás is, amelynél 130 ezer forintot lehet visszaigényelni.
Farkas emlékeztetett, hogy a rendszeres nyugdíjemelést Magyarországon az előre jelzett inflációnak megfelelő mértékben kell végrehajtani. Ez a mérték idén januárban 3 százalék volt, de a valós infláció év végére már magasabb lett ennél. De a jövő évi költségvetésben csak 2,7 százalékos emelés szerepel januárra. Ha ezt nem módosítják menet közben, akkor a nyugdíjasok csak 2019. novemberében számíthatnak az idén őszi infláció teljes kompenzációjára is, addig pedig gyakorlatilag hiteleznek az államnak.
Szerző

Hatalmas summát halmoztak fel a magyarok, tőzsdézni nem tudnak, de a cihában jók

Publikálás dátuma
2018.11.19. 20:38

Fotó: Shutterstock
Az idei esztendőben nagyot nőtt a háztartások pénzügyi  vagyona - az MNB adatai szerint, a harmadik negyedév végére 52 473 milliárd forintot tett ki. A vagyonnövekedésben  jelentős szerepet játszott, hogy a lakosság továbbra is rendületlenül gyűjtögeti a készpénzt, 130 milliárd forinttal növekedett az állomány negyedév alatt - értékelte a lakosság hozzáállását Horváth András, a Takarékbank elemzője. Érdekes, hogy egyre kedveltebbek a tőzsdei részvények, ezekből a háztartások 28 milliárd forintért vásároltak, ugyanakkor a befektetési jegyek állománya 13 milliárd forinttal mérséklődött. Biztosításra ugyanannyit költöttek a családok, mint részvényvásárlásra. Pedig tőzsdézés nem bizonyult igazán kifizetődőnek, ugyanis ezen 15 milliárd forintot vesztettek a famíliák, a befektetési alapokon pedig 13 milliárdot. A valuták tartása és a devizabetétek sem bizonyultak jó ötletnek, 31 milliárd forint volt az összesített veszteség. Horváth András úgy fogalmazott, hogy a hozamsivatagos környezetben a lakosság is aktívan keresi a lehetőségeket, egyre aktívabban vásárolja a tőzsdei részvényeket illetve nem tőzsdei vállalkozásokban is az üzletrészeket. A legutolsó rendelkezésre álló, 2016-os Eurostat adatok alapján a magyar háztartások nettó pénzügyi vagyona az az évi GDP 104 százalékán állt, ez az arány a horvát háztartások esetében 87, a cseheknél 81, a lengyeleknél pedig 65 százalék, míg a fejlettebb országok közé sorolt német 130, az osztrák pedig 129 százalékos. A legspórolósabbak a hollandok a maguk 213 százalékával.  
Szerző
Témák
megtakarítás