Előfizetés

Közlekedési dolgozók: tényleges életveszélyt jelent a kormány elképzelése

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.11.23. 10:17

Fotó: Népszava
A közlekedési vállalatok dolgozói már így is napi 11-12 órát töltenek a munkahelyükön.
A közlekedési dolgozók, többek között a Volán társaságok járművezetői is kiakadtak a fideszes törvénymódosítási javaslat miatt, miszerint nemcsak a munkaidő-keretet növelné meg a kormány 3 évre, hanem lehetőséget adna a munkaadóknak arra, hogy a mostani 250 - kollektív szerződés szerint legfeljebb 300 órányi túlórát 400 órányira emeljék. Ez embertelen és a közlekedési ágazatban egyenesen életveszélyes is, hangsúlyozzák a sofőrök, akik így is túlterheltek, és minél fáradtabbak, annál inkább kopik az éberségük. A Közúti Közlekedési Szakszervezet elnöke, Baranyai Zoltán leszögezte: a közúti közösségi közlekedésben foglalkoztatott autóbuszvezetők szinte minden cégnél már eddig is évi 300 órát túlórázhatnak a kollektív szerződések alapján. Ennél többet nem akarnak, hiszen ezen felül még így is átlagosan havi 30-40 óra pluszt töltenek a munkahelyen. Így összesen átlagosan napi 9 órát dolgoznak, ami valójában 11-12 óra jelenlét a munkahelyen. Ez az idő jövőre tovább nőne, amennyiben a parlament elfogadná az ominózus tervezetet.

Orbán: nem tudom, mi az igazság Gruevszkiről, de az biztos, hogy Soros keze van a dologban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.11.23. 10:07

Fotó: Mohai Balázs / MTI
Gruevszki bevándorlásellenes politikus, így a szövetségünk – mondta a közrádióban Orbán Viktor, majd a menekültügyi hatóságokra tolta a macedón politikus ügyét. Amit a befogadást kritizálókról mondott, az magában is félelmes volt.
A piaci légy is megirigyelhette volna Orbán Viktor manőverező képességét: a miniszterelnök először beszélt hosszabban a Gruevszki-féle befogadási ügyről, a közrádió pénteki adásában pedig egyszerre támadt, védekezett, hárított és tolta át felelősséget a kínos ügyben. Orbán először leszögezte, hogy Nikola Gruevszkit a szövetségesének tartja, akinek jár a tisztességes eljárás. És hogy miért szövetséges? Mert a volt macedón kormányfő is bevándorlásellenes politikus, akinek éppen az Orbán-kormány segített határkerítést építeni.
Ebből már szinte adta magát a következtetés is, hogy az elítélt, körözött Gruevszki ügyét valójában a bevándorláspárti erők tartják felszínen -szerinte azok a szervezetek, amelyek az ügyet leginkább a magyar kormány szemére hányják, mind Soros György szervezetei.
„ A bevándorláspártiak és a macedón minielnök ügyét támadók pontosan egybeesnek, személy és szervezeti szinten is”- mondta a miniszterelnök. Ezek alapján lapunk is Soros-szervezetnek számíthatna, mert napi szinten foglalkozunk a Gruevszki menekültügyi eljárást övező diplomáciai és jogi vitákkal. Orbán kijelentése a gyakorlatban azt jelenti, hogy
a kormány személy szerint is számon tartja azokat, akik az elítélt, korrupt macedón politikus befogadása ellen tiltakoztak – közéleti-politikai véleménynyilvánítás alapján listáznak civileket.

A következő pillanatban viszont Orbán adta a tudatlant és az ügy inkompetens megfigyelőjéként beszélt : 
„Én magam sem tudom, hogy mi igaz, és mi nem igaz, mert ez szinte lehetetlen eldönteni”

- mondta Gruevszki ellen felhozott vádakkal (hivatali visszaélés, illegális lehallgatások megrendelése) kapcsolatban. Szerinte ettől az ügytől a kormánynak távolságot is kell tartania, a menekültstátusz iránti kérelem elbírálása pedig csak a hatóságokra tartozik, ahogy korábban Pintér Sándor belügyminiszter is utalt erre. Jó észben tartani: Orbán ezt azután jegyezte meg, hogy kiderült,
  • Magyar diplomaták szállították Gruevszkit a macedón-albán határtól Budapestig.
  • A kormány nagy ívben tett a maga által kreált menekültügyi törvényre és a Stop Soros!-ra, ami alapján a macedón diplomata tranzitzónába kellett volna kerüljön, mivel harmadik biztonságos országon keresztül érkezett hozzánk.
A miniszterelnök a menekültügyi eljárás kapcsán ellentmondásokba bonyolódott : gyakorlatilag idézőjelbe tette a macedón ügyészségek és bíróságok megállapításait– mondván, Szkopjéban az igazságszolgáltatás is politikai csaták része – aztán megjegyezte, hogy nem a macedón hatóságok, hanem a magyar szervek eljárása számít. A Gruevszki-ügyben gyanús gyorsasággal döntő Bevándorlási és Menekültügyi Hivatalnak viszont igenis figyelembe kellett vennie döntésekor a macedón körözést, Gruevszki kiszabott, kétéves szabadságvesztését is.  

Két év múlva szó szerint megkérdez minden magyart az Orbán-rezsim, és a válaszokat nevesíti

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.11.23. 10:00

Fotó: Vajda József
Az emberek zömét - KSH felmérése szerint - nem zavarja, ha a népszámlálásnál meg kell adni a nevet is.
Megszületett a törvényjavaslat a következő, 2021-ben esedékes népszámlálásról, amely egy fontos részletben mindenképpen különbözik a legutóbbi két népszámlálástól: ezúttal rákérdeznek a névre is, írja az index.hu. Mivel egy ilyen változásra akár bizalmatlansággal is reagálhatnak az emberek, ezért a KSH felmérést is készített. Ebből viszont kiderült: az emberek jól fogadták, támogatják.  Az internetes önkitöltéses vagy interjús módszerrel végrehajtott felvételt 2021. május 1. és június 20. között végzik el. A népszámlálás a hagyományos, tízévenkénti felmérés kérdéseit tartalmazza – állampolgárság, munkahely, családi állapot, végzettség, vallás, fogyatékosság - és immár a név. A magyarázat szerint a név azért fontos, mert egyrészt a KSH-nak ellenőriznie kell a népszámlálásnál a teljességet, hogy mindenkit összeírtak, aki Magyarország területén él és mozog. Ezt pedig csak akkor lehet, ha kizárják a hibák lehetőségét, ha biztosak lehetnek abban, hogy a felvett adatok lefedik tényleg a teljes lakosságot. Ennek hiányában költséges és bonyolult módszereket kell alkalmazni és lefuttatni. Egyszerűen: így lehet tényleg mindenkit kipipálni a felvételnél. Másrészt a név a felelős és számonkérhető kitöltést biztosítja, míg a születési dátummal – amely szintén minden népszámlálás kötelező eleme a korstruktúra megállapítása miatt – együtt egyértelmű azonosítást tesz lehetővé, ami az adminisztratív adatokkal való megbízható összekapcsolás alapja, írta a KSH kérdéseinkre. Hozzáteszik, a név mint azonosító adat felvétele lehetővé teszi az adminisztratív adatok felhasználását a népszámlálási adatok előkészítésében, feldolgozásában.