egészségügy;tiszti főorvos;népegészségügy;Kásler Miklós;

Kásler Miklós a villámgyors HR-es: utód lett a helyettes

Sebtében talált új tiszti főorvost Kásler Miklós miniszter a kedden felmentett Kovács Attila helyére, információink szerint a 2010 óta tiszti-főorvos helyettesként dolgozó Szabó Enikőt bízták meg a feladattal.

Mint arról beszámoltunk egyik pillanatról a másikra vonta vissza a tiszti főorvosi megbízását a humán tárca vezetője - noha Kovács Attila személye és munkája még néhány hónapja nélkülözhetetlennek tűnt. Neki kellett volna megvalósítana a Kásler Miklós által beígért népegészségügyi programokat, a feladathoz új, önálló háttérintézményt is létrehozott a tárca.

Idén november végéig 75 000 ember vastagbél-rák szűrését kellett volna biztosítania a kormányzatnak, írta korábban a Medicalonline. A feladatot még három éve vállalta a minisztérium - több milliárdos uniós támogatásért cserébe. A tömeges szűrésnek tavaly ősszel kellett volna kezdődnie, de előbb év végére csúszott, aztán januárra, majd márciusra, végül szeptemberre. De most is elmaradt. Egyebek mellett ezt a programot is Kovács Attilának kellett volna menedzselnie, csakhogy a Nemzeti Népegészségügyi Központot októbertől vezető megbízott tisztifőorvos szinte hozzá sem kezdhetett munkájához. Eddig leginkább az állami bürokrácia csökkentő intézkedés valamint az új hivatal felépítése kötötte le az energiát: csak az általa vezetett háttérintézményből az alkalmazottak negyedét kellett eltávolítania.

Most neki is mennie kellett. Tegnap indoklás nélkül vonták vissza megbízását. A lapunknak megnyilatkozó szakemberek egyike se érti, miért kellett a szakmában elismert  szakembernek távoznia. Posztját helyettese, Szabó Enikő veheti át.

Kásler Miklós miniszter hivatalba lépése óta eddig már tucatnyi embert mentett fel indoklás nélkül. Minden előzmény nélkül menesztette a választások után az egészségügyért felelős államtitkárt ( Ónodi-Szűcs Zoltánt) és vezető társait (Ladányi Mártát, Mészáros Jánost, Gajdácsi Józsefet, Szentes Tamást) valamint a háttérintézmények Németh László ÁEEK főigazgatót, Dexler Donátot az OVSZ főigazgatóját) vezetőinek többségét. Két hónappal később minden előzmény nélkül még a nyár elején felmentette Pozsgay Csillát, a gyógyszerhatóság vezetőjét is. Az ő távozása után szinte a teljes menedzsment és több tucat szakember távozott az OGYEI-ből. Azóta két nagy gyógyszerbotrány – a szennyeződött valsartan-készítmények és Calcium Sandosten ügye – is úgy zajlott le, hogy a gyógyszerhatóságnak nem volt kinevezett vezetője, az intézmény menedzsmentjéből pedig hosszú heteken át lényegében már csak a jogi- és a kommunikációs igazgató maradt.

Az államtitkárság élén Ónodi-Szűcs Zoltánt váltó Nagy Anikó, aki a Heim Pál gyermekkórház főigazgató posztját cserélte az államtitkári székre, maga mondott le október elején. Két helyettes államtitkárát ) Nagy Szilárdot és Fábián Attila professzort az elmúlt hetekben mentették fel.