Black Friday-lázban ég az ország

Publikálás dátuma
2018.11.23. 08:30
A webáruházak mellett a hagyományos boltok is kihasználják a vásárlói rohamot
Fotó: AFP
Beindult az ünnepi hajrá az e-kereskedelemben: közel két hete Black Friday lázban ég az ország. Egyes kereskedők az éves online forgalmuk akár 60 százalékát is realizálhatják az ünnepi időszakban.
Az online kiskereskedelem forgalma az idén már biztosan átlépi a 400 milliárd forintot – derül ki a GKI Digital és az Árukereső.hu közös kutatásából. Az idei év harmadik negyedévében összesen 96 milliárd forintos forgalmat ért el a hazai online kiskereskedelem: ez 16 százalékos növekedést jelent tavalyhoz képest. Az év első 9 hónapjában így már csaknem 275 milliárd forint bevételt realizált az online szektor, ami - tekintettel az utolsó negyedév hagyományosan erős szerepére - az idén is 17-18 százalékos bővülést vetít előre az internetes kiskereskedelemben.   Az idei ünnepi szezon november közepén egy közel kéthetes Black Friday akciódömpinggel indult. Ezen akciók során több mint 1 millió rendelés érkezhet a webáruházakhoz, amelyek összértéke meghaladhatja a 40 milliárd forintot is: ez közel 50 százalékkal több, mint a tavalyi Black Friday eredménye. Tavaly ugyanakkor nagyon egységesen kezelte a piac ezt az akciós napot, és a többség valóban egy napra időzítette azt, hiszen az Amerikából importált akciónap az USA-ban hagyományosan a hálaadás utáni pénteken van. Ez az idén november 23-ra esik, de számos webáruház már múlt héten megszervezte saját Black Friday akcióját - sőt, volt aki nyáron is ezzel hirdette leárazásait -, erre rálicitálva pedig más kereskedők is előrébb hozták akciójukat.  Az idén tehát már lassan két hete Black Friday lázban ég az ország, az ezen a néven vagy hasonló titulussal futó akciók egymást érik a webáruházakban. Kifejezetten Black Friday akcióval a webáruházak 74 százaléka készül november 16-25. között. Ez a kéthetes időszakra elnyúló leárazási dömping így sokkal nagyobb mértékben hozza előre a decemberre tervezett költéseket, mint a korábbi években. A GKI Digital mérései szerint összességében az idei november 16. és december 21. közötti 6 hetes ünnepi időszak online kiskereskedelmi forgalma 16-17 százalékkal múlja majd felül a tavalyi szezon eredményeit. Ami a karácsonyi ajándékokat illeti: a legnépszerűbb kategóriáknak számító játékok, szépségápolási termékek, ruházati- és divatcikkek, valamint könyvek utáni roham majd csak a decemberi fizetések megérkezését követően veszi igazán kezdetét. Az idén az online vásárlók átlagosan 41 ezer forint értékben terveznek ajándékra költeni.        

Időben meg kell rendelni

Mivel idén december 24. hétfőre esik, a házhoz szállítással kért online rendeléseket érdemes legkésőbb egy héttel korábban, december 17-18. környékén leadni annak érdekében, hogy még időben megérkezzenek az ajándékok. Ha mód van rá, célszerű személyes átvétellel kérni a termékeket, és javasolt a csomagpontok igénybevétele is, a futárok ugyanis rendkívül túlterheltek ebben az időszakban.  

Szerző

321,20 forinton az euró

Publikálás dátuma
2018.11.23. 08:15
Illusztráció: Shutterstock
Erősödött kissé a forint péntekre virradóra a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben - írta az MTI.
Az euró jegyzése a csütörtök esti 321,33 forintról 321,20 forintra csökkent péntek reggelre, a svájci frank jegyzése 283,20-ról 282,95 forintra ment le, a dolláré pedig 281,52 forintról 281,33-ra csökkent.

Új kukásautók érkeznek uniós pénzből Szabolcsba

Publikálás dátuma
2018.11.22. 20:34
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A beszerzést az uniós Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program finanszírozza.
A miskolci székhelyű Mento Környezetkultúra Kft. szállíthat 28 hulladékgyűjtő- és szállítójárművet Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe, nettó 1 milliárd 148 millió forintért – írja a napi.hu az uniós Közbeszerzési Értesítő alapján. A járművek közül 15 darab tömörítőlapos hulladékgyűjtő gépkocsi, 8 konténerszállító, 2 nyerges vontató, 2 mozgópadlós félpótkocsi, 1 pedig edénymosó felépítményes kocsi. A becsült ellenérték 1 milliárd 404 millió forint volt. A beszerzést az uniós Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program finanszírozza. A nyílt közbeszerzést a Nemzeti Fejlesztési Programiroda (NFP) Nonprofit Kft., a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szilárdhulladék-gazdálkodási Társulással közösen írta ki.
Szerző
Frissítve: 2018.11.22. 20:37