Előfizetés

Sztrájkba lépett 650 ezer tunéziai közalkalmazott

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.11.22. 15:32

Fotó: AFP
Népszerűtlen reformok bevezetésére kényszerítette a kormányt az IMF. Tunézia-szerte ezrek vonultak utcára, hogy tüntetéssel támogassák a rendkívüli méretű sztrájkot.
A közszférában dolgozó nagyjából 650 ezer ember lépett sztrájkba csütörtökön Tunéziában - írja a Reuters. A 11 milliós népességű országban ez nem csekély szám: országszerte zárva tartanak iskolák, egyetemek, önkormányzatok, és a kórházak is csak a feltétlenül szükséges stábbal működnek.
A béremelést követelő sztrájkot - aminél aligha volt nagyobb az elmúlt öt évben - az ország legnagyobb szakszervezete, az UGTT szervezte, és több ezer tüntető is támogatja.
A megmozdulás előzménye a Youssef Chahed miniszterelnök által, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) nyomására bevezetett neoliberális gazdasági reformok. Ezek célja az ország költségvetési hiányának a 2017-es, a GDP 6,2 százalékát kitevő szintről 4,9 százalékra csökkentése idén.
A népszerűtlen reformokat az állami vállalatok alkalmazottjai és a közszféra dolgozói szenvedik meg leginkább. Egy tüntető tanár például arról panaszkodott a Reutersnek: nemhogy hiteleinek törlesztésére, de még fia iskolázására és ételre sincs pénze, minthogy fizetése nagyjából 87 ezer forintot tesz ki.
A közszféra fizetései jelenleg a tunéziai GDP 15,5 százalékát viszik el; ezt 2020-ra 12,5 százalékra csökkentené a kormány. Első ránézésre még nem is tűnik drámainak a helyzet, minthogy a szféra bértömege a 2010-es 7,6 milliárd dinár kétszerese, 16 milliárd dinár a 2018-as évben. Ám az infláció miatt a fizetések reálértéke rohamosan csökken: 2014-hez képest 40 értékük százalékát vesztették el. Ez a folyamat vezetett oda, hogy 2016-ban 2,8 milliárd dolláros IMF hitelhez folyamodott az ország.
Tunézia gazdasága a 2011-es, az akkori autokrata rezsim ellen felkelést követő demokratikus fordulat óta nem tudott egyenesbe állni.

Macedónia kérni fogja, hogy vonják vissza Gruevszki menedékjogát

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.11.22. 15:29

Fotó: JOHN THYS / AFP
Nincs ok arra, hogy visszautasítsák a kiadatást – hangsúlyozta a macedón igazságügyi miniszter.
Macedónia azt fogja kérni Magyarországtól, hogy vonja vissza a Nikola Gruevszki volt miniszterelnöknek megadott menekültstátuszt, Szkopje ugyanis továbbra sem áll el a kiadatási kérelemtől – jelentette be a Vesti.mk szkopjei hírportál beszámolója szerint Renata Deszkoszka macedón igazságügyi miniszter. Az igazságügyi tárca vezetője az MTI összefoglalója szerint kiemelte: a kormány úgy döntött, kérelmezni fogja a menekültstátusz megadásának visszavonását, mert az hamis állításokon alapul, és ilyen esetben a magyar törvények lehetővé teszik annak visszavonását vagy semmissé tételét. Renata Deszkoszka a macedón sajtónak a magyar törvények ismertetve elmondta, hogy azok értelmében, ha valaki menekültstátuszt kap, de nem kap állampolgárságot vagy letelepedési engedélyt, akkor háromévente felül kell vizsgálni a menedékjogi kérelmét. Ez az azt jelenti – magyarázta a miniszter –, hogy ha Nikola Gruevszki nem kap magyar állampolgárságot, akkor az ő kérelmét is hivatalból felül kell vizsgálni háromévente. Rámutatott, hogy ha egyszerre adnak be menedékkérelmet és kiadatási kérelmet, akkor a menedékkérelem élvez elsőbbséget, és addig nem kezdődik meg a kiadatási folyamat, amíg nincs döntés a menedékjogról. A macedón igazságügyi miniszter emlékeztetett: Magyarországnak eddig nem volt gondja azzal, hogy bárkit is kiadjon Macedóniának, és soha nem kérdőjelezte meg a macedón börtönkörülményeket vagy az igazságügy lépéseit.
Nincs ok arra, hogy visszautasítsák a kiadatást – hangsúlyozta a macedón igazságügyi miniszter
„Nem ez az első alkalom, hogy valakinek a kiadatását kérjük, és reméljük, hogy nem lesz ez az első alkalom, amikor ezt visszautasítják”

– fogalmazott Renata Deszkoszka.

Úgy vélekedett: nincs ok arra, hogy visszautasítsák a kiadatást. Nikola Gruevszki 2006 és 2016 között volt Macedónia miniszterelnöke. A múlt héten nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene, mert nem kezdte meg kétéves börtönbüntetése letöltését, amelyet hivatali visszaélés miatt szabtak ki rá. A politikus múlt kedden a Facebook-oldalán közölte, hogy Budapesten van, és politikai menedékjogot kért a magyar hatóságoktól, egy héttel később pedig szintén a közösségi médiában jelentette be, hogy megkapta a menekültstátuszt. A macedón kormány kedd délután elküldte Gruevszki kiadatási kérelmét Magyarországnak. Mile Bosnyakovszki kormányszóvivő leszögezte: teljes egészében valótlan, amit Gruevszki a menedékkérelmében állított, és elvárják, hogy Magyarország kiadja a szökevény politikust.

Szomáliában bombáztak amerikai repülők, közel 40 terroristával végeztek a héten

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.11.22. 13:49
F-16 - Illusztráció
Fotó: Chris STOWERS / AFP
Egy fegyverraktárt és rengeteg embert vesztett a héten a lefejezésekről, csonkításokról, és a műanyag zacskók betiltásáról is ismert al-Shabaab.
Légicsapás során végzett a szomáliai al-Shabaab terrorszervezet hat fegyveresével az Egyesül Államok hadserege - írja a Reuters. Csütörtökön összesen két bevetést hajtottak végre az amerikai harci repülők, mindkettőt Galmudug államban, a fővárostól északkeletre.
A terroristák egy fegyverraktárára szerdán mért csapást az amerikai légierő, és a héten további bevetések során 37 tagjával végeztek a szervezetnek.
Az al-Shabaab szomáliai ifjúsági szervezetként indult a kétezres évek elején. Később hadurak irányítása alatt álló szélsőséges felkelőket, vallási fanatikusokat és szakadárokat tömörítő, terrorszervezetnek nyilvánított fegyveres csoport lett, ami Szomália uralmáért folytatja harcát a kormánnyal. Nemzetközi hírüket megerőszakolt nők kivégzésével és fogtömések erőszakos eltávolításával alapozták meg, de nemrég például az eldobható nejlonzacskókat is betiltották.
Az Egyesült Államok 2017 óta lép fel egyre intenzívebben a régióban, miután Donald Trump elnök lazította az erre vonatkozó szabályozást. Csak ebben az évben két tucatnál több légicsapást hajtottak végre.