Botka: megalkuszol, vagy jönnek a legaljasabb támadások

Publikálás dátuma
2018.11.22. 07:55
Botka László, Szeged szocialista polgármestere
Fotó: Vajda József
A NER-nek a fejem kell – ezzel magyarázta az ellene indított karaktergyilkossági kísérleteket Szeged polgármestere. Botka László így sem hódol be.
  „Néhány hónapja bejött hozzám egy fideszes képviselő azzal, hogy neki már most felfordul a gyomra, semmilyen módon nem tud azonosulni azzal, ami jön, és készüljek fel a legocsmányabb dolgokra.”
„Visszakérdeztem, ennyire kell Orbánnak Szeged? Mondta, hogy igen, és ennyire kell a te fejed is”

- mondta Botka László szegedi polgármester, az MSZP korábbi miniszterelnök-jelöltje a HVG-nek adott nagyinterjúban. A belsős figyelmeztetés megbízhatóan jelezte előre a Botka elleni támadásokat, amik közül talán a legélesebb Lázár Jánosé volt: a volt kancelláriaminiszter szintén egy lapinterjúban beszélt arról, hogy a szocialista polgármester szerinte baloldali bűnözők kezére adta Szegedet.
Botka szerint az ellenzéki politikusok előtt két út áll a NER-ben: vagy „tudomásul veszik, hogy őfelsége jól fizetett ellenzékének vagy a rendszer alvállalkozójának lenni elfogadható”, vagy nem hódolnak be, „viszont akkor szembe kell nézni a legaljasabb támadásokkal”.
„Orbán már csak így működik: vagy megalkuszol, vagy a legszemetebb karaktergyilkosságnak nézel elébe”

mondta a lapnak rezignáltan Botka László, aki mindennek ellenére sem adja fel, mert, mint hangsúlyozta, nem akarja gazemberek kezére adni a várost.
A lap felvetésére, hogy például behódolt-e Hiller István, akivel a 2016-os kongresszus előtt barátságos interjút készített a Magyar Idők, Botka azt válaszolta: „mindenki el tudja dönteni, hogy a rezsim hogyan tekint valakire, aki PR-riportokat kap a Magyar Időkben, és ki az, aki a címoldalon bűnözőként van feltüntetve”. A MSZP egykori kormányfő-jelöltjének megvan a véleménye az ellenzéki pártokról is, szerinte azzal vesztették el választásokat, hogy nem akarták megérteni – nem lehet ugyanúgy politizálni, mint a korábbi négy évben, új tervek kellenek. Az ellenzék azonban továbbra is szembe ment a választói akarattal. 

Tóth Bertalan: A Fidesz Szegedre is rátenné a kezét

„Tudjuk a Fideszről, hogy ha gyűlöletkampányról van szó, akkor nem ismer határokat, főleg annak tudatában, hogy a hazugsággyárakba öntött milliárdok ellenére is töretlen a szegediek bizalma a szocialista polgármester iránt” – közölte Tóth Bertalan a Facebook-oldalán. Az MSZP elnöke szerint a hatalom képtelen feldolgozni, hogy Botka László 16 éve sikeresen vezeti Szeged városát és emiatt mindent megtesz azért, hogy kikezdje a baloldali városvezető jó hírét. „A Fidesz rá akarja tenni a kezét Szegedre is, mert látja, hogy minden aljas próbálkozásuk ellenére a szegediek nem hajlandók a fideszes álvalóságban élni”– tette hozzá.

Szerző
Frissítve: 2018.11.22. 16:02

Különleges élelmiszerekkel bővítenék kínálatukat a patikák

Publikálás dátuma
2018.11.22. 07:30
Illusztráció: Shutterstock
A Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége (HGYSZ) megbízásából a Szinapszis Piackutató és Tanácsadó Intézet országos, reprezentatív felmérést készített a gyógyszerészek körében 2018. augusztusban és októberben. A kutatással arra keresték a választ, hogy gyógyszerészek szerint a jelenlegi működési feltételek mellett fenntarthatók-e a patikák. Az átlagos hazai gyógyszertár havonta nettó 20-25 millió forintnyi forgalmat bonyolít, és átlagosan kilenc- tíz munkatársa van. A válaszokból szerint azonban hosszabb távon ronthatják a gyógyszertárak fenntarthatóságát a munkaerőhiány, a forgalom aránya, a nehezen követhető jogszabály változások, a készletezés. Már most is a patikák fele küszködik munkaerő hiánnyal. Szabad szakemberből illetve, ha a tulajdonosok egy része ha fel is tudna venni valakit, bizonytalan, hogy patikája jövedelméből finanszírozhatók-e a várható bérköltségek; a kisebb bevételű üzletek vezetőinek pedig nincs is szabad forrása új munkatársra. A gyógyszerészek szerint jobb is lehetne patikáik jövedelmezősége, ha a támogatott és a nem támogatott gyógyszerek mellett forgalmazhatnának például az egészségmegőrzéshez szükséges szereket, vagy a speciális étrendekhez hipoallergén, glutén- és laktózmentes élelmiszereket. Erre korábban volt lehetőségük, de egy uniós szabály miatt ez megszűnt. Ahhoz, hogy a jövőben tarthassanak a patikákban tápszereket, különleges élelmiszereket a kormányzatnak kellene egy új keretrendszert teremtenie. A HGYSZ szakmai igazgatója Marjai Tamás, mint azt a Népszavának elmondta: ezt már írásban is jelezték a szaktárcának. 
Szerző
Frissítve: 2018.11.22. 09:36

Közmunkára fogná a kormány a hajléktalanokat

Publikálás dátuma
2018.11.22. 07:25

Fotó: Népszava
Persze mindez csak a saját érdekükben: a most nyilvánosságra kerülő előterjesztés gondol a még foglalkoztatható és a már teljesen leromlott állapotú fedél nélküliekre is.
Az utcán élőkre szabott, speciális közmunkaprogramokat dolgozna ki a kormány, mert először ilyen „védett” munkahelyen kell felkészíteni őket arra, hogy később helyt álljanak a munkaerőpiacon – derül ki a HVG birtokába került előterjesztésből. A kormányzati terv szerint képeznék is a hajléktalanokat, felkészítenék őket „a személyes higiéniára és a közösségi együttélésre”, és minden melegedőben lenne számítógép és internet, hogy munkát kereshessenek. 
A dokumentumot Pintér Sándor belügyminiszter és Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere közösen jegyzi. A koncepcióról államtitkári szinten már múlt héten egyeztettek, előzetesen mindhárom véleményezésre jogosult, a Miniszterelnöki Kormányiroda, valamint az Emmi és a Pénzügyminisztérium is „egyetért” a javaslattal – derül ki már a dokumentum első oldaláról, ami mutatja, hogy komoly, előkészített tervezetről van szó. 
A javaslat alaptézise leegyszerűsítve: a hajléktalanok csak fokozatosan vezethetők vissza a munkába, illetve így reintegrálhatóak egyben a társadalomba is: először az otthontalanokból megpróbálnak közmunkást csinálni, mert onnan utána nagyobb eséllyel tudnának továbblépni a nyílt munkaerőpiacra. Ez viszont csak akkor megy, ha személyes segítséget is kapnak, illetve amennyiben a lakhatásukat is támogatják, ezért a belügyminiszternek Varga Mihály pénzügyminiszterrel és Kásler Miklós emberi erőforrások miniszterrel együtt kell kitalálnia, hogy ezekben a közmunkaprogramokban még milyen szociális és egészségügyi szolgáltatásokat is kapjanak, és ehhez milyen pénzügyi forrásokra lenne szükség -írja a lap. Az előterjesztésnek része egy, már megszövegezett kormányhatározat is, leosztja a feladatokat a tárcák közt. A határidő – a karácsonyi ünnepi időszakot is figyelembe véve – elég szoros, 2019. január 31-e:
• a pénzügyminiszter fogja megvizsgálni, hogyan lehetne hatékonyabbá tenni a jelenlegi munkaerőpiaci programokat, vagy dolgozzon ki egy, a hajléktalan emberek foglalkoztatását ösztönző munkaerőpiaci programot, • az emberi erőforrások minisztere mérje fel, hogyan lehetne a karitatív szervezetek hajléktalanoknak szóló munkaprogramjait kiterjeszteni, • szintén Kásleréknek kell kitalálniuk – a pénzügyi tárcával együttműködve –, hogyan lehetne a képzésük és munkavállalásuk érdekében minden nappali melegedőn elérhető a hajléktalanok számára a számítógép- és internethasználat, valamint szociális munkás által nyújtott segítség, • a belügyminiszter felkéri a 30 ezernél nagyobb lakosú települések önkormányzatait, hogy a „hajléktalan emberek lakhatásának biztosítását a helyi lehetőségek és feltételek figyelembevételével segítsék elő”, • a hajléktalanokkal foglalkozó karitatív szervezetek bevonásával felmérik a fővárosban, a közmunka keretében nyújtható képzési programokra vonatkozó igényt, és hogy ez mennyibe kerülne.
Azt a dokumentum egyértelműen rögzíti, hogy 2019-es speciális közmunkaprogramok indításához szükséges források rendelkezésre állnak, vagyis ha nem lesz semmi a nagyszabású tervekből, arra nem hivatkozhatnak, hogy nem volt rá elég pénz.

A javaslat két jól elkülönülő csoportba sorolja az otthon nélkülieket, a speciális közmunkaprogramok azoknak szólnának, akik „mind egészségügyi, mind mentális-szociális állapotukat tekintve rehabilitálhatóak”, így még vissza lehet vezetni őket a többségi társadalomba és a munkaerőpiacra.  A másik csoportba viszont azokat sorolják, akiknek egészségügyi, szociális, valamint mentális állapotuk túlságosan károsodott az utcán töltött idő alatt, esetleg már ilyen súlyos állapotban kerültek oda. Róluk tartósan gondoskodni kell erre alkalmas hajléktalan-otthonokban, hajléktalan-rehabilitációs intézetekben. 
Szerző