Előfizetés

Gránátot dobtak egy civil aktivista udvarába, gyerekek aludtak a házban Ungváron

MTI
Publikálás dátuma
2018.11.22. 17:39
illusztráció
Fotó: Shutterstock
Kézigránátot dobtak ismeretlenek az ukrajnai szociális megszorítások ellen tiltakozó egyik civil aktivista udvarába Ungváron - adta hírül csütörtökön az ua-reporter.com ungvári hírportál.
Az esetről a lapot és a rendőrséget Okszana Pavlova, a szociális megszorítások elleni kárpátaljai útblokádokat szervező Pavlo Pavlov, a Doszta Zakarpattya (Kárpátaljának elege van) elnevezésű szervezet vezetőjének felesége értesítette. Közlése szerint hajnali három órakor ismeretlenek robbanószerkezetet dobtak házuk udvarára, amely megrongálta a kerítés hullámlemezeit. Mint elmondta, a detonáció idején kiskorú gyermekei a házban aludtak, de szerencsére senki nem sebesült meg. A Doszta Zakarpattya a hét elején - jelenleg is tartó - útblokádokat szervezett a magas benzinárak és közműdíjak, az utak rossz állapota és a közbiztonság romlása ellen Kárpátalja több pontján. A tüntetők órákra lezárták a Csap-Kijev főutat a Vereckei-hágónál, és akadályozták a forgalmat az Uzsoki-hágó irányába, valamint Rahó térségében. 

Megduplázódott a másik tagországban élők vagy dolgozók száma az EU-ban

MTI
Publikálás dátuma
2018.11.22. 16:52

Fotó: BEN BORG CARDONA / AFP
Közülük 9,5 millióan „gazdaságilag aktívak”, 2 millióan pedig naponta ingáznak a határokon át a munkahelyükre.
Mintegy 17 millió európai uniós állampolgár él vagy dolgozik jelenleg a hazáján kívül, másik tagországban, számuk több mint kétszeresére nőtt a 2007-ben regisztrált 8 millióról – közölte csütörtökön az Európai Bizottság. A brüsszeli testület tájékoztatása szerint a más tagállamban élő uniós polgárok közül 9,5 millióan „gazdaságilag aktívak”, ehhez jönnek hozzá 2 millióan olyanok, akik naponta ingáznak a határokon át a munkahelyükre. Rámutattak ugyanakkor, hogy az emelkedés ellenére ezek a számok még mindig meglehetősen alacsonynak számítanak az 512 milliós lakosságú EU-ban. Az egységes belső piac helyzetéről szóló jelentésben arról is beszámoltak, hogy 1987-es indulása óta nagyjából 9 millióan vettek részt az Erasmus programban. A bizottság hangsúlyozta, hogy az egységes piacból származó haszon felér az Európai Unió bruttó hazai termékének (GDP) 8,5 százalékával, ugyanakkor az integráció további elmélyítésére lenne szükség, hogy a belső piacban rejlő potenciált a digitális korban is maximálisan ki lehessen aknázni, biztosítva a fenntartható növekedést, ehhez viszont „több politikai bátorság és elkötelezettség” kellene. Kiemelték, hogy a bizottság 67, az egységes piac megfelelő működése szempontjából közvetlenül is releváns javaslatot terjesztett elő, amelyek közül 44-et még nem fogadtak el, ezért felkérték az uniós társjogalkotó szerveket, hogy még ebben a jogalkotási ciklusban hagyják jóvá a legfontosabbnak számító kezdeményezéseket, például a tőkepiaci unió vagy a biztonságosabb energiaellátás kapcsán.
„Érdemes emlékeztetni arra, hogy az egységes piac miként javítja mindennapi életünk minőségét és jelent egyedülálló ugródeszkát vállalataink számára. Egy olyan világban, ahol a multilateralizmust megkérdőjelezik, és ahol Európa versenytársai mind a GDP, mind a népesség tekintetében gyorsabb növekedést mutatnak, az egységes piac egyedülálló eszköz arra, hogy megőrizzük és erősítsük kontinensünk tekintélyét, értékeit és befolyását a világban”

– mondta Jyrki Katainen, az Európai Bizottság gazdasági növekedésért és beruházásokért is felelős alelnöke.

Az európai polgárok az egységes piac révén szabadon utazhatnak, tanulhatnak, dolgozhatnak, élhetnek és alapíthatnak családot az EU-n belül. Akár belföldön, akár határon keresztül vásárolnak, a termékek bőségesebb kínálatából választhatnak alacsonyabb árakon, és mindezt magas szintű környezetvédelmi, szociális, fogyasztóvédelmi normák mellett tehetik meg – húzta alá a bizottság.

Timosenko reneszánsza

Kerekes András (Kijev) írása a Népszavának
Publikálás dátuma
2018.11.22. 16:23

Fotó: Burak Akbulut / AFP/Anadolu Agency
A legfrissebb közvélemény-kutatási eredmények alapján Julia Timosenko a legesélyesebb rá, hogy jövő tavasszal Ukrajna elnöke legyen. Három nagy közvélemény kutató együttes kutatást folytatott október 19-e és november 2-a között, tízezer embert kérdeztek meg, az eredményeket szerdán hozták nyilvánosságra. A megkérdezettek szerint Timosenko már az első fordulóból győztesen kerül tovább, a választáson biztosan részt vevők 21 százaléka véli így, a második helyen 11 százalékkal a népszerű komikus, Zelenszkij áll (ő épp a minap jelentette be, hogy "nem viccel", és tényleg indul), Petro Porosenko jelenlegi elnök 10 százalékkal holtversenyben a harmadik-negyedik. A második fordulóban Julia Timosenko minden lehetséges vetélytársát megelőzi majd - vélték a megkérdezettek.