Előfizetés

Kásler Miklós a villámgyors HR-es: utód lett a helyettes

Danó Anna
Publikálás dátuma
2018.11.21. 13:38

Fotó: Németh András Péter
Sebtében talált új tiszti főorvost Kásler Miklós miniszter a kedden felmentett Kovács Attila helyére, információink szerint a 2010 óta tiszti-főorvos helyettesként dolgozó Szabó Enikőt bízták meg a feladattal.
Mint arról beszámoltunk egyik pillanatról a másikra vonta vissza a tiszti főorvosi megbízását a humán tárca vezetője - noha Kovács Attila személye és munkája még néhány hónapja nélkülözhetetlennek tűnt. Neki kellett volna megvalósítana a Kásler Miklós által beígért népegészségügyi programokat, a feladathoz új, önálló háttérintézményt is létrehozott a tárca. Idén november végéig 75 000 ember vastagbél-rák szűrését kellett volna biztosítania a kormányzatnak, írta korábban a Medicalonline. A feladatot még három éve vállalta a minisztérium - több milliárdos uniós támogatásért cserébe. A tömeges szűrésnek tavaly ősszel kellett volna kezdődnie, de előbb év végére csúszott, aztán januárra, majd márciusra, végül szeptemberre. De most is elmaradt. Egyebek mellett ezt a programot is Kovács Attilának kellett volna menedzselnie, csakhogy a Nemzeti Népegészségügyi Központot októbertől vezető megbízott tisztifőorvos szinte hozzá sem kezdhetett munkájához. Eddig leginkább az állami bürokrácia csökkentő intézkedés valamint az új hivatal felépítése kötötte le az energiát: csak az általa vezetett háttérintézményből az alkalmazottak negyedét kellett eltávolítania. Most neki is mennie kellett. Tegnap indoklás nélkül vonták vissza megbízását. A lapunknak megnyilatkozó szakemberek egyike se érti, miért kellett a szakmában elismert  szakembernek távoznia. Posztját helyettese, Szabó Enikő veheti át. Kásler Miklós miniszter hivatalba lépése óta eddig már tucatnyi embert mentett fel indoklás nélkül. Minden előzmény nélkül menesztette a választások után az egészségügyért felelős államtitkárt ( Ónodi-Szűcs Zoltánt) és vezető társait (Ladányi Mártát, Mészáros Jánost, Gajdácsi Józsefet, Szentes Tamást) valamint a háttérintézmények Németh László ÁEEK főigazgatót, Dexler Donátot az OVSZ főigazgatóját) vezetőinek többségét. Két hónappal később minden előzmény nélkül még a nyár elején felmentette Pozsgay Csillát, a gyógyszerhatóság vezetőjét is. Az ő távozása után szinte a teljes menedzsment és több tucat szakember távozott az OGYEI-ből. Azóta két nagy gyógyszerbotrány – a szennyeződött valsartan-készítmények és Calcium Sandosten ügye – is úgy zajlott le, hogy a gyógyszerhatóságnak nem volt kinevezett vezetője, az intézmény menedzsmentjéből pedig hosszú heteken át lényegében már csak a jogi- és a kommunikációs igazgató maradt. Az államtitkárság élén Ónodi-Szűcs Zoltánt váltó Nagy Anikó, aki a Heim Pál gyermekkórház főigazgató posztját cserélte az államtitkári székre, maga mondott le október elején. Két helyettes államtitkárát ) Nagy Szilárdot és Fábián Attila professzort az elmúlt hetekben mentették fel. 

Mészáros Lőrinc körei átvették Simicska egykori reklámcégét, plusz egy felület az EP- és önkormányzati választásokra

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.11.21. 13:21

Fotó: Németh Dániel
Vörös József ügyvéd erősen kötődik Orbán Viktor kedvenc oligarchájához. Az akvizíció után az ellenzék és a civil gondolatoknak még kevesebb felülete marad a köztereken.
Vörös József ügyvéd tulajdonába került az Euro Publicity Kft. közterületi reklámozással foglalkozó cég, amely korábban Simicska Lajos tulajdonában állt évekig, írja a 24.hu. A reklámcég minden bizonnyal jól jön majd a Fidesznek a jövő évi európai parlamenti és önkormányzati választás előtt. A cégadatok szerint Vörös november 8-án vette át a céget Nyerges Zsolt üzletembertől, akihez még nyáron került át korábbi üzlettársa, Simicska teljes cégbirodalma. Emlékezetes, hogy az Orbán Viktor kormányfővel kibékíthetetlenül összevesző Simicska Lajos az áprilisi kétharmados Fidesz-győzelmet hozó országgyűlési választás után döntött úgy, hogy végleg visszavonul és eladja Nyergesnek jóformán összes üzleti érdekeltségét. Vörös József több szálon is köthető Mészáros Lőrinc felcsúti milliárdos gázszerelőhöz és Orbán Viktor miniszterelnökhöz is. Az ügyvéd korábban Mészárost képviselte egy földvásárlási árverésen, továbbá jogi képviselője a miniszterelnök által alapított, és Mészáros által vezetett alapítványnak, ami a felcsúti Puskás Akadémiát üzemelteti.

Matolcsy nem bír szépség nélkül élni: több százmilliót költ az MNB képekre

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.11.21. 11:19

Fotó: Népszava
Lassanként a jegybank lesz a legnagyobb magyar műgyűjtő: az úgynevezett Értéktár program keretében 30 milliárdért vehet festményt, szobrot, hangszert, miegymást.
A különböző okokból külföldre került műkincseket hozza vissza az országba a jegybank 2014-ben indult Értéktár-programja. A projekt nem szűkmarkú: 30 milliárdos keretéből most fordított 300 milliót festményekre. 
A féltucatnyi kép közül két igazán izmos tétel akad. Csernus Tibor (1927-2007) Kossuth- és Munkácsy díjas festőművész Saint-Tropez című festményének tulajdonjogát 110 millió forintért szerezheti meg a Matolcsy György vezette intézmény, míg , Jan Van Der Heyden (1637-1712) Városlátkép, avagy Tér sétáló alakokkal című festményének tulajdonjogát 400 ezer euró (mintegy 130 millió forint) értékben vásárolná meg.